Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(26.04.2011 15:03)starý vůl napsal(a): [ -> ]Zdravím Vás všechnySmile
V polovině dubna byl u nás první letošní jarmark, smíšený med byl za 120,-. Jarmarky začaly loni a okamžitě to bylo znát na prodeji ze dvora - skoro ustal. Včelařím už skoro 30 let a letos poprvé se mi stalo, že mám med ještě teď. A to prodávám tmavý med za 100,- . Asi je to i tím, že loňský rok byl rok století, můj druhý nejlepší výnos medu, trocha světlého, ostatní medovicový.

Proč nejdete také prodávat na jarmark když ho máte hned "u baráku"? Smile
Ono "dorobiť med" je jedna vec a predať ho, druhá. Jedno aj druhé je umenie. Väčšina mojich zákazníkov sú priatelia, kolegovia alebo susedia. Sú to trochu "tesnejšie" vzťahy, ako napríklad úplne cudzí a neznámy "zákazník".

V práci sme viacerí včelári. Ja predávam med najdrahšie - už minimálne 3-4 roky po 130 až 150,- Sk (5,-€). Pokiaľ sa niekomu zdal drahý, poslal som ho za "lacnejším" kolegom bez náznaku hnevu, alebo zloby..

Taktiež máme aj kolegu, ktorý údajne predáva med svojho švagra z Tatier. Predával ho podstatne lacnejšie, 90-100 Sk (3 - 3.5€) ako horský. Jeho kvalitu som neoveroval, ale na môj vkus bol svetlejší, než som očakával. Ale stalo sa tu, že takto rozpredával jeden "taktiež včelár" med kontaminovaný antibiotikami, po liečbe neschválenými liečivami. Využíval na to známych a kolegov včelárov. Ja zásadne predávam len med svoj, predtým ešte aj od môjho otca. Včely mám cca 550m nad morom. Jediný zdroj znášky je lesná lúka a les. Žiadne poľnohospodárske plodiny, azda pár starých ovocných stromov a občas malé políčko zemiakov.

Veľmi dôležité je mať "meno" a byť poctívý a čistotný. Nie je najlepšou vyzitkou, ak v mede plávajú kúsky vosku a časti včelích tiel, alebo "voňajú kyslými uhorkami". Raz sa ma jeden kolega - zákazník pýtal, prečo tak draho predávam med, keď XY ho predáva za 100,- Sk? Tak som mu odpovedal otázkou, či sa pýtal dotyčného XY, prečo on predáva tak lacno. Dodnes som sa odpovede nedočkal Huh. Škoda. Každého svojho zákazníka učím, aby mal svojho včelára, a nemusím to byť práve ja. Hlavné je, aby ho poznal, čo je zač!
(26.04.2011 20:59)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Ono "dorobiť med" je jedna vec a predať ho, druhá. Jedno aj druhé je umenie.

No to je přesně ono! Pokud někdo nedokáže prodat svůj med(či cokoliv jiného),musí ho prodat obchodníkovi a za kolik ho ten pak dokáže prodat už je jeho věc.Podle mne ten tzv.prodej medu ze dvora bude čím dál tím více spíše doplňkovým prodejem,protože je nutné oslovit širší okruh zákazníků v místech kde mají chuť nakupovat (na trhu,na různých akcích atd.) To že přijde soused,jako každý rok,pro pár skleniček medu tak mu uděláte cenu třeba jako stálému zákazníkovi,nebo ze známosti atp.,ale jinak bych do kšeftování nějaké blízké vztahy moc nemíchal.Ze zkušenosti mohu říci,že to nedělá dobře.Kšeft je kšeft.Nic víc.Ještě dodám to,že takový překupník s medem za 150,- někde u státovky nebo na tržnici může být důkazem toho,že lze med za tuto cenu prodat.
(26.04.2011 16:56)KaJi napsal(a): [ -> ]Zajímavé jak je ta relativita zkreslující - pro jednoho je to svoloč co tam překupuje, pro druhého vážený obchodní partner co mu prodává jeho med. No a k dokonalosti relativity se ten jeden chce dát taky mezi svoloč a "okrádat" včelaře když s nimi bude obchodovat. Jak jistě nejednou nejen za zády uslyší. Smile

Vše v dobrém Smile


V pohodě, jak jsem psal vyrazil jsem zatím jen na tento trh. Ale prodávad Med ze Včelpa obora za 165, další tam měl med od Provaznikových z Brna, pak další od rakovníka (na jednom stanku)..., možná bych tam našel i medokomerc... Pokud by to bylo normální tržiště neceknu ani slovo. Pokud pomáhají kamarádovy prodávat med, nemám nic proti tomu, né každý ma čas si tam stoupnout, ale mělo by to mít určitý mantinely...

