Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
když jsem psal "pochutinu" tak jsem to myslel ve smyslu odlišení od cukru. cukr je sice potravina, ale tou pochutinou jsem chtěl vyjádřit, že ten med není rovnocenné sladidlo jako potravina cukr. klidně nazývejme med potravinou, ale uvědomují si lidé - v dostatečném počtu - rozdíl mezi potravinou medem a potravinou cukrem?

víte někdo, kolik se prodá cukru ročně v maloobchodě? i když to bude ovlivněné nákupem cukru včelařiWink, tak to tolik kazit skutečné množství nebude.

našel jsem, že doporučená denní dávka "cukru" je 60 g....to je 21,9 Kg ročně....přepočtěte to na med, odečtěte co je v jiných potravinách a nápojích a vyjde vám náš cílSmile

..jo a psali tam, že průměrný Čech spotřebuje 38 kg cukru, myšleno obsaženého v zkonzumovaných potravinách a nápojích...

...ještě k medu jakožto potravině. podle mne med od včelařů není potravina ve smyslu jiných potravin, kterých si nabrnknu (Tři veterániWink ) jakékoliv množství a kdykoliv (nemluvím teď o Medkomercu a dovozcích medu ze světa), protože každý rok je medu jinak, proto je to svým způsobem "jiná" potravina, není to běžná potravina. Dobře, není to lahůdka, nejsou to lanýže, ale není to také rohlík.
Proto kdyby byl med v podvědomí lidí běžná potravina, koupili by si ho stejně jako si kupují rohlík, máslo, mléko, paštiku. Byl by v pomyslném koši s jídlem které denně nakupujeme a většinou netušíme nebo neřešíte kolik stojí. Až by sklenice došla, koupí další jako jakékoliv jiné běžné jídlo.
Když jim z medu “uděláš” pochutinu, nakoupí si jídlo za cenu kterou nebudou řešit a med jako něco vzácného s čím musí šetřit. Pokud tedy ušetří nějaké peníze na jídle a nekoupí si za ně místo medu přímo v krámě nějakou jinou pochutinu. Třeba nutelu která se dá na rohlík taky dobře namazat.
Tomáš K1 napsala
RE: Cena medu
když jsem psal "pochutinu" tak jsem to myslel ve smyslu odlišení od cukru. cukr je sice potravina, ale tou pochutinou jsem chtěl vyjádřit, že ten med není rovnocenné sladidlo jako potravina cukr. klidně nazývejme med potravinou, ale uvědomují si lidé - v dostatečném počtu - rozdíl mezi potravinou medem a potravinou cukrem?
................................................................................​................................................................................​...............................
Rozdíl je v ceně obě sladidla med má něco navíc,ale cena cukr 10kč med 150kč

Ať se daří Zdeněk
No já nakupoval cca od 80 roku 15 - 20 kg medu pro čtyři. Po pěti letech mě kamoš kvůli medu přesvědčil chovat včely. Zůstali jsme sami, přestěhoval se do města, chov zrušil, ale med kupoval dál. Nyní sami dva spotřbujeme cca 20 - 30kg jak který rok a proto se vrátil po třiceti letech ke včelám zpět. Přeci jenom 5 - 6.000,- za med každý rok je suma, ale občas se i najde někdo, kdo si zaslouží nějaký přebytečný med zadarmo a ten pro něj vždycky mám. Teda letos ne.
Takový jiný náhled na potravinu (ne pochutinu), cenu a spotřebu. A cukr ? Minimum. Jen nevim, jestli nebude za chvíli zdravější než med.
TomasK1 - tady narazis s propagaci zdrazeni, spousty duvodu proc ne, oblibeny je: "u nas by to neslo"

Mezitim v Bille cesky med za 315,-......

[Obrázky: med300kc.jpg]

