Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V tvém okolí prodávají včelaři např. za 150 Kč. Za kolik budeš pak prodávat ty?
Jenom ať si uděláme představu, TomasK1 kolik prodáš medu ve sklenicích a kolik je pro tebe ta rezerva, kterou by měli včelaři tvořit? Úplně jiné náklady a efektivitu práce má včelař s výnosy 50 kg/úl/rok a jiný s 15 kg/úl/rok. To se prostě nedá srovnávat a jednotit.
(26.08.2020 14:33)TomasK1 napsal(a): [ -> ]jenze pokud na danym trhu prodavaji prodejci = vcelari, kterym zjevne hospodareni a ekonomika vcelareni nedela zadne starosti protoze potrebuji prodat 100 kilo aby meli na pivo, tak temi 100 kily podrazi cenu dalsich X tun v okoli...

Právě že ne, protože pak zafunguje nabídka/poptávka.
Neřeším, za kolik kdo okolo prodává, mám svoji (vyšší) cenu. Chceš - nechceš - další. Navyšuju počty včelstev, poptávku zatím nedokážu uspokojit. Pokud by nastal přebytek, zkusím dělat medovinu, případně oslovím další, potenciální odběratele. Nicméně současným chutná a navyšují své objednávky a kupodivu téměř všichni berou na rok dopředu, takže předem vím, kolik bude odběr.
(27.08.2020 7:12)zajíc napsal(a): [ -> ]Jenom ať si uděláme představu, TomasK1 kolik prodáš medu ve sklenicích a kolik je pro tebe ta rezerva, kterou by měli včelaři tvořit?

Vzhledem k tomu,že včelaří od roku 2019,tak zatím asi ani kilo. ?
(26.08.2020 20:33)Kohout napsal(a): [ -> ]Rozdíl v čem?
V čem? Pokud jsem měl 20 včelstev, medu bylo málo. Když jich bylo 50 tak to bylo tak akorát. Teď jich mám 100 a to už prodat ze dvora nedám. Prodej sice pomalu roste ale přebytek tam je. Druhý faktor je počet včelařů. V naši obci je nás 9 a v organizaci asi 240 s 2600 včelstvy. Okolní organizace s počty jsou asi na polovině.
presne tak, neprodal jsem zatim ani kilo, takze prakticke zkusenosti jsou nulove. ja to tady ale uz nekde psal, a taky jsem psal, ze nechci rozdavat chytre rady, ale ze jen uvazuju nahlas a snazim se pochopit, proc "vsichni" mudruji, ze cena medu je nizka, skoro kazdy se dusuje, ze vynos medu stal za prd, cim dal vic vcelstev pada, vsechno kolem zdrazuje a s cenou medu ze dvora to ve vetsine pripadu nehne a vetsina vcelaru uvadi, ze zdrazovat nemuze.

pokud tyhle negativni faktory verejne prezentovane nemaji zadny nebo jen nepatrny vliv na zvysovani ceny medu, tak to muze vyvolavat dojem, ze jsou to jen reci a skutek utek a proto ochota vetsiny zakazniku zaplatit vyssi primerenou cenu je miziva.

bavil jsem se s kolegyni z nasi zakladni organizace o tom, jaka je mezi vcelari praxe pro rozdavani medu, komu davat med jako sousedskou / pratelskou pozornost, kolik (do roka) a komu jiz prodavat, abych trochu pochopil, jak v mem okoli tyhle veci funguji. a pritom prisla rec i na cenu medu. a kolegyne se zminila, ze kdysi byla snaha/pokus o nejakou dohodu v ramci zakladni organizace, aby se nejak sjednotil prodej medu a nepodrazeli se ceny. no nesetkalo se to s kladnou odezvou a k zadne rozumne koordinaci v tomto smeru nedoslo.
jak jsem psal o par prispevku drive, prijde mi divne, kdyz kazdemu je jasne, ze vcelareni v dane lokalite je kolektivni zalezitost v tom smyslu, ze je zadouci, aby vsechna vcelstva prosperovala a byla v dobre kondici, zdravi. nikdo nechce mit v sousedstvi zanedbavana vcelstva. v tomhle jsou sousedbi vcelari mozna ochotni tahnout za jeden provaz a nejak se koordinovat.
pokud jde ale o cenu medu, ktera ma byt zdrojem prostredku pro ty prosperující a zdrava vcelstva, tak uz koordinace chybi. tak to mi prijde divne.
Tomáši mě se líbí tvá naivita, s někým se na něčem dohodnout. Až budeš chvilku včelařit, tak zjistíš, že domluva a né jen o ceně není možná. Zřejmě někde existují výjimky...
Podívej se tady na fóru, co člověk to jiný názor na cenu, léčení,....
Koordinace už tu v minulosti byla MOC (maloobchodní cena).

