Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já říkám, že když udělám stejný nákup v ČR a v Německu, tak budu platit zhruba stejně... Je mi jedno za kolik si to prodávate, když vám to vyhovuje. Já pod 160 Kč za 950g nejdu a nikdo mi ještě neřekl, že jsem drahej, naopak spousta lidí mi dá ještě víc.
Patko 79 - kolko mas vcelstiev a kolko kg cukru davas na vcelstvo na zimu ??? Zda sa mi,ze toho cukru kupujes nejako vela ... Big GrinBig GrinBig Grin

K tej cene medu je asi zbytocne sa vyjadrovat,riesite ju tu na 209 stranach a este ste sa stale nedohodli kolko by mal stat Big GrinBig GrinBig Grin
Spacek asi ceka,ze bude medovice a omasti si kapsuSmile.Celych 77 kc almuzny pro ceske vcelare.
Jaro cukru dávam toľko, aby som na jar nemusel odoberať pred znáškou zimné zásoby. Wink Je to rok od roku iné množstvo, takže sa to priemerne napísať nedá. Ja kŕmim na 25 - 30 kg zásob na produkčnú rodinu. Záleží, koľko im zostane zásob po poslednom vytáčaní. Mno dadanty kŕmim menej a predsa sú na jar v sile oveľa skôr.
ja davam cca 10 - 12 kg cukru na rodinu max,ale v plodisku maju med zo slnecnice,niektore rodiny zimujem cisto len na mede,preto sa pytam,lebo kupovat 2500kg cukru je dost vela ,ked namas 200 vcelstiev ... Big GrinBig GrinBig Grin
Kedysi som tiež zimoval na zásobách tak do 20 kg, lenže pri 5NN systéme to bolo jednoducho málo. V tom je výhoda dadantu, tam stačí menej ako 30 kg. Slnečnica u nás meduje raz za 5 rokov, takže ja som rád, ak nemusím do začiatku kŕmenia podnecovať. U mňa prakticky končí znáška o týždeň, nebyť kočovania, môžem začať chovať.
Podívejme se na cenu medu trochu z jiného pohledu, z pohledu spotřeby zákazníkem.
Myslím, že cena 200 Kč za sklenici medu se zdá příliš vysoká jen proto, že kilo medu je prostě hodně. Je to otázka porovnání s ostatními potravinami, které lidé nakupují.
Když vezmeme jako příklad, že si zákazníci mažou med na pečivo, dají za to pečivo mnohem víc než za med, a to bez mrknutí oka a naprosto samozřejmě.

Dal jsem si tu práci a zjistil jsem, že:
Na 1 rohlík si namažu 5 g másla a 4 g medu. Když to přepočítám na sklenici 980 g medu, je to cca 245 rohlíků a 5 másel.
Obyčejný rohlík stojí cca 2 Kč a máslo zhruba 50 Kč.
Takže na 1 sklenici medu spotřebuju rohlíky za cca 500 Kč a máslo za cca 250 Kč. Stále vám připadá 200 Kč za med hodně?

Kromě toho, lidé často spoustu nakoupeného pečiva nakonec nesnědí a vyhodí. Takže za něj zaplatí ještě víc.
Někdo by mohl namítnout, že "zákazník takhle nepřemýšlí". To je ale podle mě chyba - měl by.
Studente, máte pravdu. Když máte zákazníka, který bude brát med jako základní potravinu, pak vám za ni dá víc, pokud ji nesežene ve stejné kvalitě jinde levněji. Domnívám se, že většina lidí bere med jako nadstandard, pochoutku, něco jako bonboniéru - a tu nekupují každý den a i přesto není drahá. Včelařením se naše domácí spotřeba medu zvedla z dvou - třech kil ročně, na kilo týdně.
Jiste,nam med pripada jako normalni potravina,bastime ho po kilech,davame do peceni,mazem tim maso,lejem do caje,do kafe.Jenomze tak se nechova bezny spotrebitel a chovat se nebude,navic ten dnesni,zvykly napraskat kos v super hyper kdecim,co ma nalepku akce.
Každý normální člověk při koupi zboží přemýšlí tak, aby nakoupil pro něj výhodně. Tzn. zákazník bude hledat kvalitní med levně, včelař bude hledat kvalitní cukr levně, pokud nenechává med do zásob. To, co píše Student, je pravda. Lidé jsou prostě naučení, že med stával kolem 100. Znal jsem včelaře, který hospodařil s cca 115 včelstvy. Byl v chovu včel zkušený, ale med vozil do výkupu a chválil si, že mu za něj dají 70 kč. Většinu takhle odvezl, zbytek za stejnou cenu rozdal sousedům. A takhle si troufám to na venkově může leckde fungovat dodnes, akorát se tahle "nízka cena" posunula asi i k 130kč/kg. To je ale prostě málo. Nemyslím si, že by měl být argument pro zdražení medu vyšší cena na západě. Musíme vycházet z toho, jak to tu máme. Upřímně, já chovám včely spíše jako hobby, ale nejsem dost bohatý na to, abych med prodával levně. Včely si na sebe prostě musí částečně vydělat, jinak bych se s tímto hobby musel rozloučit, nebo ho dost omezit. Proto považuji za nyní normální cenu za med kolem 200 kč/kg s tím, že do budoucna by se cena měla dále zvyšovat (tak jako vše). Onehdy jsem si vezl bedýnku medů domu. Do výtahu přistoupil pán a zeptal se za kolik je ten med. Odpověděl jsem, že za 180kč/kg. Na to on, že jsem prý prodělal. O tom to je. Tenhle pán, pak prostě asi půjde do Billy a koupí med od Medokomercu, v lepším případě od důchodce na vesnici, ale to mě nezajímá. Kdo chce, koupí si auto za 20 000kč, ale to jak mu bude sloužit, už je druhá věc.
(15.06.2018 11:16)m.h. napsal(a): [ -> ]Znal jsem včelaře, který...

