Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
...upozorňujem včelárov aby sme sa z diskusie o vplyvoch pôsobiacich na cenu medu nedostali do politickej diskusie, ktorá je v celom fóre zakázaná...Wink
(05.12.2022 16:36)stefanos689 napsal(a): [ -> ]A inflační spirálu roztočilo nehorázné plýtvání našich vlád veřejnými financemi, rozdávání peněz směrem do státního byrokratického sektoru, korupční zakázky ve spojení s covidem a válkou, a střednědobě a dlouhodobě naivní politika neorientovaná na prospěch občana, ale na rozšiřování a prohlubování penězotoků směrem do zahraničí.
Dovolím si trochu nesouhlasit. To, co popisuješ, nepochybně vliv má. Určitě by to inflaci nedostalo do dvouciferných čísel. Zcela zásadní vliv má zdražení energií a surovin.
I do zvýšení ceny medu započítáme zdražení PHM, cukru a materiálu. Prostě extrémně zdražují vstupy.
Elektrickou energii vyrábíme velmi levně a nakupujeme draze, zkus si to dát do souvislosti s poslední větou v mém příspěvku o rozšiřování a prohlubování penězovodů. K ropě a plynu jen tolik, že jsme součástí nějakého politického bloku a jde o důsledky politických rozhodnutí.
Ano, souhlasím. Otázka je, jestli jde o politické rozhodnutí nebo rozhodnutí lidí, kteří vládnou ekonomice.To už je diskuse tady nedovolená , proto dál bez komentáře.
.
Je cas budovat, je cas borit. Je cas sazet a je cas sklizet... a u naivnich se ted sklizi 2x.
za kolik byste/by jste prodavali raw med?
odpověděl mi jeden kolega do soukromé zprávy. protože má zaplněný koš zpráv, nešla mi odeslat mu odpověď, proto odpovídám zde veřejně anonymněSmile

Ahoj, díky za seriozni odpověď. Já to viděl dneska v Praze v OC Chodov v nějakým bioobchodě. měli tam nromální tekutý/ztekucený medy a vedle toho od toho samého dodavatele i RAW "mnohokvětý" květový med a u něho na cenovce "unikátní druh květového medu v ÚPRAVĚ RAW"....RAW by mělo být bez jakékoliv úpravy....cena přepočtená na 1kg 320Kč/kg....med ve sklenici byl zkrystalizovaný....tak sem si říkal, co je to za blbost, každej med je přece RAW, když ho vytočíš, necháš vyčeřit a pak stočíš do sklenic. Proto jsem dal do vlákna takovou trochu nablblou otázku, nikdo nereagoval, kromě tebe a tvojí seriozní odpovědi, že si to pochopil, kam jsem směřoval, možná ostatní ani neví, na co jsem se ptal.

Já mám potom všechen med RAW a dělám to přesně jako ty, nejdřív se zeptám a vysvětlím, že to není úplně ideální med ztekucovat a většinou to pochopí a souhlasí s RAW variantou. Ale nenapadlo by mě to to vydávat za něco extra. Já si sice stavím ztekucovačku z jednoho nástavku a 4 žárovek 100W, ale jde mi to jak psovi pastva, tak radši si dám tu práci vysvětlit zákazníkům výhody zkrystalizovaného medu a zbytečnosti jej rozehřívat dopředu.

Vedle toho v tom obchodě měli tekutý květový med v 470g balení v přepočtu za 340Kč/kg.

Medy to byly ze Slovenska zn. Apimel.

Mě ale tedy zaráží, podle toho co píšeš, že k tobě jezdí i z daleka, že tedy asi většina včelařů med ztekucuje a prodávat neztekucený med je spíše vyjímka.
Nepastuji, neztekucuji, v den medování ihned plním do sklenic, ty poslední s nejvíc květem mám pro sebe, letos květový za 220,- a smíšený za 250,-, ze tří metráků mám pro sebe posledních 16 sklenic, takže letos ostrouhá i rodina o vánocích, nu což budu se muset vykoupit hruškovicí. Tak asi tak.
Raw med je jenom v plástu, vytáčení je manipulace která může mít vliv na kvalitu produktu. Med z chemický ošetřovaného včelstva už není raw.
za RAW bych vydával pouze plástečkový med.... no ale je to samozřejmě marketing na BIOmatky.