Jsem zvedavý co by mne udelaly, kdybych si tam stoupl a prodaval svuj med za 120 - 130.... Až bude po medobraní vyzkouším to, naštestí tam je na rohu hned pohřební služba....
neboj tak horke to nebude na druhem rohu bude rychla zachranka Big Grin ..a nebo to vzít z gruntu za 80 kč do omniovek od okurek ...Big Grin
No maximálně se můžou namíchnout.Big Grin Jenže to je Vaše právo dát svému zboží cenu podle svého uvážení. Ještě můžou také stáhnout cenu na Vaší úroveň.Také jsem se setkal i s tím(ale s jiným sortimentem),že se nase...ou a stáhnou naschvál cenu hluboko pod Vaší.SmileVětšinou to ale nufunguje,protože než to lidé zjistí,tak už máte ze svého zboží dost prodaného a dotyčný spíše prodělá než by vás zničil.Navíc jsou zákazníci,kterým se zdají příliš nízké ceny podezřelé. Nevím přesně jak je to u prodeje medu,ale my jsme třeba měli pak časté kontroly ČOI,hygieny.Přišli klidně i dvakrát v týdnu! Big Grin Dokonce se nám paní z ČOI jednou přiznala ,že to je na udání.Big Grin Neměli jsme nízké ceny zboží,ale stahovali jsme z města zákazníky do našeho obchodu tím,že jsme měli pořád čerstvé zboží a způsobem prodeje.Dost pomáhá to,když zboží jakoby navršíte(funguje to zvlátě u zboží které se dá sníst Smile ).Musí toho být opravdu hodně na tom pultu.Vzbuzuje to pocit hojnosti.
Při prodeji medu ze dvora nemám paradoxně problém se zákazníky, ale se včelaři v okolí. Confused
Staří včelaři drží pomyslnou kartelovou dohodu, kde je předmětem cena medu 120Kč za 1 Kg. Tuto cenu drží již několik let.
Já se svou cenou 110Kč/Kg jim nedám spát... Popravdě je tak trochu chápu, protože jejich zákazníci začali chodit ke mě... Včelaři mě opakovaně nabádají ať cenu zvednu. Obávám se, kdybych jejich nátlak vyslyšel, med bych neprodal, anebo prodal, ale za dlouhou dobu, za cenu neustálého ztekucování (čas vs. peníze).
Podle množství získaného medu letos pravděpodobně zavedu i zajímavé množstevní slevy, kde cena spadne i pod 100Kč/Kg. Okolní včelaři se pravděpodobně "zblázní" Shy (nechci ale předbíhat)
Bohužel takový je trh a takový je život.
Honza
(26.04.2011 20:55)miko napsal(a): [ -> ]Proč nejdete také prodávat na jarmark když ho máte hned "u baráku"? Smile

Víte, kolik by nás tam bylo? Když 2 důchodci, kteří si neváží své práce a to jsou větší včelaři, prodávají med pod cenou - za 80 a 60! Kč, tak ostatní nemají moc šancí Sad, jen čekat, až těmto med dojde.
Já zase občas narážím na opačný paradox.... v ZO kde jsem (není to místo bydliště, ale obec na šumavě) se dohodly na ceně 100 kč/kg a drží ji, ale největší včelař v organizaci (přes 100 včelstev) má cenu 110,- za kg a prodá to lépe než ostatní....

On si člověk musi uvědomit, že 10 kč neni jen tak, ale na tuně medu už je to 10 000,- a to už je rozdíl mít nebo nemít.... Myslím, že konkurovat si cenou, by měl být až poslední způsob, je sice nejjednodušší, ale zase je nejdražší.....
(27.04.2011 9:59)starý vůl napsal(a): [ -> ]Víte, kolik by nás tam bylo? Když 2 důchodci, kteří si neváží své práce a to jsou větší včelaři, prodávají med pod cenou - za 80 a 60! Kč, tak ostatní nemají moc šancí Sad, jen čekat, až těmto med dojde.

