Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Léčení zvukem o vysoké frekvenci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Tak tady jsem našel něco, co by v případě, že to skutečně funguje docela mohlo změnit metody boje proti kleštíkovitosti.
Varroa koller sound
V principu stejné jako odpuzovač kun. Tón 15-17kHz síla 90dB na 25 dní a je vyléčeno bez chemie a to kdykoli v sezóně.
A zase si český včelokutil může hrát.
Zajímavé... není tu nějaký technik, jestli se taková akustická jednotka dá koupit? U včel u baráku by pak stačilo nějaké výkonné trafo z 230 na 12 V a člověk si už pak může hrát s více úly... Otázka je, jestli to nějak nestresuje i včely. Přeci jen včela a kleštík od sebe nejsou zase tak daleko v systému.
Bóže , už nech je len jar ! Čo vám tie včely spravili ?????ConfusedConfusedConfusedConfused
15-17khz je ještě ve slyšitelném pásmu. Neslyší ho všichni ale dost lidí jo. Neumím si představit, co by na to řekli sousedi po tom měsíci mučení Smile Mě by bolela hlava po 10ti minutách.
(25.12.2016 11:00)Heteropteryx napsal(a): [ -> ]Zajímavé... není tu nějaký technik, jestli se taková akustická jednotka dá koupit? U včel u baráku by pak stačilo nějaké výkonné trafo z 230 na 12 V a člověk si už pak může hrát s více úly... Otázka je, jestli to nějak nestresuje i včely. Přeci jen včela a kleštík od sebe nejsou zase tak daleko v systému.

Různé plašiče vyrábí Deramax a dokonce ten na ptáky by možná šel použít jede od 18kHz. V každém případě by melo byt snadné to přeladit na nižší frekvenci. Těch 15kHz ale bude nepříjemný pískot pro mladé.
Odpuzovač ptaků
Nevím, jestli je to repráčkama v notebooku nebo mýma ušima, ale maximálně slyším 16 kHz. Vyšší frekvence jsou podle toho testu úplně ticho... kromě počátečního a koncovýho lupnutí. Ale nedokážu taky říct, na kolik decibelů to ty repráčky vytáhnou... Ale 90 decibelů je už relativně dost. 96 decibelů má moje sekačka na trávu. Otázka je, co třeba jiná hospodářská zvířata v okolí i třeba prolétající ptáci a podobně...
Tento reproduktor splňuje tyto podmínky. Pak lze připojit tónový generátor se zesilovačem a je to. Ale nějak se mi to nezdá, vyhánět zvukem roztoče.
Sestavit to neumím, nejsem elektrotechnik, ale odzkoušení by bylo jednoduché...
Možné to může být. Pokud mají nějaké receptory naladěný na té frekvenci tak je to může dost poškozovat.
Ze zkušenosti dcera, když se zapnula stará televize, kde kmitaly drátky vychylovacích cívek na obrazovce, tak vystřelila z místnosti rychlostí blesku a my při tom nic neslyšeli.
Pokud se nějak kleštíci pomocí těch frekvencí orientují (echolokace), což v te tmě v úle nelze vyloučit, pak to opravdu pro ně může být vražedné.

A konec konců ultrazvukem rozbiješ i sklo, možná to může rozrezonovat nějaké molekuly látek přítomných v klestikovi, nebo nějakých jeho orgánů.
Co tomu říkají vcely Big Grin
No to budú tak zrejme štastné jak pod stožiarmi VN, určite budú štípať jak šialené. Cool
Jo,jo....už v Bibli je psáno : "na počátku bylo slovo....". Pokud se dá "slovem" nazvat zvuk - tak to můžemít něco do sebe.Big Grin Pravděpodobně to má něco společnýho s Vánocema....ale blbečků se v tenhle čas vyrojí vždycky požehnaně.Big Grin Podle mě, nejlepší terapie proti VD je naučit je číst a dát jim přístup do VF - umlátí se smíchy.....
No i pejsci budou rádi Smile
No neviem. Jedneho času som vyhanal z ula hlodavca kmitočtom 17 až 24 kHz rozmietanym s periodou asi 1-1,5 Hz. Reproduktor položeny na vrch ramikov
včely surovo napadli , takmer cely bol v chumači.
Pekny večer
(25.12.2016 12:49)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Co tomu říkají vcely Big Grin
Píší
Citace:We put bees into a showcase, tried different frequencies and observed the behavior of bees and mites.

