Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(21.03.2021 20:59)patko79 napsal(a): [ -> ]Pretože to nie je ukrajinský med, už to pochop.

A to těm co ho kupují vadí jak?
Ale ať si každý v rámci zákonných a morálních mezí prodává a kupuje co chce. Pokud je vše pravdivě označeno a deklarováno, nevidím problém. Kvantita levného nikdy zcela nepřeválcuje kvalitu, za normálních okolností dojde k ustavení nějaké rovnováhy. To je reálná ekonomika a nemá smysl, aby stát protekcionisticky zasahoval. Zároveň je naivní a nefunkční představa, že jakýsi stát je tu, aby ochránil spotřebitele. Každý se musí ochránit sám. Společnost, kde se jedinec umí a může svobodně rozhodnout a ochránit, bude prosperovat, protože tento mechanismus je edukativní. Společnost, kde bude jakýsi stát dohlížet na občana a jeho rozhodnutí ("chránit ho"), bude naopak upadat.
Med nebo spíš cosi sladkého, co se prodává v marketech kupuje min. 90% lidí kteří by nekoupili " med ze dvora" kvůli ceně pokud jej neprodává někdo v "zavařovačce za 80 Kč/kg".
(21.03.2021 23:05)Kohout napsal(a): [ -> ]
(21.03.2021 20:59)patko79 napsal(a): [ -> ]Pretože to nie je ukrajinský med, už to pochop.

A to těm co ho kupují vadí jak?
Většinou zboží ze supermarketu s obalem a s etiketou med těm co ho kupují přežijou, málokdo se z něj posere, málokomu se udělá zněj nevolno pokud ho jí v malých dávkách jako každé jiné sladidlo. Takže jde o životu bezpečný obchod když si někdo koupí v suprhypr med. Problémem u medu jsou sledované pyrrolizidinové alkaloidy. Určení stáří přes diastatickou aktivitu nebo HMF je buzerace. Země původu je zajímavá. A třeba podle RASFFu Španělé si hlídají původ medu i na cereáliích. Tz. že pokud je v popisu indegriencí med, musí být uvedena i země původu. Tak lze lépe vzít vzorek z cereálního chlebíčku a jeho výrobci potvrdit nebo vyvrátit to jestli v daném medu na cereálním chlebíku jsou i pylová zrna z dané země původu. Dále se podle pylu řeší zřejmě ty alkaloidy. Prostě normální dohled státní správy nad potencionálně jedovatým medem z rizikových zemí EU. To beru. To by mohla relevantní být odpověď Kohoutovi jak může vadit někomu med, který ho kupuje.
[Obrázky: RASFF-90.png]

Dále si myslím, o původu, že jde o dost velký zákaznický potenciál. Představme si, že konzument medu má něco jako přenosný mikroskop a je fajn šmekr a třeba je fanatik do medu jak je někdo do vína. První co je nastaveno špatně, je právě HMF, nebo diastatická aktivita která by neměla být ukazatelem nekvalitního medu. Kvalitativní vzorek medu by měl být viděn po zvětšení. Tz. zatím nikoho nenapadlo ukázat na etiketě to, co najde po zvětšení mikroskopem. A je to něco, co nejenže zvýší prodej optiky pro sledování kvalit medu, ale začne něco jako sběratelská činnost medových vzorků.

To by mne hodně vadilo, že když chci zlatou minci, mi suprhypr nabídne obyčejnou vyleštěnou měď.

A přitom je to tak jednoduché, stačí si med zvětšit a nový trend u zákazníka může ihned jev padělání po nějaké době odstranit a cenu medu několikanásobně zvýšit.

Přitom padělky by se mohli prodávat jako průmyslové fruktózovo glukózové sladidla. Nato jsou dávno dané zákonné pravidla.
(21.03.2021 20:34)Kohout napsal(a): [ -> ]Nerozumím tomu v čem je ukrajinský med pro českého zákazníka špatný.

Už se zase snažíš něco podsouvat, co tady snad nikdo neřekl. Pokud bude ukrajinský med označený jako ukrajinský nebo jako směska, nic proti tomu. Když bude označený jako původem z Jeseníků (třeba), tak to je špatně. To je celé, jú. Idea
Sám se zase snažíš něco podsouvat.

(21.03.2021 18:58)Frey napsal(a): [ -> ]...je evropský trh s medem zahlcen levně vykoupeným "medem" z Číny a Ukrajiny je díky Schengenu a bezcelnímu obchodnímu styku s Ukrajinou, kde je otevřené stavidlo... Já nepotřebuji mít s ukrajinci otevřenou hranici.

