Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(02.07.2015 18:52)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]tona určite bude.Máš naozaj super včely,za tých pár dní čo dokážu z 30 árov facélie...Smile
No to mám viac pozemkov než ten 30ar podla teba lebo má v skutočnosti 32ar. Na ostatných mám samé bodliaky a v bodliakch bola aj medovica. Pritom som zasial 1ha facele o čom mam aj doklad na daňové priznanie. A keď by som zrátal aj dalšie tak je bodliakov na min 12Ha. Ludia sa vykašlali na pestovanie zrnín a ešte sú tam nakúpené pozemky a ležia úhorom plné bodliakov. nakonec mám na pláne zasiať na 13 Ha pozemku bud facéliu, ostroperec, koriander alebo špárgu to do budúceho roku zrealizujem.
... už viem kam na rok nakočujem... Cool
Pořád se tu píše, že obyvatelstvo nemá kupní sílu apod., takové kecy. I já se s tím doma potkávám, když někomu prodávám med, ale ten stejný člověk, který nadává, že med je tak příšerně drahej, tak si denně koupí krabičku cigaret za 100,-, každý víkend jde do hospody, kde vykřoupne 5 piv za 125,- a pokud si koupí med, tak mu vydrží měsíc i déle a to je mu líto peněz AngryAngry a s tím se potkávám pořád!
Já ne u nás brečej ti co mají peněz dost
(02.07.2015 20:29)Spede napsal(a): [ -> ]Pořád se tu píše, že obyvatelstvo nemá kupní sílu apod., takové kecy. I já se s tím doma potkávám, když někomu prodávám med, ale ten stejný člověk, který nadává, že med je tak příšerně drahej, tak si denně koupí krabičku cigaret za 100,-, každý víkend jde do hospody, kde vykřoupne 5 piv za 125,- a pokud si koupí med, tak mu vydrží měsíc i déle a to je mu líto peněz AngryAngry a s tím se potkávám pořád!

to je jasný, to je normální, jen někteří zdejší žijou asi v jinym světě Smile med dávaj za 150 a ještě jim trhaj ruce.....hold místo kde prodáváš si nevybíráš Smile
S tím místem, kde prodáváš, že si nevybíráš máš naprostou pravdu. Kamarádi co jsou od samot mají problémy prodávat daleko levněji než já. Já jsem v centru obce stále někdo zvoní. Nemám problém prodat 300 kg za týden po 150 Kč.
Místo kde včelařím mohu ovlivnit míň, místo kde prodávám snadněji. Bydlet na samotě a stěžovat si že tam neprodám je stejné jako kdybych chtěl včelařit někde kde není snůška a stěžoval si že nemám med.
Bydlím na polosamotě, takže je logické že tam snad nemohu prodávat med. Dokonce se spíš bráním aby mi tam lidi chodili a kupovali med.

Pokud mluvíte o nízké kupní síle v místě kde prodáváte, hoďte sem ceny másla, cukru, mouky a mléka - v krabici. V místě kde prodáváte.
Porovnáme jestli je tam nižší cena než v místech s vyšší kupní silou. Smile))
Letos prodej předčil všecka očekávání. 150,- za květový bylo asi málo. Confused
Lesní za 180,- už to nezachrání, je ho málo.... Sad
Známý nasadil 180,- hned z jara a bez problému.
Lidi jsou úplně zblblí těma rokama nouze.
taky bych chtěl mít tak zblbé lidi Smile hold u nás je každej rok medu hodně a proto je ta cena jinde
Zdravím.
Už som to niekoľko krát napísal.že žijeme v kapitalistickom trhovom hospodárstve a že cena /a to nie len medu/ je závislá hlavne od konkurenčného prostredia v ktorom predávame.Veď i ten istý tovar v rôznych obchodoch má rôznu cenu a len s nostalgiou spomíname na dávne časy,kedy maloobchodná cena bola vytlačená na obale výrobku a platila ako v meste ,tak i na dedine.
Včelár si musí stanoviť takú cenu,aby všetok svoj med určený na predaj aj predal.Väčší včelár si musí stanoviť takú cenu včelých produktov,aby aj v mesiaci apríl / 4 ./mohol uspokojiť požiadavky svojich zákazníkov.

Bojo.
(04.07.2015 20:50)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Včelár si musí stanoviť takú cenu,aby všetok svoj med určený na predaj aj predal.Väčší včelár si musí stanoviť takú cenu včelých produktov,aby aj v mesiaci apríl / 4 ./mohol uspokojiť požiadavky svojich zákazníkov.

Bojo.

