Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(21.02.2017 16:08)Happy napsal(a): [ -> ]
(21.02.2017 15:58)richard1 napsal(a): [ -> ]Urodilo se moc medu a to je důvod ho prodávat za 100, 110 kč? Co je to za blbost?

Ekonomove te blbosti bezne rikaji zakon nabidky a poptavky ...

Tak nač si potom stěžovat?
HMF sa nezvýši ani za 25 rokov, takí argument nehrozí.
Bol som predávať med v Trenčíne a predal som dobre, kvetový sa mi minul za 22min, bol po 5Euro, mal som ho 32 kg.
V Nedelu som bol v Považskéj Bystrice, za 14 min som predal 112kg medu. Kamošovi som doniesol do Hornéj Súče med, tam to bolo bieda z medom, niekdo z jeho rodiny vytočil len 5 kg na včelstvo, počasie sa tam totálne zrútilo pre včely Angry
Já med chci vyprodat. Pochybuju, že kdyby ke mě přišel zákazník a já se ho zeptal. Chcete med letošní, loňský, předloňský, který budete chtít? Drtivá většina řekne, že ten nejnovější. A, že bych to zákazníkům neříkal, nebo lhal? Nechci bejt šizenej od jinech, tak nešidím ani já. Jestli máte Vy narvaný sklepy medem - Vaše věc. Já Od prvního vytáčení prodávám nový med. S cenou operuji tak, abych prodal všechen do prvního medobraní.
(21.02.2017 16:08)Happy napsal(a): [ -> ]
(21.02.2017 15:58)richard1 napsal(a): [ -> ]Urodilo se moc medu a to je důvod ho prodávat za 100, 110 kč? Co je to za blbost?

Ekonomove te blbosti bezne rikaji zakon nabidky a poptavky ...
Jo, makroekonomové a statistici.
Ale obyčejní ekonomové v takovém případě omezují produkci, pokud nemají důvod vyrábět na sklad.
Výroby na sklad je ale pouze tam kde je důvod očekávat vyšší prodej a jsou omezené kapacity, nebo nelze jednoduše výrobu odstavit bez nákladů. atd.

Ovšem pokud se jedná o tzv retail - tedy pro malospotřebitele, tak obyvkle se potávka vytváří, ta není konstantní.
Obvykle se investuje do marketingu aby se zvýšil tržní podíl, hledají se jiné trhy nebo produkty a nebo odbytové kanály.
To je běžná ekonomická praxe. Smile
Pokud je malá poptávka je třeba ji zvýšit nebo jít tam kde je věští.,
Jen mě zaskočil ten názor medu bylo dost ,tak za 100 kč , letos bude málo a bude za ? A co bude na to říkat zákazník? Bude mít taky pochopení na zvíšení ceny protože je ho málo? Myslím,že pokud zákázník kupuje po pár kg tak je mu jedno kolik se urodilo.
(21.02.2017 16:27)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]Já med chci vyprodat. Pochybuju, že kdyby ke mě přišel zákazník a já se ho zeptal. Chcete med letošní, loňský, předloňský, který budete chtít? Drtivá většina řekne, že ten nejnovější. A, že bych to zákazníkům neříkal, nebo lhal? Nechci bejt šizenej od jinech, tak nešidím ani já. Jestli máte Vy narvaný sklepy medem - Vaše věc. Já Od prvního vytáčení prodávám nový med. S cenou operuji tak, abych prodal všechen do prvního medobraní.
Někdo prokázal že loňský je horší? Smile
(21.02.2017 15:48)Louky napsal(a): [ -> ]A to je právě to, loni se na Pelhřimovsku urodilo strašně moc medu a ty ceny šli dolů, spousta včelařů je na 100 - 110 kč a to je pak zázrak, že prodáte 100kg po 160,-. Jenže to pan Kohout nepochopí

Pochopím, co bych nepochopil. Chcete prodávat za 100 Kč tak prodáváte za 100 Kč. Zvyšujete nabídku, snižujete cenu. Snížení ceny vám překvapivě vyšší zisk nepřinese. A tak si na to někteří stěžujete. Na tom není nic k nepochopení. Nemějte prosím pocit že vám do těch vašich cen kecám. Vaše volba.

(21.02.2017 16:27)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]Já med chci vyprodat. S cenou operuji tak, abych prodal všechen do prvního medobraní.