V čem je levně vykoupený med z Ukrajiny pro českého zákazníka špatný.
Ukrajinský med je takej kvality ako na Slovensku a Česku, žiaden rozdiel. A antibiotika to sú mimo Ukrajiny medov. V Ukrajinskych medov nie sú antibiotika.Cool
Levný medomet z Ukrajiny nevadí?
zvrtlo sa to uplne inam a niektori to zamerne inam posunuli. Vsade musi byt rovnovaha a vo vsetkom. Nazov temy je cena medu.... tu vobec nejde o to ci je med z ukrajiny kvalitny ci nie. Tu ide o cenu. Ked raz ukrajinskemu vcelarovi staci za mesiac zarobit 150EUR aby dokazal zit moze dat cenu medu na napr. 1EUR..... ak cesky alebo slovensky vcelar potrebuje na to aby prezil napr 1000EUR nemoze dat cenu medu na 1 euro. Stat ma z kazdeho z nas prinos uz len za to ze tu zijeme .... miname tu peniaze za tovar sluzby atd. Ak na ten tovar a sluzby nedokazem zarobit nebude mat zo mna ani stat osoh.... musi byt aspon nejaka rovnovaha. Segment vcelarstva je kvapka v mori a kazdemu to je jedno.... ak je takych kvapiek tisic.... milion potom to je tak ako je. Ak ti raz nedovolia (z roznych pricin) zarobit peniaze nikdy nepotiahnes ekonomiku hore.
Dobry priklad boli cukrovary po vstupe do EU.... preco bol zaplaveny trh lacnym cukrom z dovozu.... vystavit cukrovary a potom krachujuce ich kupit .... vcelara nikto nepojde kupit ale ta povodna myslienka tam je..... "vyvolenym" je jedno v akom stave je slovenske alebo ceske vcelarstvo oni si mastia vacky lacnym dovozom, vcelar pracne robi dobre meno a znacku kvality a zmrdi krivia trh a namiesto toho aby bol vyvazeny trh a boli spokojne obe strany tak spokojny su len dovozcovia....
(22.03.2021 8:10)Kohout napsal(a): [ -> ]V čem je levně vykoupený med z Ukrajiny pro českého zákazníka špatný.

Protože svým jednáním zapříčiní, že sertvačností trhu s dovozovým medem ubudou včelaři a přibudou kšeftaři. Potom nebude mít na výběr a bude mít jen to, co nabídne obchodník a ne přímo včelař. Setrvačnost je totiž sviňa. Zároveň tak škodí i ekologii v dané lokalitě, protože včela, včelař, jeho působnost jsou indikátory životního prostředí a když budou místo včelaření kšeftařit, včely budou jen na papíru, zákazník se nakonec sám odsoudí ktomu, že se stane podvedeným i se svými movitými a nemovitými věcmi na kterých mu hlavně záleží, ale ony ztratí tou následnou setrvačností cenu jak pro něj tak i pro jeho děti.

Naštěstí dovozový med není nic nového, problematika je rozebírána v odborné literatuře už nějaký pátek a vždy došla politická změna a celý proces se jaksi "restartoval" do jiné obdoby.

Ještě dodám, že situace s kšeftařením včelařů kteří dováží a vydávají za svůj nastal na nedávno zmíněném Bruntálsku. Je to normální vývoj pokud obchodní politika státu toto dovolí. Jde o výprodej zemědělského segmentu s názvem včelařství od chvíle vzniku společné dotační politiky. Společná dotační politika stát!ů! znamená, že i jiné věci budou společné. V případě včelařství to je !zatím! trh s medem.
na levným medometu z ukrajiny se = rozuměj zákazník na první pohled pozná, že je to levný medomet z ukrajiny a nikdo neskočí na to, že je to medomet od kováře, nebo jak se jmenují jiní výrobci medometů z čech. a ten kdo sem levný medomet z ukrajiny doveze tak těžko bude deformovat dovezeným množstvím = nabídkou trh s medomety lokálně vyrobenými, za lokální náklady a v příslušné kvalitě.

v případě medu z ukrajiny se = rozuměj zákazník na první pohled nepozná, že je to levný med z ukrajiny a ne od českého včelaře a ten kdo sem levný med z ukrajiny doveze tak snadno bude deformovat trh s medem tím jaké množství medu doveze a neodliší ho od českého medu od lokálních včelařů, kteří ten med produkují za české náklady a v české kvalitě = podle českých předpisů vztahujících se na české včelaře (hygiena, léčení a další).

