Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace Kraj Vysočina - Jihlavský kraj
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vloni jsem zjišťoval, jestli mám jako začínající včelař také nárok na nějakou dotaci. ČSV, ministerstvo zemědělství a Jihlavský kraj si mě posílali od jedněch k druhým, až jsem na kraj Jihlava udeřil, že jedinou správnou odpověď můžu dostat od někoho od nich. Tak až teprve potom se nějaká paní uráčila a přepojovala mě asi na další tři lidi a bylo mi sděleno, že se mi ozvou. Druhý den mi bylo sděleno, že: údajně, všechny kraje začínající včelaře podporují, ale Jihlavský kraj ne. Že prý dotuje výstavy a společenské akce včelařů, ale podporu pro začínající včelaře neposkytujeSad. Že to musí včelařům stačitBlush.
Tak jsem se jen v rozhodnutí výroby úlů doma na koleni jen utvrdil. Abych aspoň něco ušetřil. Dělal jsem čtyři sestavy nástavkových úlů. Sestava obsahuje jeden vysoký, čtyři nízké nástavky, dno a všechny rámky. Nástavky jsou 22mm tlusté, dno je s mými malými úpravami okopírované od Sedláčka (to se mi ze všech zamlouvalo nejvícBig Grin), dřevo vlastní. I s cenou ohoblování a přesného nařezání u truhláře mě jedna tato kompletní sestava vyšla na 800Kč, takže čtyři sestavy na 3200Kč. Nemít vlastní dřevo, bylo by to ještě o trochu víc.
Myslel jsem si, že pořízení tří oddělků a nějakého toho zařízení to nebude taková částka, ale po vyčíslení jsem byl docela naštvanej, protože kdyby kraj dával jednorázové dotace nějakých 12-15 000Kč, tak by mi to všechno zaplatila. Protože úly, mezistěny, kuřák, klobouk, oddělky a nějaká odborná literatura mě vyšlo celkem na nějakých 12 000Kč. To by mě teď totiž při těch mých stavebních výdajích na baráku taková finanční injekce docela bodlaBig Grin.
I kdybych si úly kupoval, tak bych k těm dvanácti tisícům přidal ještě nějakých asi šest a počáteční investice by při poskytnutí dotace byla zhruba tři a ne 12 000KčBlush.
Ale co, alespoň se pak při prodávání medu nebudu muset stydět za to, že si řeknu cenu, jakou si řeknu. Jestli budu už něco příští rok prodávat, tak v začátcích za kilo budu požadovat nízkou cenu, jako spousta včelařů v okolí, 80Kč, víc ne. A nebudu se cítit trapně, že jsem na včelaření dostal prachy, a teď od lidí pěkně inkasujuBig Grin.
Tak takhle to v našem kraji je. Nebo je snad od ledna změna? Nevíte někdo něco nového?
Díky Pavel
Napsal jsi to Pavle dobře. Taky jsem z kraje Jihlavského.
Jednoduše tam chybí člověk, co by jim otevřel oči, jsou lidi co nerozeznají vosu a včelu , natož aby věděli, že jsou nějací včelaři Big Grin. /např. na sport asi nezapomněly Wink/
U jiných krajů je to jinak, možná aktivnější ČSV -loby, nebo vzdělanější lidé ?
Jinak, veškeré dotace by patřili zrušit, ale VŠECHNY !!
Trh by se napřímil, a myslím si, že by včelař za , například, kvalitní zvratný medomet dal možná o 30-40% méně a vyšlo by to nastejno, bez papírování Tongue

Zdenek
Příspěvky o ceně medu přesunuty do tématu Cena medu.
Podle mých neoficiálních informací kraj Vysočina o dotacích uvažuje. Ale aby nedotoval něco, co se bude třeba napřesrok pálit kvůli moru, domluvil se s krajským koordinačním výborem ČSV, že letos provede plošné vyšetření na MVP. Pak se budou řešit případná ohniska a teprve potom dotovat nové úly. Podlé mého názoru má tento postup hlavu a patu, nemá smysl rozdávat peníze na nové úly bez znalosti nákazové situace. Domnívám se, že úředníci kraje Vysočina se inspirovali v JM kraji, kde se tento postup osvědčil.
Plošné vyšetření na MVP bude trochu netradičně ze zimních zásob, dotace půjde z prostředků EU.
Ale jak jsem naspal na začátku - jsou to neoficiální informace. Chcete-li vědět víc, zeptejte se ve vaší ZO, nebo na OV ČSV. Vše je hodně čerstvé, teprve nedávno se to rozhodlo.
tak jsme neváhnul a zašel přímo na krajský úřad - když jsem řekl co jsem chtěl tak se málem začali smát - kraj vysočina včelařúm nic NEDÁVÁ AngryAngryAngry

