Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kdepak jsi vzal tu jistotu 100% medovice. Med buď je nebo není medovicový, nic mezi tím není. Tu hranici určuje el. vodivost medu.
(29.06.2015 6:59)KaJi napsal(a): [ -> ]Kolega to poměřoval s hodinovkou v práci.

A vědět kolik hodin jsem za sezonu strávil u včel a kolik bylo medu, to je snad základ, když počítám prachy. Né? Smile

Nebo by to mohl ještě počítat přes včelí hodinu, za jak dlouho včelstvo přinese kilo. Smile
No to sú teda úvahy ktoré sú až prehánané lebo ku včelám aj tak musíš ísť lebo stanovište si aj tak kontroluješ. Keď zberáš peľ to máš tiež náklady?
Ja keď vytáčam tak bežne točím 1 800 - 3 000kg medu na jednej znáške a keď predám mám bubáky.
x 10 to je cca 20 tun medu (podle toho jak často to tu píšeš že jsi zase točil) Smile
Spotřeba cukru je jen 18 tun za rok + nějaké to kilo na zakrmení na zimu.
Pán Hrúza vy máte hrôzu zo života keď vidíte cukor alebo chytáte apstáky? Trebarz by sa Vám hodila veštecká guľa aby ste tu netlápaly. Mali by ste kočovať lebo moc medu sa doma nedočkáte. Ja z toho môjho vozu kde mám 48 rodín normálne vytočím 1700 - 2600kg medu na jednu vytáčku a to nemusím ani krmiť včely cukrom, čo mi stačí úplne ked do včelstiev naložím z druhých plodu plné medníky a odtiahnem na znášku.
Cukor používam na podnecovanie počas bezznáškového obdobia keď vytočím na sucho včelstvá a v tom voze vytočím aj otvorený plod čo sa mi aspoň nevyroja a natočím hodne medu z ovocných stromov, repky a agátu. Veď to tak normále robia aj rakušáci i madari lebo inak by krásny bieli agátový med nemali Tolko cukru čo som navláčil mám aj pre včelárov a nie trochárov v dedine. Tento rok som len dákych 400kg použil a čo je to? dáky zázrak možná pre niekoho.
Mne úplne stačilo vidieť. med jakí vytáčali pri Mělníku všetko dohromady aj z agátom úplný amatéri. Ja keby som tam mal včely tak by im aj sánky vypadli z papule pri pohlade na agátový med. No jak sa vraví aký majster takí tovariš.
Medovica je tmavohneda az cierna. Pri poklade cen 0.72 l flasku neprehladna. Nie ako niekto predava prehladny zlto-cerveny prehladny roztok ako medovicu.
Medovica môže mať rôzne farby, nemusí byť len tmavohnedá až čierna. Môže byť aj svetlohnedá, či žltá. Záleží z čoho je. Medovica sa určuje podľa konduktivity, nie podľa farby.
Merkuri, jak s rojením, kolik plástů plodu jim tam najednou přidáváš na brigádu? Jen plod, nebo i se včelami?
(29.06.2015 8:46)Misoka napsal(a): [ -> ]On v nich je každý asi jinak dlouho, hodně to asi záleží na tom kolik jich kdo má. My hobby včelaři s pár včelstvy se asi v nich vrtáme mnohem víc a déle než ty co jich mají 100 a víc. Ve včelařství p. Volejník píše, že na 1 včelstvo za rok připadá cca 20 minut (má jich 220.)

Nojo, papír holt snese všechno. Podle mých zkušeností by za dvacet minut nestihl ani úkony spojené s vymedováním, i při sebedokonalejších způsobech odvčelení, transportu, vytočení, opět transportu vytočených rámků a usazení na včelstvo. To vše minimálně dvakrát za rok. Každému, kdo prohlašuje podobná tvrzení bych dal za povinnost natočit průběh ošetřování vybraného včelstva v průběhu celého roku. A to včetně všech příhod, které se v roce stávají (rojení, trubcokladná matka, výměna matky, tvorba oddělků apod.). Pak bychom mu tento čas změřili a udělili mu odznak řádného pracovníka nebo jej s ostudou poslali na půlrok na hanbu bez možnosti přístupu k VF, aby své nesmysly netloukl do hlavy začínajícím včelařům. On ten čas u včel ubíhá trochu jiným (rychlejším) tempem, však to známe Smile. A vždy hledáme odpověď na otázku - "cos tam dělal tak dlouho?".

Jo, a k jistým (snad zejména, ale nejen) slovenským přátelům by to chtělo z výše zmíněných důvodů nainstalovat kameru v nepřetržitém provozu. Že by ji nosili na hlavě a my bychom se aspoň takto mohli kochat těmi zázračnými výsledky hospodaření, kterých mi úplní amatéři a neumětelové nejsme schopni dosáhnout. Pocítili bychom tak aspoň částečně závan jejich geniálního umu.
A má cenu to pořád vysvětlovat ? Smile Na otázku kdy přijdeš ? Je lepší snad ani nereagovat. Big Grin
Pozor na to, počítání času je na manipulaci se včelstvy - tedy klasika. Medování atd se do toho nepočítá.