takže kvalita = rozuměj vše, co ten med potká než se z nektaru v nektáriu v květu promění v med ve sklenici, dovezeného medu vydávaného za český med je obtížně kontrolovatelná a prověřitelná.

velkodovozci jako medokomerc mají asi prostředky na to, si tu kvalitu dováženého medu ohlídat, nevím ale, zda ostatní producenti medu, kteří by takto eventuelně dováželi nebo spíše od nějakých dovozců zde v ČR nakupovali řádově jiná množství medu, jsou schopni či dokonce ochotni kvalitu řešit a hlídat, když by jejich cílem bylo smíchat to českým medem, přesněji řečeno za český med to vydávat.
Tohle hrozně poškodí reputaci medu od včelaře až se to někde poflákne a nějaké médium se toho chytí. Včelaři, kteří si z takového zdroje nakoupí med pro zákazníky, jsou hlupáci.
(22.03.2021 23:04)gupa napsal(a): [ -> ]a když budou místo včelaření kšeftařit, včely budou jen na papíru,

Ono je to o tom, že když někdo začne místo včelaření kšeftařit, velmi rychle zjistí, že kšeftaření je výnosnější a méně pracné - a to je jaksi návykové pro člověka jehož primárním zřetelem je financní stránka věci.
Takže pro českého konzumenta je nakonec dovoz levných medů výhodný. Tlačí dolu ceny medů ze dvora.
Nemyslím. Už dávno tu jsou 2 skupiny zákazníků. Jedni kupujou míchanici v obchodě a druzí med od včelaře. Ze zkušenosti vím, že kdo si jednou koupí u včelaře, tak se pak vrací stále. Takže máme 2 produkty jejichž cena spolu úplně přímo nesouvisí. V obchodě bude nějaká míchanice vždy, med od včelaře je v podstatě vzácný produkt a závisí na lokálních podmínkách. Čím víc se cenové nůžky rozevřou, tím bude patrnější, že se jedná o rozdílné produkty. Vidíš to jinak?
Kohout: to je jak se říká o voze a o koze....

kdyby se med z ukrajiny dovezl, a ten dovozce ho tady dal na trh a prodával ho jako ukrajinský, tak to bude o tom, o čem píšeš, řekněme legální tlak na cenu, konkurence, i když nenormální, protože jiné státy si chrání dovozními cly vlastní produkci toho, na čem jim z různých důvodů záleží. Ale stále to budou dva rozlišitelné produkty a zákazník ví co kupuje, za kolik a může si vybrat.

Ale jiná situace je, a k té se celá tato diskuse z posledních dní váže, když ten ukrajinský (nebo přesněji řečeno "z ukrajiny") med se doveze do ČR nebo SK a buďto se prodává jako český nebo se jím nakrmí (jak tady někdo psal že se to snad děje nebo může dít) včely a pak se včelstva vytočí a je snůška 200-300-400 (co já vím, kolik toho včely dokážou přenosit za půl či třičtvrtě roku) kilo na včelstvo za období březen - říjen.

To již pak není normální obchod nebo přirozená konkurence v rámci nabídky produktu "český/slovenský med", ale takhle získaným "českým" nebo "slovenským" medem se pokřivují ceny českého/slovenského medu na trhu.

Tohle je problém s tím "malodovozem" (rozuměj dovoz mimo "velkodovoz" realizovaný medokomercem, který o původu medu informuje).
Jak víš že onen nabízený med je z Ukrajiny?
gupa napsal.............

Ještě dodám, že situace s kšeftařením včelařů kteří dováží a vydávají za svůj nastal na nedávno zmíněném Bruntálsku.
................................................................................​...........................................................
Nějak mi uniklo kde se tvé zmíněni o medu s dovozu na Bruntalsku dá dohledat kromně tohoto fóra .

Ať se daří Zdeněk
(23.03.2021 17:18)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Ze zkušenosti vím, že kdo si jednou koupí u včelaře, tak se pak vrací stále.

Jak to víš? Myslíš že někdo, kdo si od tebe koupí med a řekne si....vždyt ten v obchodě chutná stejně nebo lépe....ti to přijde říct, že už u tebe kupovat nebude a bude nakupovat v marketu?
Vzdycky mas 2 skupiny zákazníků,jedna chce vědět co ji,a z čeho to je,druhá sežere všechno,hlavne to co je nejlevnější a je jim jedno,že se krmí klobasou bez masa.Na ty prvni musíme cilit my,ty druhé nechat super hyper.Nelze mít oboje.
Referenční URL's