Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včera som bol s kolegom z Rakúska, a ten zarobí 3,5 násobok toho, čo ja za tu istú prácu. Wink Dokonca má lepšiu pracovnú dobu, lepšie sociálne zabezpečenie....
A vovovovovovtom to je.....Big Grin

..... a naše nekonečné srovnávání neporovnatelného může dál pokračovat. Jsou to pravidla trhu to prostě tak bude vždy.
(08.10.2015 8:35)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Včera som bol s kolegom z Rakúska, a ten zarobí 3,5 násobok toho, čo ja za tu istú prácu. Wink Dokonca má lepšiu pracovnú dobu, lepšie sociálne zabezpečenie....

Vojtěch: nestěžoval jsem si, jen jsem informativně konstatoval k tématu ....a odpovědí na tvoji reakci? kolega z Polska, si vydělá o 1/3 méně, pracovní doba skoro stejná a sociální zabezpečení asi horší ......tak jak to teda je s tou cenou medu?
(08.10.2015 7:44)sanov napsal(a): [ -> ]Před týdnem jsem si zajel do Rakouska - Raurisu na pár horských tůr a cena smíšeného medu zde je 6,25 Euro za 250g !

Na to nemusis jezdit na horske tury, abys zjistil, ze ve Vidni ho maji jeste drazsi Big Grin Treba tady i 200g za 7,20 eur. http://www.wienerhonig.com/
nebo tady http://www.wiener-honig.at/onlineshop-gratis-lieferung/
ci tady http://shop.stadtimker.at/items.php?hid=...16&ids=114

Jak na to koukam, rekl bych, ze se cena pohybuje tak kolem 6-7 eur za 500g. Nevim cim to je. Pravdepodobne tim, ze je tady prevceleno, jak pisi vedle v diskuzi a zrejme take tim, ze mozna vetsina vcelaru je uz v duchodu, naklady nemaji temer zadne a odpracovane hodiny nepocitaji protoze to maji jako hobby a vypln casu v duchodu. Potom jsou logicky spokojeni za kazdou stokorunu. Tim si na ne v zadnem pripade neztezuji, ale tak to proste je. Treba jednou prijde mlada generace, ktera zacne trochu pocitat a nebude uz ochotna pracovat zadarmo, potom cena medu zacne pozvolna stoupat.
To je stále a stále dokola. Co ti teď brání prodávat med za 14 éček. Nic a klidně můžeš začít hned (jen přepiš cenu na plotu). Ale ta druhá strana co kupuje musí být ochotna ty peníze dát a to je celé.....Wink
Jak to máte s cenou, tedy máte cenu na plotě u plachty? Já cenu říkám tedy až lidem co přijdou buďto pro med, nebo informaci. Nevím jestli je to pro ten nebusinessplán to nejlepčí... Smile
(08.10.2015 13:40)Tom-Z napsal(a): [ -> ]... Co ti teď brání prodávat med za 14 éček. Nic a klidně můžeš začít hned (jen přepiš cenu na plotu). )

Kdyz se uz tak ptas, musim popravde odpovedet, ze me v tom nic nebrani. A take to udelam a zacnu na 20 eurech. A strategii mam uz pripravenou. Ale samozrejme nevim, jestli se osvedci.



(08.10.2015 15:07)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Jak to máte s cenou, tedy máte cenu na plotě u plachty? Já cenu říkám tedy až lidem co přijdou buďto pro med, nebo informaci. Nevím jestli je to pro ten nebusinessplán to nejlepčí... Smile

To asi zalezi na tom, jak to ma v sobe kazdy nastaveny. Ja, pokud neni nikde uvedena cena, tak se nenamaham ani zastavit, natoz se jit nekam zeptat. Osobne si myslim, ze maji asi co schovavat, kdyz neuvedou cenu.
Mno něco na tom bude. tož asi dám na Tebe a manželku, prý cena by být měla Smile
ja si myslim, ze uvest cenu je seriozni. Ale kazdy to ma jinak. K cemu to je, tajit cenu? Lide potom nekde bloudi po vesnici, hledaji prodejni misto nakonec jsou nasrany, ze je cena moc vysoka, a ty jsi mrzuty, ze te otravuji. Naposled jsem se takhle nechal napalit kdesi u Lipna, tam meli cedulku na plotu o domacim chlebu, toz jsem tam velmi problematicky zastavil, sli jsme do dvora, a pry, zda-li chci nejaky gablik? Ok, mastna zenska prinesla pul kila uzeneho bucku, tri klobasy a a mozna pul kila syra, a cely chleba. To postavila na stuj pred nas. Zena se do toho hned pustila a ja to koukam a rikam, to je porce pro deset lidi a ne pro dva. Nakonec nam vetsinu zabalila a ja zaplatil 450 Kc. Jaky to ma smysl? Dvur sice vydelal 450 Kc, ale ja tam uz nikdy nezastavim. Asi by vydelali vic, kdybych tam stavel pravidelne.
(08.10.2015 15:58)mikr napsal(a): [ -> ]Kdyz se uz tak ptas, musim popravde odpovedet, ze me v tom nic nebrani. A take to udelam a zacnu na 20 eurech. A strategii mam uz pripravenou. Ale samozrejme nevim, jestli se osvedci.

