súhlasím že ako raw možno označiť aj med vytáčaný na medomete...
Raw med „najnižšieho stupňa“ je vtedy, keď sa medové plásty odviečkujú a vytočia klasicky na medomete, no med sa musí uskladniť nie v sudoch či väčších nádobách (vedrách) ale musí sa priamo plniť do spotrebných zákazníckych obalov aby sa vynechal proces ohrievania nutného pri plnení pohárov medom skladovaným v sude.
Nepoznám žiadnu relevantnú štúdiu, ktorá by to potvrdzovala ale myslím si, že vytáčaním med naozaj stráca časť svojich aromatických látok. Med sa pri vytáčaní na medomete uvoľňuje s plástov v kvapkách a jemných nitkách a z takéhoto veľkého povrchu sa časť aromatických látok zrejme stratí. S dôkazom sa každý včelár už stretol, predsa všetci poznáme tú príjemnú vôňu ktorá napĺňa medáreň. Tiež sa pri vytáčaní na medomete, med „nasýti“ či premieša s drobnými kvapôčkami vzduchu, ktoré včelári nechávajú vo väčších nádobách vyplávať na povrch, pričom bublinky med „číria“, teda vynášajú na hladinu všetko to čo vyznávači „raw“ medu považujú za dôležité z pohľadu „neporušenosti“ medu. Je však fakt, že gro vitamínov do medu vnáša peľ a čírenie medu odstraňuje z neho okrem iného aj časť peľu. Podľa Dobrovodu, keď sa med filtruje aby bol číri práve, strata peľu zapríčiní zníženie niektorých vitamínov až o 30%!
Druhým, vyšším kvalitatívnym stupňom „raw“ medu je teda med, ktorý okrem toho, že nikdy nebol zahrievaný bol z plástov získaný bez medometu. Môže to byť lisovaním ale častejšie vytekaním z medového plástu, ktorý sa odviečkuje.
Chuť medu, ktorý neprešiel medometom je „plnšia“ a blíži sa tomu čo včelár ochutná z poškodených buniek v úli!
Najvyšším stupňom „raw“ medu je však med ktorý sa vôbec s plástu nevytočí! Je teda konzumovaný s panenského (!) zaviečkovaného plástu, teda „plástikový med“! Zistilo sa, že medzi medovým plástom a medom získaným za pomoci medometu existuje výrazný rozdiel, pokiaľ ide o stupeň baktericídnej aktivity, ktorá je určená prítomnosťou lyzozýmu. V plástikovom mede je tento enzým 16,25 μg / ml a v odstredenom mede len
2 μg / ml.
Nie som skúsený degustátor medu, ale ako viacročný včelár som už skúsil všetko, med priamo z úľa, z medometu, vytekaný med aj med plástový a môžem vyhlásiť, že bežný kvetový zaviečkovaný med vyrezaný priamo z plástu má podľa mojich čuchových a chuťových buniek výraznejšie vlastnosti než ten istý med z pohára ktorý bol naplnený z medometu.
ale k otázke...
za 12 eur sa na Slovensku už medy predávajú , hlavne medovicové, vo väčších mestách aj za 20...
pre vykúpený med si APIMEL dá len urobiť certifikát že neobsahuje škodliviny a už ho na Moravu vezie ako "RAW"...
https://www.apimel.cz/wp-content/uploads...brezen.pdf