Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
marnost, marnost a zase marnost....
(30.07.2012 14:42)gupa napsal(a): [ -> ]
(30.07.2012 9:43)NB1 napsal(a): [ -> ]Divím se, že jste nešel ještě dál, nepustil se do mezinárodního obchodu a nestanovil nejnižší celosvětovou cenu za med - pak by se karty otočily a nic by se do ČR nedováželo.

Výpočet zajímavý - nevím proč vždy u ceny 120 Kč píšete cena vysoká = mám to brát jako, že hledání správné "rovnovážné ceny mezi nabídkou a poptávkou je 80 Kč" - jakým průzkumem jste se k tomu dopracoval?
Nechci váš výpočet nějak napadat, jen mi příjde dobrý tak pro hobbyvčelaře a né pro podnikatele. K dosažení částky 21900 (120 Kč/1kg) potřebujete polovinu medu, polovinu obalů, polovinu času k vytočení, k plnění, polovinu etiket atd. než u 29200 (80Kč/1kg), takže máte k dispozici ještě polovinu produkce, kterou můžete prodat jinou cestou než ze dvora, když je váš trh nasycen. Nemyslíte, že je váš výpočet proto zkreslující?

V předchozím příspěvku píšete něco o tuně medu a řetězcích supermarketů - jaké náklady mají oni na 1 kg medu a kolik vy? Nemusíte mi odpovídat přesnou částkou jen by mě zajímalo kdo má podle vás nižší náklady - a nehledejte za tím žádnou narážku.

Celosvětovou cenu za med nemám šanci nějak stanovit, nevím proč a očem to tu píšete.

Cena 120,- za kg vysoká od včelaře to je. Pokud tu jsou včelaři co prodávejí vedle mají za 50,- nebo 80,-, 100,-.

Průzkum nepotřebuji, jestliže prodáváte med a někdo si myslí, že zdraží zničeho nic na z 80,- na 100,- a lidi budou tak blbí, že to budou bez pardonu akceptovat, tak se hluboce mýlí.

Zkreslující to není, protože tomu tak prostě je. Pokud bude na stole 365 kg medu a vedle toho za něj položené peníze 29200,- , uskutečnil se dobrý obchod. Vy šetříte na etiketě, protože prodáváte větší množství, etiketa může být jen na krabici jedna, protože si ji kupuje spotřebitel ve velkém. Naco mít náklady navíc. Zkuste se nad vyšší obrátkovostí zamyslet. Spotřebiteli ta jedna etiketa na krabici stačí. Obalů také máte více, zase můžete buď když se sníží cena volit obal s cenou /litr nižší, takže můžete balit do větších úspornějších. Nebo zase se šetří na vyšší obrátkovosti při obchodování se sklárnou plus doprava.

Čas na vytáčení není o nákladech prodeje. Hodně lidí si plete náklady na včelaření a náklady na prodej. Včelaření má vlastní náklady, prodej také. Dvě položky.

Ta druhá půlka z 365 kg když mi jedna za cenu 120,- leží, tvoří zase vícenáklady byť jen v čase s vymýšlením a hledáním dalších zákazníků, takže místo tipnu 10 zákazníků co si vezmou po 36,5 kg medu, musíte obsloužit zákazníků až čtyřnásobek, řekl bych i desetinásobek a možná až třicetinásobek. Takže zase plýtváte svým časem, který se může investovat do včel místo do obchodu a tak ještě zvýšit možné dostupné množství medu na prodej za nízku cenu která prodává lépe.

