Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(19.08.2020 19:12)Peter Veliky napsal(a): [ -> ]Kohout, tvoj príspevok 5591 je najlepšie, čo s teba vyšlo v tejto debate, inak iba podjeb...š, aj keď nepochybujem o tom , že si inteligentný chlap. Nechápem, prečo rýpeš do gupa a aj ostatní, on má príspevky k veci a sú podané na úrovni, ktorú by si mal chápať. Akože vypestovať a potom nechať na vnivoč , je to najlepšie riešenie? Pre koho? Asi pre matičku zem, však tá to unesie. Celkovo je táto debata o hov... Cena medu? Každý si dá toľko, koľko mu pasuje.
Peter, to nejsou složité rovnice. Převedu ti to k ceně medu. Představ si, že poklesne na 30Kč. A je na tobě, jestli to necháš ve včelách, nebo budeš vytáčet a krmit, sklínkovat, etiketovat, distribuovat, skladovat, evidovat, zdaňovat atd...

Ten zemědělec je na tom pod určitou cenu tratný a musel by sklizeň dotovat, proto to nechá shnít a ten čas může věnovat něčemu jinému, co mu přinese zisk.
(19.08.2020 22:16)Kohout napsal(a): [ -> ]Dumal jsem nad tím jak Marx napsal že nikdy nenajdu investici která nepodléhá inflaci.
Nejprve jsem s tím nesouhlasil ale teď vidím že máš pravdu. Když mi investice vynese 60% ročně, musím zisk snížit o inflaci.
Byl to genius ten Marx.
V Indii v Kerale jsem usmlouval tuktuk na půl dne za 300 rupií.
Když se driver dozvěděl že jsem z Czech republik zajásal že tam se narodil Karel Marx a řekl si jen o 75.
Investice do Marxe se vyplatila. Sice mě zavezl do tří státních prodejen za což dostal poukázku na benzín a oblečení ale na oplátku mi přivezl led na chlaz ení lahváčů.
Ale fakt se nechci řídit Kapitálem.
Neřídit se při prodeji medu podle ničeho moc dobře nejde. Jen dodám že tvoje produkce příspěvků pokud by se to bralo jako tvůj produkt, nebo zboží, tz.. jestli se živíš psaním, tak Marx popsal v podstatě že jde jistý druh fetišismu. Upozorňuji badatele že si musí nějaké vysvětlení najít buď na německé wiki nebo vtom Kapitálu, nejde o sexuální fetiš, ale fetiš z produkce, tvorby zboží atd.atp. Člověk se produkcí zboží stává do určité míry závislý protože ho to baví a zdokonaluje se vtom v jednom směru v mém případě produkuji jako včelař med který je společensky významný, jde o sladidlo zvláštního charakteru kterou produkuje hmyz, dávám a ukazuji na medu při jeho těžbě a balení jako včelař své charakteristické hodnoty, ale zároveň jak produkuji med a daří se mi, snažím se neustále do svého hospodářství investovat aby mne více a více zajistil např. tím abych vyprodukoval toho medu co nejvíce co jsem schopen jako včelař, snažím se překonat nemoci, zajistit si vlastními silami výrobu úlů, a jiných zp.

No a nejsem marxista, jen že místo beletrie čtu něco jiného, spíš odborného. Cokoli odborného. Proto mi příběhy s tvým tuktukem připadají jako nějaké tvé zalíbení takto reagovat na diskuzi.

Jinak jsi také vyprodukoval fámu otom, že Marx něco napsal o inflaci ikdyž tomu tak není. Neumíš číst nebo rád hraješ tichou poštu?
Jak málo stačí ke vzniku fámy. Že nenajdu investici která nepodléhá inflaci tedy nepíše Marx ale ty?

(18.08.2020 7:30)gupa napsal(a): [ -> ]Stačí si přečíst Kapitál od Marxe. Ty nikdy nenajdeš investici která nepodléhá inflaci.
Třeba Nákup zlata je typická protiinflační investice. Není vyloženě o zisku, ale jako protiinflační pojistka. Proboha, snad proto investuju, abych vydělal, ne? Vůbec nechápu, kam to Gupa tlačí.
cenu medu a i jineho zbozi/produktu sice obvykle reguluje/urcuje nabidka a poptavka, ale pokud by cena nemela pokryt naklady a vytvorit zisk pro spotrebu vcelare a tvorbu rezerv, tak pak cenu budto urci vcelar, aby mu pokryla naklady a umoznila tvorbu zisku a rezerv, a poptavka se prizpusobi nabizene cene, anebo to vcelar zabali, respektive vcelareni zredukuje z kvazipodnikani (kazdorocni ocekavane a prodavane "prebytky") zpatky na ciste hobby vcelareni s medem rozdavanym zadarmo pro uzsi a sirsi rodinu a bude to dotpvat jako svuj konicek z penez, ktere si vydlea v praci nebo podnikanim. jako kazdy jiny konicek.
(19.08.2020 21:52)gupa napsal(a): [ -> ]Kdyby jsi si přečetl něco o ekonomii...

To už mě nebaví.
Lepší je si nastudovat jak funguje monetární systém, kde a jak vznikají peníze. A podle toho se zařídit.
Jak funguje prodej medu v monetarnim systemu???