wejmluva: no vidíš, cenu vosol a příští rok budeš mít stejně peněz a ještě pod stromeček.
Raw med není standardizovaná kategorie.
Ale už jenom odvíčkováním připravíš med o téměř všechen lyzozym. Takže tolik k vytáčenému "raw" medu.
Podle mě by syrový med neměl být tepelně upravený, ultrajemně přefiltrovaný, homogenizovaný a neměl by přijít do styku s plásty, které se účastnily léčení. Myslím, že odstředění v medometu, nebo vykapání z plástů, popřípadě pastování kvalitu medu významně neovlivňuje, ale je to námět na debatu. "Puristé" to mohou pochopitelně vidět jinak. Co tak sleduji prodej medu různě v zahraničí, tak se prodává RAW med ve sklenicích a nějak se tam musí dostat, pochybuji, že je vykapávaný. Jako vždy je to o výkladu pojmu a základem je to, co jsem uvedl na začátku.

https://www.svetplodu.cz/clanek/106/raw-stravovani/

Takže v podstatě každý včelař, který med vytočí, vyčeří, stočí do sklenic a používá pouze plásty, které se neúčastnily aplikace varroacidů, prodává syrový med. Podle odkazu výše by dokonce nevadilo ani ztekucení při teplotě do 42 °C. Ideální je samozřejmě med plástečkový a každý další proces navíc je v míře "syrovosti" kvalitativně sestupným krokem.

Většina včelařů ovšem chce vyhovět zákazníkovi, který požaduje supermarketovou "kvalitu" a nechce pracovat na osvětě, protože je to dlouhodobý a náročný proces. Proto se med nesmyslně, někdy i opakovaně ztekucuje a dost často bývá teplota 42 °C překročena. Pak už bílkoviny (enzymy) rychle denaturují a z medu se stává jen jakési sladidlo. Proto inteligentní zákazník vyhledává med neupravovaný, ukázkově zkrystalizovaný, se "smetanou" a krystalickými kresbami po obvodu sklenice.
diky vsem za reakce. jeste dodam, ze jsem se mezitím podival na stranky Apimelu, a podle toho co tam pisou, jsou to vykupci a balici medu sidlici v Brne a vykupujici med od slovenskych vcelaru.
Pochybuju, ze tem slovenskym vcelarum dodaji svoje sklenice, aby do nich med rovnou plnili.
Na druhou stranu je mozne stihnout med vykoupit, dovezt a stocit do sklenic, aniz by se musel mezitim ztekutit.
Nejsem si ale jist, zda maji pod kontrolou ten zbytek procesu - vytaceni, plasty, leceni atd.
Nevim, jak to v praxi a ve svete je, ale myslim, ze skutecne RAW potravinu s uveritelnou zarukou, ze je to RAW, muze dodat jen vyrobce, ne prekupnik/balic....v zavislosti na tom, jak prave treba pro med budeme definovat vyznam pojmu RAW.

ono jiz uvedeni popisu na cenovkach a na webu "...med v uprave RAW..."...je podivne, protoze to je protimluv....ledaze by si obchodnik/balic zavedl pro sve potreby novy termim "uprava RAW" s novym obsahem a vyznamem, coz ale hranici s parazitovanim na pojmu RAW, tak jak jej asi vetsina spotrebitelu vyklada.

