Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jen odpovím k tomu měsíci.Na povrchu bylo údajně celkem 12 lidí a to v rámci projektu Apollo ,ale od 1972 byl povrch Měsíce zkoumán několika sondami a lidská noha od té doby na povrch Měsíce nevstoupila.Je mnoho teorií,že to celé je výmysl včetně přiznání režiséra natáčení toho první S.Kubricka.A ta náhoda ,že NASA přemazala záznamu prý z důvodu úspor pásků a ty přemazané se stejně ztratily....
Byla to mjen vsuvka,přesto je ta prodleva 1972-2016 nějak dlouhá Smile
[/b]Kedy sa už začne tu písať o cene medov![b]
(17.08.2016 17:30)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Ano. Ale akorát se to v této poněkud prvoplánové době těžko určuje
Jiří


To si urcuje kazdy sam...
Tak ano.Prodej na farmářských trzích za 140 květ 150 pasta 160 medovice a zákazníci spokojení a my také.Je to cena akceptovaná kupujícím a i já jako producent jsem spokojený.Prakticky to považuji za ideální stav.Reálně je ideální v dobrém roce cenu nechat a ve špatném po 10 Kč zvedat.Nikdo nemá rád prudké změny ,ale při posunu o deset si někteří koupí ten lacinější ,ale stejné množství.
Cena okolo 200Kč bude běžná po jedné dvou horších sezónách.Takže třeba se toho v 2020 dočkám.
(17.08.2016 19:27)Merkuri napsal(a): [ -> ][/b]Kedy sa už začne tu písať o cene medov![b]

Cena medu je v Rakousku vyšší než u nás.Wink
(17.08.2016 15:25)VaT napsal(a): [ -> ]A jakej máš problém s tim nechat napokoji ty lidi co to maj u řiti co žerou, a sám si koupit to co je dobrý? To máš takový sociální cejtění že ti nejsou lhostejný ty davy chudáků s gothajem za 29 za kilo? A kdo jako by měl definovat tu "chemii"? To jako nějakej ouřada, nebo chlapík z Vitany? Podle mě nevíš vo čem mluvíš, když spolíháš furt na pomoc nějakýho státu. Von už jako stát leckde pomáhá a je to spíš k pláči...

Aniž bych četl dál, dovolím si reagovat otázkou:

Na co, podle vás, tedy vlastně stát je?

Já se takto ptám už dvacet let a nikdo mi dosud rozumně neodpověděl. Zopakuju, na co je lidem stát, když se na něj, podle vás liberalistů, nemají naprosto v ničem spoléhat?
Naprosto v ničem?
(17.08.2016 23:48)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(17.08.2016 15:25)VaT napsal(a): [ -> ]A jakej máš problém s tim nechat napokoji ty lidi co to maj u řiti co žerou, a sám si koupit to co je dobrý? To máš takový sociální cejtění že ti nejsou lhostejný ty davy chudáků s gothajem za 29 za kilo? A kdo jako by měl definovat tu "chemii"? To jako nějakej ouřada, nebo chlapík z Vitany? Podle mě nevíš vo čem mluvíš, když spolíháš furt na pomoc nějakýho státu. Von už jako stát leckde pomáhá a je to spíš k pláči...

Aniž bych četl dál, dovolím si reagovat otázkou:

Na co, podle vás, tedy vlastně stát je?

Já se takto ptám už dvacet let a nikdo mi dosud rozumně neodpověděl. Zopakuju, na co je lidem stát, když se na něj, podle vás liberalistů, nemají naprosto v ničem spoléhat?

Konzervativec?
Mylsím, že byste si opravdu měli založit stát. Určí velikost záchodové mísy, správný toletní papír i složení jídla a doufám, že dohlídne že to bude zdravé, bez Éček atd.
Mimochodem, to se nedá moc jíst.
Taktéž stát doufám zakáže nebo zdaní veškeré nezdravé nápoje a jídla.
Zakáže nebezpečná stará auta.

Vzpomínám si na nápad jendoho ministra myslím z Pobaltských zemí - že mají nezdravou populaci a je třeba zakázat nebo zdanit slazené nápoje Cocacoly atd.

Nevím co tady všichni nadávají na Brusel že všechno normuje.? A nakonec je málo norem.

