Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kdyby 150 Kč za kilo, ale i 130 Kč, jenže za 14 dní ten včelař neměl nic.. No jo, když paní předsedkyně prohlásila e medu bude dost tak někdo měl strach, že med neprodá.
Nebo někdo brečí jak se sem dováží med bez cla z Ukrainy - kdyby byl se clem tak to je cca o 10 Kč na kile víc. Má tuny medu a prodává do Medokomercu a brečí že se neuživí. To fakt nepochopíš.
V tom se nepřu. Dělám to podobně jak je zřejmé z mých starších příspěvků v tématu. Vyšší cenou jsem si hned na začátku vyselektoval z okruhu zákazníků "honiče akcí" a tak i v současnosti nemám problém s odbytem. A pokud někdo prodává za 400, tak z toho mám radost, protože z toho nakonec mám ekonomický prospěch i já. Jen více takových. Jen bych neviděl přímou úměru mezi kvalitou medu a světlostí díla. Důležité pro prostup látek do medu jsou buňky, kde med zraje, ale to je opravdu na debatu do jiného vlákna. Nepíšu to proto, že bych si hájil svůj postup, že bych vytáčel plásty černé jak bota, ale v rámci objektivity.
9 € za kilo masla/másla v reťazcoch. Paralela funguje. Ani med, ktorý predávajú v Lidli po 4 € nemusí byť pančovaný. Med od včelára z Moldavska môže byť kvalitný, ale "balič" a distribútor to môže zmeniť. Kontroly dokázali, že ani med od miestneho včelára nie je vždy OK. Cena aj kvalita medu je na svedomí včelára, čo si treba zachovať. Takže 9 +- 2 € je ok.
(30.11.2022 14:31)JirkaJenda napsal(a): [ -> ]No jo, když paní předsedkyně prohlásila e medu bude dost tak někdo měl strach, že med neprodá.

To je tak, když se někdo řídí slovy začátečníka, co už myslím třetím rokem má dvoje včelstva... Dobře jim tak.

stefanos689
To je na každém, jakou básničku či příběh ke svému medu přidá. Vinaři se je učí už ve škole. Každý můžeme na stejnou věc mít jiný pohled a není zcela jednoznačné, který je ten správnější...
Vinař si může vybásnit co chce.Laik nějaké tóny ve víně stejně nepozná,pozná tak jestli je bílé nebo červené.U medu se dá pravda taky nalhat,ze je z okurek a dýní nebo z oskeruše,ale proc to dělat?
Tykvový med není zas takový problém, u oskeruší to bude horší.
(30.11.2022 13:24)MichalR napsal(a): [ -> ]No, ty souvislosti nemají srovnané ani včelaři, natož konzumenti, protože o mnohých souvislostech ani nevíme. Jsem toho názoru, že med ochuzený není, protože sladina nejde rovnou do buňky k zavíčkování, ale projde přes ty trubčí plásty v polštáři i přes plodiště a až hotový med je ukládán do horního medníku, ale k překládání a přenášení z díla různého stáří určitě dochází, neboť kapacita dostavovaných plástů je úměrná snůšce a potřebě skladovací plochy. U mezistěny, nebo souše to mohou prát rovnou nahoru, ale pokud to místo nemají, tak dostavují jen co potřebují. Nikdy jsem v medníku nepozoroval větší množství suchých buněk, maximálně někdy na začátku po nasazení a pak ke konci, když to už překládají jen k doplnění buňky v blízkém okolí. Nejmladší med končí v rozestavěném díle a jde do zimních zásob.
Nicméně téma se jmenuje "cena medu" nikoliv "kvalita medu" to jsou dvě rozdílné věci a prostě jsem toho názoru, že by měla cena odpovídat poptávce a být s ní v souladu a tu poptávku si musí vytvořit každý včelař sám ideálně tak, aby prodal vše do dalšího medobraní, ale aby nebyl nikdy na suchu a to se dá právě tou cenou. K čemu by mi bylo prodat med za 150 a v září nemít nic? To dám raději 300, část lidí odradím a poslední doprodám na konci listopadu a když dám 400, tak budu mít med ještě na jaře a prodám ho, protože už je jen ten v kauflandu a ostatní včelaři už nemají nic, protože se jim ho povedlo prodat v září za 150, to je rozdíl mezi prodejem pod cenou a podstřelením, nebo naopak přestřelením. Někdo jiný může mít nasmlouvané dlouhodobé kontrakty v tunách a má to zase jinak. Ve výsledku já budu mít 2x více peněz za stejnou jednotku medu a můžu investovat do technologie a do pastvy a i po těchto investicích mi zbyde stejně jako tomu co podstřelil.
Prostě bych se nebál si říct o peníze.....