ja letos mam kvetovy 200,- a smiseny 250,- za kg. Samozrejme prodavam v mensich sklenicich.
A za pár týdnů na něj bude akce za? Odůvodňovat si zdražení tím, že zdražují všichni všechno bez opodstatnění, je nehoráznost. Ved vseci kradnu....kam se se svým charakterem chcete posouvat? Včely jsou jediný zvíře, který vydělává i bez dotací. Jeden mizerného rok na tom nic nezmění. Příští rok, když bude "naduroda" půjdete všichni na stodvacet, nebo devadesát?
bohemia.gall: promin, nemas pravdu. nikdo nerika, ze kdyz vse zdrazuje, tak musim zdrazovat taky. ja jen tvrdim, ze pokud vcelar kazdy rok prodava "prebytky", tak to jiz nejsou nahodne prebytky, ale ocekavana produkce medu za ucelem prodeje a uz to neni jen konicek, ale zdroj prijmu. a pokud je to zdroj prijmu, tak by to nemel byt zdroj ztrat. a potom je potreba pocitat a pocitat tak, aby mel rezervy na reseni vsech situaci pri svem vcelareni, v to pocitaje udrzbu a obnovu ulu, vcelina, vcelnice, krmeni, leceni, skoleni, svuj cas a praci, energie, technicke vybaveni, nakup matek, v pripade uhynu nakup oddelku nebo produkcnich vcelstev, a soucasne vytvaret rezervy na spatny roky...a kdyz se podivas kolik tohle stoji a jak e ceny meni tak vazne nejde prodavat bez zdrazovani.
No proto byl na jazyku český med před novináři, on mu někdo s českým medem leze do zelí. Takže to bylo vyprovokované sdělení konkurenci přes média.

PS: akce bude. Otom žádná polemika. Jako odpověď. Typuji tak za 150,-. Trochu etiket, nějakou zhomogenizovanou směs a bude českýho medu hafo.
(17.08.2020 12:05)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]A za pár týdnů na něj bude akce za? Odůvodňovat si zdražení tím, že zdražují všichni všechno bez opodstatnění, je nehoráznost. Ved vseci kradnu....kam se se svým charakterem chcete posouvat? Včely jsou jediný zvíře, který vydělává i bez dotací. Jeden mizerného rok na tom nic nezmění. Příští rok, když bude "naduroda" půjdete všichni na stodvacet, nebo devadesát?

pokud je to reakce na mne tak:
1. za par tydnu na nem bude akce -10%
2. neoduvodnuju si zdrazeni tim, ze zdrazuji vsichni
3. v zadnem pripade se nepokousejte hodnotit muj charakter
4. s cenou nepujdu niz

stale doufam, ze ten vykrik byl myslen obecne
Přesně tak, byl myšlen obecně, pár stránek dozadu...
TomasK1: úly a zařízení mám nakoupený cca před sedmi lety a bez údržby si troufám tvrdit že vydrží dvakrát tolik. Náklady na pořízení zaplatily oddelky během dvou let. Zbývá čas a energie, nic jinýho a pokud se po sečtení těchto nákladů na cenu 80,- kilo i se ziskem nedostaneš, zábal to, nebo to dělej jenom pro sebe.
bohemia.gall: no teď tedy trochu nerozumím tomu, proč všichni/většina včelařů prodává med od cca 140-150 a výš. podle tvých propočtů s těmi 80Kč by to pak vypadalo, že si všichni co prodávají přes 100 bezdůvodně a zbytečně mastí kapsu. je mi jasné, že jiné náklady jsou když prodám vše naráz do výkupu za těch 70-80 Kč, a jiné když se med prodává po sklenicích koncovému zákazníkovi. Jde ale o to, že prodejní cena je nutně jiná podle toho, jaké celkové množství se prodá. Pokud ty prodáváš za 80 Kč řádově vyšší stovky kil nebo dokonce tuny medu do výkupu, tak to může vycházet. Ale nevím, jak by to bylo u nižších stovek kil či desítek kil, prodávaných po sklenicích koncovým zákazníkům. V takovém případě je 80 Kč za kilo nesmysl.
To B.G.: já měl letos 0.5kg/ včelstvo, loni asi 15kg/ včelstvo. Obě stan. kolem 700 m n.m., jen les, louky, spíš pastviny, bohužel. Jestli něco za rok bude, půjdu na 200 Kč každopádně. Cukr a máslo možná nedrahne, vše ostatní pekelně. Kilo medu stojí jako ekvivalent 3kg jablek, 3kg broskví, 3kg rajčat. Ty 3 kila má rodina zbaští za den. Kilo medu za týden. Med, co produkují mé včely, si považuji prostě na víc, jak pár konvenčních broskví či rajčat. Ale chápu, když má někdo 3t medu v konvích, že jde na 80 kaček. Mně tím cenu nepodrývá. Když bych neprodal, raději rozdám či vyměním, ale pod "svou" cenu nejdu. Lesu pa!
PS: vajca bych taky neprodával pod 7 Kč, byť neprodávám, vše zbaštíme. Mám šumavanky, kropenky, hedváb., zdrobnělé rousné něco. Děti všechy pojmenovaly, jsou to naše kurky. Sušenka, Pipka, Lejdy Kvokavá, atd. Za 3 Kč leda no-name konvenční z koncentráku Wink
Prodávám ve sklenících za stopade, náklady nedosahují 50% ceny, podle roku. To třeba u vajec nehrozí ani náhodou. Vlastně u ničeho co chovám. Nepotřebuju zdražovat, protože jsou drahy rajčata a jablka.
Chápu zdražení, pokud mi stoupnou přímé náklady, což se zatím nestalo, jenom nechápu argumentaci, že všechno okolo se zdražuje. Tam je ta nenazranost která nám u všeho neustále zvedá ceny.
(17.08.2020 15:01)TomasK1 napsal(a): [ -> ]bohemia.gall: no teď tedy trochu nerozumím tomu, proč všichni/většina včelařů prodává med od cca 140-150 a výš. podle tvých propočtů s těmi 80Kč by to pak vypadalo, že si všichni co prodávají přes 100 bezdůvodně a zbytečně mastí kapsu.
Tiež tomu nerozumiem, veď 1/3 sú náklady, 1/3 je zaplatená práca a 1/3 ide mne ako majiteľovi - takže by to mali predávať za 240 Kčs nie???

