Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(26.04.2016 6:48)Kaprál napsal(a): [ -> ]V MV pěkná inzerce od p. Špačka na téma letošních výkupních cen medu:

mj. cena medu z Jižní Ammeriky, kterým je nyní zaplavováno, podobně jako uprchlíky, Německo 65,- Kč/kg. Docela by me zejímalo, čím v JA léčí, neví to někdo?

Prý skoro ničím - chválí si tam afrikanizovanou včelu co jim ji tady pomlouváme. Smile

Jejich med je díky tomu považován za velmi kvalitní a bez léčiva a taky tam nemají tolik postřiků jako v Evropě. Smile

Bohužel, ty ceny jsou staršího data.
Dnešní nabídka - tedy za kolik je možné koupit med je nižší.
Navíc nikomu kdo by jej chtěl vyvést nezávidím, ČR je profláklá jak Čína.



(11.05.2016 11:54)Oskar napsal(a): [ -> ]Bylo by nepochopitelne okradat sam sebe, kdyz prodavam vynikajici nijak nesizeny prirodni produkt, s prokazatelnymi lecivymi vlastnostmi, narozdil od vedsiny obchodnich retezcu. . . . .

Ja prodavam kvetovy med za 140, pastovany 150, akat klidne 160 - 170

Můžeme vidět to prokázání? Jak to máte prokázáno?

A pak proč tedy vyšší cena jen o 10-20% než ten neléčivý?Sleepy
Chlapi, nevím co tu pořád řešíme. Jde o to, zda v tom konkrétním státě je nebo není vnitřní potřeba lidí si ten med jednak koupit a za druhé zda jsou ochotni respektovat jeho nenahraditelnou biologickou a nutriční hodnotu. Lístek do kina v dnešní době koupím i za 179 Kč, palvání kojenců jedna hodinová lekce od 150 - 300 Kč (vše ověřeno z webu - pro Ty, co chtějí mít vše podloženo). A obě zmíněné služby prosperují velmi dobře. Tedy je jasné, že lidé ty peníze za to dají. A určitě to nejsou služby s nejvyšší životní prioritou. Pokud tedy společnost o český med bude stát, koupí ho i za vyšší cenu. Na druhé straně, s vyšší cenou je logicky požadována i vyšší kvalita a zpracování. Proto je třeba také se zamyslet nad tím, zda budu prodávat med ve sklenicích od okurek nebo v nové sklenici s etiketou a novým víčkem.
Lidi tu vnitřní potřebu mají.
pokud jim ale někdo nabídne lístek na stejný film za 80 a nebo plavání za 80 tak pak . . . .

Tady je ten problém, ž je dost včelařů co bohužel nemají kino ani bazén. Tak prodávají lacino jen med. Smile
O cenu medu se letos nebojím...sezona ještě pořádně nezačala...Dodgy

...vše je otevřené!

S ohledem na neustálé změny počasí ...dokud není med v medárně...není zatím jisté množství ani cena meduAngel

