Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace EU
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
problém dotací je myslím v tom, že s něma výrobce/prodejci počítají a mají je už v ceně (dá se říct) .. takže kdo kupuje bez dotací tak akorát vyhazuje peníze, pač vlastně dotuje výrobce/prodejce z vlastního
(17.03.2020 13:53)Rado Chudý napsal(a): [ -> ]VOLAKEDY bola dotácia definovaná na včelstvo za rok a bol pokoj, lebo panovala istá akceptovateľná spravodlivosť vrámci systému dotácií

DNES je ku tomu pridružených naviac x titulov a panuje :
* nespravodlivosť v systéme:
-- na jednej strane je tu včelár, ktorý má už zabehnutú včelnicu a investoval do nej z vlastných prostriedkov niekolko tisíc eur, tento si príde skrátka
-- na druhej strane je tu iný včelár (začínajúci, mladý alebo neviem z ktorej kategórie) a automaticky obdrží niekoľko tisíc eur z dotácií
* vypočítavosť niektorých jednotlivých poberateľov:
-- na jednej strane je tu včelár, ktorý "vyženie" počty včelstiev (možno aj s pomocou "prehliadkára") len aby sa mu splnil limit a len aby mohol dosiahnuť požadovaný dotačný titul, alebo je tu včelár ktorý len tak z plezíru začne chovať včely pre zábavu alebo zo záujmu , však mu štát prispeje, potom či už príde o včely akýmkoľvek spôsobom je vlastne jedno, lebo už obržal dotáciu, alebo je tu zaujímavý aj iný scenár napr. včelár akože príde na papieri o včely a tieto včely sa zapíšu na (v lepšom prípade) kamaráta a môže sa znova rozbehnúť dotačné koliesko na kamaráta ...
-- na strane druhej je tu včelár, ktorému už zo samotného princípu rozdelovania týchto DNESNYCH dotácii je "na grc" a jednoducho nereflektuje na ne vôbec
* naivná predstava poskytovateľov, že si takto "priviažu" poberateľov (=včelárov)

Dotácie sú dve:
1. opeľovanie /štátny rozpočet 100%/ = paušál na včelstvo, ktorý bol predtým cca2 €, teraz 4 € a asi v dnešnej kríze už nebude žiadny Huh
Je to OK, pretože včelár dostal peniaze na ruku a podľa svojho uváženia ich použil na režiu včelnice /rodinné prídavky na včely/ nikto z dodavateľov včelárskych potrieb nevie, načo ich včelár použije, tak nemôže špekulovať s cenou, pretože ho utopí konkurencia

2. národný program - NV 337/2019 /50:50 EU/štát = 4-5 €/ - tam sú umele vytvorené obmedzenia, ktoré deufraudujú účel dotácii. Okrem šialenej byrokracie je tu priestor na špekulácie pre šikovných včelárov, šikovných funkcionárov a šikovných obchodníkov...
Ak by dostal celú dotáciu včelár na ruku, môže si kúpiť bedňu plzne, alebo fľašu borovičky, ale včely potrebujú svoje a v dalšej sezone ich už nemusí mať. Dotácie sa môžu zrušiť a začnime s reálnou cenou medu. Koľko by stál liter mlieka bez dotácii ?
Albert so všetkým sa dá súhlasiť, len s tou cenou medu nie. Fakt si myslíš, že tak malý trh akým Slovensko je pohne s cenou medu? Pokiaľ sa neurobí poriadok s dovozom "medových základov" z tretích krajín, tak sa môžeš aj na hlavu postaviť a drvivá väčšina ľudí si kúpi tú šmakuládu za 3,99€ v kauflande ako tvoj med za 7-8€. Hlavne keď je na ňom slovenská vlajočka a nápis slovenský med. Kto už číta tie drobné písmenká zmes medou z EU a mimo EU?
To už je iná téma - o cene medu a dôvere zákazníka. Tiež nakupujem v reťazcoch všetko okrem medu, slivovice a korbáčikovWink.
Je zaujímavé, že VAT 1a nie je na Slovensku schválený, ale dlhé roky sa refunduje. PPA zrejme nevie, čo robí.
Albert, aerosolom sa aspoň zbavujeme klieštika, preplácanie aerosolovania ma trápi ďaleko menej ako "prehliadky" včelstievSleepy
Zajímalo by mě, zda letos skrouhnou dotace z důvodu situace kolem koronavirusu a případných úspor?
To jsou starosti teda Sad
Z tech trapnych 60mil co dostavame by moc neusetrili...
Od 15. 6. můžete z titulu PROVOZ 2020 (Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond) čerpat 150.000,- dotaci na úvěr 300 tis., který jste si jako zemědělci vzali v souvislosti s problémy okolo CV.