(17.08.2020 16:38)Zdeněk Karlach napsal(a): [ -> ]Ale chápu, když má někdo 3t medu v konvích, že jde na 80 kaček.

Nie toto prepáč ale nechápem. Nie hocikto vyprodukuje 3 tony medu, taký človek už vie, čo to obnáša a potom to predá za 80 Kčs ??? Neverím, žeby to nejaký profík alebo poloprofík spravil, ak má produkciu len tie tri tony, tak určite nie. Ak má ale len repky tri tony a ďalšieho medu 5 ton, tak to hej, to už by som chápal.
Když utržíte za 1kg medu 150Kč a ještě loni jste si za ně koupil 10kg brambor, letos 8kg a za rok si jich koupíte už jen 5kg? A kdybyste na 1 kg medu vynaložil 1 hodinu práce a "za ni" si koupil stále méně zboží? Nejsem ekonom, ale reálná mzda tím klesá, popř. ten Váš med devalvuje, protože vše kolem něj drahne, ale vy jste spokojen, že za něj máte furt stejný peníze. Vychcanost či zištnost bych do toho netahal. Spíš selskej rozum a kupecké počty
(17.08.2020 17:12)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]... jenom nechápu...

V tom bude ten zakopanej pes.
Zdeňku vždycky když jsem potřeboval víc vydělat, musel jsem víc dělat. Považuji to za normální. Ležet na gauči a spekulovat o kolik přicházím peněz kdybych ho prodával za třeba dvestepade..to je pro mne devalvace selského rozumu.
Já kdybych se rozkrájel, víc medu včely nosit nedonutím (a to už mám proti předešlým letům i souše, mno možná dělat silnější včelstva, atd., ale snůšk. poměry bída a kočovat nebudu) a celá moje včelařina je k obětovanému času stejně provar. Ale rád si zašpekuluju, zda provařit víc nebo míň. Na gauči o to radši
Kdyby člověk při potřebě vyššího výdělku musel pracovat více a více tak by vzhledem k inflaci za posledních 30let musel pracovat místo 8 hodin denně pracovat minimálně hodin 80 spíše 100.denně....a to fakt nejde ani podle selského ani podle zdravého rozumu Smile
Pohyb cen na základě nabídky a poptávky,ale i na základě kvality je základní palivo ekonomiky.
Cena medu je součástí systému,ale je pokřivena mnoha včelaři,kteří v mnoha případech mají včelaření jako významný příjmový faktor,ale tak nějak neoficiálně....
Nebudu to rozebírat dále ,ale ta debata nemá smysl.
I špekáček může být za 60kč kg i za 160Kč a to není to vždy jistota kvality ...to platí i o medu.
Budu se opakovat ,ale naprosté většině těch kteří mají víc jak deset včelstev jde i o peníze...kouknu kolem sebe a vidím desítky včelařských rodin,které mají včelstev rozhodně víc než na koníček a mají to jen rozepsané na příbuzné....
B.G., kolik podle Vás (bavím se o medu, ne o oddělcích) v procentech, odhadem, dělá na Vašem medovém koláči, na Vašen úspěchu, dřina (znalosti, praxe, cit) a kolik stanoviště? Resp. oblast. Tady +- 5km nehraje velkou roli, kočovat nebo dojíždět bych musel min 10km daleko. A to stejně jen za řepkou
Referenční URL's