Ať se daří Zdeněk
(27.08.2020 8:17)kerimir napsal(a): [ -> ]V čem? Pokud jsem měl 20 včelstev, medu bylo málo. Když jich bylo 50 tak to bylo tak akorát. Teď jich mám 100 a to už prodat ze dvora nedám.

Má to vliv na cenu medu?
slavík:
ale jo, jsem v některých věcech trochu naivní, dokud neprohlédnuSmile. Samozřejmě rozdílnost názorů vnímám, na cokoliv, ale třeba právě zde ohledně ceny medu, když forum pročítám a vnímám příspěvky a vlákna v souvislostech a ne jako jednotlivá témata, tak se vnucuje klasická otázka, co bylo dřív, slepice nebo vejce? přesněji řečeno, co bylo dřív, cena medu, nebo názory na to či ono?

Někdo v tomto vlákně uvedl v rámci diskuse o ceně medu a nákladech, které by měla pokrýt a které s produkcí medu včelaři mají, že řada dnešních včelařů je stále kromě včelaře i truhlářem, záměčníkem, výrobcem léčivých přípravků atd. Tím celkem dobře vystihl ten princip slepice/vejce či cena medu/názor.

Je fajn si trochu zakutit, něco si vyrobit, postavit atd. Ale pokud je to regulérní součástí práce včelaře, tak to není dobře. Nedíval jsem se do osnov účebního oboru včelař, ale podle mne tam není truhlařina, zámečnictví atd. Včelař by měl být schopen si toto normálně koupit od někoho, koho to živí, a včelaře by měla živit včelařina, a tomu by měla odpovídat cena medu.

zajíc:
ptal ses, kolik by měla být podle mne ta rezerva. můžeš se na to dívat pohledem schopnosti nepřerušit dodávku medu svým stálým zákazníkům, aby ti neodešli jinam a nečekali rok, než včelstva a produkci medu obnovíš a mít ještě med i pro nové zákazníky. pak by rezerva měla být taková, aby to, že ti padnou/vyrojí/ukradnou ti včelstva, budeš muset obnovit úly a případně další vybavení, udělat všechna potřebná opatření, nebylo u tvých zákazníků poznat, tj. aby sis ze dne na den mohl dokoupit produkční včelstva, která přivezeš na své stanoviště a ony budou pokračovat ve snůšce, tam kde předchozí včelstva skončila (samozřejmě v případě nákazy a nemožnosti přesunu včelstev, respektive když nebudeš chtít riskovat, tak si ta nová včelstva umístíš jinam).

nebo se na to můžeš dívat optikou koho a co všechno potřebuješ poplatit a platíš to z produkce medu a pak mít rezervu takovou, abys byl schopen ze dne na den dokoupit produkční včelstva, která by ti snad zajistila snůšku v takovém množství, abys byl opět schopen z produkce medu poplatit co potřebuješ.

záměrně neuvádím řešení katastrofy tím způsobem, že nakoupím med od jiného včelaře, protože to není včelaření v pravém slova smyslu. Takže neuvažuju o rezervě na nákup medu.
Může to mít vliv na cenu, pokud včelař zohlední nižší náklady na nutné zařízení (medárna, auto, vařák na vosk, atd.) na kg medu při narůstajícím počtu včelstev. Od určitého počtu včelstev narůstají náklady pouze za práci včelaře a vybavení pro úl, který je navíc.
(24.12.2011 22:09)gupa napsal(a): [ -> ]
(24.12.2011 21:35)apach napsal(a): [ -> ]Ale ne, to jsem tím právě vůbec nechtěl říci. Cena, za kterou se prodává med by měla být optimální - to znamená taková, za kterou budeme med rádi produkovat a naši zákazníci rádi kupovat. Rovnovážnou cenu, za kterou budeme produkovat rovnovážné množství, jak by řekl ekonom.

Takže ekonome. Pokud podle Vás vyprodukuji med za 30Kč, jak jste i Vy potvrdil se svým chovem, že tomu tak je, tak jaká je bez ohledu na konkurenci tedy podle Vás optimální cena jak by řekl ekonom. Protože pokud je tedy výroba za 30, podle mého osobního vzorce x2 se rovná 60,- a ta cena bude v barelu v objemu několika tun, přičtu podle druhého ekonoma 8Kč na sklo a víčko, tak mohu bez problému prodávat za 68? Je to rovnovážná cena?

