Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Už bys měl být pamětník.Big GrinBig Grin
Není to tak dlouho, co ve ztrátě našeho času, proběhlo srovnání různých medů. A nejlépe dopadl med z čerpací stanice. Tam ho totiž prodával sám včelař.
(24.07.2012 10:32)PhDr. Jarmila Píchová napsal(a): [ -> ]Co je nechutného na včelařské výstavě nebo na medobraní? Právě tam lidé vidí, jak se med vyrábí, uvědomí si, že bez včel nebude ovoce nebo jen málo. A když si můžou vlastnoručně natočit právě vytočený med, mají oni zážitek a vy peníze. Za nechutné považuju vnucování, ne seznámení zákazníka s tím, jak se to které řemeslo dělá, ať už je to včelařství nebo točení keramiky na kruhu.

Ono myšlienka je to pekná, ale realita je iná. Na včelárske výstavy a skanzenov chodia hlavne samotní včelári so svojimi rodinami. Zákazníka ani nezaujíma, že včelár kúpil antikorový medomet za pomaly 1000,-€! A medáreň?! Aj sviňa v chlieve u súkromníka behá po lajnách a klobásy z nej sú výborné. Žiaľ, tak to tu chodí. Čajovne a podobné zariadenia sa strácajú a pribúdajú krčmy, kde kúpite pivo, víno a pálené. O mede ani zmienka.



(23.07.2012 12:52)PhDr. Jarmila Píchová napsal(a): [ -> ]Nezapomeňte, že současná společnost je přesycená televizí a ty zážitky prostě chce a vyžaduje.

Koľko ľudí videlo z reklám alebo filmov "extrémne zážitky" - rafting atď. Myslíte, že ľudia po tom hneď túžia? Nezmysel. A pri včelách je problém so strachom z bodnutia. Sám som pár známym ukazoval, ako funguje včelár v sezóne. A reklama v TV? Humbuk za "nekresťanské peniaze". Ešte že sú štátne televízie, lebo inak by sa sa okrem katastrof a nešťastí o včelách ani nedozvedeli.

Toto všetko je naozaj na dlhú diskusiu. Každý z nás vie, ako má postupovať, ale málokto to dokázal zrealizovať. Snívať je krásne, ale niektoré veci tu zaváňajú neznalosťou problematiky a hlavne zjednudušovania - začnem chovať včely, budem predávať svoj med a zákazníci sa budú len tak hrnúť. A s nimi aj peniažky. Žiaľ, tak to nefunguje. V tomto širokom fóre nie sú naivní hlupáci.....

Pre zaujímavosť, skúste spomenúť pred zákazníkmi slová mor, alebo že niektorá choroba sa môže preniesť aj na človeka! To budú reakcie!
(25.07.2012 23:13)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Pre zaujímavosť, skúste spomenúť pred zákazníkmi slová mor, alebo že niektorá choroba sa môže preniesť aj na človeka! To budú reakcie!

Ale Vojto, že by včely neměly také choroby to si snad nikdo nemyslí. A že slepice mají ptačí chřipku, prasata červenku, krávy jsou šílené a přece se kupují mražená kuřata kdoví odkud, vepřové čertví odkud a hovězí taktéž. Problém je v tom, že med je na rozdíl od "alkoholu a cigaret" a jiného žrádla zbytnýTongue.
JK
Aj med nie je pre náš život nevyhnutný. Chutí a je nám prospešný.

A vtáčia chrípka? Akonáhle sa tento pojem objaví v spravodajstve, hneď je v obchodoch prebytok hydiny.... a lacnejšej! Big Grin A to sa tieto "polotovary" na 95% tepelne spracúvajú. Čo sa o mede povedať nedá.

Informovanosť našich ľudí býva otrasná. Wink
Myslím, že kvalitný med je luxusná potravina a luxus nie je pre každého. Keď som dobre pochopil pozadie debaty, snaží sa nájsť spôsob, ako ten luxus dopriať širšiemu okruhu záujemcov ... No asi treba vychádzať z tej reklamy "nepotrebujem ho ale chcem ho" ...
(25.07.2012 23:13)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Ono myšlienka je to pekná, ale realita je iná. Na včelárske výstavy a skanzenov chodia hlavne samotní včelári so svojimi rodinami.