No byli byste tam tři.Řekněte těm dvěma od armády spásy ať ho dají ještě levněji,že je budou mít lidé ještě více rádi. Big Grin Dřiv ho také prodají a bude řada na Vás Smile No já nevím,to si s tím musí každý poradit podle situace,protože s tím nic nenaděláte.Jaké mají sklenice?Jsou to svazové,nebo obyč na kompot? Mají na nich hezké viněty s označením původu? Můžete nabídnout něco jiného než mají oni? Třeba jednodruhové medy,menší(nebo jiné) balení,atd. Co stánek,jak vypadá? Není to jen rozkládací stoleček pod kytky? Já nevím jak ty trhy u vás vypadají,jak jsou velké,ale já bych se tam postavil.Se svým medem a se svou cenou.Schválně už jen proto jak by to dopadlo.Smile


Jinak souhlasím s tím jak píše Madra výše (příspěvek 69).To,že se dá zboží levněji ještě neznamená,že se snáze prodá.Nemluvě o tom že přijde o tu třeba zmiňovanou desetikorunu,která může dělat ztrátu 10 000,-,jak je uvedeno.Pomysleme na to co by se dalo za tu částku koupit třeba jen pro včelaření. Jinak pokud by mě ZO nutila k nějaké prodejní ceně medu,tak z ní okamžitě a bez rozmýšlení vystoupím.
(27.04.2011 9:59)starý vůl napsal(a): [ -> ]Víte, kolik by nás tam bylo? Když 2 důchodci, kteří si neváží své práce a to jsou větší včelaři, prodávají med pod cenou - za 80 a 60! Kč, tak ostatní nemají moc šancí Sad, jen čekat, až těmto med dojde.

Ono pokud Ti důchodci ještě mají stále loňský med, tak tam asi máte převčeleno, a jejich cena je asi moudré rozhodnutí, pokud to ve výkupu nevykupují dráž.Rolleyes
Jinak by jim med zůstal doma a další sezóna je za dveřmi.

Mnozí tomu asi nevěří, ale ne všude je málo včelařů, a tím pádem i medu.
Myslím, že zvolit si svou cenovou strategii, je každého právo.
Když někomu nevadí, že prodává levně (a má zřejmě jiné priority) je to jeho věc a zákazníkova výhra.
Tak jsem se byl pohrabat ve včelách. Pokud bych vyzimoval dobře, tak by to byl normálně můj první úkon co by stál za řeč.

V podstatě zazebrování. Další by bylo vytáčení, mezitím ještě chov matek a vlastně kontrola.
V mých snůškových podmínkách by pak stačilo jen točit. A při mé provozní praxi. Protože to dělám při práci a neplatím žádné soc. a zdrav. pojištění, nemusím vytvářet rezervy atd. tak to můžu prodávat za velmi nízkou cenu a vyjde mi rozumná hodinovka.
Těším se osobně na světlý med, dlouho zde nebyl a považuji jej za hodně kvalitnější jak tmavý. To jen na kolegu co hodnotil kvalitu podle barvy.

Před pár lety jsem prodával jako jeden z nejdražších v okolí. Potřeboval jsem prachy - byl jsem na neplacené "mateřské".
Setkával jsem se od včelařů se dvěma reakcemi - pro jedny jsem byl zloděj co neví co by chtěl - med mi prodávali v krámech - takže vyšší cena byla všem na očích, další nebyli schopni rozlišit dárkové balení a přepočítavali to na normální cenu, no a jiní si ani nevšimli, že to jsou menší skelničky a ani je to nenapadlo - jen prostě slyšeli, že prodávám sklenici za 70 a měli mě za kurviče cen. Vůbec netušili, že by někdo mohl prodávat med v něčem menším jak kilo. Smile

No a teď pro změnu kurvím cenu já. Peníze zas tak nepotřebuji, a pokud, tak půjdu v práci na přesčas, med prodávám přímo, zůstane mi celá cena, ...

Není pro mě podstatné, kolik medu si koupím za svoji hodinu práce, ale kolik hodin musí zákazník dělat na můj med.