Nechápu co je ten osobní vzorec x2?
To je míněno vážně?

Je. Kohoutová mi to už vysvětlila.
Tesco Medkomerc sleva -28%, med "lucni" 110kc/kg. Zjevna snaha pretahnout prave zdrazujicim vcelarum zakazniky a naucit je na smesky neurciteho puvodu.
Ale směska, homogenizát, který je dodáván na trh pod názvem med, by měl mít pozitivní a hlavně vyhovující nález pylových zrn podle kvantitativní zkoušky.

Nezaměňovat za kvalitativní.

Jde o garantované množství, tj kusů pylových zrn v hmotnostním vzorku. Je jedno jestli jde o polyflorní med nebo jednodruhový med. Prostě pokud jde o směs kde není ten správný počet zrn, jde o med filtrovaný nebo spíš falšovaný.

Jde o tu nejlevnější metodu jak poznat pravost medu.

Ale to se ví, místo toho se hledají úplně nepodstatné hodnoty jako HMF nebo diastatická aktivita která jde uměle a velmi levně.

Oproti pyl moc dobře zfalšovat nejde. Protože ho musí být vždy ve výsledku tabulkově podle zastoupení "akorát"

Najít totiž nějaká pylová zrna nestačí. Je nutné aby když někdo nazve med luční, aby byl luční, podle pylového spektra v množství ks na plocha na2. Množství je dané, jsou to tabulkové koeficienty, které jsou hodně dlouho známy a každý lepší znalec medu nebo katedrový odborník je umí dodat pokud laboratorní knihovna toto nemá.

Pokud by SZPI a ČOI dělala co má tak 20 let, takové směsky by se mohli už dávno značit na etiketě něco jako tekuté sladidlo nebo umělá směs sladidel... jenže nedělá co má tak tu kvete trh se směsí čehosi co jde pod názvem med velmi na odbyt.

Mít referenční vzorky kvantitativních pylových analýz za dobu od sametovky, naprosto přesně podle baliče lze vypsat složení medu. Protože každý balič má určité specifika jak docílit toho aby med byl levný.

Tato akce ukazuje nato, že vstupní surovina a energie plus obal pro výrobu je někde za 35Kč/kg. A toho se lze dopočítat jen když se přidá nemedová složka. Jak ji identifikovat kvantitavně jsem výše popsal. Tz. že taková kvantitativní pylová analýza je jak dělaná proto, aby se znala s určitou přesností a omylem do dejme tomu do 10% odchylka, nemedová složka.

(30.08.2020 11:57)Frey napsal(a): [ -> ]Tesco Medkomerc sleva -28%, med "lucni" 110kc/kg. Zjevna snaha pretahnout prave zdrazujicim vcelarum zakazniky a naucit je na smesky neurciteho puvodu.

Medokomerc využil a zneužil své dominantní postavení na českém trhu, tento akční med za 111/kg jako luční med je jak v Tescu, tak v Penny, tak i v Lídlu. Pokud se lze domnívat spíše dovtípit, bude pokračovat v Kaulandu, Bille a jiných regionálních řetězcích jako Hruška atp. Samozřejmě že Medokomerc dodává i do velkoobchodů typu Makro.

Medokomerc je typickým příkladem jak dopadne tržní mechanismus ve výsledné podobě regionální - národní hospodářské soutěže v EU. Trh s medem je domluven, velmi zřídka se stává že vedle českého dodavatele medu mají řetězce i zahraniční. Prostě si baliči v případě medů "moc do zelí nelezou" a když, udělá to samý český balič druhému národnímu baliči dojde na protisoutěž a vývozy do dané členské země importéra uvnitř v EU.

Zkrátka EU v soutěži nedělá dobré podmínky pro nadnárodní medový obchod ale funguje tu cosi jako dohoda kartelů nevstupovat se svým medem druhému do domácího řetězce.

Požehnáním okolo cen medu je dovoz z mimo EU zemí.