Představy řetězců jsou striktní a drahé. Vše záleží na ceně medu pro řetězce, obrátkovosti, nákladech na prodej, trvanlivosti. U medu co vím si řetězce málokdy vezmou méně než polovinu z regálové ceny medu vč. DPH, kterou jim dodá balič. Takže jestliže řetězec prodá za 100 000,- dodavatel medu uvidí maximálně jen 50 000,- Takže nejde oto, kdo má jaké náklady, ale o soubor aspektů které ovlivňují prodejnost. Náklady nikoho nezajímají. Je to tu jinde ve VF fóru pěkně napsaný v tématu o úlech co jsou krásné, polyuretanové. Ale tak drahé. Kopil by jste si je? Ten co je nabízí Vás určitě provede za ty peníze svým provozem sem a tam, ukáže s nadsázkou ty počítačem pílené kmeny, ukáže sklady, třeba si i popovídáte u nějaké podlahoviny o ženských. Prostě spokojenost? Nebo najivní představa o nadhodnotách, kterými jsou včelaři vychováváni aby investovali pro lepší prodej medu? _gp_
  1. Mezinárodní obchod: mnou myšleno - když říkáte, jediné co včelař potřebuje je nejnižší cena, tak proč nedáte nižší cenu než za jaké ceny se do ČR dováží med z ciziny - jezdily by k vám a měl by jste v malíčku celosvětovou produkci.
  2. Asi jsem vaše příspěvky četl špatně, protože když se bavíme o ceně 120 Kč/kg tak tím myslím baleno v kilovkách a né v konvích nebo kartonech, krabicích. Zatím jsem nezažil někde na trzích, obchodech ... prostě všude jinde než přímo u včelaře nabízet větší než kilové balení. Rozumím množstevní ceně, ale o té jsme nehovořili? Myšleno je základní cena za kilové balení.
  3. Najednou sám zmiňujete i vedle nákladu prodeje počítaného časem i náklady včelaření. Dobře berme je jako dvě různé položky. Stejně se nakonec všechny nákladové položky musí sečíst a rozhodnout jestli nakonec není lepší držet jen polovinu produkce a prodat výkupci (snížení nákladů prodeje), když je místní trh nastaven na nízkých (nerentabilních) cenách.
  4. dodavatel medu - max. polovina ceny je krásný sen - najdětě si u statistického úřadu za kolik sem dováží med a ta cena už je složena s přidaných hodnot výkupce, dovozce.
Dávám na doporučení jiných a už nemíním zde přesvědčovat. Berte proto tento příspěvek za poslední - už se mi nelíbí jak se zde kouskují citace a otáčí významy viz. samo-domo medomet, doporučení starých medometů před nerezovým (o který přichází každý ročně nízkou cenou oproti konkurenci-dovozovým medům). Raději se budu věnovat a trávit čas na VF u jiných témat. Prostě si nerozumíme, já chci být včelařství prospěšný; chovat se kolegionálně; nekazit trh zbytečnou nízkou cenou, která stejně zákazníka sama o sobě nevychovává. Jsem přesvědčen, že touto cestou nepřimějeme lidi, kteří med nekonzumují nebo kupují dovozový, aby začali kupovat lokální med. Ani nepřivede dostatek nových včelařů - protože se nedopočítají rentability vstupní investice při nastolení cen, které zamrzly před dlouhými lety.
Příspěvky, které se přímo nevztahovaly k tomuto tématu jsem přesunul do nového tématu Plkání o ekonomice.
Tady se, prosím, držte tématu a ne o tom, jak co kdo zdědí a kdo bude pokračovatelem. Sice to může zlehounka souviset s cenou medu, ale to pak i naprosto všechna témata na celém fóru.
Děkuji.
Přátelé, v pátek jsem se byl projet na svém kolečku a v Prokopskem údolí jsem si u prodejce medu vyzvedl ceník a udělal fotku. Chci se s vámi podělit.

[Obrázky: 04082012885.jpg] [Obrázky: cenik.jpg]
Zaujimave na tom letaku 720 ml je 1 kg a 4000 ml je 5kg. Asi trochu problem s matematikou.Wink
To jen prosté zaokrúhľovanie na litre a kilogramy.... Smile
Jen pro porovnání ceny medu v Itálii v Toskánsku.