Jistě ale vím, že pod 150,- už u mě nepůjdeCool
(13.05.2016 6:58)Kaprál napsal(a): [ -> ]Náklady jsou v Německu samozřejme vyšší, ale ceny s v mnoha oblastech dorovnaly s ČR (PHM, jídlo, atd..), kvalitu řešit nebudu.
V lecčem jsem je i předběhli.
Dneska mi odešlo čerpadlo. V Česku na e-shopu za 12.590,- Kč, to samé v Německu za 115 € (3.120 Kč)
Cena medu je všude jiná a jiná i bude. Honza by nám mohl dát průřez napříč Evropou, ale k čemu nám to bude. Celé je to postavení jinač. Pokud včelařím s cílem postarat se o svou širokou rodinu a jedu na těch deseti produkčních včelstvech, tak určitě nemám stánek u cesty a tam prodávám med. Nejenom med, ale i ostatní včelí produkty. A moje cena medu a její výpočet je bez néjakého oceňování mojí práce. Protože to délám pro svou rodinu. Stejné, jako když půjdu ke své sestře béhat dva dny s rýčem po zahradé a potom den s kosačkou a hráběma, protože má teď zlámanou nohu a už je vdova. Tam asi také nepočítám, neboť je to "moje rodina". Včelař "pdnikatel" a je jedno jesli velko, malo nebo středně ... prostě ten, co jde do včel s cílem a vidinou peněz, ten do toho musí jít jako "podnikatel" a "živnostník" a tam je to jinačí. Ale je to jinačí i v tom, že produkci medu už nedělá "pro rodinu" .... i když jak oddělit těch 500 kg co mám na prodej od těch 50 kg co mám pro rodinu, to teda nevím. Ale prostě "podnikatel" už musí na vše koukat i s cenou práce a náklady v dlouhodobém měřítku. A už jenom skutečně "velký včelař", co to jede na obchod by mohl prokalkulovat cenu za daných deset - patnáct let, kdy musí počítat náklady a amortizaci a mzdové prostředky, ale i odvody a daně .... Dohadovat se na tom , jestli sklenička medu za 120,- Kč a nebo za 150,- Kč tak to se nikdy nedá dohodnout, neboť každý to má jinačí. Stejné jako to má jinačí kdo krmí a kdo jede s mednou komorou a nekrmí, kdo kupuje drahé léčiva a kdo skoro vůbec neléčí .... a nakonec, i kvalita medu. I ten med není jako med, nejenom chu5, ale i kdo z včelařů tam "přidal" něco chemického hnusu a kdo tam přidal i ten cukr, kterým nekrmil .... Kdo che prodávat, tak ať prodává a nechť si stanovuje cenu jak chce a podle svého. Jedině "trh" ukáže sám, jestli prodá nebo neprodá, jestli daruje a nebo prodá za cenu 50,- Kč s odůvodněním " ... to je jenom na cukr na zimu". Pro někoho je dneska 120,- Kč tak akorát a pro někoho je 120,- Kč už moc. Každá kapsa je jinačí.
(15.05.2016 8:42)MiroLunak napsal(a): [ -> ]Jedině "trh" ukáže sám...

Když včelaři s deseti včelstvy vyprodukují 50 kg pro rodinu a 500 kg uvedou na trh také bez nějakého oceňování své práce jak píšeš, není ten trh nějak pokřiven?
Já jsem psal o včelaři s deseti včelstvama ... jako o koníčku a zájmové činnosti s produkcí pro rodinu co to nedodává na trh, přečti si to ještě jednou. Včelař "podnikatel" a včelař "zájmová činnost" je rozdíl. No a deset včelstev tak nevím, jestli mu to dá i těch 500kg na trh ... asi jak kde, že Merkuri. A jinač skutečně kdo jde na "trh" tak si svou práci oceňuje podle svého. Někdo to má za dvacku na hodinu (třeba Slovensko) a někdo to má za dvě stovky na hodinu (třeba na Moravě). Trh ukáže, jestli "prodáš" či "neprodáš" za "svou cenu" a kolik prodáš. A kdo jde do podnikání, tak si i ten průzkum trhu musí udělat. Kde je kupní síla vysoká a konkurence malá je i cena jinačí. Jinač prodáš "pražákovi" z Vysočan a jinač na trhu ve Vysočanech.
Přečtu. Je to složitý elaborát, ztratil jsem se v něm.
Proč by měl být pokřiven? Ať si každý prodává za cenu jakou chce.
O "pokřiveném trhu" mluví ti, co chtějí prodávat co nejdráže. A že se jim to při nižší ceně přestává vyplácet? Tak ať to nedělají. Nebo je snad k tomu někdo nutí?
MiroLunak - Kohout je žertovný provokatér a hnidopich.
(15.05.2016 9:21)mkh napsal(a): [ -> ]Proč by měl být pokřiven? Ať si každý prodává za cenu jakou chce.
O "pokřiveném trhu" mluví ti, co chtějí prodávat co nejdráže. A že se jim to při nižší ceně přestává vyplácet? Tak ať to nedělají. Nebo je snad k tomu někdo nutí?