Kdyz bezny vcelar nezna neco jako povinou rezervu a jako centralni banku pouziva vlastni rodiny rozpocet, kde finance odchazi,ale zpetne uz jsou povetsinou nedosazitelne???
Dáš chlapovi sklenici a on tobě peníze.
Hotovově nebo převodem z jeho účtu na tvůj.
Tak to jo. Ja cekal makroekonomickou studii se zamerenim na prodej medu a minimalne SWOT analyzu... K prodeji medu jeste asi neni, zato s ekonomikou vcelareni uz par blabolu vyslo.
S uctem to nikdy zkouset nebudu, ale z rucky do rucky to ujde.
Hele bezhotovostně to má čím dál víc lidí raději.
Neumím to vyčíslit ale řekl bych že nakoupí i za víc než původně chtěli.
kohout: bezhotovostně, to je klasika....když nevidíš, jak ti v peněžence ubývají peníze, tak utrácíš snadněji. na to jsou studie, parkrát jsem o tom četl, o chování zákazníků při nakupování a jaký vliv má hotovostní a bezhotovostní placení na výši útraty, množství nákupu. Při bezhotovostním placení se utrácí více.
Já vím. Kdysi mi v jednom týdnu přišly z mé banky dva dopisy. V jednom mi jako klientovi nabízeli platební kartu a vyjmenovávali výhody. V druhém mi jako obchodníkovi nabízeli systém bezhotovostní ho příjmu kde vyjmenovávali úplně jiné výhody. Mimo jiné že jako klient utratíme v průměru o třicet procent více než při platbě v hotovosti. To v prvním dopise nepsali.
Já to mám tak že prodávám 6 x 0,75 kg v kartonu. Lidi si přijdou pro dvě sklenice s pětistovku. Když můžou zaplatit bezhotovostně můžou vzít celou krabici pokud na ni nemají.
Používáš terminál, nebo ti to musí poslat příkazem? To u nás v okolí nikdo ještě nedělá.
[Obrázky: 88025-EEC-A461-40-A8-8452-FD0442-F5-D0-ED.jpg] [Obrázky: 945-BF197-AAFE-43-A8-A1-CF-E2-FECBD76-DE1.jpg]

Z mobilu do mobilu.
Když veze med Kohoutová někomu do práce, přepošlu kód na její telefon.
BTC mi ještě nikdy nikdo neplatil.


Poznámka. Oba kódy jsou platné, můžete si platbu vyzkoušet.
No fakt, já to zkusil Big GrinBig Grin
Tyhle můžete testovat taky.

[Obrázky: 3-B3-E4793-3-BE3-4-DA6-B2-BD-A71-B91-D3-E834.jpg] [Obrázky: F5-FFB298-C4-E6-4-D48-A9-AB-269-FE7-B10-A0-E.jpg]

(21.08.2020 8:49)jirka.marx napsal(a): [ -> ]No fakt, já to zkusil Big GrinBig Grin

Kurva sem se lekl jak mi cinkl mobil když jsem to nečekal.
Máš u mě jednu malou skleničku.
Chlapci jsem rád že vás baví to zkoušet ale už neblázněte.
Nechte si taky něco na zítra.
(20.08.2020 9:52)TomasK1 napsal(a): [ -> ]cenu medu a i jineho zbozi/produktu sice obvykle reguluje/urcuje nabidka a poptavk...

To už tu bylo napsáno víc jak dvěstěkrát.

Jak to funguje u medu a jak z toho mít větší profit někdo vysvětlit umí?
podle mne je potreba aby si zakaznik uvedomil ze za tim medem je prace, prace a zase prace, to za prvy, a za druhy pak, ze jestli od toho vcelare chce mit med i dalsi rok, tak ten vcelar potrebuje mit jistotu v podobe rezerv co mu zustanou pro vsechny katastrofy. to za predpokladu, ze vetsina vcelaru ma vetsinu zakazniku stalych, coz jak jsem pochopil, tak i ve skutecnosti je.

to aby si zakaznik uvedomil, za za medem je hromada prace a nakladu, tak k tomu je predevsim prestat se tvarit a prezentovat se jako hobby vcelar, protoze v takovem pripade to vyvolava dojem, ze stezejni je pro vcelare ta zabava, a par kacek za med mu MUSI prece stacit, ldyz to pro penize nedela. protoze to je stejny jako kdyz budu prodavat jabka, co se mi uz nikam nevejsou a jen tak mi vyrostou na strome na zahrade. tak jsem zahradkar a jabka prodam za par korun nebo rozdam nebo kdyz jeste fungoval vykup, tak odvezu do vykupu.

takze zakladem podle mne je zmenit to ocekavani zakaznika. chce poctivy med a ne nejaky prebytecny jabka. kdyz ode mne X lidi chce XXX kilo medu, tak to nedelam pro zabavu ale pro ty lidi.

neznam producenta zadne jine potraviny, ktery by svoji pestitelskou nebo chovatelskou cinnost verejne vydaval za hobby/konicek a tvaril se, ze to co prodava, tak prodava jen aby to nemusel vyvezt na kompost nebo do kafilerky. u vsech producentu potravin pak je samozrejme, ze zakaznici ocekavaji, ze cena zahrnuje naklady a zisk a rezervu na katastrofy.
Já lidem říkám rovnou že to dělám pro peníze.

Spousta lidí tu psala že cenu medu určuje nabídka a poptávka a nevzpomínám si že by někdo vysvětlil jak.
Tak bych se rád dovzdělal, pokud někdo ví.
Referenční URL's