No a tady okolo jsou lidi co chodí i za 10 tisící čistého celý měsíc do práce. Platy tady posledních asi pět let stagnují. Kdyby 12000/168 = 70Kč na hodinu.
Mám chtít po nějaké mámě aby dělala dvě hodiny na kilo medu pro děti? Ona i ta jednaapůlhodina někde u mašiny nebo za pultem je dost. na něco co já vyprodukuji jako koníček asi tak za 1/2hodiny.

Pokud si nestěžuji, že jsou včelaři málo dotovaný tak myslím že mám morální právo prodávat za jakoukoli cenu.
A už vůbec si pak nemůžu stěřovat, že mi dávají málo za med, jak leckde slyším. Pokud je mu to málo, ať prodává dráž.

No a pokud tvrdím že včelaři potřebují velké dotace atd. tak pak bych měl mít ještě med na skladě, jak jej mám drahý a čekám až všichni lacinější prodají. Ale nemůžu si stěžovat na málo ohonocenou práci včelaře a prodávat lacino.

Bohužel, největší řev o dotace je většinou od těch co jsou nejlacinější - ne z lidumilnosti, ale z neschopnosti prodat. A možná i efektivně "vyrobit".

Zisk/příjem/ je rozdíl mezi tržbou a náklady. A teprve když jej podělím časem, tak je to o efektivnosti.
A tady bych řekl, že bych mohl být spokojený - baví mě to a ještě mi za to dobře platí. I když jen 60 za skelničku. Smile

Samozřejmě je to možné taky položit i jinak - kolik krabiček cigaret má stát sklenice medu? Já to mám myslím jedna ku jedné. Nevím přesně kolik stojí cigára. Nekouřím. Smile
Je pravda je to složitý, většinou se včelaří domlouvaji, aby nemeli nižší cenu než.... Ono i těch 100 kč/kg je podobná jako cena ve výkupu, protože sklenice a víčko vyhde na 8 - 10 kč s dopravou, plnění, případne ztekucování, tiketa a jsme na 80 kč jak fik.... Ale sdamozřejme nemohu nasadit 140 kč v oblasti kde lidi berou nula nula prd.... i když popravde, jako nekuřak a jen příležitostný návštěvník pohostinství, nechápu kde lidé berou na cigara a denne pivo... ono u kuřaka denne krabka a je to 1/2 kila medu

Ale to jsme jinde, tady se projevuje moje nechut ke kuřakum a přitom jsem to manželku za 10 let neodnaučil....
No jak bychto řek ..začínam ..mam 2 včelstva a letos ješte udelam 2 oddelky ..delam to pro rodinu především a proto že me to baví ..ale : páč jsem uplne začínajici a jen pořízeni přezimovanych včelek neco stoji ted vybaveni uly -delal jsem si sám, ramky, mezisteny, kuřak ochrane pomucky, medomet a nejake to členství nafta atd. bez jedine dotace +- 7000 a nemam ješt vče co by človek mohl potřebovat ..a ktomu nejaka hodina učeni, čteni a pokusu a omylů Big Grin Tak na kolik si ma človek cenit to co do toho dal at materialni tak duševni práci ? 70 je málo 120 je moc ..ptá se me nekdo když kupuji med kolik vydelávám penez, zda kouřím či ne (jsem nekuřák) či žiji v praze či nekde na venkově? Neptá bud máš, tak kup a když nemaš, tak čuč Dodgy
Nedá mi to abych se s vámi nepodělil o žertovnou ale i smutnou reakci jedné mladé paní na můj inzerát s prodejem medu.

Text který mi přišel emailem-
dobrý den,máte ještě med???kolik byjste mělkg??a celkovou cenu?je vámi dělaný po domácku????děkuji