Jediná šance prý je ze ZIFu.

no takže bud budu pátrat dál nebo se na dotace vykašlu a nebudu mít pocit že musím bejt někomu vděčnej - akorát že pořízení některých věcí bude holt trvat dýl Sad

a neví někdo co znamená ta skratka ZIF?
SZIF = státní zemědělský intervenční fond
ten vyplácí evropské dotace, pokud splňuješ potřebné náležitosti.
Taky jsem se po tom sháněl, jestli náš kraj něco málo přispívá. Přišlo mi hloupé (i když vím, že dost včelařů to tak udělalo) registrovat dalšího člena rodiny, aby byl nový včelař jen kvůli evropské dotaci na nové úly, takže souhlasím s postupem, že hold některé vybavení přijde na řadu až v příštím roce..
Znamena to Statni zemedelsky intervencni fond.
Podrobnosti by mely byt ve zdejsim foru Dotace EU nebo napr. na http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/...y/zv/07/01
Včera proběhlo na KU Vysočina setkání kraje, včelařů a zástupců DOLu a SZIF. Setkání bylo jako vyhodnocení akce ohledně plošného vyšetření včelstev na MVP.
  • dotace od kraje na plošné vyšetření MVP asi nebude (zatím) protože podmínkou kraje bylo 100% plošné vyšetření metodou odběru medu z plodových plástů a to neproběhlo
  • dotace včelařům jako takovým ano, ale pouze složkám (ZO, ...)
  • podpora výstav, propagace včelařství, atd - ANO
  • přímá finanční podpora včelařům ( úly, vybavení, atd) - NIC
argumenty jak kraje i včelařské veřejnosti, která byla zastoupena měla svoji logiku - nejhorší je , že když není s čeho brát tak nic nebude i kdyby jsme se na hlavu stavěli Sad (to jestli si peníze zaslouží myslivcci, jezedáci, vodohospodáři, atd .... mě nepřísluší hodnotit a hlavně k tomu nemám potřebné informace)

Zástupci SZIF i dávali příklady jak se s dotacema snaží někteří vychcánci vyjebat (a šlo o o dost vysoké částky, které díky tomu byly z dotací odčerpány) byly to kolikrát dost zajímavé a díky paragrufům an hlavu postavené situace Sad (jak sám zástupce říkal pokud splní žadatel podmínky pro udělení dotace nelze ji nepřiznat, byť je do očí byjící, že to v reálu je poněkud jinak Sad )
No jo, bez medu to holt nejde ... (nejede? Big Grin)
Jiří
(13.02.2012 12:20)Bobr napsal(a): [ -> ]nestěžuj si . Vy tam dostanete aspoň něco, ale na Vysočině nám radní řekli, že sme chudý kraj a tak včelaři dostanou úplný guvno Sad

Včera proběhla schůzka s představiteli krajského úřadu. Jednání trvalo cca 2,5 hod, pak ještě další hodinu rokovali včelaři sami. Stručné závěry přináším níže, můj komentář je kurzívou. Nejedná se o oficiální zápis.

  • Krajská dotační politika je stanovena tak, že lze-li na něco získat dotaci z jiného dotačního titulu, kraj na to dotaci vypisovat nebude.

    Upřímně si musíme přiznat, že ve včelařství už je tolik dotací, že jen těžko najdeme něco, co by se ještě nedotovalo... Pokud máte ale někdo nápad, směřujte jej prosím na krajský koordinační výbor ČSV pro Vysočinu .

  • Na argumenty typu "jaktože jinde to jde a u nás pořád pro včelaře nic" zazněla i odpověď zhruba takto: každý kraj má jiné priority a je potřeba vnímat nejen benefity, které jiné kraje poskytují, ale i to, že třeba něco jiného naopak neposkytují. Jinými slovy tedy nevyzobávat z ostatních krajů jen smetanu a chtít ji koncentrovaně ve svém hrnku, ale vnímat vše jako spojené nádoby.