Nevím, zajímá mě co je či není pokřivení trhu. Proto se vyptávám. Živil jsem se prodejem 23 let. Nebyl jsem ani drahý ani levný. V obou případech bych umřel hlady. Už to nedělám. S živností jsem skončil a šel na pracák. Nechtěl jsem soutěžit s konkurencí a na rozdíl od některých to včas zabalil. Jinak bych umřel hlady. Od dodavatelů jsem zjistil že jeden "kolega" nakupuje a pak prodává za nižší ceny než nakoupil. A dělá mu to radost, směje se tomu ze svého Hummera. I chování druhé "kolegyně" na trhu se vysvětlilo. Je to prý její koníček (opravdu, nenarážím tu na vás co je vám včelaření jen koníčkem). Tatínek její podnikání dotuje milionem měsíčně a tak jí nejde o zisk. Je to pokřivení trhu, nebo neviditelná ruka trhu, nebo co je to?


(15.05.2016 9:50)vocho67 napsal(a): [ -> ]MiroLunak - Kohout je žertovný provokatér a hnidopich.

Mě tohle téma zajímá. Psal jsem dvě semestrální práce. Analýza marketingového prostředí včelařského provozu a Projekt založení fiktivního včelařského podniku. Příští rok budu psát třetí na podobné téma. Proto tu z vás tahám rozumy.
Od dodavatelů jsem zjistil že jeden "kolega" nakupuje a pak prodává za nižší ceny než nakoupil. A dělá mu to radost, směje se tomu ze svého Hummera. I chování druhé "kolegyně" na trhu se vysvětlilo. Je to prý její koníček (opravdu, nenarážím tu na vás co je vám včelaření jen koníčkem). Tatínek její podnikání dotuje milionem měsíčně a tak jí nejde o zisk. Je to pokřivení trhu, nebo neviditelná ruka trhu, nebo co je to?

...jo tomu rozumím, ale zkuste to někdo vysvětlit současným důchodcům...Big Grin
Tak u nás v jedné velké nejmenované společnosti v Praze jsme s kolegou včelařem domluvili kartelovou dohodu na 180Kč/Kg. Big Grin Nikdo nám víceméně cenu nezpochybňuje a objednávky se nám vrší. Minulý rok jsme prodávali za 160Kč/kg a já už v září neměl co prodávat. Big Grin Ale ta poptávka je dána tím, že u nás v práci nemají lidé problém si zaplatit za kvalitu. Ostatním o kom vím že by mě měli za židáka ani med nenabízím, ať si ho koupí v Tescu. Wink
tak až ti v září zase dojde tak řekni.........za 140,- ti ho prodám a máš 40,- na sklenici Cool
Kohoute.

Potíž je v tom, že pisatel nepovažuje trh za trh, vůbec nechápe správný význam toho slova. On za trh považuje jen tržnici a nechápe, že když rozprodá známým v práci, ve vsi, že i to je trh a už vůbec nechápe, že tím ten trh ku.ví! (ničí ho druhým a nyní je doba myslet každý jen na sebe a tak mu to přijde správné)

Pak je spousta lidí, kteří vůbec neumějí cenu (čehokoli) vykalkulovat.
Vy dobře víte že pivovar přiveze pivo za tolik a že ho nemůžete postavit zákazníkovi na stůl za stejnou cenu.

Mně před lety říkal jeden pán že ceny mají být už od začátku vysoké. Zlevnit můžeš vždycky, ale zdražuje se blbě. A když zpočátku vykalkuluješ ceny nízké, budeš je muset abys přežil zvýšit. Ale jak říkal, zdražuje se blbě. Myslím na to když tu někdo píše - začínám, tak dám zatím cenu na sklenici 100,- a až budu mít víc zákazníků zdražím jako ostatní. Nesmysl.