Začátek včelaření : 2015. Svatá prostoto.
Osobně si myslím, že nevhodnější by bylo, aby se včelaři v daném místě ( vesnici, městě, popř. části města ) domluvili na jednotné ceně medu a tu pak dodržovali, ať si lidé vyberou ke komu půjdou už jen podle chuti, či sympatií k prodávajícímu. Ale bohužel je mi jasné, že je to utopie.
Naštěstí je to utopie.
Prečo by sa mali dohodnúť na jednej cene? Niekedy sa divím. Poniektorí by najradšej zabili všetku konkurenciu. Nech si každý určí cenu, akú uzná za hodnú. Konkurencia posúva dopredu. Kartel zabíja rozvoj.
Spousta včelařů zde hořekuje jak jiní prodávají "hluboce pod cenou", proč se tedy nedomluvit na jednotné ceně, nemyslím tím nesmysl 500Kč/kg, ale prostě by si hoši ve vsi mohli říct " "Pojďmě prodávat letos za 150Kč/kg", ale je to jen můj názor, pokud je špatný na pranýř se mnou Smile
(08.10.2015 18:31)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Začátek včelaření : 2015. Svatá prostoto.

Prečo sa vážnosť včelárových výrokov berie podľa dĺžky včelárenia? Ja by som si nedovolil tvrdiť, že niekto, kto včelári 40 rokov to robí lepšie ako niekto kto včelári 5 rokov. Noví včelári nie sú zaťažený minulosťou.
OK ak niekto včelári rok, tak to ešte asi žiaden med nepredal, tak nemá prehľad. Ja včelárim 2 roky, tak to aký taký prehľad mám.

No ale ak by som včeláril napr. 5 rokov a čítal denne toto fórum, to by som mal taký perfektný prehľad ako Kaji Smile
(08.10.2015 20:16)Tomas N napsal(a): [ -> ]...
ale prostě by si hoši ve vsi mohli říct " "Pojďmě prodávat letos za 150Kč/kg", ale je to jen můj názor, pokud je špatný na pranýř se mnou Smile

Je nelogické, aby med "že dvora" měl v oblasti, kde byly úhyny a malá snůška, byla stejna cena jako jinde, kde úhyny byly malé a velká snůška. Cena by se srovnala jen pokud bude všude stejný poměr nabídka/poptávka/kupní síla. Direktivně stanovené ceny je buď socialistický přístup nebo kartelová dohoda.
(08.10.2015 20:59)Andrej napsal(a): [ -> ]
(08.10.2015 18:31)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Začátek včelaření : 2015. Svatá prostoto.

Prečo sa vážnosť včelárových výrokov berie podľa dĺžky včelárenia? Ja by som si nedovolil tvrdiť, že niekto, kto včelári 40 rokov to robí lepšie ako niekto kto včelári 5 rokov.,,,

O 38 rokov prídeš na to sám. Big Grin Včelárske obdobia sú rôzne. Žiadne roky nie sú rovnaké a z kníh sa včeláriť nenaučíš.... prax robí včelára. A rok trvá 12 mesiacov! Sad
Samozrejme je včelár a včelár. Aj starý včelár sa musí priebežne vzdelávať. Niekedy literatúrou, niekedy vlastným poznaním.
(08.10.2015 20:16)Tomas N napsal(a): [ -> ]Spousta včelařů zde hořekuje jak jiní prodávají "hluboce pod cenou"

Já zas nerozumím tomu když tu levní opakovaně řeší drahé. Místo toho aby se tetelili blahem jak jím to svou cenou často nižší i o pajdu na kile nandali.
(08.10.2015 18:34)Tomas N napsal(a): [ -> ]Osobně si myslím, že nevhodnější by bylo, aby se včelaři v daném místě ( vesnici, městě, popř. části města ) domluvili na jednotné ceně medu a tu pak dodržovali, ať si lidé vyberou ke komu půjdou už jen podle chuti, či sympatií k prodávajícímu. Ale bohužel je mi jasné, že je to utopie.

To zavání monopolem. Wink
Je tržní hospodářství a jen zaleží na každém prodejci ,jak se k věci postaví.
Je přeci jednoduché mít méně včelstev a včelaření si užívat než mamonit a strhat se.
Nie monopol Kartel sa tomu hovorí.Wink
Referenční URL's