Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
pokud by tento "pravý krystal" měl opravdu velké krystaly bylo by dobré neboť větší krystaly jsou dle skušeností uživatelů vhodnější pro podletní zakrmování včelstev. (je s tím jednodušší práce)
(05.01.2012 14:52)Bobr napsal(a): [ -> ]Práci jako takovou tam započtenou nemám - neb mě to baví a pokud bych si měl na všem počítat stejný peníze jako na dílně, tak si to na sebe nevydělá nikdá

Osobně se domnívám, že práci započítávat nemůžeš nikdy. Stejně, jako tesař, zedník nebo truhlář ve svém účetnictví (pokud je OSVČ) nemůže účtovat hodnotu práce. Ale pak je na konci zisk, ze kterého zaplatí sociální, zdravotní a odvede daň. Až tehdy zjistí, jestli se mu to vyplatí, nebo ne. Pokud zjistí, že by chtěl za svoji práci třeba 500,- Kč/ hodinu a ono to vydělá "jen" třeba 200, může se za těch požadovaných 500,- nechat zaměstnat. Teda, pokud mu je někdo dá. Anebo obráceně. Pokud dostává 200 a ví, že samotnému zůstane 500, tak proč jít do práce. Ale to už se musí každý rozhodnout sám.
iRP
Zde si dovolim něco z literatury , co jsem si pročítal..





[attachment=857] [attachment=858]
(10.01.2012 13:49)Bobr napsal(a): [ -> ]pokud by tento "pravý krystal" měl opravdu velké krystaly bylo by dobré neboť větší krystaly jsou dle skušeností uživatelů vhodnější pro podletní zakrmování včelstev. (je s tím jednodušší práce)

V tom bych až takový problém neviděl ,ale v kvalitě - čert ví co se do cukru pro nahnání váhy ještě přimíchá.Pamatuji téměř průsvitné krystaly dneska samé vápno za drahý peníz.
Poněkud podrobnější výpočet "mé" ceny medu

pořizovací náklady:
včelstvo =3 000 Kč x 10 = 30 000 Kč
úl OPTIMAL 6 nástavků 42x17 = 4 000 Kč x 10 =40 000 Kč
rámek nadrátkovaný s mezistěnou a22 Kč =1 500 Kč x 10 =15 000 Kč
základní vybavení, rozpěrák, oblek, kbelíky na med apod. =10 000 Kč
medomet elektrický + věci na odvíčkování =25 000 Kč
součet pořizovacích nákladů na 10 včelstev: 120 000 Kč (budu umořovat cca 20 let,tzn. =120 000/20 takže na 1 rok=6 000 Kč, které převedu do celkových ročních nákladů)

provozní náklady pro 10 včelstev:
cukr 1 včelstvo na zimu 15 kg cukru (1kg cukru=22 Kč)x15x10x22= 3 300 Kč
práce 50 hodin na 1 včelstvo ročně (1 hodina= 100 Kč)=50x100x10=50 000 Kč
doprava (do 30 km) min. 20x ročně tam a zpět 3 Kč na ujetý km =20x60x3 = 3 600Kč
součet provozních nákladů na 10 včelstev: 57 000 Kč

výnos medu od 10 včelstev:
1 včelstvo přinese průměrně cca 30 kg medu (započítávám ztráty na rojení, nemoc, špatnou snůškuapod.)= 10 x 20 kg =600 kg medu

náklady na prodej medu:
cena sklenice + víčko a etiketa = 10 Kč
na 600 kg budu potřebovat 600 sklenic= 6 000 Kč

celkové roční náklady (umořování pořizovacích nákladů + provozní náklady + náklady na prodej medu): 6 000 Kč + 57 000 Kč + 6 000 Kč=69 000 Kč


cena 1 kg medu bez zisku tedy je:
69 000 Kč /600 kg=cca 115 Kč/1 kg medu
při změně umořování pořizovacích nákladů z 20 let na let 10 už je výsledek zcela jiný (ale podle mne mnohem bližší realitě):
12 000 Kč + 57 000 Kč + 6 000 Kč=75 000 Kč /600 kg=cca 125 Kč/1 kg medu