Jinej pán mi před lety říkal - vy na tomhle máte dvacet korun. To já na své prodejně na tom mám stovku. Je pravda že vy prodáte víc. Ale vy se pro tu stovku musíte ohnout pětkrát, já jen jednou.

Další příklad. Zákazník si každej měsíc ke mně přijde pro věc za 700,-. Chodí tak několik let a pak ho pár měsíců nevidím. Po čase přijde pro nějakou drobnost a řekne - víte, já teď chodím jinam, tam ušetřím stovku, to snad chápete. Zeptám se a dozvím se že tam jinde ta věc stojí 900,- ale oni mu ji prodají pouze za 800,-. Ušetří sto korun a tu tam utratí za drobnosti. Má je přeci za tu ušetřenou stovku, tedy zadarmo. To chápu. A vidím že to není jen o ceně.

Neznám situaci třeba u Loukyho, jak on říká že zákazník jde tam kde je levněji. Třeba to tak opravdu je. Ale nevěřím že je to jen o ceně sklenice. Já už mám pár zákazníků kteří buď měli svého včelaře, nebo jinde kupovali levněji. A už se tu stavují kdy že prý už bude ten můj dobrý med.
Jde o to, že u nás je hodně včelařů s hodně velkými výnosy a tedy dostatek medu, takže lidi si můžou vybírat. Co tak tady čtu, tak skoro nikdo už med nemá a tady u nás je nás ještě pořád dost, co máme. Takže, kdybych se řídil tim co píše třeba Kaji, že prodává za dráž, až když ostatní už nemají a lidem nic jinýho nezbyde než jít za ním, tak bych toho moc neprodal. V jiných letech možná, ale né letos. A jak tak vidí letošní sezonu, tak bude další rok, co bude medu požehnaně.
Tak já můžu udělat inventuru.

Od září kdy jsem nastavil cenu na 150 po roční přestávce kdy jsem neprodával nemaje dost medu a předtím měl cenu 120 je situace řekl bych dobrá.
V okolí je maximálně cena 120-130 a mnohde méně.
Vůbec jsem se nesnažil prodávat, dělat marketing, říkat ztraceným zákazníkům že už zase prodávám atd.
Přesto jsem prodal asi tak 60% toho co jiné roky.
A skoro polovinu mám stále na skladě a to nepočítám konve. Do sklenic jsem stočil jen část - odhadem jako jiné roky.
Takže kdybych si nechtěl dělat rezervu a dal přebytek do výkupu za 100, tak jsem pořád na vyšší částce než kdybych to všechno prodal po 120. A ani těch 120 by mi nezaručilo 100% prodej.

Takže podle mých počtů - vyplatilo se mi to. Smile A mám klientelu co akceptuje tuto cenu!!!
A čase i další přejdou na cenu co mám, stejně tak jak z 80 vylezli na 120 (+50%) tak pak už těch 15-20% přidají, až si spočítají o kolik přišli.
Hamižnost - to je ta hnací síla trhu. Smile

(16.05.2016 7:45)Louky napsal(a): [ -> ]Jde o to, že u nás je hodně včelařů s hodně velkými výnosy a tedy dostatek medu, takže lidi si můžou vybírat.
Místní ZO u nás má 1300včelstev - tuto zimu. Plus my odpadlíci a další nevstoupivší..
Je to málo nebo hodně včelstev - včelařů?
Jeden včelař od nás má včely u chalupy v podobném místě jako Louky. 45 úlů. A neprodá tam ani kilo. Našel si nějaký penzion u německých hranic. Všechno mu prodají v recepci za ceny o kterých si může nechat i Milan Hula zdát.

(16.05.2016 7:45)Louky napsal(a): [ -> ]Jde o to, že u nás je hodně včelařů s hodně velkými výnosy a tedy dostatek medu, takže lidi si můžou vybírat.

To přeci můžou i tam kde je málo včelařů s malými výnosy.
Referenční URL's