Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zkus to nejdřív za příplatek, jako zážitkovou agroturistiku, med s příběhem.
Podle mě to může hodit víc jak med, ten příplatek. To by jsi se divil za co jsou lidi o dovolené ochotni utrácet. Big Grin

Návštěva nějakého muzea, zámku atd je proti návštěvě včelnice a medárny mnohdy nuda. A to si ani nežvýkneš medu a o neoznačíš trubce. Smile

Ale pokud jdo o to SAMO - vyzkoušej samorozlejvání medu. Já když někdo smlouvá prodám za cenu někde mezi výkup a mojí cenou celou konev, rozehřeji, půjčím starou konev na stáčení, síto a poradím.
Zákazník si to sám stočí so svých, sežene si další aby se složili na 40 kilo a ještě si užijou. Smile
A nemají kecy, ví jaký je rozdíl mezi medem v konvi a ve skle - to se tady stírá mnohým včelařům. Smile
Aha, už vím proč nevytáčíte med. Zákazníci si ho točí sami Smile Jak já upřímně závidím, rodina na plný úvazek, forum na mnoho hodin denně, zaměstnání, znalost problematiky od autobaterií až po ekonomiku a politiku. Prodej medu se zážitkem, výroba úlů, včelaření s 50 včelstvy. Chodíte taky někdy spát ?
Spím od 24:00 do 5:00. V ostatním máte pravdu. Celý život jsem se vzdělával a byl flexibilní a pracoval v mnoha oborech.

A ať už od toho mám pokoj:
Vloni v červnu jsem odvezl maželku do nemocnice a byl takový bezcita že jsem místo vytáčení medu jezdil za manželkou a pak ji doma ošetřoval a děti vozil na příměstký tábor, kam je měla původně vozit ona cestou do práce když jsem si já plánoval dovolenou na vytáčení.

V červenci o dovolené jsem dotočil tunu co potřebují a vzhledem k teplotám nad 35°C a tomu že med byl melecitozní a nešel vytáčet jsem odvezl děti do kempu na koupaliště. Co jsem tady četl, tak největší kritik mého nevytáčení Tom melecitozu taky nevytáčí.

Takže je takový zločin vytočit jen tolik medu kolik prodám a zbytek nechat včelám na jaro?

Jo a včelstev mám víc jak 50, abych si mohl vytvořit reprezentativní vzorky k pokusům. To aby vás to uklidnilo.
Nějak se to tady zvrhlo, to jste včelaři Smile
Přítelové.
a kolem zůstane ... Sad
Jiří
Do kamene tesat. Zkrátka ředitelé autobusů. Jirkovi 3 zelený palce.
Omylem vloženo jinam Smile
(14.06.2016 12:52)KaJi napsal(a): [ -> ]...

Cestou z výletu jsem cvičně dvojčatům (druhá třída) vysvětloval ( na tom jak jsme tam utráceli za turitiku peníze a co to pro ten kraj znamená - tedy pro ty šikovné a podnikavé) co je to hra s nulovým součtem, kdy je výsledek dokonce nižší a kdy hlavně je součet vyšší.
...
KaJi, mohl bys to vysvětlit, abych neumřel hloupej?
(13.06.2016 22:26)Kaprál napsal(a): [ -> ]....... pokud by šla koruna níž na svoji reálnou hranici 22Kč .....

