Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ovšem, ak ho sused "nenatrie". Confused
Jak si čtu zde diskuzi, lituji, že někteří včelaři nevyrábějí třeba auta. To bych si jezdil v novém Superb za 50 tisíc Big Grin. Nemám vůbec v úmyslu prodávat či jinak obchodovat s medem, pokud vůbec budu nějaký příští rok mít, tak pro rodinu a pokud nějaký zbyde, tak ho někomu prodám za úplně stejnou cenu, za jakou by ten někdo u mě kopal třeba krumpáčem. Na začátku vcelareni nevidím důvod, proč někomu dávat "protislužbou", což vlastně prodávání po znamych je, něco za mnohem menší cenu, než někdo mě.
Tady to má každý jiné.
Důvod, proč se zapojujo do diskuze je, že mě všeobecně zajímá, jaké je skutečná výrobní cena medu. A pokud uvažuji o výrobní ceně, musím do ní započítat i cenu nezbytně nutné práce, tedy ne třeba to, že sedím, piji kafe a pozoruji úly. Tuším, že malovcelareni je hluboce prodělečná činost a zdá se mě, že hodně včelaru odmítá pochopit základní principy výroby a prodeje.Každý, kdo něco dělá, může nějaký čas vydržet ztráty, ale nevydrží to věčně.
Cena medu je asi hodně stanovená řekl bych všeobecnou zvyklostí v daném místě. Med se prodává za zhruba 150 kč, více nejsou lidé ochotní zaplatit, a to nemluvím o deseti nebo dvaceti korunách. A nikdo lidi nepřinutí dobrovolně zaplatit dvojnásobek, i když, jak vidíte na příkladu Německa i Rakouska, nějak to jde.
Diskusi kolem rentability včelaření jsem přesunul do tématu Plkání o ekonomice. Sice to s cenou medu souviselo, ale místy šlo už o plkání...
V diskusi pokračujte tam, prosím.
(09.10.2015 20:22)milan.hula napsal(a): [ -> ]Cena medu?
základ 150 Kč/kg

...cože, už skončilo léto a přišel podzim....+10 Kč/kg:Rolleyes

....cože, to už je listopad........+10 Kč/kgWink

....cože, to už budou vánoce....+20 Kč/kgSmile

....cože, to už je nový rok +10 Kč/kgBig Grin

....cože, to už bude jaro +10 Kč/kg Tongue

......takže před další snůžkou to bude klíďo přes 200 Kč/kg Cool

nechci moc dráždit, ale už se blíží listopad...Big Grin
Granada, provincie Andalusia - med se také prodává u benzinových pump společně na jednom regále s olivovým olejem. Světlý, tmavý, všechno jedna cena 2kg/15€ a 4kg/24€.
(29.10.2015 22:10)milan.hula napsal(a): [ -> ]
(09.10.2015 20:22)milan.hula napsal(a): [ -> ]Cena medu?
základ 150 Kč/kg

...cože, už skončilo léto a přišel podzim....+10 Kč/kg:Rolleyes

....cože, to už je listopad........+10 Kč/kgWink

....cože, to už budou vánoce....+20 Kč/kgSmile

....cože, to už je nový rok +10 Kč/kgBig Grin

....cože, to už bude jaro +10 Kč/kg Tongue

......takže před další snůžkou to bude klíďo přes 200 Kč/kg Cool

nechci moc dráždit, ale už se blíží listopad...Big Grin

...cože to už je listopad?Tongue
Někdo je medař, někdo včelař. Ty seš cenař?
Vtipálek Wink
(07.11.2015 16:14)Kohout napsal(a): [ -> ]Někdo je medař, někdo včelař. Ty seš cenař?

...jenom černé svědomíBig Grin
Pokud někdo umí prodat med za 180+, tak před ním můžu smeknout. Já to neumím, jsem na 140,-
Kdo tvrdí, že včelaří pro radost a ne pro peníze, je ekonomický sebevrah. Kdo umí kupecké počty, sečte si náklady na spotřební materiál (rámky, drát, mezistěny, krmení ...), připočte k tomu cenu sklenic atd. tak musí dojít k tomu, že jeho koníček stojí jen na základním provozu nemalé částky a to nepočítá spoustu práce, kterou ho to stojí (jasně, je to koníček, ale i tak musí makat). Proč si svůj koníček mám dotovat, když mi tu radost může financovat někdo jiný?
Honzo - je to pak ještě koníček?
Já mám jako koníček PRACHY. Ale nevím, jestli do toho při mých výnosech spadají i včely. Smile
(09.11.2015 7:19)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Honzo - je to pak ještě koníček?