    K tomu nemám co dodat, každá mince má prostě dvě strany a smetana je nezbytně spojená s odtučněným mlékem...

  • Krajští úředníci mají velmi dobrý přehled o dotacích poskytovaných jinými kraji. A to včetně informací o problémech, které se k těmto dotacím váží (rozepisování na rodinné příslušníky, problémy způsobené převisem poptávky nad nabídkou, závist apod.), a které leckde povedou ke zrušení těchto dotací v následujících letech.

    Ve světle těchto informací by asi bylo sporné jít cestou, kterou v jiných krajích opuštějí...

  • Aby všichni včelaři v kraji dostali alespoň nějakou částku, musel by být celkový balík peněz velmi velký, měla-li být smysluplná, a na to kraj nemá peníze. Anebo by se jednalo o podporu ve výši pár korun, jejíž smysluplnost by byla víc než sporná. Navíc plošná podpora již existuje z dotace D1.
    Dostalo-li by jen pár včelařů rel. vysoké částky - viz. argumenty výše uvedené.

    Taktéž nemám co dodat.

  • Kraj poskytuje obecné dotační výzvy, kterých je možné se zúčastnit i se včelařskými projekty.

    Některé spolky tak již učinily se společenskými akcemi apod.

  • Projektu monitoring MVP na Vysočině se podle údajů kraje zúčastnilo 58 % chovatelů. Další data některé ZO dodávají postupně z jiných zdrojů, v uvedeném procentu nejsou zahrnuta.

    Z "kraje" je tlačeno na dotažení tohoto projektu. Následná podpora (myšleno zřejmě obměny úlů) ale již není zmiňována, byť je o ní uvažováno v zápisu ze schůzky 3/12/2010 (předposlední odstavec bodu 2).

  • Neformálně také zaznělo, že dotace (zejména v produkčním zemědělství) jsou více problém než co jiného. A křiví trh. Ale vzhledem k tomu, že dotuje celá Unie, je obtížné se tomu vyhnout.




Z následné schůzky zástupců včelařů (již bez úředníků kraje) vyplynulo, že je nejprve potřeba stanovit problémy, se kterými se včelaři na Vysočině potýkají. A teprve potom žádat podporu na jejich vyřešení. Samozřejmě je potřeba respektovat podmínky stanovené krajem - ty ovlivnit nemůžeme, resp. jen při volbách, případně důkladně připravenou a věcnou argumentací. Uplácení medem ani nářky nad tím, že jinde peníze dávají, u našich krajských úředníků nefungují a fungovat nebudou.
Stanovení problémů ale nejde udělat shora - je zapotřebí sesbírat podněty od samotných včelařů, co je trápí. Nebudou-li podněty (a smysluplné a odůvodněné návrhy jak je vyřešit), lze mít za to, že včelaře nic netrápí, tudíž není potřeba žádat od kraje podporu.

Zástupci jednotlivých okresů uvedli některé problémy, jak je vidí oni (výpočetní technika, přístroje na léčení, propagace včelařství apod.). Přesnější popis nechávám na nich, nerad bych něco komolil.

Za sebe vidím problém v nedostatečném letním sledování spadu a z toho plynoucích potenciálních problémech do budoucna. Prozatím nás chrání (pravděpodobně) drsnější podnebí a absence rezistentních populací roztočů. Navždy to tak ale jistě nebude. Sledování spadu (ať preventivní či diagnostické) je ale pro mnoho včelařů obtížné z důvodu nepraktických úlů, resp. jejich den. Pokud vezmeme uvedenou potenciální sumu 0,5 mil. Kč a podělíme ji cenou 500 Kč na 1 varroadno, vyjde nám 1000 den. Včelařů je na Vysočině 4387, takže každý by alespoň jedno dno dostal. Nicméně dotaci by bylo vhodné provázat s povinností spad průkazně skutečně sledovat a v případě nesplnění této povinnosti dotaci vrátit. Což ale ztěžuje administraci a vyhodnocení dotace.



Máte-li někdo náměty, nápady, připomínky apod., je vhodná chvíle je uvést...
Příspěvky týkající se dotací EU jsem přesunul do správného tématu, v debatě pokračujte tam.
Referenční URL's