Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(08.06.2016 22:45)tom.50 napsal(a): [ -> ]Víte koho mi připomínáte? Rybáře co řekne: "Dneska braly jako bejk, za půl hodinky jsem měl nachytáno a šel jsem domů".

Takový rybář vůbec nemá v mozku místečko že by uměl pochopit, že někdo chodí rád na ryby a že to, jestli chytí ho až tak nezajímá a už vůbec se nesnaží mít splněno co nejdřív. Naopak, já třeba když jsem rychle chytil, pouštěl jsem abych nemusel jít brzy domů a pak jsem pouštěl proto, že kdo by to škrábal když to u nás nikdo nejí. Ale tady to není o rybařině, jen mi to připomnělo rybáře, který nic nepochopil.

Zrovna tak ti, co dávají med pod cenu nejspíš nevčelaří primárně pro peníze, med je pro ně jen bonus navíc.

Jen by mě zajímalo vaše hnutí mysli, když máte tento názor a pak zde píšete příspěvky ve kterých mě hrubě napadáte když vytočím medu co potřebuji pak se jdu věnovat věcem které jsou pro mě důležitější než hrabání peněz. (děti) Navíc za situace když v medu je už tolik melecitozy (nebo čeho) , že je to spíš k vzteku než k užitku.
(08.06.2016 22:45)tom.50 napsal(a): [ -> ]Zákazník, připravený dát loňskou cenu, je zaskočený a mile překvapený a myslím, že to na něj (na ty inteligentnější) udělá dojem a bude o to věrnější. A když ne, to je holt život.
Zákazník u mě připravený dát cenu, kterou najde na ceduli prodej medu u branky, případně na mých www stránkách nebo inzerátu. Pokud zazvoní nebo zavolá je připraven akceptovat to, na co svůj med cením. Na naší dílně údržby prodávají med čtyři včelaři. Ceny máme od 120,- po 175,-. Hádejte kdo z nás ho prodá nejdříve a kdo do konce roku vydělá více. Kdo točí med rovnou do sklenic s rezlého ručního medometu a zkuhrá, že nemá na čeřící nádobu a nový medomet a že je všechno tak drahé.....Kdo má pěknou včelnici a kdo má místo stříšky na úlu staré lino. Kdo je před medobraním zavalený starými smradlavými sklenicemi, které mu zákazníci ve snaze ušetřit 5,- na jaře nosí. Já to nejsem a ani další dva. Je to ten za 120,-.
Snižovat loňskou cenu je dle mého cena do pekel.
Jednodušší a i pro udržení zákazníků je lepší podržet cenu na kterou byli zvyklí z loňska a případně dodat nějaký bonus.
Např. u mne se osvědčilo k většímu množství medu dát navíc třeba med v plastovém medvídku - je ho tam 250 g, takže z mého pohledu trocha, ale zákazníka to potěší.

Poslední zkušenost - asi 5 minut stará - vidí, že cena je stejná jako loni a diví se že to není víc, když vše okolo jde nahoru.
To lino na střeše má vliv na kvalitu medu? Smile
Když půjdeš k zubaři a vytáhne 30 let starou vrtačku, bude to mít vliv na kvalitu plomby ? Kdyby všichni stloukali úly ze starých palet a na stříšky používali kovolist, nevznikly by takovéto krásné věci.
http://www.kruslovskyvcelin.cz/galerie/v...384574.jpg
Palet. Kovolist.
Jeden "velký" včelař má pěkné rčení, není důležité jak vypadá úl, ale co je v něm.

Znám "machry" s moderním vybavením a nemají na starého machra s werkcajkem co má z učení, taktéž Krušlovský včelín nikdo asi nefrézoval na CNC ale jsou tam stopy po možná starém dlátu a pilce.

Kdybych hyzdil lesy a krajinu moderními polystyrenovými úly, nebo nalakovanými dřevěnými, vedle z kulatiny nena třených posedů a krmelců - byl by to kvalitnější med? A hezčí les? A vydržely by mi tam dlouho?

A mohl bych tam pak dovalit ještě vybarvené trpajzlíky a muchomůrky, aby tam bylo hezky.
Včera V Kauflandu ceny od 199-500kč podle balení.Obchodníci jedou podle své linie.
To je dobrá až výborná reálná cena.
Možná to budou medy od těch včelařů, kteří je prodávají do výkupu za těch 60 až 100 Kč.
Aha!
Nezabudni zas ohovárať špekulantov ako vždy! Cool
Promiň, nevěděl jsem, že jsi také vykupitel medu, tedy spekulant.
A kolik jsi za sociku prodal medu do CCCP? Když jste ho tam podle tebe vyváželi na přebalení...
Za kolik letos vykupuješ?
Spekulace (nákup čehokoli za účelem prodání dráž) za sociku byla trestná, k soudu se dostala i babička co jezdila do vedlejší vesnice kde měli lepší perkárnu pro chleby a vozila je sousedům a prodávala dráž o pár korun.
Trestný čin spekulace spočíval v tom, že někdo koupil něco za účelem prodání dráž. Částka nebyla stanovena, stačil úmysl zbohatnout obchodem.
Museli ji soudit, když jí někdo bonznul.
A jakou to má souvislost s dnešní nízkou výkupní cenou medu?
Jinak, já si svůj med dovedu prodat i bez spekulantů a tedy za mnohem více než bych získal od nich.
Loni jsem med prodával za 160,-
Nabídl jsem ho spekulantce ke zbohatnutí. Ptala se za kolik. Řekl jsem jí za tolik aby to bavilo jí i mě. Navrhla 133,-
Byl jsem připraven jít na 107, nabídl jsem 120,- a dohodli jsme se.
Prodávala za 160,- a když ke mně přišel pro med někdo o kom vím že ho před tím koupil od ní, vysvětlil jsem mu že pro všechny zúčastněné, tedy i pro něj bude lepší když si ho raději koupí od ní. Na rozloučenou jsem vždycky zdůrazňoval aby si paní nezapomněl postěžovat že jsem mu neprodal.