Zákazníka ani nezaujíma, že včelár kúpil antikorový medomet za pomaly 1000,-€!
Tak s tím nesouhlasím. Na výstavy nebo do skanzenů chodí hlavně rodiče s dětmi nebo prarodiče s vnoučaty. Záleží na tom, jak je výstava koncipovaná, jestli pro odbornou veřejnost nebo pro běžného návštěvníka. Různých výstav je dost. Tuhle problematiku sleduju, a třeba loni byla hezká výstava v Jičíně, v Novém Městě na Moravě i jinde. To byly výstavy pro běžné návštěvníky a jejich úkolem byla hlavně propagace medu. Když jsme třeba my pořádali medobraní (krátkodobá akce, jen dvoudenní), řada lidí si tam uvědomila, že bez včel by nebylo ovoce, nebo jen málo. I toho medu se tam prodalo docela dost.

Souhlasím s tím, že zákazníka nezajímá, jaký máte medomet. On tomu nerozumí. Když kupuje chleba, taky ho nezajímá, jakou máte pekárnu nebo jestli chleba kyne na ošatce. On kupuje hotový výrobek a zajímá se o dvě věci: cenu a chuť. Když se ale dozví, že jste na štíru s hygienou, můžete mít chuť jako Pámbu. Z tohoto hlediska je jen dobře, že hygiena drobné včelaře, co prodávají "ze dvora" nekontroluje. To by mnozí neprodali ani lžíci medu. Vytáčení v kuchyni ještě ujde, ale třeba někde v dílně nebo v garáži, to je fakt lepší radši nevidět.

Víte, ono se nám to tu kecá. Co má ale včelař dělat, když mu je nějakých 60-65 let a ví, že po něm včely nikdo nepřevezme. Ten přece nebude investovat do nového vybavení, jemu stačí to staré, co má ještě po svém dědečkovi. Myslím, že tady jde hlavně o jedno: vyměnit si názory a trochu pohnout stojatými vodami. Protože matkou pokroku není jen práce, ale hlavně nespokojenost se současným stavem.
Vše by se dalo shrnout do třech slov účel světí prostředek.Co se týče prodeje medu osobně jsem spokojen(vadí mi jiné věci týkající se oboru včelařského) nakonec záleží především na mě jestli jsem schopen prodat produkt to za mne nikdo jiný neudělá přičemž souhlasím že cest je několik a všechny trnité a je třeba se řádně vrtět.Někdo má třeba i špatné zkušenosti z lidma kdy jeden koupil kg medu a druhý mezitím zcizil na co sáhnul bohužel i to je realita a je třeba se na ni připravit.
Zlatá slova, do kamene tesat!!!
(26.07.2012 10:16)PhDr. Jarmila Píchová napsal(a): [ -> ]Víte, ono se nám to tu kecá. Co má ale včelař dělat, když mu je nějakých 60-65 let a ví, že po něm včely nikdo nepřevezme. Ten přece nebude investovat do nového vybavení, jemu stačí to staré, co má ještě po svém dědečkovi. Myslím, že tady jde hlavně o jedno: vyměnit si názory a trochu pohnout stojatými vodami. Protože matkou pokroku není jen práce, ale hlavně nespokojenost se současným stavem.

Jestli to nebude tím, že šli cestou "prodeje medu za nejnižší cenu nebo s medem do výkupu za jakoukoliv cenu". Byli podle mě krátkozrací, neurčili správnou cenu (jak píšete jinde "PŘIMĚŘENOU CENU"). Za celou dobu včelaření nezapracovali na propagaci medu u spotřebitele atd. Právě u těchto včelařů bude zajímavé jestli najdou pokračovatele v oboru nebo s jejich odchodem vznikne "dominový efekt úbytku včelstev v krajině".
Pak, že jednotlivec nic nezmění. Určení ceny u jednoho včelaře má dopad na vývoj včelařství v širším měřítku.