Jak na tohle reagovat když v inzerátu je i cena a hlavně ten nesmysl jestli je mnou dělaný podomácku.Tady je vidět že lidem med od včelaře chutná ale ví o jeho vzniku pořád málo!
Odepsal jsem jí že med u nás dělají na rozdíl od Číny a Polska včely a kolik by ho tedy vlastně chtěla.
Zatím se neozvala.Možná jsem jí zklamal a možná se jí to rozleží v hlavě a těch 100kč se jí nakonec bude zdát málo za to že je to med od včel.
Tedy co tu řešit?
Já prodám za 100kč a ještě jim k tomu přibalím za pomyslných 20kč několik užitečných rad a informací.To bude pro mou další budoucnost asi lepší.
Jestli se jí spíš nezdá těch 100 Kč moc, když to neděláš ty po domácku, ale včely to dělají zadarmo. Wink
I takový může mít někdo názor. Ale co naděláš.
Možná si to spletla s pampeliškovým medem co si lidi dělají sami doma Smile
(28.04.2011 8:16)jacktenrek napsal(a): [ -> ]No jak bychto řek ..začínam ..mam 2 včelstva a letos ješte udelam 2 oddelky ..delam to pro rodinu především a proto že me to baví ..ale : páč jsem uplne začínajici a jen pořízeni přezimovanych včelek neco stoji ted vybaveni uly
.....
ptá se me nekdo když kupuji med kolik vydelávám penez, zda kouřím či ne (jsem nekuřák) či žiji v praze či nekde na venkově? Neptá bud máš, tak kup a když nemaš, tak čuč Dodgy



Je naprosto mimo hledat ekonomiku, tam kde nemůže být. Tedy do deseti včelstev.

Ekonomická kalkulace může začít asi tak od 150 000 ročních tržeb. Tedy asi někde nad minimálním platem po odečtení přímých nákladů.


No a prodej medu - první metrák by měla sníst vlastní rodina, pak jsou širší příbuzní,
osobně mám zkušenost, že na prodej se dostane med asi tak nad 3q.

A pak když už máme na skladě na prodej těch 500 kilo a víc, tak je to o jiných kalkulacích. Jen nasazení víček a uložení sklenice do bedny - to jsou hodiny. A ještě jsme čas netrávili prodejem, ...
A jen odtahání prázdných nástavků ke včelám nám zhuntuje záda, natož medníky.

ALe jinak já vyšším cenám vždycky fandil a kdysi jsem je i propagoval. Tedy ve smyslu, že by každý měl prodávat nad svými náklady. A nefňukat, že má malé dotace, že mu málo platí, že by měla být minimální cena ve výkupu, že by si obchodníci měli málo přirážet atd.

No, letos se porozhlédnu po cenách okolo a pokud bude květový a i tmavý, tak ten tmavý asi zdražím.

Ale když pro mě je to koníček a lukrativní, tak mě to vlastně stačí. Spíš se soustředím na to aby bylo o metrák medu víc, než ztrácel čas prodejem medu o deset korun dražššího. Typicky neekonomické chování. Ale nějak si jej musím zdůvodnit.
Smile

Na filmy, fotografie, na sport atd. to mi nikdo nikdy nedal ani korunu. (Kromě rodičů Smile )
Smile Já si ještě dovolím jednu poznámku.Lidem(zákazníkům) je úplně buřt z jakých pohnutek jim prodávající či majitel firmy dá zboží levněji.Ani ve snu je nenapadne,že třeba soucítí s jejich finanční situací.Leda,že by jim to řel.Nebudou mu ale věřit a hlavně jim to bude srdečně jedno. Big Grin Někdy tu slevu ani nevnímají,protože to nemají s čím porovnat.Je zajímá jen to,aby co nejlevněji nakoupili.Včelař,obchodník,je nezajímá.Počítat s nějakou vděčností či věrností je jen naivita.Kdo prodával normálně za pultem či na trhu ve stánku atd. ví,že všichni ti mílí a vděční stálí zakazníci se na Vás vykašlou v momentě,když konkurence začne prodávat zboží ve stejné kvalitě levněji a oni se to dozvědí. Smile My jsme zlevňovali jen když jsme potřebovali zboží z nějakého důvodu rychle prodat.To znamená,že jsme zlevňovali hlavně kvůli sobě a né kvůli zákazníkům,kteří to ale samozřejmě vnímali jako příležitost levně nakoupit. A proč taky ne!(Podobně jak zde byla zmínka někde v příspěv. výše o loňském medu.Tam bych slevu chápal pokud ho dotyčný potřebuje z nějakých důvodů rychle prodat.)
To jen jsem si dovolil něco z mých trpce nabytých zkušeností.Big Grin
Jinak mi je samozřejmě jedno jak kdo prodává a jakou si k tomu volí taktiku.Je to každého věc.Wink
objevil jsem jeden dokonaly vtip, který to vystihuje.... jen sem kopiruji odkaz z novinek Smile))

[Obrázky: 265707-top_foto1-roq8a.jpg]
Referenční URL's