Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Cena medu od vcelare v CR by mela byt, podle meho nazoru 2 az 3x tak vyssi nez cena v supermarktu. Kdyz chce nekdo laciny med, at si ho koupi nekde u Lidla, pokud chce nekdo poctivy a dobry, at si ho koupi primo u poctiveho vcelare a za ten musi zaplatit vic.
A cena medu u vcelare by se mela pocitat podle dnesnich vyrobnich nakladu a ne podle nakladu v minulem stoleti. To podle me znamena, koupite si vcely, uly, a vsechny jine potreby, a zapisete si cenu. K tomu pridate dalsi naklady jako telefony, postovne, auto (pokud ho pouzivate k vyrobe u vcel), papir, energie, vodu, pojisteni, tuzky, proste kompletne vsechno co potrebujete k vyrobe a obhospodarovani domaciho zvirectva (vcelstva). Dale jeste pridate cenu za vasi praci, nekdo za 5 Kc/hod., jiny za 150 Kc/hod., jak se kdo citi. Potom se to vydeli mnozstvim vytoceneho medu a vyjde, ze kilogram medu vyrabite treba za 800 Kc. Samozrejme, ze maly pocet vcel med nesmirne zdrazuje. A potom ho muzete klidne prodat za 100 Kc/kg.
Me se strasne libi myslenka, jak si koupim 10m³ dreva na topeni v zime, 1m³ si necham slozit doma ten zbytek fury (9m³) necham slozit treba u souseda a venuji mu to. Prvni rok rad, druhy rok bude uz ale chtit, abych mu to jeste odnosil do kolny a treti rok by to chtel uz i nastipat Smile
V principu si myslim, ani kdyz nekomu date med za 20 Kc/kg, bude stejne jeste vymyslet, jak ho dostat jeste levneji.

Pri 40-ti tisicich vcelaricch v republice je toto ale neresitelna situace. Vzdycky bude nekdo, kdo proda levneji, kdo ma levnejsi pozemek, kdo ma vcely jeste z minuleho stoleti, kdo ma lepsi pocasi, kdo je v duchodu, kdo vic krade, kdo si postavi uly z papundeklu a jine a jine, a jedine co to muze zmenit je nezakonna kartelova dohoda mafianskeho typu a pote vypalovani, biti, vyhrozovani a mnoho sudu v Orliku Smile

edit: omlouvam se za metry ctverecni
Není nad to,nechat si vypočítat náklady na kg medu od rozumbrady počítajícího palivové dříví v metrech čtverečních.
(06.10.2015 12:54)mikr napsal(a): [ -> ]... kdo vic krade, ...

Nejlepší je kritérium "kdo víc krade" Big Grin
Je to sranda neuvažovat s možností, že někdo třeba dokonce i nekrade.
Ale to je spíše do jiného tématu. Angel
Mikr myslím napsal jednu obecně platnou myšlenku"...kdyz nekomu date med za 20 Kc/kg, bude stejne vymyslet, jak ho dostat jeste levneji...".
Když jsem letos širší rodině dával med skoro o 30 % levněji (blízké rodině rozdávám) než jej běžně prodávám, slyšel jsem potom, že se vyjádřili ve smyslu, že až to srazím na polovinu, bude to slušná cena. Asi tak...

To je stejné jako s platem. Ať berou lidi jakékoliv peníze, vždy si myslí, že by mohli brát víc. Většinou jsou dokonce přesvědčeni, že by měli brát víc Wink
(06.10.2015 15:12)Roman Slaboch napsal(a): [ -> ]Mikr myslím napsal jednu obecně platnou myšlenku"...