Smekám před vámi, že pro obor děláte s bratrem více než jen "prodat med za nejnižší cenu"
VÍCE TAKOVÝCH AKTIVNÍCH LIDÍ NESPOKOJENÝCH SE SOUČASNÝM STAVEM
Jedna zákaznice na trhu se mě ptala proč nejsem na stránkách svazu včelařů jako nabízející med. Když jsem se na stránky tento víkend koukl, přemýšlím jestli mám vůbec mezi tu sortu včelařů dát i svou nabídku. Nejsou tam vyjímky s nabídkou medu za 65,- ve skleniciSurprised.
Na druhou stranu, když slyším od svých zákazníků historky o medech od některých včelařů, skoro se až stydím se nazývat českým včelařem.
To že český med je kvalitní, jak je prezentováno médii a svazem bych asi tak úplně nepaušalizoval.Undecided ...bohužel
hystorky, nazívat.... lidi, čtěte to po sobě prosím Exclamation
Ano, ten pravopis je někdy tak špatný, že mi to dá chvilku přemýšlení, o čem příspěvek vlastně vůbec je. Někdy stačí, když chybí v souvětí čárka a už je to docela skomolené, ale k ceně medu.
Před dvěma dny jsem se úplnou náhodou také dostal na stránky ČSV a letmo jsem projel rubriku prodejců medu. Je to opravdu k zlosti, jak někteří včelaři tlačí tu cenu za kilo pod stovku. Také bych byl pro to, aby těch sto korun za kilo medu bylo jako nepsané pravidlo mezi včelaři statečně drženo, neboť jak je již vícekrát psáno, ten, kdo prodává med za velmi nízkou cenu ví, proč to tak dělá, zřejmě je to často proto, v jakých podmínkách dotyčný včelař včelaří a zpracovává med.
Ono, kdyby prostě všichni tu stovku měli jako minimum, tak by se tak pomohlo především novým včelařům.
Co k tomu víc dodat, snad nic. Ale jistě, ano, přece jenom ještě něco, starého psa novým kouskům nenaučíš, a nebo nebudeš starého orla učit létat.
A asi takhle by to bylo s tím, vysvětlovat někomu, kdo prodává med pod 100Kč za kilo. Ten prostě nepochopí, že i on by mohl mít místo 65Kč 100Kč za kilo.
Josef
Omlouvám se za gramatické chyby ...zrovna jsem ve škole chyběl... Blush
Každý má samozřejmě právo prodávat si svůj produkt za kolik chce, to se mu nemůže nijak přikazovat. Co ale trochu nechápu, je, že v dnešní době jsou tak rozdílná pravidla na např. hygienická pravidla - což má na konkurenceschopnost zásadní vliv. Mě jako farmáři nařizují i kolik musím mít Sava ve skříni a soused může prodávat potravinu - med stočený v garáži v rezavém medometu a ve sklenici od okurek.
Citace:Ono, kdyby prostě všichni tu stovku měli jako minimum, tak by se tak pomohlo především novým včelařům.
Co k tomu víc dodat, snad nic. Ale jistě, ano, přece jenom ještě něco, starého psa novým kouskům nenaučíš, a nebo nebudeš starého orla učit létat.
A asi takhle by to bylo s tím, vysvětlovat někomu, kdo prodává med pod 100Kč za kilo. Ten prostě nepochopí, že i on by mohl mít místo 65Kč 100Kč za kilo.

Dost mi to připomíná mé původní příspěvky, bohužel nebyl jsem za svou kritiku příliš oblíben. Au to bolí....Confused
A protože opakování je matka moudrosti, uvedu zde to hlavní ještě jednou zejména pro ty "KAMIKADZE" starší "končící" včelaře, kteří hledají marně odpověď, proč po nich nikdo nechce ty včely chovat????Surprised