Asi tě nepotěším, ale druhý den po rozdělení republiky se stanovil kurz ČR a SR 1: 1,2 a víš proč? Já taky nevím, protože ta ekonomika byla provázána a po půlnoci rozvázána? Ne, šlo o to "vykradnou" jednu a potom druhou pokladnici. Neboj se, není 22 kaček reálný, on je dokonce někde u 40 kaček, co dneska je "české" ... která výroba, která .... neznám jedinou "českou" továrnu a drobný živnostník to nevytrhne. Že co? No i když máš úvěr od banky tak ta výroba není vlastně tvoje ale banky než zaplatíš a komu patří banka .... znáš českou banku? On KaJi píše o voze a plno lidí o koze ... stále cena medu, cena medu ... ne , správně ZA KOLIK JSEM PRODAL a co dobrého ten prodej a nákup přinesl pro budoucnost našich dětí a jejich dětí. Je naprd mít sklad plný a další rok přidat do skladu a další a další .... ano medový boháč, ale v lednici prd. Producent medu to vždy bude propírat jinač než hobi včelař co to dělá pro rodinu a vrací úl do každého stavení. Komu se cena nezdá, ať neprodukuje med a nebo ať si prodává jak chce a kde chce. Makroekonomika republiky na tom nic nezmění a přepočítávání tuple. Rozhodujícím ukazatelem je ... kupní síla a pokud zaplatí němec 12€ za kilo, tak asi proto, že na to má, ale pro babku z vesnice je 12€ moc ... ona je jiná škatulka zákazníka. Neporovnávajme se v rámci Evropy a světa .... pro někoho je 22 za euro málo pro jiného moc ..... tak že až budou důchody stejné a ceny stejné, potom budou ceny medu stejné. Teď se zatím natahují o "cesťácích" ... jestli když je šofér v Německu má mít taky Německý plat a nebo ten český a slovesnký ..... vidíš ten rozdíl? Jo kupní síla, 10€ u nás a 10€ v Němcích je rozdíl
Každé zboží má svého kupce,mě se to v životě hodněkrát osvědčilo, pokud někdo vytočí med a má potřebu ho hned druhý den prodat za 60 kč do výkupu, tak buď je hloupej a nebo ho k tomu nutí nějaké okolnosti. Já osobně hodněkrát koupil ( je jedno co ) a třeba za rok luxusně prodal.
Každé zboží má svého kupce .... je stejně prdnutý jako a ze stejné školy jako že "Peníze jsou až na prvním místě" (tuším Klaus?) .... Nejdřív musí být "kupec" a potom zboží, tak to s výrobou začínalo. Výroba na sklad je pohroma a to je třeba se dívat z dlouhodobého pohledu. Med jako dobrá a kvalitní "potravina" má tu výhodu, že se dá dlouhodobě skladovat (pokud se skladuje správně) a hlavně, je to velice dobrá komoditka na bártrový obchod ... od opravy elektroinstalace až po rekreační bydlení. Když nebude ale kupec, plný sklad je naprd. A cena a prodej .... až si pekaři řeknou, že rohlík bude lepší prodávat ze dvora za 10,- Kč kus tak se budou teprve mít, že Big GrinBig GrinBig Grin ... teda jestli budou Němci jezdit na rohlíky Tongue
Sklenice medu má svého kupce ještě než ho včely "nanosí". Když na jednu dáš cenovku 120,- a na druhou ze stejné konve 220,- tak se prodají obě.
to máš pravdu, ale u sklenice s cenou 220 musí být ještě "příběh" a pěkná etiketa. Pak to funguje skvěle. Wink
Miro myslíš že pekař si dělá každý den průzkum kolik druhý den prodá aby věděl kolik může v noci upéct? A nebo ty máš počet včelstev podle toho kolik máš zákazníků ? Ty máš samožřejmě vic času na prodej než ten pekař.Pekař když neprodá rohlík tak má ještě jeden pokus ve formě strovhanky Smile Já to myslel obecně, našlo by se víc příkladů.
(15.06.2016 7:02)Kohout napsal(a): [ -> ]Sklenice medu má svého kupce ještě než ho včely "nanosí". Když na jednu dáš cenovku 120,- a na druhou ze stejné konve 220,- tak se prodají obě.

Potíž je, řekl bych, v tom, že se neprodá nikdy nic, musí to prodat někdo a v tom je ten háček.

Já se výrobou a prodejem něčeho jiného zabývám 25 let, je to stále těžší a celkem vítám důchod, který je už v dohledu. Přeloženo, těším se na to, až s tím konečně seknu a už i to sežere Andrej. Ale to není vize drtivé většiny včelařů! Netěší se na to, až se na chov včel budou moct jednou pro vždy vy..at!
Mam příbuzného, shodou okolností včelaře ale i vášnivého chovatele králíků.
Koho na podzim potká, tomu strčí králíka.
Prostě ho baví chov králíků /i včel/.

Nechápe proč by vytloukl králíky a nebo vysypal včely od sněhju jako jeden co to psal do Včelařství když v 2005 padly ceny na 25 jen proto že králíky vykupujou za málo. Smile


Pro ty co žehrají na špatně stanovené kurzy (tedy prý slabý pro koruny) , hlavní problém výpadku těch cen byl, že koruna posílila vůči USD.

Když byl USD za 40Kč tak nebyl problém platit za med 1,5USD = 60, když byl USD za 16, vyšlo to na 24.

Pořád jedna světová cena medu. 1,5USD /kg. Smile
Musíte to vidět makroekonomicky. Jak tu zaněl požadavek. Smile A rozhodnout se co je pro vás dobře. Chcete vysokou cenu medu? Tak pak musí být slabá koruna. Nebo naopak. Oboje najednou moc nejde.
My máme s jednou zákaznicí kurz 2 sklenice medu = 1 králík.
My tady máme něco podobnýho se sousedkou - předminulej rok sem vyměnil živýho kohouta za mrtvýho králíka.
(15.06.2016 8:36)richard1 napsal(a): [ -> ]Miro myslíš že pekař si dělá každý den průzkum kolik druhý den prodá aby věděl kolik může v noci upéct? A nebo ty máš počet včelstev podle toho kolik máš zákazníků ? Ty máš samožřejmě vic času na prodej než ten pekař.Pekař když neprodá rohlík tak má ještě jeden pokus ve formě strovhanky Smile Já to myslel obecně, našlo by se víc příkladů.

Já mám včely pro radost, koníček, med je jen vedlejší produkt naší společné činnosti, za který včeličkám děkuji. Kdo ve včelách podniká je na jiné straně než já a kupodivu malovčelař co chová včelky na přilepšení je na té třetí straně. Ale o tom jsem tu už psal. No a až to dopadne jak s ořechama (hodně jich pomrzlo a tak nebudou) tak půjde i akceptovatelná cena nahoru. Ale med dneska na trhu v Bratislavě (kde je kupní síla) za 5€ a vedle za 6€ ve skle i s etiketou včelaře a u jednoho i "med čepovaný" do vlastní nádoby nebo konvičky na mléko za 4€. A tam šel med nejlépe. Spokojenost u všech. Ani jeden ze včelařů se nepohoršoval nad cenou druhého.
Referenční URL's