Ale vždyť to stanovení ceny tady dokonale teoreticky již taky mnohokrát popsali a je i prakticky realizovatelné! Nechce se mi to hledat a teď přesně nevím jestli to rozvedl KAJI nebo KOHOUT a nebo před lety i já v tomto tématu nebo jinde.

Prostě včelař prodá vždy všechen svůj med!!! - někdo ho prodává všechen ze dvora v cenách jen málo přesahujících aktuální výkupní ceny a svoji neschopnost kopírovat ceny konkurence (prodejců medů v obchodech) si zdůvodňuje (od kupní síly, hodně medu, chudých maminek, špatného prodejního místa...) aby si v mozku vytvořil iluzy jak je dobrý a všechny převezl.

Pak je tu skupina (s kterou sympatizuji), která nehledí jen na sebe a jde i do rizika, že všechno přes prodej ze dvora možná neprodá (protože nechce následovat ty stovkaře) ale má další možnosti prodeje a PROTO VČELAŘ VŽDY PRODÁ VŠECHEN SVŮJ MED

Otázkou je z které prodejní cesty při celkovém sečtení (a dalším vyhodnocování kladů X záporů; nákladů X výnosů) utrží více - jestli ze stovkové ze dvora s cmrndáním a rozehříváním po kilovkách nebo z cen vyšších ze dvora + prodej přes zprostředkovatele a výkupce!

LOUKY tvrdí něco čemu se mi nechce věřit, protože neshledávám velkých rozdílů od jeho krajiny s mojí (tedy srovnatelné snůškové podmínky i podobné nadmořské výšky a tedy podobné chování přírody = fenologický kalendář) a prostě "každý rok hodně medu" tu nebyl. Loni chyběla medovicová snůška a předloni květová - letos chybí zase u mnohých včely.
no u nás se pod 50kg nedostaneš.......letos zatim nebyl ani den bez snůšky, pořád nosí......a když to tak maji všichni, tak je tu medu dostatek a tomu odpovídá i cena.....jak už jsem říkal Liška v Pravíkově je na 110.- a to je pro mě největší včelař v okolí s mnohaletou klientelou, takže těžko bych toho prodal tunu za víc jak on.....ale můžeš si tu koupit chaloupku a ukázat mi jak to prodáš Smile rád se přídu podívat na ty fronty před barákem až hodíš cenu 150.-
Manželka vždycky říká ať se některé lidi nesnažím pochopit, že myslím úplbě jinak. Asi má pravdu, já tě Louky nechápu. A to uřídíš kamion.

Příklad pro názornost.

V mém okolí je cena za med 100. Jinde vykupují za 120 a cena pod 150 je důvodem k vyhnání z trřiště. Dokonce jsou lidi co prodávají za 200 a něco prodají.

Kde se dá prodávat dráž? JInde.

Co potřebuji - prodejce v těch místech.

Nebudu se chovat asociálně abych sežral vše já a seženu si matky na mateřské (lepší) nebo důchodce a nebo jiné známé co potřebují prachy, nebo dokonce kamarády co mi to prodají bez provize (i tací jsou) v končinách co je med na vyšší ceně.Představ si, že těm kamarádům jsou jejich zákazníci vděční, že jim seženou kvalitní a dobrý med.

Dodám jim jej třeba za 130 a zbytek je jejich profit. zjistím za kolik mohou prodávat - třeba 160 a abych ochránil své partnery, tak nasadím pro přímý prodej 180, to pro případ, že by některý jejich zákazník měl potřebu je obejít a volal mi rovnou kolik stojí med u mě. Při větším odběru mu mohu dát slevu na těch 160. Smile

Je nějak těžké prodávat med na polosamotě kde je plno včelařů a medu ? Letos to jde, není tolik včelstev. :.)

A dokud Mlha nezavede ve městech na každou střechu včelín, tak pak skutečně nechápu snahu prodávat tam, kde je hodně včelařů a neprodávat tam kde je hodně lidí s vyššími příjmy a málo včelstev.
Kaji ale to už neni prodej ze dvora, nemám čas na to shánět lidi kdo ví kde aby mi prodávali med, zase tolik ho nemám. A promin pro mě si hloupej šašek tohodle fora co musí komentovat vše a všechno ví nejlíp, přitom vůbec netušíš co se děje u na druhý straně republiky. Hodnotit vše jen podle toho co je zrovna u tebe je hodně krátkozraké. Zdar a už na mě radši nereaguj, nebaví mě ty tvoje kecy.
(05.07.2015 8:14)Louky napsal(a): [ -> ]no u nás se pod 50kg nedostaneš.......letos zatim nebyl ani den bez snůšky, pořád nosí......a když to tak maji všichni, tak je tu medu dostatek a tomu odpovídá i cena.....jak už jsem říkal Liška v Pravíkově je na 110.- a to je pro mě největší včelař v okolí s mnohaletou klientelou, takže těžko bych toho prodal tunu za víc jak on.....ale můžeš si tu koupit chaloupku a ukázat mi jak to prodáš Smile rád se přídu podívat na ty fronty před barákem až hodíš cenu 150.-