...Podle mne je reálná cena medu 150 až 180 Kč za 1 kg a to při spotřebě až do 4 kg medu na osobu a rok. Současný problém nízkých cen medu na našem trhu má podle mého mínění dva zásadní důvody na straně výroby a cenové nabídky včelařů:
  1. včelaři si neváží hodnoty vlastní práce, zejména proto že se nenaučili na základní škole počítat "kupecké" počty, na základě kterých by si jistě vypočetli skutečnou, nikoliv domělou, cenu svého medu. Všem, kteří prodávají pod 100 Kč za kg vřele doporučuji urychleně použít zmíněné "kupecké" počty při stanovení konečné ceny svého medu. Zveřejnění jejich propočtů zde na fóru vítám.
  2. "končící" včelaři si svými nízkými cenami medu (např. 70 Kč za kg) málo váží zejména začínajících včelařů, kteří teprve musí začít splácet svoje nemalé počáteční investice, kdežto "končící" včelaři již do ničeho neinvestují a často ani nic neudržují taky proč, když to jejich včelaření po nich stejně nikdo nepřevezme (pěkná včelařská "KAMIKADZE"). A jejich včelaření po nich nikdonepřevezme proto, protože jsou nízké prodejní ceny medu, tak komupak by se to včelaření asi vyplatilo, a tím se kouše had do ocasu a kruh se nám uzavírá...
    ...a tak dlouho měli nízké ceny medu, až nikdo nechtěl včelařit a vymřeli na úbytě...
a ještě dodávám...

podle mého názoru by nejvíce pomohla reklama a marketing, nikoliv orientovaný na zákazníka, ale na hloupé včelaře, kteří neumějí kupecké počty (těch chytrých, které je umějí, se samozřejmě tento příspěvek netýká)

...dalším problémem, který také snižuje cenu medu, je zbytečně vysoký počet chovaných včelstev u drobnochovatelů, kteří pak nevědí, co si počít s tolika metráky vytočeného medu. Proč to tak je? Tady je jedna z možných odpovědí:

Pepa:...hlavně abych náhodou neměl míň včelstev než sousedovic Franta, to už by pak v organizaci nemělo moje slovo žádnou váhu...

...inu pravé české furiantství. Vždyť je přece všem Pepům a Frantům jasné, že chovu včelstev nejlépe rozumí právě ten, kdo má nejvíc včelstev anebo včelaří nejdéle.
Reálna cena medu sa pohybuje zväčša medzi tým, čo chce včelár a čo je ochotný zákazník dať. Ak sa "starý" včelár rozhodol predávať med za x korún, je to vyslovene jeho vec.

Mám dojem, alebo presnejšie povedané, som si istý, že niektorí včelári svoju neschopnosť predať med "hádžu" vinu na starých včelárov. Každý včelár svoj med raz predá. A tí chamtiví, ho majú doma v pivnici aj niekoľko rokov. Ak teda neprosperujem, tak toho nechám a nebudem vyplakávať na fórach!

Jedna vec je realita, druhá skutočnosť. A aj tí "mladí" raz zostarnú a prídu na to, aké idiotské poznámky mali na starých.

Môj otec, keď som mu povedal, že je starý, tak vždy hovoril: "Ja ti dám takého sprostého". Jeho heslo bolo: "Nikdy sa nepýtaj staršieho, ale skúsenejšieho, lebo na starosť sa osprostieva!" A ja mám dojem, že niektorí mladíci tu majú aspoň 300 rokov!
(29.07.2012 21:55)milan.hula napsal(a): [ -> ]Dost mi to připomíná mé původní příspěvky, bohužel nebyl jsem za svou kritiku příliš oblíben. Au to bolí....Confused
podle mého názoru by nejvíce pomohla reklama a marketing, nikoliv orientovaný na zákazníka, ale na hloupé včelaře, kteří neumějí kupecké počty (těch chytrých, které je umějí, se samozřejmě tento příspěvek netýká)
...dalším problémem, který také snižuje cenu medu, je zbytečně vysoký počet chovaných včelstev u drobnochovatelů, kteří pak nevědí, co si počít s tolika metráky vytočeného medu. Proč to tak je? Tady je jedna z možných odpovědí:
Pepa:...hlavně abych náhodou neměl míň včelstev než sousedovic Franta, to už by pak v organizaci nemělo moje slovo žádnou váhu...
...inu pravé české furiantství. Vždyť je přece všem Pepům a Frantům jasné, že chovu včelstev nejlépe rozumí právě ten, kdo má nejvíc včelstev anebo včelaří nejdéle.