[attachment=1281]

Akátový med - to jsou panečku ceny...
[attachment=1282]

Akátový a kaštanový med
[attachment=1283]

Květový med
[attachment=1284]

Pomerančový a lipový med
[attachment=1285]

Eukalyptový med
[attachment=1286]

Pomerančový a slunečnicový med
[attachment=1287]

A nakonec pohled na slunečnice a toskánskou krajinu
[attachment=1288]

Přes den jsem tu na včelu ani nenarazil. Za sedm dní jsem dnes viděl teprve druhou. A v blízkém okolí se prý ani žádné úly nenachází.
za půl kila dobrá cena Cool asi v tom má prsty mafie
Jsou to specialitky, pro nás "exotika" Smile
Díky za informaciWink
Včelař u nás v okolí - Květový 70,- Pastovaný 80,- Medovicový 100,-
Ve Slovinsku na farmářských trzích je květový med za 8-9 Euro za 1kg
J.B.
(19.08.2012 17:04)PetrM napsal(a): [ -> ]Jen pro porovnání ceny medu v Itálii v Toskánsku.
Akátový med - to jsou panečku ceny...
Akátový a kaštanový med
Květový med
Pomerančový a lipový med
Eukalyptový med
Pomerančový a slunečnicový med
A nakonec pohled na slunečnice a toskánskou krajinu
Přes den jsem tu na včelu ani nenarazil. Za sedm dní jsem dnes viděl teprve druhou. A v blízkém okolí se prý ani žádné úly nenachází.

Ceny komentovat nebudu - hodnotíme něco ukazatelem měnového kurzu a to je zavádějící.

Ale chci tě poprosit jestli by jsi mohl příspěvek trochu více rozvést (třeba v jiném tématu). Zajímá mě jestli jde o med od včelaře nebo spíš ze supermarketu (tipuji market). A za druhé jak je reálné, že se jedná o toskánský med - narážím na eukalyptus, pomeranč, kaštan...
Můžeš mi (a myslím, že by to zajímalo i ostatní) prosím podat krátkou reportážní úvahu jaké medy se zde dají teoreticky produkovat a které jsou dovoz.

Děkuji
Jestli to dobře počítám, tak v půlikovkách jsou asi kolem 10E za kilo u jednodruhových, u ostatních trochu míň. Když si vezmu že je to oficiální obchod, tedy mínus DPH, marže, atd. To na včelaře zas tak moc nezbyde, vzhledem k jejich nákladům.
..."hodnotíme něco ukazatelem měnového kurzu a to je zavádějící. "...

...To nemůžete myslet Vážně? Pokud nehrajete na koruny, tak Vám to jednoznačně vypovídá o skutečné ceně evropských zemí v náhledu a pro srovnání je mi buřt jestli je éčko za 23,- nebo 25,-.
Samozřejmě v obchodě je nutné odečíst cca 20% DPH ( a teď je opět jedno jestli je to 15% nebo 17% nebo 19%).

Jinak cena za 60/kg je objektivně nízká.
A pokud se najde překupník, proč ne? Musí med někam přemístit, uskladnit, možná i dát do sklenic a prodat. Je to služba jako každá jiná. A usnadní tímto okamžitý odběr většího množství.

Ale můžete med prodat za dvojnásobek, když jej opatříte reklamou BIO, nebo u stoleté lípy, nebo padestátiletou tradicí včelaře Josefa Čmeláka.

Tak přeji dobré ceny příštích let, ceny vstupu se přeci taky zvyšují.
(20.08.2012 22:02)KaJi napsal(a): [ -> ]Jestli to dobře počítám, tak v půlikovkách jsou asi kolem 10E za kilo u jednodruhových, u ostatních trochu míň. Když si vezmu že je to oficiální obchod, tedy mínus DPH, marže, atd. To na včelaře zas tak moc nezbyde, vzhledem k jejich nákladům.

Kdyby jste se pozorně díval, tak jste si ušetřil čas s počítáním ceny za kg. Máte to vpravo nad čárovým kódem.

Pro PavelKřížek: zklamu tě, myslel jsem to vážně. Vždy záleží na jaké straně kurzu jsi, žiju na hranici s Rakouskem tak to vidím každodenně. To ti můžu nafotit med za kopečky v Rakousku - já na něj budu vydělávat jinak dlouho než místní. A proto já budu cenu 120 Kč vnímat jinak než soused z Rakouska. A něco podobného jsem myslel i tady - záleží za jak dlouho si na kg medu vydělají v Toskánsku.
to NB1:

nechci vyvolávat zbytečný "FLAME", ale co má společného kurzový rozdíl s tím, za jak dlouho si na 1kg vydělám?
Vždyť ten Rakušák si za 1h hodinu v průměru vydělá více Éček, než Slovák a žádný kurzový rozdíl mezi nima není.
Kdybychom měli Euro, bylo by to podobné.