Co je nad tyto ceny je teprve ZISKTongue

(pozn. pokud nezapočítám svou vysoce kvalifikovanou práci s vysokým podílem ruční práce
je cena 1 kg medu pouhých cca 20 Kč a to zhruba odpovídá mzdám v totalitních režimech, kde lidé pracují jen za jídlo...a to já odmítám! Cool)

Kostky jsou vrženy a hurá do diskuseBig Grin
Chybaju ti v kalkulacii porizovacich nakladov: vcelin resp. miestnost na vytacanie, odpisy auta ci ineho prepravneho prostriedku, pozemok na ktorom je vcelnica.
V provoznich nakladoch chyba elektrina do toho elektrickeho medomedu, elektrina do zatavovacky, na vyrobu ramikov ci rozpustanie medu. Sad
Tak nevím, asi si ty Vaše včely s Vámi dost užijí. 20 návštěv a 50hod/vč.
Zatavování, vytáčení,rozpouštění cukru, krmení,dejme tomu 10-15hod/vč. Stále zbývá 35-40hod. To u nich budete, jako za komančů, honit hodiny?Big Grin
Dvacet návštev včel, znamená i 20x se v nich 1,5-2 hod.v jedněch, vrtat?
A co, místo 10včelstev, koupit 4 oddělky a během dvou let si nadělat, těch deset včelstev.
Kdyby to takhle počítali profíci, tak nikdo z nich nezačne ani včelařit.
Nemůžu si pomoct, ale takhle bych to počítal jen jako profesionál, kterého včely živí. Každý včelaří z nějakého důvodu a má svoje priority. Někdo to má za koníčka s případným finančním přilepšení někdo počítá pomalu každej hřebík či minutu který MUSEL investovat do včel.
Vím ze zkušenosti, že je mnoho zájmů do kterých se investuje mnohem víc peněz či času a nikoho nenapadne to počítat. /myslivost, rybaření, modelářství......./ Pokud něco chcu dělat tak to dělám, když nechcu tak nedělám.
Ale kdo chce ať počítá. Smile
Já to beru jen s citem, je to hoby, ale když mi vyjdou tržby odpovídající 1/3 ročního průměrného platu a znám vstupy, tak si nemylsím, že u včel trávím víc jak 1/3 pracovní doby. Odhad do 1/5 i s výrobou úlů atd.

A u včel mi to navíc baví.

A pokud u vstupu nepočítám investice, tak odhaduji že přímé náklady jsou 10- 20% tržeb.

