Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(11.06.2016 21:45)KaJi napsal(a): [ -> ]Znám lidi co docela rádi a spokojeně prodávali do výkupu, ten med šel do obchodů na pult.

Jak poznamenal vernut na předchozí stránce. Jim se to vyplatí právě proto, že se nemusí starat o distribuci.
Hlavně těm, co si jej nechali na skladě v dobách kdy ve výkupu dávali 50 a včelaři prodávali za 80-100 aby jej prodali ve velkém za 80-120. Samozřejmě ve správnou chvíli.
Museli se uchechtat, když si jen spočítali co ušetřili na skleničkách.Cool

(11.06.2016 22:00)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]No, teď asi mnoho českého medu na pultech obchodů nebude....Big Grin O co ti Karle, sakra jde....Stejně nevytáčíš.

To je snad jedno, o jakém medu mluvíš hanlivě. Myslíš že zákazník má čas se zabývat tím, proč je ten med od tvých včel lepší?
No jo....včelaření není jen o včelách. Taky je potřeba realizovat nějaký efekt....a ne jen chovat a v medu si ukládat peníze do sklepa. I když při letošních výkupních cenách.....počkat s prodejem do výkupu na "poúhynový rok"...to nebude špatný "úrok" za uložení....Big Grin

Hele Karle....napsal jsem, že mám medu jako sraček....Kde v tom spatřuješ že mluvím o medu hanlivě?Dodgy
Než ho dát do výkupu za 60 kč tak raději do kanálu zdarma, dneska jsem koupil 11 včelstev za 9 tisíc i s úlama . Ptám se pána proč prodává , a on že než aby dával do výkupu za 60 kč tak na to raději s... a na prodej po sklenicích nená čas.
Nechal si 3 včelstva pro sebe.
P.S. : 5 včelstev má plný medníky, řikal vytočte si je, já s tím už nebudu ztrácet čas.
[quote='KaJi' pid='147676' dateline='1465674353']
A já nechápu co je ti do toho za kolik vykupují když jim to nehodláš prodávat. Chápeš? Mně je úplně jedno za kolik se vykupuje mlíko, chci ho mít jenom dost v obchodě když tam přijdu nakupovat.

Vidíš a toto je medzi nami rozdiel, ja sa aspoň kuknem na krabicu odkiaľ to sem prišlo. A podporím Slovenkých výrobcov. Ty len o tom kecáš. Ľudia sa naučili chodiť nakupovať tie gebuziny v supermarketoch. Mám pár exemplarov doma, po 3 rokoch je to tekuté a že kvetový med. Hlavné že to stálo 4,5 E /kg.

Ale nechápu proč máte potřebu jít jiným dupat po bábovičkách.
Znám lidi co docela rádi a spokojeně prodávali do výkupu, ten med šel do obchodů na pult a vy o tom jejich medu mluvíte jako o sračkách. Tomu se neříká kolegialita.
Evidentne som ti stupil na otlak pane výkupco Big Grin Áno určite to išlo na pult, ale určite nie v takej podobe ako to bolo vykúpené. A to nehovorím o reziduach po antibiotikách pri medoch pochádzajúcich mimo EU. Myslím že aj u vášho jedného českého distribútora medu sa pár rokov dozadu našli zvyšky po zakázaných látkach v mede.

A u medu to samé, kolik máš tak představu že bv tak měly být ceny. Aby to bylo fér.

Myslíš si že vykupovať med o 300 % lacnejšie je fér? Stačí len nastaviť ceny tak aby bol aj včelár spokojný a aj samotný výkupca. V takomto prípade to je čistý parazitizmus, skoro ako varroa na včelách..

V krámě je za 9.90. To kupuji taky, do zásoby Co myslíš že lidi chtějí? Aby bylo mlíko drahé?
Podľa toho čo chcú. Sračku v prášku alebo mlieko od skutočnej kravy. tak isto to je aj s medom. Ak chcú miešané sračky čo ani po 3 - 4 rokoch nekryštalizujú, alebo pravý med od včelára.
POvažuješ za spravedlivé aby lidi povinně kupovali v krámě mléko za 25 a víc aby se zemědělci měli dobře?