Podle mého pořád je, včely mě neživí a i bez výnosu z včelích produktů je naše rodina soběstačná.
Pro mě je včelaření koníček, takže med za 120,-, a je mi jedno kolik ho prodám, a nebo neprodám.
Někteří moji zákazníci si také myslí že včelaření je koníček. Když jim vysvětlím že chov včel je náročná a vysoce kvalifikovaná práce (zdroj), hned se pro obě strany zdá krapet vyšší cena za sklenici krapet férovější.
Jo, koníček to je, a z toho mám med pro sebe, rodinu a pro kamarády. Ale pokud někdo ten med ode mne chce, tak mi musí zaplatit aspoň část nákladů a času.
Když tak pročítám vlákno, je můj názor takový, že po loňském chudém roce, kdy se opticky zvedla poptávka po medu (prostě proto, že ho bylo málo), se v letošním roce rovněž zvedla maličko hysterie okolo zvyšování ceny medu. Tady mezi námi si to můžeme říct upřímně - oproti minulosti nám vstupy moc nevzrostly. Cena benzínu je ve srovnání s minulými roky nízká, cena energií také nijak výrazně nestoupla, cena cukru ve srovnání let rovněž příznivá. Prakticky se tak zvyšují jen ceny včelařského materiálu, potřeb a zařízení - a to je odrazem stejného uvažování a cenové bubliny, se kterým se v tomto vlákně setkávám ze strany včelařů, když mluví o svém medu. Aby mi bylo rozuměno, netvrdím, že med nemůže být na vyšší cenové úrovni, ale nesouhlasím s tím skokovým zdražením, mnohde o třetinu, to se mi nezdá odůvodněné. Je to nepřirozený vývoj ceny, ke kterému letos není objektivní důvod. Je každého věc, jak svoji cenu nastaví, ale příliš vysokou cenou riskujeme skutečnost, že se ochladí poptávka po medu, lidé se přikloní k levnějším alternativám a místo toho, aby med začali chápat jako běžnou součást jídelníčku a normální potravinovou surovinu, budou med brát opět jen jako tradiční léčebný prostředek v případě nachlazení. Sklenice medu jim bude doma stát celý rok a my promeškáme výbornou příležitost využít momentální situace k tomu, abychom zvýšili spotřebu medu na osobu a abychom se dostali přes to směšné necelé kilo průměrné spotřeby na obyvatele. Možná by stálo za úvahu, jestli by vyšší spotřeba a naučení zákazníků chápat med jako běžnou a cenově dostupnou potravinu nezvýšilo náš odbyt medu natolik, že by nám ta nižší cena ve výsledku vydělala více. Myšleno z dlouhodobého hlediska, třeba i dvou úrodných roků.
(09.11.2015 11:09)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]........ Ale pokud někdo ten med ode mne chce, tak mi musí zaplatit aspoň část nákladů a času.

Tak je to dobře, tak to má být. Lidé, když něco dostanou, tak si toho většinou moc neváží a za nic to nemají. Není jiná cesta......
Co se tyka ceny tak jsem si z tabulky kvality medu potvrdil ze je realne prodavat 160,- Kc za svetly a 180,- za tmavsi medy. Chapu ze se to muze lisit regionem ale radove to sedi. Prodavat za 120 povazuju za zbytecne.

Podivejte se v tabulkce kolik stoji kvalitni med z posledniho testu ....
A to si myslim ze medy primo od vcelaru jsou kvalitnejsi nez vse testovane Smile

http://postimage.org/image/52kx1aliv/
  • tá cena 325 CZK/kg za 100% český med (jankar profi) sa realne bliži ku nakladom
  • to hodnotenie senzoriky (dolu posledný riadok) - bez komentara, tam je treba sa spýtať kto platil senzorika
  • delenie na hobby a profi včelára - čo sa týka sledovania nákladov, je číry nezmysel, nakoľko či je to hobby alebo profi - každý včelár "spotrebuje" nenulové náklady na výrobu, snáď hobby včelár má náklady trochu väčšie ak si robí veci takpovediac "na kolene"
Referenční URL's