Ovšem, mám laciné úly. U ostatních investic klidně mohu počítat odpsiy na 30 let, je to ze železa a dokonce mnohdy nerez.
Moc jsem to tu nečetl, jen bych chtěl napsat, že mi v Liberci a v Žibřidicích prodáváme za 100,- / kg. Někdy lidi dávají víc.Wink
Ano, jistě počítat, ale reálně. A profík takhle určitě nepočítá. Příklad, mám 200vč.x50hod=10 000hod. t.j. zhruba víc než 4 letá pracovní doba normálního zaměstnance. Navíc i ten profík si vše nekupuje. Dost si toho udělá sám. A ten hobby včelař, to zas takhle nepočítá, V tom máš pravdu. Já také počítám, ale spíš jen, zda jsem v loni, na tom nebyl líp než letos.Big Grin
Pánové a dámy, než mne zaujalo včelaření, tak jsem pravidelně navštěvoval střelnici. Dvě zbraně stáli 36 000 Kč Idea, 3000 Kč Idea permanentka na rok a každý víkend 150 nábojů, které jsem si přebíjel sám, to přijde bratru asi 300Kč Idea a dvě hodiny práce. Za rok asi 10 tisíc Kč Idea prostřílených asi 120 hodin na střelnici (samozřejmě jsem celou dobu určitě nestřílel, ale většinu času se planě protlachalo), asi 65 hodin při přebíjení nábojů. A užitek - dobrý pocit z mnoha hluku. Nyní se stejně nadšeně věnuji výrobě úlů a dalším pracím kolem včel. Hodiny nepočítám, práci se dřevem mám jako zábavu. A u svých bodavých včelek jsem blahem chrochtal, když mi čtyři včelstva udělala čtyři roje (ponechal jsem pouze jeden) a z těch čtyř dvě donesla 75 kg medu, který jsem prodával za 90-100 Kč/kg. Prodal jsem samozřejmě jenom malou část, hodně jsem rozdal rodině a něco jsem dal i vdově po zesnulém předchozím majiteli včelek, a to samé plánuji, pokud se bude dařit i letos. Avšak po pročtení vámi psaných příspěvků si začínám vést evidenci nákladů a příjmů. A již předem je mi jasné, že tento koníček (kůň) určitě nebude tak drahý, abych musel mít dražší med než okolní včelaři. Med je pro mne zatím jen taková třešnička na dortu radostí při včelaření (zatím Wink).
Nemohu takto počítat, pokud ovšem nejsem profi včelař, který musí investovat do technologií, aby ušetřil svou práci, či pokud má tak nějakého zaměstnance...
Nemohu počítat svoji práci, včelaření je naším koníčkem a jak říká Karel, pokud je nějaká koruna k našemu příjmu (nebo důchodu žeBig Grin) tak je to dobré, tím nechci říci, že máme med prodávat za 75 kč... Též také záleží jak jsem schopný kuťil a co si dokážu udělat, pokud musím vše koupit je to o něčem jiném.. Je třeba se dívat okolo sebe a jak říká Rosťa občas uplácet medem, třeba toho tuhláře, který nám pak umožní za nejaké to kilo medu něco vytruhlitSmile
Osobně, u včeliček si člověk vyčistí hlavu od starosí a stresu v práci a že ho je!Confused
A o to mě jde!
Zdravím
Nemohu než souhlasit. Vždyť kolikrát jde člověk ke včelám jen tak, pokochat, uklidnit. Proto je valná většina z nás má- pro radost při jiné práci. Tenhle čas tam strávený je můj čas a nepotřebuju ho od nikoho proplácet. Kdo by to chtěl dělat vyloženě na kšeft a přijít o tyhle drobné chvilky radosti ať už u včel, nebo u ponku v dílně?

Až se tím budu živit ( ne že to plánuju ) tak si udělám detailní rozbor nákladů a ot toho odpíchnu minimální prodejní cenu. Zatím to nepotřebuji 100 kč/kg je zlatý střed. Když žil děda tak říkával že za jeho mladých let bylo kilo medu drahé jako kilo másla- tak ono to tak plus mínus odpovídá i dnes.

Radek
(15.02.2012 22:33)Radouš napsal(a): [ -> ]Až se tím budu živit ( ne že to plánuju ) tak si udělám detailní rozbor nákladů a ot toho odpíchnu minimální prodejní cenu. Zatím to nepotřebuji 100 kč/kg je zlatý střed. Když žil děda tak říkával že za jeho mladých let bylo kilo medu drahé jako kilo másla- tak ono to tak plus mínus odpovídá i dnes. Radek