Vernut znamená vernut kam? K CCCP?
(09.06.2016 12:25)lusat napsal(a): [ -> ]Kdo točí med rovnou do sklenic s rezlého ručního medometu a zkuhrá, že nemá na čeřící nádobu a nový medomet a že je všechno tak drahé.....

Čeřící nádoby mám,ale taky točím na starém ručním medometu a rozhodně není rezavý. Nevím,proč bych si pro osm včelstev pořizoval medomet za 30 000 kč. Jsem přesvědčený,že věci,jež dobře slouží svému účelu,se nemají vyhazovat jen proto,že jsou staré. Navíc to točení klikou je takový rituál.Smile
Jak praví klasik: Neopouštěj staré věci pro nové.......,možná mají paměť jako slonové.Smile
Jestli prodat spekulantovi nebo ne se nedá vůbec říci bez znalosti kalkulace.
Vím o lidech pro které je naprosto a prokazatelně výhodné prodávat ve velkém a i s prodejem po konvích skončili.
Je to o ceně svobody, času, ochotě poslouchat povídání a stížnosti zakázníků atd.


Pokud si někdo myslí že prodej medu z velkého do malého je spekulace a bezpracný zisk tak je zblblý komunistickou propagandou i po 25 letech.
A může se jít na chvilku živit kšeftem, aby si užil bohatství a bezpracných zisků. Cool

(10.06.2016 9:29)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]
(09.06.2016 12:25)lusat napsal(a): [ -> ]Kdo točí med rovnou do sklenic s rezlého ručního medometu a zkuhrá, že nemá na čeřící nádobu a nový medomet a že je všechno tak drahé.....

Čeřící nádoby mám,ale taky točím na starém ručním medometu a rozhodně není rezavý. Nevím,proč bych si pro osm včelstev pořizoval medomet za 30 000 kč. Jsem přesvědčený,že věci,jež dobře slouží svému účelu,se nemají vyhazovat jen proto,že jsou staré. Navíc to točení klikou je takový rituál.Smile
Jak praví klasik: Neopouštěj staré věci pro nové.......,možná mají paměť jako slonové.Smile
Mně vrátí kolega půjčený starý 4r medomet a až si k němu pořídím nový pohon, starší pohon jsem daroval jinam, kolega je z údržby, nepotřebujeSmile , tak najde v medárně místo. A už se na něj těším.

Nevidím důvod proč by měl med z něj být horší Navíc jsem zjistil, že díky tomu že rámky 13,7cm můžu v něm otočit bez vyzvedávání nad koš, a tudíž v produktivitě za velkým moc nezaostává. 8 rámků na jedno točení, velký 12.
A na nějaké pár metrákové točení je právě výhodnější - snadněji se uklidí. Vždycky váhám, zda už stojí za to jít se s tím špinit.
Já tvou znalost kalkulace nemám, tak jsem si spočítal, že se mi prodat med spekulantovi za cenu 60 až 120 kč nevyplatí a vyplatí se mi ho prodat ze dvora za 180. Nejsem podnikatel ani živnostník, jen včelař s 12 včelstvi a proto si malé mnodžství medu umím prodat sám a za cenu vyšší než bych dostal ve výkupu. To je má znalost kalkulace drobného včelaře. Proto jsem oproti těm, kteří prodávají do výkupu, úspěšnější co se týká zisku za 1 kg prodaného medu.
Ale jak jsem zde četl, jsou tady i tací, kteří prodávají vyloženě ze zábavy, je to jejich radost a o peníze jim vůbec nejde. Takže to jsou pravděpodobně partneři a mecenáši spekulanta.
Já musím být bohužel produktivnější, takže dávám do sklenic a a čekání na zákazníka nechávám jiným, co už s tím stejně tráví čas, ale podle toho jak to vychází mě neurčuji ostatním co je optimální.

A rozhodně se snažím lidi co se něčím jiným živí neurážet tím, že jim nadávám do spekulantů.
Zkus to říct těm ženským v krámě, nebo co makají na stáčecí lince, řidičům, skladníků a dalším, že t okrádají když si za svoji práci berou plat.
Ženská v krámě nebo co makají na stáčecí licne, řidiči, skladníci a další - zaměstnanci podniků a závdů nejsou spekulanti. Takže nepleť tu jablka s hruškama a nevymýšlej hlouposti.
Tady máš vysvětleno, že slovo "spekulant" není nadávka a co to znamená si přečti. Obchodník zabývající se nákupem a prodejem a ne slakdnik, řidič, pracující na stáčecí lince, prodavačka atd. Spekulant je tedy ten, kdo se zabývá jen nákupem a prodejem, ničím jiným. A proto spekulanta k prodeji mého medu nepotřebuji a tak vydělám více.
Takže zase ta tvá demagogie, kdy mi vlkádáš do úst něco co jsem neřekl a ani to tak nemyslel. Prostitutky se živí prostitucí (tedy sexem) a když řeknu slovo prostitutka tak ji podle tebe jako urážím...
http://www.financnik.cz/komodity/manual/...lanti.html
(10.06.2016 12:35)vernut napsal(a): [ -> ]... malé mnodžství medu umím prodat sám a za cenu vyšší než bych dostal ve výkupu.

To je co za umění?
Referenční URL's