Jedna z dalších pěkných dotcí pro agrolobby. Podobně jako dotace na úvěry pro nákup zemědělských pozemků. Či předčasný (dotovaný) odchod do důchodu pro staré sedláky.
Fatální selhání Evropské unie. Vláda nad zemědělstvím zůstala agrokorporacím

- mimo jiné bylo v dalším dotačním období odmítnuto v širší míře spojit vyplácení dotací s omezením používáním pesticidů.

"Evropská unie tak v tomto týdnu kompletně selhala. Podlehla lobbingu agrokorporací a rezignovala na všechny cíle v oblasti ochrany klimatu a biodiverzity. V příštích sedmi letech, která budou pro záchranu klimatu klíčová, tak v zemědělské politice nemůžeme očekávat výrazné změny."

Je zřejmé, že některé požadavky levice spojené se změnou klimatu jsou zcestné, přesto je hlasování smutnou vizitkou demokracie a priorit ochrany přírody na úkor businessu v zemích EU. I přes petici České ornitologické společnosti s 56 tis. podpisy, většina českých poslanců v europarlamentu hlasovala v zájmu agrolobby.
Neni krapet schizofreni zrovna od takovych brat jako vcelar dotace???
Docela mě překvapuje, že tu ani nikdo ještě nezmnil, že letos se poprvé, od té doby co to sleduju, dotace na technickou pomoc nekrátily a naopak se ještě pár milionů ani nevyčerpalo. Že by už hodně včelařů nové vybavení nakoupilo a ted už to bude každý rok pravidlem?
Je skoro pulnoc,dej pokoj s dotacema, nekaz dotacema vanocni svatky. (z dotaci neuzralo tak velky krajic dotovani varroazy,prednasejici se letos nepakovali baksisi kvuli covidu).
Změnily se podmínky. Čerpat na tech. pomoc muže včelař registrovaný 3 roky.
Jak píše JosPr, hodně se snížila částka na varoázu, proto zbylo na ostatní dostatek. Pochybuju, že začínající včelaři kupujou nástroje za desetitisíce, až na nějaké blázny.
SZIF napsal(a):Celková výše finančních prostředků, kterou je možno na včelařská opatření hrazená
z 50 % z rozpočtu ČR a z 50 % z rozpočtu EU využít, tak činí 66453561 Kč
(08.01.2021 0:31)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]
SZIF napsal(a):Celková výše finančních prostředků, kterou je možno na včelařská opatření hrazená
z 50 % z rozpočtu ČR a z 50 % z rozpočtu EU využít, tak činí 66453561 Kč

Nic proti amatérskému chovu, ale ... Kdyby dali pánové navrchu po milionu včelařům nad 150 včelstev jednorázově, za 10 let by tu bylo kvalitních cca 600 chovů které by pro ČR stačilo místo vyhozených peněz do luftu nikomu. Prostě zemědělská dotace a ne podporovat včelařství v ČR jak zahrádkařský svaz anebo spolek pečovatelů uličních okrasných květin. Evropská dotace takto rozmělněná a uvedená v trh je jen krátkodobá akce a místo 5 včelstev se snaží včelaři chovat včelstev 15-30 a to zvyšuje při nezvládání sepsí včelí nemocnost lokalit.
K cemu nam bude 600 takovych chovu? Uz tak neni pomalu vcelstva kam dat. Vubec si nemyslim, ze pokud by zajmovi vcelari nebyly dotovani, tak to zajmove vcelareni omezi,(nehlede na to, ze nekteri vubec nemaji potrebu byt dotovani a zrejme jejich pocet poroste, nebot si poradi sami bez nablblych dotaci).Ted tam maji velci i dotaci 9J.
Udržitelný rozvoj obecně spočívá v produkci potravin lokálně a ne, aby základní potraviny cestovaly půlkou Evropy či světa. Drobní včelaři tento směr výroby splňují. V těch bych problém neviděl.
Odbočím ještě k nástroji dotace. Ta nemá být pro každého, kdo si říká zemědělec, ale dotaci má pobírat ten, kdo dělá něco, co moc lidí dělat nechce, prostě podpora toho, co chce "nadřízený" orgán, aby se v lokalitě vyrábělo. Např. podpora sadařství, které vytlačují levnější země. A z toho by těžili zase i včelaři a kruh by se uzavíral.
Referenční URL's