... u mě kupoval med za 120,- (tehdy v okolí běžná cena) aby ho svým zákazníkům prodal za 90,- (jeho běžná cena) protože už měl vyprodáno. A stěžoval si že by potřeboval zdražit aspoň na sto ale nemůže, co by tomu jeho zákazníci řekli.
Cena medu je velice individuální záležitost. Někdo se nechce trápit s prodejem a med jednoduše odveze do výkupu. Peníze má rychle a ušetřený čas, který by jinak musel věnovat prodeji, muže využít jinak. Někdo jiný si dá práci a vytvoří si třeba i informační letáčky, proč by si měl zákazník koupit právě jeho med. Dále si dá práci s tvorbou etikety na sklenice medu, jezdí na trhy atd. To vše stojí čas. Každý si tedy musí zvážit, kolik času a energie chce do propagace a následného prodeje svého medu investovat. Hezčí vzhled balení a případné doprovodné letáčky či reklamní předměty zvyšují šanci na prodej medu za vyšší cenu.
Bruchseebienen.de Příklad vcelare, který si dál práci s propagací sveho medu. Má dvě oplocena stanoviště na veřejných místech, která jsou velmi navštěvovaná. Na každém stanovišti má navíc pozorovací ulek, kde se každý může přes sklo podívat na život v ule. Samozřejmostí je možnost vzít si letacek z platového kastlíku umístěného ns oplocení. Před zhruba třemi týdny přidal na stanoviště kosnici.

Neznám cenu jeho medu, ale tipuji na 8Eur za 0,5kg (standartní cena je v Německu 5,5-6Eur za 0,5kg).

Chci se vydat podobnou cestou a věnovat se propagaci svého medu. Můj cíl je prodávat "místní" med za 8Eur/0,5kg. Jestli budu úspěšný, ukáže až čas.
No vidíš a já prodavam v Německu za 8e 950gSmile Mě to stačí, mám radost, že jim můj med chutná a říkají si o další.
Své lipové přebytky budu prodávat za 200 a už mám kupce. Prodal bych za tuto cenu mnohem více, ale jak jsem tu napsal... protože nevím jaká sezona bude příští rok, jestli vůbec něco přinesou, tak budu prodávat jen stálým zákazníkům, kteří už se toho lipového nemůžou dočkat. A příští rok zdražuji.
Cenu medu neurčuje nabídka a poptávka. Ani výše průměrné mzdy. Ale ti co je vidíte jíst řízek na schůzích ZO.
My máme vždycky párek.
Kohoute prosím o vysvětlení, sedím si asi na vedení a jako začátečníkovi mi chybí zkušenosti ze zákulisí fungování ZO?

Jo u nás nemáme k jídlu nic, asi proto se tu prodává tak levněSmile
Cenu produktu si určuje každý včelař sám. A na schůzích je uvidíš pěkně pohromadě.
Na shôdzi sa da len káva = cena medu 100 kč
Na shôdzi sa dá parok = cena medu 125 kč
Na shôdzi sa dá rezeň = cena medu 150 kč
Na shôdzi sa dá vepřo, knedlo , zelo + pivo + myslivec = cena medu 180-200 kč

Čo je na tom komplikovanéWink
Referenční URL's