Mně stačí když stát zajistí že potraviny jsou bezpečné a když je někde napsáno že je to český med tak je český a nejsou v něm antibiotika. I s tak jednoduchou věcí ale má problém - protože je velké množství výrobců - to by musleo být úředníků a laborek na uhlídání, takže cesta jak z toho ven - ztížit podnikání aby malí zanikli a byli jen velcí. Stačí vydat nařízení že kje každé várce musím mít laboratorní vyšetření že je to podle norem. A je po malých výrobcích, výrobnách uzenin atd.

Jestli chcete takový stát - už vás tam vidím až budou kontrolovat vás - budete mít zakázáno prodávat med - logicky když nebude státem zkontrolován. Jen do výkupu.


Za sociku prý bylo všechno zdravé. Včera mě předběhl Stefanos, cestou ke včelám jsem viděl kamaráda jak paběrkoval ječmen na strništi. Jen tak ze zvyku, nemá co dělat.
Tak jsem si vzpomněl jak tehdy na každém dvorku byly kurníky, králíkárny, husy, kachny, slepice. Na zahrádce brambory, rybízy, stromky, zelenina, foliovníky.
Pár nadšenců to chtělo mít protože to bylo zdravé, ale hlavní důvod byl, že tehdy bylo jídlo hrozně drahé. A přitom dost lidí by si radši koupilo lacinější.
Na kilo masa jste dělali normálně několik hodin. Na kostku másla, kilo cukru - to bylo kolem hodiny.
Dneska? Tak si kupte maso za dvouhodinovou výplatu a budete se divit co se dá koupit za kvalitu.

(17.08.2016 23:48)tom.50 napsal(a): [ -> ]Na co, podle vás, tedy vlastně stát je?

Já se takto ptám už dvacet let a nikdo mi dosud rozumně neodpověděl. Zopakuju, na co je lidem stát, když se na něj, podle vás liberalistů, nemají naprosto v ničem spoléhat?

Mně to stačí. Zavolám sanitku - přijede, potřebuji nemocnici - je tam a přijmou mě.
Děti chodí do školy, když se jednou jendo malé ztratilo, zavolal jsem Policii a ta reagovala okamžitě.
Silnice jsou stále lepší, když jsou povodně někdo organizuje záchranné práce.

Co byste chtěl víc?

Jestli chcete víc státní buzerace, třeba dvakrát ročně kontroly včel a přezkoušení včelaře ob rok se zdravotní prohlídkou včel i včelaře, . . . . Shy
(16.08.2016 13:30)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]To, co leze z linky v krabicích nejspíše jsou s*ačky, to co leze potrubím z cisterny do fabriky bude kvalitní mléko (doufám), bez ohledu na to, jestli je od farmáře Vaška nebo Karla.

Dnes ma kazde druhe auto, ktere tankuje mleko od farmare u sebe "minilabor", kde hned na miste zjisti, jak to s kvalitou mleka je, pokud nevyhovuje, nechaji mu ho v tanku. V Nemecku jev znamy uz desitky let.
Honza
KaJi,

Asi si nepochopil, o čo obyčajnému človeku ide. Poviem Ti pár príkladov. Mne je jedno, čo koľko stojí, ale za svoje peniaze nechcem, aby sa napríklad do strúhanky mleli plesnivé chleby a rožky, do salámy a párkov kože kosti a všetky vnútornosti, do jogurtov dávalo zhnité ovocie, ... A že cena potravín je zárukou kvality v našich hypermarketoch???? To si fakt taký naivný??? Alebo to tu len hráš????

Vieš nie každý vie ako to chodí v konzervárni či v mliekarni alebo brndziarni. Ja mám tú smolu, že v takýchto veľkopodnikoch mám známych (aj rodinu), ktorí by napríklad jogurt danone do huby nikdy nedali To isté platí o konzervárňach. Že zlikvidovať malých výrobcov, lebo tí nedodržujú normy???? Si snáď robíš srandu nie??? Radšej si kúpim klobásku od suseda, hoci nemá všetko z nerezu a všetko robí dá sa povedať ručne ako niečo, čo ani neviem identifikovať od veľkovýrobcu.

Áno pekne to tu bolo napísané. Normy sú tu bohužiaľ iba na to, aby to "jedlo" človeka nezabilo. A to je na tom to najsmutnejšie. Ak to ty považuješ za normálne, je to tvoje rozhodnutie. Ja to za normálne nepovažujem.
Asi to sem nepatří, ale ... J.
Patko,obávám se,že jsi vůbec nepochopil,jak to Kaji myslel.Dodgy
Patko a řešení?