20 minut nevím, ale hodina už by byla věrohodná. To jde o to, jestli třeba tvorba oddělku jde do extra časů - na tvorbu oddělků, medování a medníky jdou do produkce medu, takže zůstává pak dvakrát jarní, jednou podletní a zazimování a ošetřování na VD. Pokud se použije syntetická chemie v létě tak pak to jde rychle.

Takže, když to zmáknete tak dovnitř do včel musíte asi tak pětkrát do roka, zbytek je jiný produktivní čas - oddělky a medování.
Takze aj zlty med je medovica. Tak to ja vytacam potom cely rok iba medovicu. Big Grin Nie, ale ide o to, ze ako medovicovy-lesny je vnimany iba tmavy med. Ale ak do inzeratov hodia len text, ze medovicovy za sest tak ja musim vysvetlovat preco ja predavam za 8.50. Angry
(29.06.2015 12:28)Merkuri napsal(a): [ -> ]a v tom voze vytočím aj otvorený plod čo sa mi aspoň nevyroja a natočím hodne medu z ovocných stromov, repky a agátu.

Má to nějaký vliv na obsah vody v medu?
A na barvu? Krmná kašička možná dokáže dodat patřičný šmrc a med se tak dá prodat cizincům, počítám aspoň za 100 euro kilo. Wink
(29.06.2015 14:40)KaJi napsal(a): [ -> ]Merkuri, jak s rojením, kolik plástů plodu jim tam najednou přidáváš na brigádu? Jen plod, nebo i se včelami?
Samozrejme aj zo včelami to dám do medníkov v kočovnom voze a nemusia sa ani spájat cez noviny, vkladám to ked už lietavky sú vonku. Tolko plodových plástov kolko v medníku bude rámikov a medníky mám 10 - 11 rámikové.
(29.06.2015 13:35)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Medovica môže mať rôzne farby, nemusí byť len tmavohnedá až čierna. Môže byť aj svetlohnedá, či žltá. Záleží z čoho je. Medovica sa určuje podľa konduktivity, nie podľa farby.

Toto nemůžu zcela podpořit. Mnohdy nosí včely i dost světlý med a je to medovice ale po vytočení to trochu ztmavne a po rozehřátí sudu to ještě více ztmavne. Popsal bych to jako jakousi oxidaci. I melecitozu když nosí tak to vypadá jak voda - jak nektar z řepky. A když se to pak ztuhlé rozehřeje tak je to tmavý krásný med.V plástu v úle to není vždy tmavé ale rozehřátý ve sklenici je medovice hodně tmavá.
Pánové
žádný z vás nepochopil ten princip možnost určit cenu medu sám
všude v obchodě u benzínky vám určuje cenu někdo jiný
takové řeči že támhle ho maj za tolik a tolik
když jsem dotyčnému řekl tak proč tam nešel tak zněj vylezlo že to je 25 km tam a 25 zpátky a že se mu to nevyplatí takže moje cena je tolik a bud ber nebo nech nenechte se ovlivnovat řečma jedna paní povídala
narodní sport č1 není fotbal ani hokej ale letákové slevy tam jsme to dopracovali ale
na kvalitu nikdo nekoukái dobře nám tak.
takýe nechovejme se jako stádo a vazme si své práce
jinak budem pořád prdel evropy
Akorát že já si ji sám určil.
kolik stovku jako ty máča z vysočiny na včelařské inzerci
(29.06.2015 10:49)Scipio napsal(a): [ -> ]Cenu za medovicu mi tu drbu amateri ponukajucu medovicu za 6 eur/kg. Je pre mna len tazko presviedcat ludi, ze ich medovica je tak z 5% medovica a moja je 100%. Angry

..Loukyho na teba.. Tongue
(29.06.2015 13:35)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Medovica môže mať rôzne farby, nemusí byť len tmavohnedá až čierna. Môže byť aj svetlohnedá, či žltá. Záleží z čoho je. Medovica sa určuje podľa konduktivity, nie podľa farby.
Jo, todle je dost problém, ta vodivost. Barva je fakt různá - letos výrazně světlá, dělá to počasí, mšice, zdroj....
A ta vodivost je od jisté hranice - a některý mý medy jistojistě medovicový, zůstaly vodivostí jako květový....
Celý je to složitý, po té, co zrušili smíšený med. Je to lesní, je to malina + medovice - co je to ? Podle vodivostí pokaždý něco jinýho. Lesní jako v německu tomu taky říkat nemůžu ....
Mimochodem, víte někdo, proč v německu mají lesní med a v čechách ne ?
Že by to nebylo nařízení EU - jako s těma koblihama ? Big Grin
Referenční URL's