Nie, ale určite radšej podporím našich poľnohospodárov, ako kupovať ten odpad z EU. U nás je poľnohospodár chudák balancujúci na hrane existencie, tlačený likvidačnými cenami dole.
Tak já jsem nyní trochu zmaten. Včelařství jako obor lidské činnosti provádíme pro zábavu, poučení, radost z toho, že dokážeme něco co jiní nedokáží ale také pro výdělek. To proto, že tato činnost nese s sebou i náklady. O tom je zde již přehršle příspěvků. Proto žádná činnost, ani včelařství, nelze provozovat jako filantropie, charita, altruizmus ... v tom jsem bezvýhradný egoista.
Pokud nebudu moci pokrýt své náklady a mít i přiměřený zisk a někdo jiný chce zneužít momentální "příznivé" situace a "tržně profitovat" na mé činnosti na můj úkor, tak musím hledat cesty jak spekulanty odstavit, nebo musím činnost chtě nechtě omezit, vytvořit nedostatek a věnovat se jiné činnosti. Nic jiného nezbyde. Včelařství v Evropě nikdy nebylo samostatnou činností, ale jako doplněk k činnostem jiným. Naši předkové se poučili, že možnosti příjmů musí diverzifikovat aby přežili. To, že se zcela nelogicky "logisticky" vozí různé komodity sem a zase tam a dováží se i laciný, třeba i dotovaný, med z oblastí s levnou pracovní silou kde medují i "sedm let staré suché plaňky z plotu po celý rok", je také pravda. Jako obohacení trhu o jiné "chutě" dobré. Záleží však na tom co budou chtít naši zákazníci. Třeba Smolíkův "panický" med.
JK
(11.06.2016 9:11)vernut napsal(a): [ -> ]......, tak jako je hrdý na to, že prodává svůj med za co nejnižší cenu a utěšuje se tím, že je to proto, že koupěschopnost našeho obyvatelstva není např. jako koupěschopnost němců.
Za méně než naši včelaři prodávají svůj med už jen v rozvojových státech a banánových republikách.

Hmm ......, ani v těch rozvojových a banánových státech to kolikrát neplatí !!!
Srovnávat koupěschopnost např. Keňských občanů s našimi je asi zbytečné. Je jich tam spousta, co má příjem 1 dolar denně.
Uvedená fota jsou z malé místní prodejny potravin. Cena za 1kg a 450g.

[Obrázky: Cena_medu_1kg.jpg]

[Obrázky: cena_medu_450g.jpg]
Keby predávali do výkupu mali by to lacnejšie Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin aj redšie
(11.06.2016 22:33)marek120 napsal(a): [ -> ]...ja sa aspoň kuknem na krabicu odkiaľ to sem prišlo. A podporím Slovenkých výrobcov.

No tak to by mě fakt zajímalo co podle té krabice poznáš.
Možná by prospělo víc, kdyby zapnul hlavu na trochu vyšší výkon a přemýšlel, zda by nebylo lepší, kdyby spojil síly k propagaci medu - jako včelař má zájem aby si med držel čím dál větší trřní podíl bez ohledu na zemi původu.

Protože čím víc si lidi navyknou kupovat nějakou potravinu tím logicky se zvětšuje ten podíl v populaci co je ochoten zaplatit za kvalitu a koupí si ji u včelaře. I s tím, že se tam k němu musí trmácet, zvonit někde u dvěří a čekat. Zbytek uvítá, když je někde trvale připravena v krámě kde nakupuje. To je to co se vám snažím vysvětlit, ale asi marně. Když budete všichni nadávat na med v krámě, nakonec se to obrátí proti celému trhu. A to už se obrací. Společně s antibiotikx v českém medu.
Lidi se v tom odmítají vyznat a jdou si raději koupit jinou zdravou potravinu. Jeden jim tvrdí že v kráme jě med mizerným, jinde čtou že v českém medu jsou antibiotika, a třetí jim tvrdí, že jeho med je lepší jak sousedovo, takže ani ten včelař není zárukou.