Čemu nerozumíš? Huh
Vždyť jsem to psal - co neprodáš z dvora tak prodáš přes zprostředkovatele a co ani přes něj tak přes výkup. Oháníš se tím, že mají u tebe všichni medu hodně (dobře letos je medu dostatek a co dva roky zpět - to si měl taky každý den s přínosem?) a tak musíš prodávat za nízké ceny - no a třeba v Jindřichově Hradci v centru prodávají v obchůdku se zeleninou med až od Kolomého tak v čem je problém - máš tam reálných potenciálních 20 000 kupujících? Co Kamenice n. L. nebo Pelhřimov - jaké tam jsou ceny a proč tam neprodáváš?
však já jsem v Pelhřimově a tady jsou všichni do 120,- max.......a jak už jsem psal o příspěvek výš, nemám toho tolik, abych se zabýval tím ho dodávat po okolních městech do prodejen, tohle je podle mě pro velkovčelaře a ne pro člověka co má 20 včelstev, já prodávám ze dvora z domova a tomu odpovídá moje cena
jak tvrdíš = máš 20 včelstev po cca 70 kg takže máš medu dost - a prodej přes více prodejniček - kdo nezkusil nepochopí o čem je řeč a bude jak švec nadávat na Baťu.
Medu dost, to může říci až za rok v září, jestli mu nějaký zbyde. Dokud nevyzkoušíš, nezměříš, nevíš, jen myslíš. Smile

Nechápu jako zákazník proč bych si kupoval dvakrát tolik medu když je laciný, ušetřené peníze utratím za pivo a maso.

Nižší cena nepodporuje obrat - nezvyšuje spotřebu na trhu. Tedy málo.
(05.07.2015 8:14)Louky napsal(a): [ -> ]Liška v Pravíkově je na 110.- a to je pro mě největší včelař v okolí s mnohaletou klientelou, takže těžko bych toho prodal tunu za víc jak on.....

Koukal jsem na web. Těch 110,- je aktuální cena nebo cena co tam visí z roku 2009?

Psals že letos udržíš cenu na 100,- a taky jsi psal že ti 100,- za kilo stačí. Kdyby ne, klidně bys mohl prodávat za 120,- a prodal bys taky všechno. Liška je o 10 korun dražší než ty a prodá, tak kdybys byl dražší o 10,- než on, prodal bys taky. Je to sice jen blbejch 28000,- (20 vč x 70kg x 20 Kč) ale i to je milé.
(05.07.2015 8:14)Louky napsal(a): [ -> ]takže těžko bych toho prodal tunu za víc jak on.....ale můžeš si tu koupit chaloupku a ukázat mi jak to prodáš Smile rád se přídu podívat na ty fronty před barákem až hodíš cenu 150.-
Čakať že predám med zákazníkom ktorý mi zazvonia na bránu,nakoľko tiež bývam v slepej uličke kde skôr zazrem bycikel ako auto, to by som sa teda nedočkal.
A keby som aj išieľ z cenou dole,tak určite kvôli tomuto by som med z dvora-z brány nepredal rýchlejšie a tak by som to musel riešiť výkupom,pri mojich množstvách medu určite.Napriek tomu predám vždy všetok med a každý rok mám skôr problém opačný,minimálne tona mi vždy chýba a to mám cenu primerane slušnú 6Eur.
Keby som predával po 4 eurá,viem že by som ho skorej aj tak nepredal a ešte by som bol aj podozrivý z toho,že predávam lacno-určite by sa časť zákazníkov zamyslela nad tým,prečo tak lacno.:-)No ale netreba sedieť len doma a čakať kto zazvoní, bez práce nie sú koláče,včelár pracujúci chodí medzi ľudí a získava tak nových klietov,ktorý zase informácie posúvajú dalej,včelár má rodinu,tá ma svojich známich a zrazu sa toho medu toľko nabalí,že vždy je málo a do jari niet viac čo predaváť.Ceny sa netreba báť,tá nie je rozhodujúca,ono predaj nesmie byť v takej rovine,že budem čakať kto si kúpi med,ved oznam na bráne mám,to nie je cesta k tomu,že viem predať.Ked som začínal,mal som problém predať 300kg a teraz predám z ľahkosťou tri tony a predal by som aj viac keby bolo čo.
Referenční URL's