Ba naopak, pokud je lepší prodat MED v rakousku a bydlím v pohraničí, tak si dám tu práci a jednou za týden si stoupnu na tržnici za čáru.
Ale možná jsem to špatně pochopil.
PK
Co se změní, když zde všichni okomentujeme ceny v Toskánsku? Najdou se zde snad názory "to je prodáváno za lacino", proto jsem nepovažoval za nutné a objektivní hodnotit cizí trh s medem, když neznáme chování kupujících, spotřebu medu a kupní sílu Italů. Spíš mě zajímalo doplnění reportáže, jestli se nejedná o dovozové medy.



(23.08.2012 8:35)PavelKřížek napsal(a): [ -> ]nechci vyvolávat zbytečný "FLAME", ale co má společného kurzový rozdíl s tím, za jak dlouho si na 1kg vydělám?

Dobře ještě ti zkusím odpovědět, ale nezaručuji, že z toho budeš moudřejší.
Zjednodušeně řečeno: čím víc si vyděláš, tím víc si můžeš koupit tzv. "spotřebitelský koš". Dovolím si tvrdit, že kupní síla Čechů není na stejné úrovni Italů - (vím, je to zjednodušené a zobecněné - mezi jednotlivci se může situace obrátit). Zkus si odpovědět sám: jestli tyto ceny jsou reálné u nás - najde si med za tyto ceny dostatek kupujících - tedy je to ta "rovnovážná cena mezi nabídkou a poptávkou"
I když by jsme vycházeli z toho, že si Čech a Ital teoreticky vydělá na danou komoditu za stejný čas. Při pohledu na cenu za stejnou komoditu prodávanou za hranicemi se přece hodnocení musí zkreslit díky měnovému kurzu a to buď pozitivně nebo negativně - tedy na jaké straně stojíš. Jinak by Rakušáci nejezdili nakupovat do ČR a Češi do Polska - a může komodita stát v obou státech stejně - kurz to ještě zatraktivní nebo znepřístupní. TO JE TO MOJE ZMIŇOVANÉ ZKRESLENÍ DÍKY MĚNOVÉMU KURZU VÍCE ZNEPŘÍSTUPNĚNÉ.
(Jinak není novinkou, že cena za kg medu je v ČR nejnižší oproti okolním státům cca poloviční - kvůli tomu se ale přece nemůžeme objektivně vyjadřovat k ceně v cizině.)
mě se mimo jiné na tom včelaření líbí, že se mu věnují všechny profese a odborníci napříč naší malou republikou Blush (ftip,nereagovat pozn. aut.)
Informoval mě v práci kolega, že "jeho" včelař zdražil ze 120 na 160. Asi byl taky v Toskánsku Smile
(20.08.2012 20:04)NB1 napsal(a): [ -> ]Ale chci tě poprosit jestli by jsi mohl příspěvek trochu více rozvést (třeba v jiném tématu). Zajímá mě jestli jde o med od včelaře nebo spíš ze supermarketu (tipuji market). A za druhé jak je reálné, že se jedná o toskánský med - narážím na eukalyptus, pomeranč, kaštan...
Můžeš mi (a myslím, že by to zajímalo i ostatní) prosím podat krátkou reportážní úvahu jaké medy se zde dají teoreticky produkovat a které jsou dovoz.

Jak již jsem psal - se včelami jsem se téměř nesetkal.
Na fotografiích je často vidět, přibližný původ medu - Toskánsko, Sicílie, Calabrie, Emilia-Romagna. Fotil jsem to v obchodě Coop.

Co jsem slyšel od místního nevčelaře, tak akátový med je velmi žádaný a tedy i velmi ceněný. Ale Více včelařských informací jsem tam nezjistil. Bohužel o žádném blízkém včelaři nevěděl a ani o blízkých (cca 30 km) včelstvech.
Referenční URL's