Já znám jen jedno, zákaz prodeje od jiných výrobců jak od státních a pod státní kontrolou.
Ale rovnou říkám, že zmetky najdeš i v medu, a první věc jak tomu je zakázat prodej od drobných výrobců kteří by byli mimo státní kontrolu. Tedy zpátky do sociku.

Ale možná by jsi byl zklamaný co jsi tehdy jedl a pil. V případě piva to vím. Smile Jen se o tom nesmělo psát, jen šeptat.
To je nakonec možná ten hlavní rozdíl.

Jenže v některých zemích stačí jeden článek a firma to silně pocítí, tady čteš opakovaně o zeleném mase přebalovaném na příkaz managementu a druhý den je tam zase fronta na košíky.

Já si mylsím, že pokud by prdlo že někdo dával zelené maso do grilovacíách směsí - tak by bylo normální, že druhý den je u toho řetězce prázdné parkoviště.

A na Slovensku a v Česku ????

Konkrétně se mi líbí jaké sr*cky jsou čeští včelaři a jak tady na internetu hrdině bojují se špatnostmi na trhu.
Ředitel Včelpa se klidně ukazuje na včelařských výstavách i na Sjezdu včelařů a nikdo mu neublížil, nebo jen nevykoupal v medu. Ale hlavně chceme aby to zajistil stát. Smile Policie. Smile
Co myslíš že by se stalo v takové Itálii nebo Francii.
KaJi,
přivádíš řešené věci ad absurdum aby se zdály komplikované či rovnou nesmyslné. Pokud kdysi standardy pro potraviny fungovaly, není důvod aby se k nim nedalo vrátit. A nemusíme se vracet do socíku jak dramatizuješ, ani nemusíme vymýšlet kolo, protože už bylo vymyšleno. Kvalita potravin se zhoršila v posledních 15letech se změnou legislatvy související s přijímání norem EU. Rovněž kontrolní činnost státních orgánů SVS, ČOI, In.Práce aj. byla přepisy paralizována v prospěch výrobců krmiv.

Jak ve svém příspěvku naznačil Honza Veber, technologie pokročily natolik aby výroba kvalitních potravin by byla dokonce ještě snazší než v minulosti. (Kolik z Vás mělo vlastní refraktometr nebo měřilo vodivost medu?) Přesto kráčíme na tomto poli spíše vzad než vpřed.

Bojíš se standardů (norem), ale normu Český med dodržuješ? Např. zmíněné uzeniny bych přenesně přirovnal k včelaři používajcímu ATB a invert pro posílení snůšky. To je ekvivalent. Už?
Dokonales to vystihnul, dovést všechhny nápady do absurdna a hned budeš vidět jestli sou dobrý nebo špatný. Když sou dobrý tak k žádný absurditě nemůže dojít a když špatný tak navopak.
Norma Český med nejni nijak závazná, takže je jenom na tobě jestli ji budeš dodržovat nebo ne, kunšoftu je to ouplně jedno. Co mu nejni jedno je senzorická hodnota medu, to že mu nezkvasí ve špajzu a možná i nějakej ten příběh a to se prostě žádnou normou nedá vyřešit.
(18.08.2016 12:02)KaJi napsal(a): [ -> ]Patko a řešení?

Já znám jen jedno, zákaz prodeje od jiných výrobců jak od státních a pod státní kontrolou.
Ale rovnou říkám, že zmetky najdeš i v medu, a první věc jak tomu je zakázat prodej od drobných výrobců kteří by byli mimo státní kontrolu. Tedy zpátky do sociku.

Ale možná by jsi byl zklamaný co jsi tehdy jedl a pil. V případě piva to vím. Smile Jen se o tom nesmělo psát, jen šeptat.
To je nakonec možná ten hlavní rozdíl.

Tak to teda prr. Neviem ako u vás, ale u nás som ja aj s medom pod kontrolou tiež. Možno je to náhoda, ale pred tromi rokmi zrovna pri vytáčaní agátového medu prišla kontrola z veteriny. Rovno bral ten med, čo som točil, nechcel žiaden "vyčerený" z nádoby. Výsledky rozboru prišli o pár dní domov. Pokojne som mu pár kilo pribalil, nech sa rozdelí aj s kolegami. Takže aj malí predajcovia z dvora pod kontrolou sú.

