Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Záleží jaký a kde ten dvůr je.
Dřív jsem prodával med dalším třema včelařům (s jejich etiketou) a teď mám dvůr z kterého prodám jen pár desítek nebo malých stovek kilo.
(21.10.2019 21:32)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat na to kolik se dá prodat medu ze dvora za nějakou dobrou cenu třeba 150 za kg.

Názor ti zatím nikdo nenapsal, myslím že reálně lze ze dvora koncovým zákazníkum prodat ročně max. 4-5 tun. Ale uvidíme jak zareagují místní úspěšní včelaři a diskutéří Smile
Kolik musí být těch koncových zákazníků na takové množství, a v jaké lokalitě?
Otázka kolik se dá prodat medu ze dvora za 150 kč kg je vskutku těžko zodpověditelná.Pokud však budeme vycházet z několika řekněme faktorů pak se k jakémusi hrubému odhadu dopracujeme.Řekněme že včelaříme v poměrně zavčelené oblasti menší obci kde se cena pohybuje v průměru kolem 130 kč za sklenku ca 950g medu. Kupní síla tedy malá ale konkurence velká myslím že v těchto podmínkách pokud se prodá 500 kg tak si může včelař gratulovat pokud se samozřejmě bavíme o prodeji ze dvora tedy o zákazníkovi který skutečně příde pod naše okno.Pokud už jsem řekněme známí včelař mám vytvořenou svou klientelu přes kterou nakupují i jiní zájemci tak se odběr zvýší zhruba o 100%.Další vliv na množství má místo s potencinálně vyšší kupní silou,výrazně menší konkurencí jak v nižších cenách tak v množství medu,včelař je ochoten dělat i něco navíc a nejen med vytoči a rozlít do sklenic třeba pastovat a vyjet za zákazníkem i zde pak lze počítat z jistým navýšením odběru.
Pokud pak jsem schopen vyprodukovat více medu musím uvažovat zda uskladnit a čekat až bude med za tu cenu prodejný což je při dnešním zavčelení pměrně nejisté.Nebo produkovat pouze tolik medu + nějakou rezervu kolik je možné prodat a v poslední řadě pak cenu snížit.
Pak počítejme podle vzorečku 1 zákazník na průměr 5 sklenic na ca 500 kg ca 100 zákazníků
Tak nejak,souhlas.Proto jsem vyrazne omezil vytaceni jarnich medu a soustredim se na ty od maliny dal.Prodej zahajuju az je na to casvetsinou po nakrmeni,klidne at si prodavaji ostatni do te doby,vubec mne to netrapi.Ustalena leta budovana klientela,ktera vi,ze nereknu med dosel,zaklad odbytu.Co se neproda na podzim,proda se na jare,nebo pristi rok.Ta tuna je realna i za 150,i v konkurenci dalsich 11 vcelaru v obci,cenove se moc nepodrazime.A to bydlim uplne mimo hlavni trasy na miste,kam moc cizich nezavita.Proto nema pro mne cenu zvysovat pocet vcelstev,max.40 z duvodu nedostatku volneho casu a pracovni vytizenosti a hlavne moznosti odbytu.I kdyz ustalena klientela tvori nove zakazniky.Kazdy rok je jiny,nekdy prijdou nakupovat i nasi mensi vcelari.Nemam s tim problem,je hloupe rikat lidem,ze jsou vyprodani..
Než se člověk dopracuje, aby prodal alespoň tunu ze dvora, tak to trvá skutečně více let a to musí hodně dbát na přiměřenou cenu a super kvalitu, neprodávám nic, co má více jak 17,5 % vody.
Jiné to bude někde ve městě, kde není toliko včelařů a je větší poptávka po medu.
P.
Přesně tak. Já u dveří prodám tak 1,5-2 tuny. Mám však 25let tradyci. Bydlím mimo hlavní trasu tak jsem furt věšel cedule.Nyní mám u hlavní cesty z obou stran plakáty
LESNÍ MED
ul. Ztracená č.10
Při dnešních navigacích a chytrých mobylech se lidi už nebojí zajet do uliček mezi baráky. Dále při různých prodejích na stánku jsem rozdával vyzitky a lidé se u mne už stavují i z cizích měst. Musíte však mít lahodný med aby lidé chtěli jen a jen ten váš med.
Špatné počasí i úhyny včelstev. Český med letos zdraží v průměru o deset korun za kilogram
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/med-po...0311255_pj
...jestli jsem počítal správně, tak v Praze už je med za 210 Kč/kg....to je skoro zadarmo...Wink

No další včelaři bez medu skokově přibývají....překoná do konce roku průměrná cena 1 kg medu 200 Kč i mimo Prahu?Angel
(01.11.2019 17:47)milan.hula napsal(a): [ -> ]....překoná do konce roku průměrná cena 1 kg medu 200 Kč i mimo Prahu?Angel

NEBig Grin
To musi byt dost hruza,probudit se a mit tuhle starost,u obeda,u vecere,u televize,o pulnoci,o svatku...Porad myslet,za kolik prodavat med,abych nahodou neprodaval levne...Dnes jsem jako kazdy rok venoval 40 kg soudek,tam,kde je potreba.Prodelavam tim? Mam se mlatit do hlavy,ze jsem za to mohl mit 8000??? Z podobnych uvah o cene medu jsem davno vyrostl..
Jojo Pepo, někdo to tak prostě má Big Grin a jak všichni víme, tak Milan Hula je na to expert, ale řekl bych spíše provokatér, nebo medař Big Grin
Milan Hula má večný optimizmus o cene medu, len keby už mal dáku realitu..Cool
V obchodech (hypermarket, supermarket) i mimo Prahu už cenu nad 200 Kč dávno mají.
Myslíte, že to pochopí také medaři při prodeji ze dvora?Big Grin
Ceny na I fauně .https://www.ifauna.cz/vcelarstvi/inzerce/r/detail/3477739/med-primo-od-vcelare/
Ať se daří Zdeněk
Když v regále obchodu budou dvě másla, jedno za 50 Kč a druhé za 35 Kč, pro které se rozhodnete, pokud plánujete koupit, dejme tomu, deset kusů? Másla se liší jen barvou obalu, obě pochází z ČR.
Odpoví prognostik. Ať se daří. Zdeněk
Zvlast pokud jediny rozdil mezi obema bude cena...
Přátelé včelaři:
Jiří H, Kosta, furko, Miroslav Vochozka, Hrk...
mají za to, že to včelaři mimo Prahu asi nepochopí...Sad
Čekal jsem více optimizmu Wink

Je snad někdo další téhož názoru?

V posledním časopise včelařství je k ceně medu pěkný článek. Cena 200 Kč/kg je tam uvedená jako odpovídající cena za práci, péči o včely, atd. ...Angel
(02.11.2019 21:59)Hrk napsal(a): [ -> ]Másla se liší jen barvou obalu, obě pochází z ČR.

Odkud másla pochází nemáš šanci poznat. Ve stejném obalu může být máslo z ČR, z Polska nebo Belgie.

Někdy by mě zajímalo proč zrovna včelaři tak urputně brání nízkou cenu medu.
Referenční URL's