V tom případě lepší je operovat s počtem včelstev nebo vytočeného medu. Věř tomu.
Můžete se tu svými názory vměšovat do čeho chcete, ale to, kolik včelstev já mám a kolik mít budu a za kolik med prodám nechte laskavě nechte na mě! Zkuste pochopit, že jsou i tací, kterým nejde primárně o zisk. Včelařím několik pětiletek a kdybych včelařil pro zisk, musel bych toho každý rok nechat. Jelikož neustále rozšiřuju a investuju jsem každoročně v mínusu. Mohu si to dovolit díky své práci, kdy průměrných českých platů si vydělám i několik měsíčně.

A ano, nikdo neprokázal, že loňský med je horší, ale je prostě loňský... Vaše strategie je asi prodávat neustále ze zásob. Moje je prodávat neustále co nejčerstvější. Ono ten datum taky nepíšeme na med asi jen tak pro nic za nic. A nepotřebuji zrovna poučovat o poživatelném medu v hrobkách faraónů.

Můj mentor mi při mých začátcích ve včelách řekl jednu moudrost: Prokope, jestli začneš včely přepočítávat na peníze - tak jsi v prdeli.

Já tomu věřím a řídím se tím.
Prodej medu není přepočet včel na peníze?

To je přímo konverze včel na peníze.
Ropy se taky urodilo dost. Proč nestojí barel ropy dolar když je taková nabídka?
Protože tržní ekonomika, pro kterou nám říkají od roku 1989, že na západě jako je taková zázračná ekonomika, která si říká tržní (a jeden tady i jiní s touto převážně lživou propagandou vyhrál volby), ve skutečnosti neexistuje. Namísto toho existují kartelové dohody a ekonomika monopolů.
Monopolisté jsou ti, kteří nám sem dováží ty inverty a med mnohdy neznámo odkud a většinou pofiderní kvality. Mnoho lidí si stěžuje na nekvalitní med z Číny, ale kdo nám jej sem přivezl a proč, že.
Kaji a včelaříš kvůli včelám, nebo kvůli penězům?
(21.02.2017 17:15)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]Kaji a včelaříš kvůli včelám, nebo kvůli penězům?

Zkus tu otázku položit třeba Kolomému.
To je právě volba každého z nás. Buď pro mě budou včely koníčkem, nebo obživou. A někde mezi leží asi nějaký kompromis ke kterému směřuji. Spíše bych byl ale blíže k tomu koníčku. Nevěřím, že bych měl takovou radost ze včelaření, kdybych věděl, že pokud se něco nezdaří, že nebudu mít za co koupit chleba...
(21.02.2017 17:02)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]Včelařím několik pětiletek a kdybych včelařil pro zisk, musel bych toho každý rok nechat. Jelikož neustále rozšiřuju a investuju jsem každoročně v mínusu.

To taky přednáší Kamler. Že kdo včelaří s víc jak deseti včelstvy včelaří pro zisk. Že kdyby to dělal pro bzukot včel, stačí mu tři úly za barákem.


(21.02.2017 17:02)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]Vaše strategie je asi prodávat neustále ze zásob.

Kdo říkal?

(21.02.2017 17:02)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]Můj mentor mi při mých začátcích ve včelách řekl jednu moudrost: Prokope, jestli začneš včely přepočítávat na peníze - tak jsi v prdeli.

Pravdy na tom bude hodně. Ti co začínali s vidinou peněz už nevčelaří.
Můj (soused) mi zas v dobách kdy já prodával za 120 - 140,- řekl že mi závidí, že by potřeboval zdražit aspoň na stovku.
(21.02.2017 17:29)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]To je právě volba každého z nás. Buď pro mě budou včely koníčkem, nebo obživou. A někde mezi leží asi nějaký kompromis ke kterému směřuji. Spíše bych byl ale blíže k tomu koníčku. Nevěřím, že bych měl takovou radost ze včelaření, kdybych věděl, že pokud se něco nezdaří, že nebudu mít za co koupit chleba...

Budeš mít koníček obživou?
Dobrý včelař a zároveň i hospodář se pozná podle toho, že má med na prodej vždy, zejména i když se ten rok žádný anebo málo urodilo. Navíc nezvyšuje cenu i když už ostatní včelaři med nemají/neprodávají.
(21.02.2017 18:38)milan.hula napsal(a): [ -> ]Dobrý včelař a zároveň i hospodář se pozná podle toho, že má med na prodej vždy.

Jak toho dosáhnu?
Dostatečný zásoby Big Grin
Nemám sklep.
Tak ke mě Smile
Referenční URL's