Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Profik nemá čas, aby obíhal akce v supermarketu a nakoupil po dvaceti kilech nakoupil deset, dvacet či třicet tun cukru. Zajede do cukrovaru a nakoupí za 18-24 Kč. Tomu říkáš sleva?
Automatizace a mechanizace? Ano, šetří čas a námahu. Musí si to všechno ale koupit. Jistě, může si vzít dotace. Ale musí je přiznat jako příjem do daňového přiznání. A taky tu všechnu mechanizaci a automatizaci musí krmit.
Prifik platí daně, včetně odvodu DPH za prodaný med. Navíc je na včelstvech závislý. Pokud ho potkají úhyny, má dost velký problém - přijde o část svých výrobních prostředků. Kromě nařízené likvidace MVP nedostane žádné kompenzace.
Takže tvůj pohled je poněkud zkreslený a nepřesný. Podotýkám, že mě včelaření neživí a nejsem žádný velký včelař.
Ja tiež nie som profík, ale pravdepodobne sa to tým profíkom oplatí , inak by to nerobili. A keď nie, môžu sa kedykoľvek zmeniť na hobíkov a naklusať do fabriky, do obchodu, dopravy , alebo napr. začať chovať iné hospodárske zvieratá.
Kdo není líný a umí se obracet, tak se každá práce oplatí. Z něčeho žít musí. A kecy, že toho můžou nechat a jít do fabriky je jen laciné klišé. Třeba nic jiného neumí... Ono taky třeba po padesátce těžko měnit obor. Pokud tě někdo vůbec bude chtít. Tvůj pohled na věc se mi zdá být poněkud dětinský.
(26.09.2022 9:47)TomasK1 napsal(a): [ -> ]ja sam jsem to jeste takto detailne neudelal, ale nedelam si iluze, ze napr. pri tech 150 kc by to bylo neco, z ceho vcely budou skakat radosti.

Raději to nedělej - to skákání z radosti by se určitě nedostavilo, spíše pláč nad prodělkem a ztrátou...
(25.09.2022 22:58)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Kdo není líný a umí se obracet, tak se každá práce oplatí. Z něčeho žít musí. A kecy, že toho můžou nechat a jít do fabriky je jen laciné klišé. Třeba nic jiného neumí... Ono taky třeba po padesátce těžko měnit obor. Pokud tě někdo vůbec bude chtít. Tvůj pohled na věc se mi zdá být poněkud dětinský.

Ja im nezakazujem, nech z niečoho žijú. Ale oni nech sa nestarajú po čom ja predávam med a nenadávajú mi, že podrážam ceny. Toto je typická konfliktná téma hoby včelári/veľkovčelári. Keď sú profíci, tak v tom majú vedieť chodiť a som si istý, že aj vedia. Štýl tvojej komunikácie je tuším založený na nesúhlase. Nech tu nadhodí, kto chce, čo chce, vždy sa ozveš, že nesúhlasíš Smile
Já moc teda nemám rád včelárov čo podrážajú ceny. Robia to aj moji priatelia včelári,dohodneme sa po čom to tento rok dáme a nakoniec zisťujem že aby vôbec predal idú z cenou dole,lebo to inak nevedia speňažiť. Ono ked budeme sedieť doma na zadku,tak to potom aj tak vyzerá a musíme ísť z cenou dole aby sa med minul. Já menších včelárov ale moc neriešim,oni sa vypredajú za chvíľku a potom nastúpime mi z našimi cenami. Ak je len euro rozdieľ,tak len pri troch tonách mi to spraví tri výplaty. Ono aj náklady a vybavenie väčších včelárov niečo stojí,to sa nedá robiť niekde v garáži. To všetko sa do ceny medu musí zarátať.
Témou vlákna je cena medu...
Príspevky o zimovaní včiel na mede boli presunuté do príslušného vlákna...