Podle mě napsal Mikr snůšku blbostí.
Cena medu...,no poviem to za seba.Já predávam med od 5.5 do 6 eur za kilogram.Možno by som mohol ísť z cenou o niečo nižšie a bol by som tak či tak spokojný,ale mám takú skúsenosť,že kvôli nižšej cene by som viac medu nepredal.Každý kto mám záujem o skutočný med,tak cenu u mňa nerieši,aspoň nemám takú skúsenosť,že by zákazník mal kvôli cene výhrady.Vždy po prvej znáške začínam uvažovať či ísť z cenou hore,alebo dole a navýšenie ceny aj ked o 50 centov ma vždy kvôli zákazníkovi trápi.Zistil som že zbytočne,to je len môj vnútorný pocit.U mňa zákazníci cenu neriešia,každý kto chce med,cenu akceptuje a často sa stáva,že zaplatia ako spokojný zákazníci aj euro na viac..Mám ale jednu výhodu oproti menším včelárom,tí už med v zime nemajú,takže zákazník ak chce kúpiť med z dvora,tak si vždy spomenie kde ten dobrý med ešte nájde.Ak by som vydržal z medom až do jari,o to by som mal viacej zákazníkov.Já med v podstate aj pri nejakých vyprodukovaných tonách šetrím.Smile
Ešte ale dodám,že mám dve predajne kde sa mi med predáva a väčších zákazníkov ktorý med vedia otočiť v medovinu a taktiež veľmi široký okruh zákazníkov medzi ktorými sa pohybujem,každý nemá také možnosti a preto tomu prispôsobí cenu,preto mi je jasné,že cena musí zohľadňovať možnosti najmä včelára,zákazníci si tú správnu cestu nájdu aj sami.
Med prodáváme za 160Kč za 1kg (sklenice 730ml), cenu jsem stanovil podle průměrné, běžné ( ne v akci) ceny medu v supermarketech - podle mě není důvod prodávat za méně.
V tržní ekonomice v zásadě cenu neurčují náklady na realizaci určitého výrobku nebo služby , ale cenovou hladinu určuje dodavatel s největší tržní sílou, tedy v tomto případě by se dalo říct maloobchodní síť včetně velkých prodejen, pokud prodávám laciněji, tak si tím asi trochu ten prodej usnadňuji, pokud dráž, tak se mi asi prodává trochu hůře ( ale do jara času dost Smile).
Pokud jsou moje náklady pod touto cenou tak prosperuji a mám zisk, pokud jsou moje náklady vyšší než tato cenová hladina určená trhem, tak prodělávám.
Kalkulace maloobchodních cen s určitou mírou zisku ( ta byla rozdílná a předepsaná pro různá odvětví) se dělala za socialismu v plánovitém hospodářství .
Já letos také prodávám za 160,-
V práci se mi přestěhovalo pracovní místo - ve 2. patře, kde jsem byl dosud, mám mezi kolegy několik zákazníků. Teď jsem se přestěhoval do 4. patra a tam, když jsem kolegům řekl, za kolik že prodávám (v tu chvíli přede mnou stáli myslím tři) tak sborem vyhrkli to je DRAHÝ, vykulili oči a div že neomdleli, přišlo mi to v tu chvíli jako velmi komická situace. Vypadalo to jako by se na mě domluvili a měli to secvičené Big Grin
Jiný kolega, který byl u toho mi pak řekl, že letos koupil od jiného včelaře levněji (myslím, že říkal, že za 100,-) ale prý mu tolik nechutná, ale má to levně.
Jedna starší paní, co si chodila pro med i loni (to byl za 150,-), tak řekla manželce, že letos, když je za 160,- tak chce místo tří jenom dva.
A další kolega v práci z 2. patra, který má rodiče včelaře teď ode mě vzal dva medy (prý mu chutnají daleko více, než ty z domova). Jeden si vzal domů a druhý dal do kuchyňky v práci jako erár pro všechny.
Med jsem totiž, když jsem byl dole, dával do kuchyňky sám a vytvářel jsem si tak plíživě závisláky. No a teď jsem nahoře a mají utrum Big Grin, zato dotuji ty ze 4., však i oni vyměknou Big Grin

A pak, že se neužije při prodeji legrace.
(05.10.2015 18:53)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Nechce se mi to hledat,Jaromíre,ale není to tak dávno,kdy jsi se tu rozohňoval nad nýmandy,kteří jen rozdávají červené"palce",byť sami nejsou schopni svůj nesouhlas zdůvodnit. Tuším,že jsi říkal,že nejsou hodni tvé pozornosti,nebo tak něco.Smile

Ne tvrdil že:

(30.01.2015 18:34)NB1 napsal(a): [ -> ]Tomu co jsi popsal říkám pro zjednodušení VÝMLUVA Smile a budu tedy záporáky od lidí neřešit! Vlastně jsem ho řešil jednou od Honzy Vondráka, protože mi skutečně stálo za to vědět PROČ, když ale proč od vás nezazní tak to beru jako TRAPNOST LIDÍ REAGUJÍCÍCH JEN PALCOVAČKOU! Big Grin

Ve chvíli, kdy se mu dostalo rozumného vysvětlení, tak autora označil za trapáka, ale když palcuje sám,tak je to v pohodě.
No já začal pomalu v práci prodávat. Jde to pomalu, ale začíná sezona, nikdo cenu neřeší, je za 80. Smile
Ja predávam od 5 - 6,5 eur za 1 kg. Moji verní zákazníci sa zásobia do septembra(září),ten to rok som predal i do výkupu - vcelku spokojnosť!
Karle, půlkilovka doufám Wink
možná to zavedení eura není tak hloupý nápad, když sleduju ty ceny kolem Cool
Kvůli ceně medu? To snad nestojí za to?Cool
(06.10.2015 19:39)papipapi napsal(a): [ -> ]V tržní ekonomice v zásadě cenu neurčují náklady na realizaci určitého výrobku nebo služby , ale cenovou hladinu určuje dodavatel s největší tržní sílou, tedy v tomto případě by se dalo říct maloobchodní síť včetně velkých prodejen, pokud prodávám laciněji, tak si tím asi trochu ten prodej usnadňuji, pokud dráž, tak se mi asi prodává trochu hůře ( ale do jara času dost Smile).
Pokud jsou moje náklady pod touto cenou tak prosperuji a mám zisk, pokud jsou moje náklady vyšší než tato cenová hladina určená trhem, tak prodělávám.
Kalkulace maloobchodních cen s určitou mírou zisku ( ta byla rozdílná a předepsaná pro různá odvětví) se dělala za socialismu v plánovitém hospodářství .