... ale furt nevieme o akom mnozstve je tu rec.. lebo napr,desat rokov dozadu ma chodil otravovat jeden ambiciozny vcelar od bratislavy ,a ze on celu produkciu (uz v tej dobe ) preda po 15€.. ze ludom vysvetluje ze lieci len kyselinami,v mednikoch ma len nezakladene dielo atd atd.. nakoniec vysvitlo,ze cela produkcia sa rovnala dvom barelom ,cca dokopy 80kg.. ale ze na rok uz ocakava niekolkonasobok .. vyzimoval par zobrakov,potom uz neviem ako pokracoval,uz sa nezastavil Cool
moc ne, jestli mám kolem 100kg medu a 80l medoviny, tak je to všechno, já ani nemám ambice prodávat tuny... jak jsem psal na začátku, mám jiné zaměstnání, taky toho docela dost zkonzumuju sám. Na druhou stranu je prodáno, prodal bych tento rok klidně dvojnásobek a budu rozšiřovat chov a zvedat cenu tak dlouho, dokud se to prodá, nebo dokud to bude časově možné. Shodou okolností mám taky už jen kyseliny Smile, je asi jedno čím kdo léčí, důležité je léčit bez plodu, pak je účinné všechno.
Ono hodně lidí může mít různé ambice a plány, ale jen část z nich je dokáže objektivně zhodnotit a dotáhnout do svého cíle.
A budeš dál rozšiřovat v langu 4/3, já příští rok bych chtěl zkusit také. Jinak já ročně prodávám cca 100-200 kg, máme velké příbuzenstvo takže dalsích 100-150 kg mizí v rodině.
k ceně medu

ano, budu pokračovat na 4/3, Jumba už jen dojedu co mám a nebudu přidělávat další. Má to výhodu jedné míry nástavku, kdy se to dá dělat z plotovek a nemusí se používat spárovka, pak pro plodiště dám dva nástavky a rámek 326 a medník normálně 2/3. Plodiště je vysoké, úplně stačí na sezónu 8 plástů+polštář, zimuju na 6 plástů + 2 komorovačky + 2r krmítko. Případné přemetání na mezistěny je rychlé a efektivní. Já osobně v tom spatřuji samé výhody. Matku najdu skoro vždy, nemusejí v zimě cestovat mezi nástavky, vlastně skoro ani mezi uličkama, léčí se v tom dobře atd...

Většina medu samozřejmě končí doma v rodině, nebo v blízkém okruhu přátel, místních lidí, u někoho jiného na doporučení stávajícího zákazníka atd... ale všichni musí zaplatit a není to kvůli tomu, že bych si chtěl koupit auto, ale je to kvůli tomu, že si můžu koupit sazenice do lesa, medonosné osivo na pole a zase to investovat tam, kde na to hodně včelařů rádo zapomíná a domnívá se, že se to nějak samo udělá, nebo někdo. Každý z minulého roku se vrátil a ještě přivedl dalšího, proto je klidně beru i do včel, protože vím, že za těch pár minut mám jistého zákazníka do budoucna + něco navíc.

koukám 820mnm, teplotně to bude daleko komfortnější než NN systém a ty komorovačky a předjarní optimalizování bych viděl jako značnou výhodu. Dokonce bych klidně vyndal v únoru i to krmítko a dal tam další dvě komorovačky(já jsem na to línej), 60mm izolace na každé straně už zase dopřeje včelstvu i možnost chodit až k ní a nezmrznout.
https://www.dek.cz/produkty/detail/14210...l-1200x600
třeba olepit hrany hliníkovou páskou.
Když někdo nenadělá každoročnívelký výnos medu u Brna z mirabelek,ovocných stromÚ ,pampelišky,řepky,akátu ,lípi a možnosti medovice.Tak je to včelařský jelito. Neumí to se včelama ,trápí zubožená včelsva. Je to žvanění neschopnýho amatera kterej včelám nerozumí.
Tak to se pak s tebou o ceně medu nedá vůbec diskutovat, když máš 100 kg za rok. To samé ten Pečinka z YouTube. Řika, že prodá minimální množství, ale je chytrý jak rádio, že by pod 280 za kg neprodal. Nechápu proč se k tomu vůbec vyjadřuje...
Zdenku - k tomu neshcopnýmu amaterovi, vpodstatě souhlasim, u mne rozptyl

od 21 do 54 kg za jednotlivá včelstva na jednom stanovišti, kde jich bylo letos 10 produkčních

od 13 do 48 kg za jednotlivá včelstva na druhém stanovišti, kde jich bylo letos 14 produkčních

na obou stanovištích mezi produkčními včelstvy byla ta, co se nevyrojila, nebyla proto plodová pauza, pak taková, co se vyrojila a byla plodová pauza a pak na tom druhém stanvišti byla asi 2-3 včelstva, kde jsem pokazil něco s matkou a v důsledku toho tam byla plodová pauza ještě delší, než kdyby se vyrojily.

takže na tom "rozptylu" je vidět míra velikosti toho "jelita" a nevyužití snůšky. Druhá věc ale je, jaká je ta snůška, která se dá využít. To už nedovedu posoudit u jiných stanovišť, např. u toho pána v youtube videa.