To je stejné jako u vína, čím víc lidí pije víno, třeba krabicové, tak tím stoupá podíl fajnšmekrů co si jej unás nechají vozit třeba z Moravy.
A větší část ví že je to jedno, že země původu neurčuje kvalitu. Stejně jako u medu.
Když si v obchodě koupím med tak nevím co je to za med, od kterého včelaře je a z jaké oblasti nebo země původu, neznám jeho "kvalitu".
Napsané na skleničce může být cokoli. Jak říká Kohout - "no tak to by mě fakt zajímalo co podle té krabice poznáš".

Ke mně si chodí kupovat med, jako i k jiným drobným včelařům, převážně stálí zákazníci žijíci v blízkém okolí, kteří by si ani za nic nekoupili z výše uvedených důvodu med v obchodě i kdyby byl sebekrásněji zabalen a třeba jen za 80 Kč, protože prostě medu z obchodu nedůvěřují a mají k tomu reálné důvody.
Proto, kdybych svůj med prodal pod cenou nějakému vičuranému spekulantu a ten ho pak distribuoval do obchodů nebo tržnici za jakoukoli cenu, stejně by si mí zákazníci tento med nekoupili, protože již nad tímto medem visí otázka, že může být dodatečně nějak upraven nebo zředěn, zfalšován (i kdyby to třeba, náhodou, pravda nebyla), když už nelze bezpečně zjistit jeho původ. Já bych přišel o zákazníky a oni o med od včelaře, kterému důvěřovali a rádi od něj nakupovali, o med který považují za kvalitní, místní med. A za takový kvalitní a místní med přímo od známého včelaře jsou bez řečí ochotni zaplatit 180 Kč, znají odkud je a od koho. Jsou spokojeni, šťastní a já také. Kdybych měl nějakou nadprodukci, tak ji prodám také, přibližně tak jako psal Milan Havelka, nabídnu stálím zákazníkům nižší cenu při odběru třeba těch 10 kg. najednou. Ale rozhodně svůj kvalitní med neprodám žádnému spekulantu, i kdyby se jmenoval třeba KaJi nebo Kohout... Nechci, aby se prodával v supermarketu nebo v Polsku mezi ostatními sračkami neznámého původu a nechci přijít o své zákazníky.
Mně prodával med k dalšímu prodeji včelař kterého si tady na fóru snad všichni považují a přežil to. V konvích.
Další tři mi ho vozili ve sklenicích. Každoročně jsem jim každému prodal za desetitisíce a byl to také med kvalitní.
Já viděl v obchodech spoustu skleniček na kterých je napsáno:
Med od včelaře XX, adresa ZZZZ, a další údaje.
Proč by to zákazník nebyl schopen poznat? Neumí číst?

V jednom mají i moje. Vychází mi to ekonomicky zajímavější jak to prodávat přímo, když to prodávám tam kde lidi nakupují.

A nemám problém, když si na prodejně vezmou 20-30% z ceny, a to neřeším DPH.
Tedy přiráží - jak tady s oblibou řešíte 25-50% k mojí ceně.Cool

mA samozřejmě nesmím sám prodávat pod cenou co je jinde na pultě můj med.
(12.06.2016 8:04)KaJi napsal(a): [ -> ]Možná by prospělo víc, kdyby zapnul hlavu na trochu vyšší výkon a přemýšlel, zda by nebylo lepší, kdyby spojil síly k propagaci medu - jako včelař má zájem aby si med držel čím dál větší trřní podíl bez ohledu na zemi původu.

Protože čím víc si lidi navyknou kupovat nějakou potravinu tím logicky se zvětšuje ten podíl v populaci co je ochoten zaplatit za kvalitu a koupí si ji u včelaře. I s tím, že se tam k němu musí trmácet, zvonit někde u dvěří a čekat. Zbytek uvítá, když je někde trvale připravena v krámě kde nakupuje. To je to co se vám snažím vysvětlit, ale asi marně. Když budete všichni nadávat na med v krámě, nakonec se to obrátí proti celému trhu. A to už se obrací. Společně s antibiotikx v českém medu.
Lidi se v tom odmítají vyznat a jdou si raději koupit jinou zdravou potravinu. Jeden jim tvrdí že v kráme jě med mizerným, jinde čtou že v českém medu jsou antibiotika, a třetí jim tvrdí, že jeho med je lepší jak sousedovo, takže ani ten včelař není zárukou.