Vyhrává vždy jen ten nejagresivnější a hráč s největším přehledem, tj. se zkušenostmi z národního trhu, znalostí cizích národních trhů, mimoEU trhů a optimální je mít vlastní laboratorní zázemí a známosti, např. v Brémách pro kompletní doložení věrohodnoti produktu při případném sporu o kvalitu. Tato laboratoř v Brémách se hodně ukazuje jako dominantní kontrolní status okolo medu. Jenže zpochybnit ve výsledku lze vše.
(30.08.2020 11:57)Frey napsal(a): [ -> ]Tesco Medkomerc sleva -28%, med "lucni" 110kc/kg. Zjevna snaha pretahnout prave zdrazujicim vcelarum zakazniky a naucit je na smesky neurciteho puvodu.

to si nemyslím, takovou slevu mají skoro každý měsíc, stačí to sledovat, myslet si že jde o snahu přetáhnout zákazníky včelařům je hodně paranoidní.
Jiří
Odhaduji že tento způsob prodeje, tj. za minimální možné ceny, v řetězcích a i mimo ně znamená obrátkovost asi z 1 třetiny prodeje. Tz. pokud baliči udělají akci a spotřeba je někde okolo 1kg/hlavu/rok, tj spotřeba v ČR cca 10tt medu/rok, 3tt/rok medu se prodá v akci nebo u včelařů při prodeji ze dvora v celkovém součtu, za cenu minimální. Ta se odvozuje od regionální ceny výkupní, pro šťouraly a nechápavého např. Kohouta při ceně co je minimální cena medu. Protože v případě propojených trhů co má EU je cena ve výkupu obrazem úplně jiným než kdyby jsme se podívaly na výkup medů někde v Bělorusku kam chceš jet natu gumoléčbu.

Bělorusko nabízí již hotový cukrový med za 2,39rublů/kg x 8,26Kč je běloruský rubl.(30.8.2020)

https://deal.by/p70130406-med-saharnyj-yantarnyj.html

polyflora za 4,10rublů

https://deal.by/p72874099-myod-iskustvennyj.html

a konkurovat takovým cenám nelze jako včelař v EU když to sem baliči dovezou.
Nepripadne mi paranoidni logicka spojitost mezi zdrazovanim medu u vcelaru a mega slevami v retezcich. Cilem podnikani je max.zisku. Pokud nekdo v dobe zdrazovani halasne slevnuje, jde mu o neco jineho nez o kratkodoby zisk.

Ano, maji to pod kontrolou. Mel jsem prilezitost dodavat pred lety med do Rakouskeho lihovaru. Do dvou dnu po pozdravu od pana XY. skrz jeho lokalniho vykupce mi lihovar spolupraci odrekl.

Co se tyce tvorene databaze pylu, byly tu pry i pokusy balicu proniknout s jejich rumunskymi a ukrajinskymi pyly mezi odebirane vzorky.. Je rovnez k zamysleni kdo inicioval ty prvni testy ve Vcelpu a co se bude medialne dit pokud nekteri vcelari co jsou letos bez medu kyvli na zahadne telefonaty nabizejici ukrajinsky med. To jsou vsechno dlouhodobe procesy..
Do databáze pylů nelze nějak významně zasahovat, jde o dvě základní položky při analýze pylů, jak pylové zrno vypadá z více pohledů a druhou položkou je číslo, které se přepisuje z výzkumného zjištění, kolik pylových zrn obsahuje g čistého medu. Čistého znamená izolovaně získaného.

Jde o otisky toho, co z gramu medu najdu a spočítám. Je chybou že se třeba toto jako cvičení nedotuje a ze školení včelařů neodchází stovky včelařů ze znalostmi a dovedností analyzovat pyly a určovat tak i jeho pravost. Chce to jen ruční centrifugu, běžný mikroskop, sklíčko s mřížkou a pár zkumavek a ktomu tu pylovou encyklopedii.

Na vyšší úrovni a se zkušenostmi běžného analytika pylů lze velmi jednoduše odhalit padělky. Je to něco podobného jak daktyloskopie otisků prstů, ale přeneseně jde o otisky medu. Med nese hodně věcí k identifikaci.
je ta pylova encyklopedie / databaze pristupna pro bezneho vcelare? zajimalo by mne totiz, jak si vcelari kontroluji med ktery si prodavaji mezi sebou. narazil jsem na nekolik inzeratu, kde vcelari (?) poptavaji med za cenu vyssi nez ke ta oficiální vykupni od medkomercu a neni mi jasne, jak se vyhnou tomu, aby si nenakoupili nakonec ten med, co se tady zminoval pred par dny, ze se nabizi v sudech z kamionu, jen pres jednoho ci dva prekupniky.
Referenční URL's