Až se tím budu živit.......
Zhruba v prosinci jsem doporučoval zavést si velmi jednoduché účetnictví, něco ve stylu "Má dáti - dal". Prostě důsledné psát veškeré náklady (i darovaný med) a veškeré tržby. Kdyby Tě nedej bože napadlo "do toho jít naplno", můžeš daleko přesněji odhadnout, co Tě čeká. Tak proč nezačít hned???? Schválně, kdo jste začal????? Mohu směle říci - už po 6-ti týdnech velmi zajímavé počteníčko!!!! A to se včelami ještě dnes neživím, i když už jsem na nich min. z 90% finančně závislý. Podle tohu mohu upravovat svoji strategii.
Ovšem, jak píše Radouš dále .....
"kolikrát jde člověk ke včelám jen tak, pokochat, uklidnit."......
Taková duševní očista má mnohdy podstatně vyšší hodnotu, než produkty, či finance samé.... ale jak ji vyjádřit finančně???
iRP
Stanovení ceny a znalost nákladů jsou dvě odlišné věci. Nechci se pouštět do debat, jak stanovit cenu medu. Ale s vedením analytických účtů musím jen a jen souhlasit. A nejen finančních, ale i (a možná zejména) časových. Skoro celý rok to je nuda - jen se něco zapisuje. Navíc se nesmí na nic zapomenout - kvůli zkreslení. Ale když se to pak sečte a podtrhne, jeden se nestačí divit. Výsledkem nemusí nezbytně být ořezání "neproduktivních" činností - jde jen o to ujasnit si, že je budu dělat třeba pro potěchu nebo větší nezávislost. A leckdy něco "doma vyrobené" je pak vlastně mnohonásobně dražší, než koupené... Rolleyes
Pokud včelařinu děláme jako koníčka, ne jako hlavní zdroj příjmu, měli bychom započítat do příjmů i nezanedbatelný vliv včel a včelích produktů na naše zdraví.
Treba si uvedomit, ze ked nejaky hobby vcelari med "rozdavaju" za lacno umelo tym znizuju cenu kvalitneho domaceho medu na trhu. To moze obrat profesionalnych vcelarov o dost penazi a potom sa im jednoducho neoplati vcelarit. Ale pri vcelareni predsa nejde o med ci vcelie produkty. Niekde som cital, ze uzitok vciel z opelovania je cca. 25 ktat vecsi ako uzitok z ich produktov.
Preto ak to vcelar zabali kvoli nizkej cene medu tak s nim zmizne aj ten obrovsky prinos opelovania. Takze mysliet pri stanovovani ceny aj na toto. Inak ja som len hobby vcelar a cenu mi urcuje skor ponuka a dopyt, nie moje kalkulacie.
To by ten včelár musel predávať tisícky kilogramov medu, aby znehodnotil cenu! Inak by ceny v supermarketoch (a tí sú známi nízskymi cenami naúkor prvovýroby) vyzerali úplne inak. Oni proste vedia, čo sú ochotní naši ľudia zaplatiť a taktiež rátajú s predajom "pod jednou strechou". A ak im to náhodou nevyjde, odskáče si to prvovýrobca, alebo sa uchýlia k podvodu (prelepovanie dátumu spotreby, zavádzanie s pôvodom produktu atď.)

Mimochodom, ak niekto nepredá med z dvora, tak ho dá do výkupu. A tam je ešte cena nižšia ako u včelára "znehodnocovateľa". Maloproducenti môžu produkciu "udžať doma" a postupne rozpredávať.
Vies ale potom ten zakaznik pride s tym: "Ale ved ten druhy vcelar predava za menej". Samozrejme nejde kupit tam, lebo ten "hobby" vcelar uz davno vypredal/rozdal tych svojich 100kg. A ty ked pytas viac vyzeras ako zlodej ci nenazranec. Cize ten vcelar co ide pod cenu nici skor moralne tu cenu medu, nie ani tak v realite.
Okrem toho ked to chcem predat z dvora tak ten med potrebujem nadavkovat, napastovat, dodat zakaznikovi co ma s pracou, premrhanym casom a obalmi zas nieco stoji.
Takze si myslim, ze kvetovy med by nemal ist pod 4 eur/kg + balenie a medovicovy pod 5.5 eur/kg + balenie (to su minimalne ceny).
Med je sladsi ako cukor a vyrazne zdravsi ako cukor, cize kdo ma peniaze na cukor, ma aj na med. Inymi slovami pri tychto cenach si 99% ludi moze med dovolit.
Referenční URL's