Jasné, že zmätky nájdeš aj v mede. Dokonca aj ja som mal v mede dva roky po tom, čo nám veterina dala antibiotiká pri more v susednej dedine. Vtedy sa bežne liečilo tilancelom či akým svinstvom. Problém je, že niektorí tým liečia aj dnes aešte nikto mi nepovedal, či sa reziduá výrobou medzistienok "vyparia" alebo sa hromadia a celé sa to nabaľuje, až to pri kontrole u nejakého chudáka včelára praskne.

A čo sa socíku týka. Neviem, na čo to tu vyťahuješ. Ja nemám žiadne ilúzie ani o minulom režime ani o tomto. Mäso okrem hydiny a z časti rýb sme nekupovali ani vtedy a nekupujem ho ani teraz. Radšej zájdem na dedinu, kde gazda nemá problém, aby som sa na zakáľačke aj zúčastnil, alebo do "rodinnej špajze" k rodičomTongue Problém je, že nie každý má takéto možnosti a preto to, čo sa predáva v obchodoch, by malo byť jedlo a nie niečo, čo človeka ešte nezabije a dá sa speňažiť.

(18.08.2016 12:02)KaJi napsal(a): [ -> ]Patko a řešení?

Já znám jen jedno, zákaz prodeje od jiných výrobců jak od státních a pod státní kontrolou.

Si snáď robíš srandu nie?
Nerobím si srandu, pokud má stát zajistit aby byl potraviny pod kontrolou, jak jinak toho dosáhneš?
Nějaké namátkové kontroly - co vlastně chceš kontrolovat - někomu vadí zelená plíseň ve strouhance, jinému i ta bílá a jinému i ta co není vidět, dalšímu by vadilo, že je to z pečiva co už bylo na pultě, budeš mít tři kategorie strouhanek a u mletí trvale inspektora?
Že ti přišla jednou kontrola? A co ostatní produkce - mimochodem v ČR mnůžeš prodávat med bez kontrol - absolutně volně - a divím se že to vadí včelařům.

Já neznám jinou možnost jak dosáhnout kvalitu, než že ji zákazník vyžaduje.
A vím o čem mluvím - když je certifikační audit - vlastně svým způsobem státní kontrola, sranda, ale když ti přijde zákaznický audit, to je dusno a tvrdý. Na nějaké ISO . . . .

Takže jestli znáš nějaké řešení, sem s ním.
Podle mě situace po které tady volá Tom50, že stát zajištoval kvalitu - možná v Hitlerovském Německu - ale jinak nevím o něčem takovém v historii.
Kaji, pekne si to napísal, lenže ja som už vytriezvel z toho že všemocná ruka trhu všetko vyrieši.
(18.08.2016 12:23)Frey napsal(a): [ -> ]Bojíš se standardů (norem), ale normu Český med dodržuješ? Např. zmíněné uzeniny bych přenesně přirovnal k včelaři používajcímu ATB a invert pro posílení snůšky. To je ekvivalent. Už?

A já neříkám nic jiného, že pokud někoho mentální úroveň nedosahuje toho, že si zajde nakoupit tam kde mu proidávající dodá jím požadovanou kvalitu, tak toho ochrání jen zdi blázince.

Co ti brání zajít do řeznictví kde to dělají tak jak chceš ty?
Stále ještě existují. Stejně tak i další prodejny.
Co tě brání v tom nakoupit si kvalitní mléko, pokud chceš od vemene tak od vemene (i to je prý nově legální, dřív nebylo).

Jediné co to chce je mentální úroveň a chuť si koupit kvalitní věc a trochu pro to udělat - pokud někdo chce chodit do supráků tak ať jí co tam prodávají. A nebo si najde toho kdo mu prodá kvalitu. jestli na toi nestačí, je to marný. Nepomůže mu žádný stát a ni ombudsman.

Jsem jejich nepřítel (supráků), nechápou proč tam chodíte nakupovat když máte na výběr a ještě na ně nadáváte.
To mi vysvětlete jinak se budeme pořád motat v kruhu.
Jo jo, moudrých argumentů není nikdy dost...

To bylo na Pali
Referenční URL's