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Zimov...#pid266746
Je to o nastavení osobní hranice. Dobře si jsem vědom kvality a pracnosti svého medu, takže 300/kg, kdo chce levnější, tomu doporučuji Kaufland. Je pravda, že se hodně lidí kroutí jako hadi, nakonec jim musím ukázat panenské dílo a vedle plodový od medu, nakonec si všichni odnesou med z panenského díla. No a když med neprodám? přece nebudu snižovat cenu své práce. Uvaří se medovina..... je velice zajímavé, že u té nikdo neremcá, přitom za ten med v ní zaplatí 400/kg Smile
Za 150 jsem ochoten prodávat dosoušenou sladinu z černých souší, protože takové se dá vyrobit tuny, ale to bych nebyl spokojený zase já.
kolko ton alebo kg za rok?
To se ozval chytrolín co včelaří 3roky a medu má do pár konví.
Už zase ty bludy o medu z nezakladených plástů jako o něčem lepším? Tohle bych mezi zákazníky vůbec nešířil, protože to neni otázka kvality, ale chuťových preferencí. Prosím nešiřte mezi lidi tyto mýty.
Samozřejmě toho nedělám palety a živím se slušně jinou prací. Bludy o starém díle.... no každý na to můžeme mít jiný názor, já mám svůj a budu se jej s dovolením držet, zákazníkům nic nepodsouvám, prostě jim ukážu panenský plást z volné stavby, to používám já a ukážu jim plodový plást užívaný v mednících některých kolegů. Pak je navléknu do kukly ukážeme si to v úlu. Pokud v tom není rozdíl.... Už jste někdo požil plástečkový med z černýho? Dobrou chuť, ano je to otázka preferencí, existují i lidé preferující pojídání kočičích výkalů a já jim to vymlouvat nebudu, jen to nechci ani vidět. No ve výsledku si každý vždycky vybere ten z panenského. Pravda, dělám to krátce, o žádné včely jsem zatím nepřišel, taky se starám o vlastní pastvu a zemědelcům v okolí platím osivo meziplodin a naftu, na příští rok mám připraveno dalších 200 jerlínů a svítelů do svého lesa a prostě věřím, že to tak dělám dobře. Med za 300 a medovina za 150 jsou prodané a těch posledních 60l co tu zatím kvasí už má své zájemce. Poslední várka odešla jako vánoční dárek pro vrcholový management jisté mezinárodní firmy a příští rok to bude za 400/200 a i když budu mít 2x tolik včel, tak to prodám a nebudu se jako zkušení a mnohaletí včelaři zabývat otázkou, zda je 150 málo a 170 moc.Já jen prostě nedokážu pochopit, že když šel cukr z 9.90 na 36, elektřina z 2300MWh na 12000MWh a dřevo z 5000 na 12000, proč by měl včelař řešit drobný, normálně +100% a kdo na to nemá, nebo nechce mít, tak Kaufland, nebo suchej chleba. Chce to trochu hrdosti a sebevědomí a říct si o peníze za dobře odvedenou práci, pokud je dobře odvedená a je úplně jedno jestli včelařím 3 roky, nebo 30, to mi pomůže tak maximálně v metodice.... vůbec mi to nezaručuje úspěch v prodeji svého produktu, možná přesně naopak. Samozřejmě netvrdím, že na to mám správný názor, mnohaletí včelaři se jistě v marketingu orientují lépe, ale já to budu dělat takhle, funguje mi to, a jestli to někomu funguje jinak... To je možný, já mu to přeju, pak potřebuje stovky včelsrtev, bude řešit s tím spojený problémy a ve výsledku bude mít leda prd.