Ak si presvedčený, že toto platí aj pri mede, tak Ti to brať nebudem. Med je totižto komodita, ktorú aj bežný zákazník vie chuťovo veľmi rýchlo ohodnotiť. Kto je presvedčený o to, že bežný zákazník nerozozná rozdiel medzi medom z kauflandu a poctivým domácim, nebudem ho presviedčať. Netvrdím, že v obchode nekúpite kvalitný med, ale to určite nie je ten v akcii po 3,99€. Mám množstvo zákazníkov, ktorí prešli z reťazcov ku mne. A nie je to kvôli cene, vždy išlo o chuť!!!

Bohužiaľ, alebo chvála bohu, drvivá väčšina veľkododávateľov musí tlačiť cenu dolu kvalitou. To je výhoda pre menších predajcov na trhoch a z domu.

Ak by som mal predávať med bez aspoň 1/3 zisku, tak buď ho zdražím alebo prestanem predávať a produkujem len pre rodinu ako kedysi. Je utópia byť presvedčený, že včelári predávajú pod cenu. Jasné, niektorí si nerátajú do toho prácu a odvody, ale pod cenu hmotných nákladov nepredáva určite nikto.

Či tým kazia niekomu cenu? Možno áno a možno ani nie. Tak či tak aj tí čo predávajú med po 7€ ho na jar nemajú. Kvalitného medu totižto nie je všade dostatok. A ak to s prejavmi počasia bude tak ako tento rok, tak lepšie časy nás nečakajú. U nás hoci sme agátová oblasť už agátový med dochádza. A to nie je ešte ani november.
Či tým kazia niekomu cenu?

Se nerozčiluj, vidíš že je to psané česky Wink, tady nikomu cenu nekazíš, >50% včelařů prodává pod tvoji cenou.

Vidíš, to je výhoda společného vlákna, alespoň si všichni rozumíme a je tady vzrůšo. Smile
Neboj KaJi ja sa nerozčuľujemTongue Ono je to ako so včelárením, každý to robíme inak a väčšinou je výsledok ten istý - mať z toho radosť.
jen tam pro informaci
http://www.biohonig.eu/biohonig/images/s...sliste.pdf

nejlevnejsi slunecnicivy 4,15 €/kg z Ukrajiny a Rumunska
nejdrazsi levandulovy 13,5 €/kg z Francie

ovsem 12,5 kg nebo 25 kg
(06.10.2015 21:01)lusat napsal(a): [ -> ]
(05.10.2015 18:53)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Nechce se mi to hledat,Jaromíre,ale není to tak dávno,kdy jsi se tu rozohňoval nad nýmandy,kteří jen rozdávají červené"palce",byť sami nejsou schopni svůj nesouhlas zdůvodnit. Tuším,že jsi říkal,že nejsou hodni tvé pozornosti,nebo tak něco.Smile

Ne tvrdil že:

(30.01.2015 18:34)NB1 napsal(a): [ -> ]Tomu co jsi popsal říkám pro zjednodušení VÝMLUVA Smile a budu tedy záporáky od lidí neřešit! Vlastně jsem ho řešil jednou od Honzy Vondráka, protože mi skutečně stálo za to vědět PROČ, když ale proč od vás nezazní tak to beru jako TRAPNOST LIDÍ REAGUJÍCÍCH JEN PALCOVAČKOU! Big Grin

Ve chvíli, kdy se mu dostalo rozumného vysvětlení, tak autora označil za trapáka, ale když palcuje sám,tak je to v pohodě.

LUSAT: Mohu poprosit o odkaz z kterého jsem před deseti měsíci citován abych si připomněl s kým a kde jsem diskutoval a jestli jsem vás označil za trapáka nebo nějak jinak urazil, že bylo nutné v ceně medu odbočovat a rozebírat diskuzi, která byla v tématu cena medu v ČR. Z vašeho odkazu jsem se tam nenašel. Předem děkuji.

U mě je třeba trapák uživatel Eda Bedna, který mi dal za pár dní snad 300 mínusů a tak asi nejde o hodnocení příspěvku jak píše PETRM, ale o nějaké trapné chování asi duševně narušeného jedince.

Jestli bych mohl poprosit admini - šlo by zmrazit příspěvky kde se probíralo jestli téma cena medu v ČR je nebo není dobrým nápadem, když jste téma asi zručili nebo přesunuli. DĚKUJI a omlouvám se za obranou reakci k mé osobě.
Téma Cena medu v ČR jsem sloučil s tímto tématem a začíná příspěvkem 2355.
Pak už se proplétá zbytkem...
Před týdnem jsem si zajel do Rakouska - Raurisu na pár horských tůr a cena smíšeného medu zde je 6,25 Euro za 250g !
Referenční URL's