marku, s tim odvickovanim bych polemizoval....vicka nejsou soucasti medu. hodne medu jsem vytacel a nebyl zavickovany, ano, nektere plasty, v poctu jednotek, byly zavockovane skutecne po cele plose po obku strsnach, ale vetsina plastu neni zavickovanych a med v nic mel i tak vodu kolem 17%.
proto si myslim, ze raw med (nebavim se o zasahu v podobe vytaceni) je bez ohledu na to, zda je odvickovan nebo ne. medem se med stava jeste pred zavickovanim, technicky, biologicky vzato.
súhlasím že ako raw možno označiť aj med vytáčaný na medomete...
Raw med „najnižšieho stupňa“ je vtedy, keď sa medové plásty odviečkujú a vytočia klasicky na medomete, no med sa musí uskladniť nie v sudoch či väčších nádobách (vedrách) ale musí sa priamo plniť do spotrebných zákazníckych obalov aby sa vynechal proces ohrievania nutného pri plnení pohárov medom skladovaným v sude.
Nepoznám žiadnu relevantnú štúdiu, ktorá by to potvrdzovala ale myslím si, že vytáčaním med naozaj stráca časť svojich aromatických látok. Med sa pri vytáčaní na medomete uvoľňuje s plástov v kvapkách a jemných nitkách a z takéhoto veľkého povrchu sa časť aromatických látok zrejme stratí. S dôkazom sa každý včelár už stretol, predsa všetci poznáme tú príjemnú vôňu ktorá napĺňa medáreň. Tiež sa pri vytáčaní na medomete, med „nasýti“ či premieša s drobnými kvapôčkami vzduchu, ktoré včelári nechávajú vo väčších nádobách vyplávať na povrch, pričom bublinky med „číria“, teda vynášajú na hladinu všetko to čo vyznávači „raw“ medu považujú za dôležité z pohľadu „neporušenosti“ medu. Je však fakt, že gro vitamínov do medu vnáša peľ a čírenie medu odstraňuje z neho okrem iného aj časť peľu. Podľa Dobrovodu, keď sa med filtruje aby bol číri práve, strata peľu zapríčiní zníženie niektorých vitamínov až o 30%!

Druhým, vyšším kvalitatívnym stupňom „raw“ medu je teda med, ktorý okrem toho, že nikdy nebol zahrievaný bol z plástov získaný bez medometu. Môže to byť lisovaním ale častejšie vytekaním z medového plástu, ktorý sa odviečkuje.
Chuť medu, ktorý neprešiel medometom je „plnšia“ a blíži sa tomu čo včelár ochutná z poškodených buniek v úli!

Najvyšším stupňom „raw“ medu je však med ktorý sa vôbec s plástu nevytočí! Je teda konzumovaný s panenského (!) zaviečkovaného plástu, teda „plástikový med“! Zistilo sa, že medzi medovým plástom a medom získaným za pomoci medometu existuje výrazný rozdiel, pokiaľ ide o stupeň baktericídnej aktivity, ktorá je určená prítomnosťou lyzozýmu. V plástikovom mede je tento enzým 16,25 μg / ml a v odstredenom mede len
2 μg / ml.

Nie som skúsený degustátor medu, ale ako viacročný včelár som už skúsil všetko, med priamo z úľa, z medometu, vytekaný med aj med plástový a môžem vyhlásiť, že bežný kvetový zaviečkovaný med vyrezaný priamo z plástu má podľa mojich čuchových a chuťových buniek výraznejšie vlastnosti než ten istý med z pohára ktorý bol naplnený z medometu.

ale k otázke...
za 12 eur sa na Slovensku už medy predávajú , hlavne medovicové, vo väčších mestách aj za 20...
pre vykúpený med si APIMEL dá len urobiť certifikát že neobsahuje škodliviny a už ho na Moravu vezie ako "RAW"...Blush
https://www.apimel.cz/wp-content/uploads...brezen.pdf
Letos i přes 20% zdražení ceny medu rekordní prodeje a to i v obchodech. Lidi berou jak ten levný od cizích včelařů (170,-), tak ten můj relativně drahý (220,-). Kdo prodává pod cenou nebo nedej Bohové do výkupu, prodělal.
Predvanocni ceny - Kremencarna Praha
250,- lipovy
280,- lesni
No jo,Praha.
ne Praha, ale prazaciiii
(04.02.2023 6:33)Albert Gross napsal(a): [ -> ]10 centov za kg v Odese. Potrebujete kamion a kalašnikovWink
https://www.alibaba.com/product-detail/h...6186fRDPyJ
Za 20 centov ho máte vo dvore, ale musíte mať ješterku. Wink Obetavý tajomník ZO to vybaví.

Docela děsivé. Med za 31 Kč / tuna, přímo z čínské továrny. Mezisklady v Polsku a na Ukrajině.
na tom videu ja ten prqcovnik u linky proti svetlu kpntroluje obsah sklenice ve ktere ta napln sploucha jak voda...
Referenční URL's