Bylo by zajímavé porovnat i s ostatními, pokud si sledují kolik vytočili z jednotlivých včelstev, jaký mají rozptyl a jaká jsou jelitaWink
Já měl na mysli konkrétní situlaci : teplo v Brně , tolik možných snúšek a tak strašně moc snúškových dnú. A tam píše že to tam má býdný bez snůšky.
No, víš tohle je včelařské fórum a můj počet včelstev a výnos medu reprezentuje podle statistiky asi 80% včelařů v ČR, takže je to přesně naopak.
S tím výnosem je to přesně o tom ždímání medu, pokud je nutím vystavět nové dílo a pak jim chci na zimu nechat dost zásob, tak jsem na polovině, ale taky jim mužů sebrat všechno, nechat je to nosit do podrážek a v mezičase přikrmit 20kg, vytočím 500... bude pro tebe pak názor malovčelaře začátečníka prijatelnější?

S tou cenou v DE, A, FR má však pravdu. Vemte auto a jeďte do Drážďan na trhy.
To máš pravdu, ale nikdo ti nepíše o počtu včelstev. A těch 80 procent včelařů co tu uvadíš, tak prodává med kolem 200 Kč, možná ještě míň. Psát tu jak jsem si jistý kvalitou svého medu, že ho prodávám za 300-400 Kč a pak, že je vlastně jedno jestli se prodá? Mě by se samozřejmě ta cena také líbila, ale když ho máš "trochu" víc, tak si myslím, že cena 200-220 Kč je reálná.
A ten pán z toho YouTube? Vlastě z něho vylezlo, že med moc neprodává, ale cena 280 Kč je ok a kdo prodává za míň, tak je vlastně blbec co si neváží své práce. Vůbec netuší o čem mluví...
Jo, taky jsem psal o pár příspěvků výše, že situace u velkovčelaře může být úplně jiná, já to jako chápu a nikomu jeho ceny nehaním, jen ať každý prodává co nejlevněji, já to dělat nebudu a svou maloprodukci udám taky a uvidíme kam až se tak dá jít, zatím to jde. Nepleťme dohromady cenu a kvalitu, ano stojím si za svou kvalitou, dělám pro to co umím, ale to nevylučuje, že kdybych byl podnikavej, tak můžu klidně kvasit cukr a dochutit medem, nebo med pančovat a stejně chtít hodně peněz a ještě bych řekl, že to je akát.... to už je otázkou jednotlivce a nemá to žádnou závislost, to jen každý chce věřit, že ti malý jsou poctivý a ti velcí chtějí jen prachy. Samozřejmě to tak vůbec není
Já jsem jižně od Brna a letos u nás na vrby, špendlíky, ovocné stromy byla zima nebo foukal silný vítr, řepka trochu vyšla ale bylo sucho, akát pěkně kvetl ale váha nestoupala potom na něj trochu napršelo a včely se mohly zbláznit nosili si tu vodu z květů asi se rozpustil zaschlý nektar a druhý den zase nic. Svazenka nic sucho, lípa nic, slunečnice všude okolo desítky hekarů byla malá svěšené listy sucho a nic, u nás začalo pršet až odkvetla slunečnice. Cekem jsem měl průměr 14 kg na včelstvo takže suchá jižní morava není žádná výhra.
MichalR - jako tvoje ceny chapu, protoze ty z nich platis spoustu veci, které ti včelaři, co prodávají za nižší ceny asi neplatí. Není mi sice úplně jasné, jakými argumenty se ti podaří přesvědčit zemědělce v okolí, aby ti tam vyseli to, co potřebuješ (ovlivnit jejich myšlení a rozhodování a to ne pouze příspěvkem na naftu), ale je jasné, že náklady s tímto spojené, se do ceny medu musí promítnout. Protože to už není položka, o kterí se dá říct, že ji do ceny medu nepočítám, protože to je hobby. A pokud si šikovný a současně najdeš zákazníka, který to co děláš (včetně "exkurzí") ocení, tj. včetně toho, že podporuješ zemědělce, tak ta cena je vpořádku. Přirovnal bych tvého zákazníka třeba k zákazníkovi, který je ochotný připlatit si za kafe, které bylo určitým způsobem sklizeno a zpracováno a nákupem se podpoří konkrétní projekt kdesi a proto je to kafe dražší. Zákazník, který se s tím ztotožní, bez problémů zaplatí cenu, která to všechno umožní financovat.
Osobně neznam nikoho v okolí,kdo by šel s cenou teď přes 180..Medu byla kvanta,zvlášť lesního,ale je vidét,že lidí mají úplně jiné starosti,než kupovat med.Tak mizerný zájem o med začátkem prosince nikdo nepamatuje.Na druhou stranu,chleba to nežere a ve skladu vydrží.
Referenční URL's