PS,,to jako ještě někdo používá konve?" Jako hliníkové? Jsem poslední viděl někdy v devadesátkách, ale to bylo na mléko. Sám používám hlavně sklo.
michalR - jen se chci zeptat kvuli metodice, pac o tom uvazuju jako o pokusu spis, nechavas kazde jaro stavet vcelstva nove dilo v medniku na te volne stavbe nebo jednou vystavene volne dilo nehcas vcelam v medniku na vice roku? a zkousel si srovnavat prinosy medu mezi vcelstvy, ktera si musela vystavet nobe mednikove plasty a mezi vcelstvy, kterym si tam dal lonske, pokud je pouzivas vic roku po sobe? byl mezi nimi vyrazny rozdil? uvazuju o tom, ze bych to zkusil nadchazejici sezonu. dik za zkusenosti.
No Michale, dobře tvůj kraj kde vcelaříš znám. Všude nekonečné lány řepky a docela lacino. Musím tedy uznat, že když prodáváš med za 300 Kč, tak jsi opravdu šikovný obchodník, ať ho prodáš 10, 100 a nebo 1000 kg.
pozerám že Michal má Lang 2/3 nezateplený,tieto úle mávajú bežne problémy z vodou. Z týchto úľov u nás dokážu točiť medy okolo 19%,výnimočne býva obsah vody nižší. A to sa už o kvalite nedá hovoriť a nieto ešte o vysokej cene. Len môj postreh.Wink
Inak na porovnanie,panenské dielo,ešte obsah vody umocňuje smerom na hor. Staršie panenské sa už chová inak,alebo tmavšie,tam býva suchší med.
Ne, každý rok nové dílo nestavějí úplně od znova, jen jim tam nedávám již jednou zaplodované plásty, resp. oddělek začíná úplně od znova, ale v druhém roce jim tam vrátím plásty se srdíčkama. Při medobraní si vezmu pouze kompletně dostavěné a zavíčkované plásty a rozestavěné hodím pod plodiště, oni je vynosí a uloží na zimu, zbytek dokrmím cukrem, vyčištěné si uložím na příští rok, má to tu výhodu, že do nich nejde motýl. Další rok je nasazen jako první nástavek pod plodiště, tam si oni začnou stavět trubčinu a malá srdíčka (matku to natáhne více dolů a pak už se jí nechce nahoru). Medník nasadím se zakladením prvních trubčích dole, většinou se to sejde s ovocnýma stromama, druhý medník pak složím z nezakladených rámků spodního nástavku a doplním stavebníma druhý medník i polštář a třetí medník udělám stejně, ale ten většinou zůstane již nedostavěný a vytvoří tu základní zásobu souší na příští rok a zimní zásoby, spodní už jde pryč. Tedy v dobrém roce mám dva NN medu a nemusím dokrmovat, není to mnoho, ale mě to stačí, no a dokrmuju skoro vždy..., ale věřím, že při celozimním klíckování nebude dokrmování třeba, jen to chce hodně jetele a svazenky.

Obsah vody je zpravidla kolem 17%, samotný nástavek sice nezateplený je, ale používám komorovačky PIR, zateplené víko.... nějak jsem to nezkoumal, s tím jsem spokojený. Pastva je tady docela slušná a zároveň dělám vše pro její zlepšení. K dalšímu včelaři to je dobré 3km, což hodnotím také velmi pozitivně, k řece to je 30m.

Med se prodat dá i za tuto cenu, ale chce to aktivní přístup, ušmudlaná cedulka na vratech není marketing. Kvalitě svého medu věřím a tak to také prezentuji, no a pak to chce ty lidi vzít do včel a budete koukat, vemte je do sklepa s narovnanýma demižonama a dejte jim decku z koštýře. První rok chtějí jednu sklenici, nebo jim jí klidně dejte, protože druhý se vrátí a chtějí pro celou rodinu. Takhle funguje celý moravský business s vínem. Je to kyselý s pachutí, někdo vám k tomu vypráví rádoby chytrý řeči a leje do vás lahev za 150, další si pak koupíte a ještě dvě na doma, jinak by to musel za 60 poslat do výkupu.