Varroa mites act on frequencies from 12.000 to 17.000 Hz. Within this range they changed their behaviour completely.

The bees are restless between 2.000 to 8.000 Hz. Over 10.000 Hz there is no reaction, either in bees or in the brood
Tedy že nad 10kHz včely ani plod nereagovaly. Citlivé byly mezi 2kHz až 8kHz.
(25.12.2016 12:41)JKL napsal(a): [ -> ]Možné to může být. Pokud mají nějaké receptory naladěný na té frekvenci tak je to může dost poškozovat.
Ze zkušenosti dcera, když se zapnula stará televize, kde kmitaly drátky vychylovacích cívek na obrazovce, tak vystřelila z místnosti rychlostí blesku a my při tom nic neslyšeli.
Pokud se nějak kleštíci pomocí těch frekvencí orientují (echolokace), což v te tmě v úle nelze vyloučit, pak to opravdu pro ně může být vražedné.

A konec konců ultrazvukem rozbiješ i sklo, možná to může rozrezonovat nějaké molekuly látek přítomných v klestikovi, nebo nějakých jeho orgánů.
Musím souhlasit, také slyším staré monitory a televize, a zvuk mi vadí. Slyším dost zřetelně 16khz. A to byl popud proč se o to zajímat. A zjištovat ruzne včelí pochody a zavislost na frekvenci a sile zvuku.
S frekvencemi na včelnici dost zkoušíme a máme trvale zapojené dva až tři mikrofony na měřeni spektra a intenzity zvuku. pro zjišťovaní včelí nálady. Také jsme čerpali od zkušenějších jako Mitronic a jejich zařízení a od nejmenovaných spol. z Anglie a ameriky.
Během několika let jsme si všimli zajímavosti při použiti zvuku ve včelstev a také s magnetickým a statickým. polem. Ale klobouk dolu tak daleko jsme se nedostaly jako Ti machři na Indiegogo. Zřejmě i pro nedostatek času a malému vyhodnocovaní naměřených dat. Musím na to kouknout,a vice se o tom dovědět na co kluci přišli. Ale pro všechny co chtějí zkoušet, tak si myslím že čisty zvuk a jedné frekvenci to nebude. Nejlépe bude vycházet proměnlivý opakovaný akord(složení tonu) a to i o proměnlivé intenzitě.
Děkuji za info..

Ještě abych dodal. I my si myslíme že zvukem vyhánět roztoče bude, dost problémové, v závislosti na tom kde včely chováme , Na okolí které by mohlo reagovat negativně - jestli neovlivníme i přírodu okolo.
(26.12.2016 0:15)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Během několika let jsme si všimli zajímavosti při použiti zvuku ve včelstev a také s magnetickým a statickým. polem.
Potešil by aspon naznak nejakej zaujimavosti.
Mam /dufam / možno tri stovky 20 sekundovych zaznamov, zpred štyroch rokov, ktore som začal " skumať" ale nič zaujimave som nenašiel, tak som sa na to vybodol. Naviac dominantnu frekvenciu dva free programy a Adobe audition 3.1 stanovili každy inde. /aj pri roznych dlžkach vzorky/
A "čisty" zvuk :
[Obrázky: obrazovka.jpg]
Pekny večer

Zakopol som ešte o tento obrazok:
[Obrázky: ZVUK.jpg]
Na X je datum, na Y frekv. Nemam vedomost že sa niektore z tychto včelstiev vyrojilo, alebo nejak v tomto obdobi inak spravalo.
, "čo počujete", alebo aké prenosové spektrum má vaše PC. Alebo na aký kmitočet reagujú vaše včielky, vami "šlachtený" klieštik.
Konkrétne pznatky, skúsenosti a prevedenie tu, na FB.
U mňa 800 až 12 500 Hz (asi). Ešte mi z toho pišti v ušoch.
Stran: 1 2
Referenční URL's