To je stejné jako u vína, čím víc lidí pije víno, třeba krabicové, tak tím stoupá podíl fajnšmekrů co si jej unás nechají vozit třeba z Moravy.
A větší část ví že je to jedno, že země původu neurčuje kvalitu. Stejně jako u medu.

Ja práveže uvažujem veľmi racionálne . Tebe by neuškodilo začať myslieť trochu makroekonomicky a nie ako sedliak Big Grin Táraš piate cez deviate.. Ale u koho sa našli tie antibiotiká? U včelára, alebo v mede pod dákou značkou. Ja ako včelár predávam ľuďom med, kde garantujem že žiadne antibiotiká ani zakázané rezidua v mede nie sú. Čo garantuje vykupca? Ja by som len raz spravil podvod na zákaznikovi a viac odo mňa med nekúpi nikto. Ináč vieš o tom že napr. v mede pôvodom z Afriky alebo Ameriky sa môžu okrem veľmi chutných reziduií po tetracyklíne objavovať aj silné alergény v podobe peľových zŕn, s ktorými u nás človek nepríde prirodzene do styku. Čiže môžu vyvolať silné alergické reakcie? Ja svojim zákazníkom vravievam aby tie gebuziny nekupovali v obchodoch, ale nech si nájdu radšej vlastného včelára z vlastného mesta či dediny a nech kupujú od neho. Toto je ten najlepší spôsob ako sa dá rozhýbať a podporiť včelárstvo u nás. A nie obhajovať praktiky výkupu a šmelinárstva.
Dávám do obchodu 750 g za 90,- (kg 120) prodejní cena 120,- (kg 160).
Letos jsem nakoupil 200 kartonových krabic na 6 sklenic.

(12.06.2016 8:50)marek120 napsal(a): [ -> ]Ja ako včelár predávam ľuďom med, kde garantujem že žiadne antibiotiká ani zakázané rezidua v mede nie sú.

Klamavé táranie nebo doloženo akreditovanou laboratoří?
Certifikátom o akosti medu. Čím garantuješ svoju kvalitu ty? Čestným pionierskym ?
A kolik u vás stojí vyšetření na obsah antibiotik a reziduí v medu?
Ty medy s antibiotiky měli u nás tři certifikáty - český výrobek, Aklasa a ochr. známku Český med.

Já makroekonomicky uvažujem, na rozdíl od tebe.
Normální zákazník u nás po této akci ví, že žádný certifikát nic neznamená, hlavně od včelaře. Protože ten med u nás byl od českých včelařů, jak psali noviny abyla to pravda. Byla to jejich firma.

To že jsi poslal jednu skleničku do laborky nedává nikomu záruku jaký máš med.- navíc pochybuji že by jsi měl vyšetření na ATB.

To je jasné každému kdo se trochu pohyboval ve výrobě. Certifikát na jeden kus je certifikaát na jeden kus. A ten ti zpátky asi ani nedali, jako u nás.Cool

(12.06.2016 9:02)marek120 napsal(a): [ -> ]Certifikátom o akosti medu. Čím garantuješ svoju kvalitu ty? Čestným pionierskym ?
Mým jménem.
To v obchodě mezi slušnými lidmi znamená hodně.
Nepotřebuji papír co v podstatě nic neznamená.

Okopíruj sem analýzu z toho certifikátu, ať víme co tam je za analýzy. HMF a voda? Možná vodivost?
Samotné vyšetrenie zamerané na zistenie reziduií v mede netuším čo by stálo. Pri získaní certifikátu sa samozrejme robí aj to, ale je to komplexné lab. vyšetrenie medu. Na základe ktorého sa vystaví certifikát. Nikdy som si to nedával robiť samostatne. Boli by to vyhodené peniaze do luftu.
Kdyby ses vykašlal na makroekonomiku a radši šel vytočit.....Dodgy
Referenční URL's