Prostě konkurovat Číně cenou nejde, to je marná snaha, musí se konkurovat osobním přístupem, kvalitou a prezentací, pak je cena až druhořadý parametr. Kvalita není to měřitelné, kvalita je to čemu lidé věří..... že je a ten zbytek je jen takové názorové tlachání bez konce a vítěze.
Jo, kdo umí, ten umí. A kdo neumí, jen (závistivě) čumí...
Marketing je pro mnohé sprostým slovem a svou neschopnost skrývají za láskou ke včelám a sociální cítění ke svým zákazníkům. A řeší nesmyslné záležitosti, jako například to, že pokud prodávám sklenici s obsahem menším než 1 kg, dopouštím se klamání zákazníka a podvodu...
A je to marný, je to marný, je to marný.
Ať si prostě každý prodává, za co chce a jak chce...
Michale... já ti fandím, ale ukázat laikovi panenský a zakladený plást podsouvání je, protože laik nemá tušení o mnoha dalších souvislostech. Prostě v něm indukuješ pocit, že zakladený plást je fuj a panenský huj. V medu z panenských plástů třeba chybí některé prospěšné látky, které mají svůj původ v košilkách a mají příznivý vliv na trávící trakt a ovlivňují zrání medu v plástech. A tak se dá hovořit naopak o tom, že med je bez styku s košilkami vlastně ochuzený. Ale to zakazník laik jistě neví. Podotýkám, že většina mé produkce je z plastů panenských a nezakladených, i když je to z jiných důvodů.
V době, kdy se každý rok vyřezávala část díla s medem, tak to sice nebylo čistě panenské dílo, ale od toho, co mají mnozí v úlech, je to na míle vzdálené. Další věc jsou rezidua VLP, tedy pesticidů, aplikovaných přímo do úlů. To mají být jako ty prospěšné věci?
No, ty souvislosti nemají srovnané ani včelaři, natož konzumenti, protože o mnohých souvislostech ani nevíme. Jsem toho názoru, že med ochuzený není, protože sladina nejde rovnou do buňky k zavíčkování, ale projde přes ty trubčí plásty v polštáři i přes plodiště a až hotový med je ukládán do horního medníku, ale k překládání a přenášení z díla různého stáří určitě dochází, neboť kapacita dostavovaných plástů je úměrná snůšce a potřebě skladovací plochy. U mezistěny, nebo souše to mohou prát rovnou nahoru, ale pokud to místo nemají, tak dostavují jen co potřebují. Nikdy jsem v medníku nepozoroval větší množství suchých buněk, maximálně někdy na začátku po nasazení a pak ke konci, když to už překládají jen k doplnění buňky v blízkém okolí. Nejmladší med končí v rozestavěném díle a jde do zimních zásob.
Nicméně téma se jmenuje "cena medu" nikoliv "kvalita medu" to jsou dvě rozdílné věci a prostě jsem toho názoru, že by měla cena odpovídat poptávce a být s ní v souladu a tu poptávku si musí vytvořit každý včelař sám ideálně tak, aby prodal vše do dalšího medobraní, ale aby nebyl nikdy na suchu a to se dá právě tou cenou. K čemu by mi bylo prodat med za 150 a v září nemít nic? To dám raději 300, část lidí odradím a poslední doprodám na konci listopadu a když dám 400, tak budu mít med ještě na jaře a prodám ho, protože už je jen ten v kauflandu a ostatní včelaři už nemají nic, protože se jim ho povedlo prodat v září za 150, to je rozdíl mezi prodejem pod cenou a podstřelením, nebo naopak přestřelením. Někdo jiný může mít nasmlouvané dlouhodobé kontrakty v tunách a má to zase jinak. Ve výsledku já budu mít 2x více peněz za stejnou jednotku medu a můžu investovat do technologie a do pastvy a i po těchto investicích mi zbyde stejně jako tomu co podstřelil.
Prostě bych se nebál si říct o peníze.....
Referenční URL's