S těmito názory ještě dlouho nebudete oblíben.
Ale můžete pro tu osvětu mezi zaostalými, pologramotnými, starými včelaři, již teď sám něco udělat. Iniciativě se meze nekladou. Vaše osvěta tady na fóru, ale nemá ten správný dopad.
Sice nevím, zda dvouletá zkušenost Vás opravňuje kritizovat vše, co neprodává za 150Kč.a víc.
Již od začátku jsem se Vás snažil, marně přesvědčit, že Vaše vstupní kalkulace, a z toho vypočtená cena, je dobrá jen na to,na h... Pardon.
To, že si vše musíte nakoupit, je Váš problém, ale většina těch, bez kupeckých počtů, si dokáže dost věcí udělat sami, anebo se zařizují postupně a tím si vstupní náklady sníží.
To čemu říkáte kupecké počty, jsou počty jen pro Vás.
Podotýkám, že jsem starý, kupecké počty neznám, neprodávám pod 100Kč a letos zdražuji, vážím si práce svých včel a své a přesto mám větší zisk na kilogramu medu než Vy, když se Vám podaří prodat těch pár kilo za 150Kč.
Nepotřebuji si hrát na furianta, prioritně mě zajímají mé včely a ne názory někoho jiného a jistě nejsem sám.
(29.07.2012 21:55)milan.hula napsal(a): [ -> ]Pepa:...hlavně abych náhodou neměl míň včelstev než sousedovic Franta, to už by pak v organizaci nemělo moje slovo žádnou váhu...
...inu pravé české furiantství. Vždyť je přece všem Pepům a Frantům jasné, že chovu včelstev nejlépe rozumí právě ten, kdo má nejvíc včelstev anebo včelaří nejdéle.

To už tu jednou bylo - že by skleróza nebo "Podle sebe soudím tebe" případně projev zoufaství z letošní sezóny.
Chtělo by si to naordinovat trochu více pozitivního myšlení a smýšlení o lidech - med (cukr) prý zlepšuje náladu a medovina takyWink
Zbytečné a plané řeči.....
(29.07.2012 20:53)Josef K napsal(a): [ -> ].....Je to opravdu k zlosti, jak někteří včelaři tlačí tu cenu za kilo pod stovku. ........

No tak je nechte chvilku vycukat.
Vážení, letos budeme mít příležitost konečně prodávat medovici za 150,- a květ i za 120,- Možná i za víc. Hlavně mít co nabídnout. Chce to jen napanikařit.
Ten med mezi včelaři prostě není. A tyhle diskuse jsou vždy bezprostředně po medobraní, už jste si všimli?
Takže Vy, kdož chcete vyšší cenu, chvilku, tak 2 - 3 měsíce počkejte, až to ti dědulové prodají. Nebojte, oni toho stejně jako Vy moc nemají. Myslím, že stejně po Vánocích bude po žížalkách. A to bez výjimky. Chce to jen trochu pevnější nervy a emoce pryč.
Je jen na Vás, jak se zařídíte na příští rok, protože tahle situace se může klidně opakovat. On v sudu klidně 2 roky počká. Hlavně, aby tam byl.
Za sebe můžu řici, že hned tak nevyschnu, ale letos to bude o fous. A to ho někteří chtěli loni zkrmovat, pamatujete....?
iRP
Tak to nefunguje, po Vánocích se nehne nic až do konce února. Po únoru je březen a ty dva měsíce co lidé chcou med se prodává, ale hodně zákazníků si počká na nový. Takže kdo neprodává, živoří._gp_
Rosťo, nefunguje to tak úplně - nezřídka jsem na stánku zažil komentář ve stylu: "No, není to levné, ale ještě to jde." ( A nakoupili.) Mezi řádky tedy řečeno: "Za víc bych to už nekoupil/a."
Med totiž není nezbytná potravina...
Referenční URL's