Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Cena medu musí byť taká, aby si ho ľudia mohli dovoliť kúpiť. A samozrejme, aby pokryla náklady. U nás sa med predáva po 5 eur. Je to cena zatiaľ prijateľná pre včelárov aj pre kupujúcich.
Budu asi radikální, ale po zkušenostech si myslím, že generace včelařů, co prodávají med za 80, musí prostě vymřít. Můžeme tu vést diskuse o tom, jak průměrnou cenu zvednout, ale v praxi tyto včelaře nijak nepřesvědčíte. Holt zvyk je železná košile a ve stáří v některých případech i ocelová... Naproti tomu jsou tady moudří staří včelaři, kteří neustrnuli ve vývoji a ti nemají problém cenu zvednout.
(05.02.2013 9:59)karelretik napsal(a): [ -> ].....cena "navyklá" 80,-....Evropská cena je cca. 10E, proč se stydíte říct za něj 120Kč - tedy polovinu evropské ceny???? Pokud tu budou stále ti, kteří budou prodávat za navyklých 80.- v životě se nehneme z místa...náklady se zvyšují, ale nevím jeak to říci slušně...starší včelaři ty ceny budou stále držet nízko a ostatní, kteří budou počítat reálně jsou za blbce a vydřiduchy....

Karle, chceš jít čelem proti zdi. Těch "navyklých" 80,- Kč je samozřejmě myšlena kategorie lidí, o kterých píšeš. Myslím, že obecně kromě několika málo z nich nich málokdo prodává pod 100,- Kč, spíše ještě o trochu více. Souhlas, ale že tvrdě deformují cenu. Tato generace ale jen tak brzo nevymře, bude totiž nahrazována dalšími s podobnými podmínkami. Pro ně bude vždy "výhodné" mít na zahradě např. 10 - 15 včelstev a prodej místo do výkupu za 42,- řešit na stolečku u silnice před domem. Ve městě to ze stávajícího důchodu prakticky neutáhnou a na vesnici zase nebudou mít co dělat. Takže alespoň ty včely ve včelníku po dědkovi.
Tito producenti mohou zmizet až ve chvíli, kdy budou mít dostatečný důchod, aby to nemuseli dělat. Tedy = nikdy.
Nám ostatním nezbývá, než 4 možnosti:
  1. Přijmout to jako fakt, a přizpůsobit se tomu, asi nejsme jedinou zemí, která se s tím potýká.
  2. Začít to řešit, třeba tak, že začneš nabízet např. za 150,-
  3. Snížit počty natolik, abys měl jen pro sebe, rodinu a svoje nejbližší přátele. Ti ti na oplátku za stejně deformovanou cenu budou nabízet zase např. mléko, vajíčka nebo králíky.
  4. Lehnout si na kanape a čumět do televize na nějaký výživný seriál některé komerční televize.
Ale o to vůbec nejde. Pokud je ale takováto hladina obecně v celém státě, těžko s tím kdokoli cokoli udělá. A můžeš mít marketing klidně z Harvardu.
Musíme bohužel vyjít z TVRDÉ reality. A tu pochopíš, pokud si tím medem stoupneš na stánek třeba na trh. Myslím, že toho moc neprodáš. Je zbytečné se ohánět "evropskou" cenou, realita je bohužel úplně jiná. Stejné, jako kdybys od svého zaměstnavatele chtěl "evropský" plat.
iRP
Prosím vás, vy co dostáváte Včelařství - byla tam v posledních pěti letech nějaká osvěta v tomto duchu. Třeba jen infomace kam se vloni i předloni vyšplhaly výkupní ceny? Jak a za kolik by včelaři mohli prodávat med v malém? Co to znamená prodávat med pod určitou hranici? Atd.

Pokud vím, tak když po pádu Včely došlo k tomu, že by se toto mělo mezi včelaři diskutoivat a propagovat, podporovat nějaká cenová hladina atd., tak z Křemencové zněl hlas, že by to byl trestný čin kartelové dohody.

Nějaká změna, nebo stále obava z trestního stíhání?



A co s tím?

Nakoupit sudy. Kam spěchat, med se nekazí.

Jak tady někdo podoknul - každý problém časem vyhnije, a možná za pár let bude nouze o včely i med.
Nevím zda ty obavy o příliš nízkou prodejní cenu medu jsou ještě stále opodstatněné. Prodávat za osmdesát či dokonce méně(ve skle),je samozřejmě špatně,ale ve svém širokém okolí neznám nikoho,kdo by prodával pod sto květový a pod stodvacet medovicový.
Kaji,psali. Loni. Clanek se nesl v duchu ekonomiky vcelarskeho provozu. Take neznam nikoho kdo by prodaval pod 100,-Kc. Ja letos hodlam prodavat za 106,- kazdy stejne zaokrouhli na 110,-.
(05.02.2013 17:50)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Nevím zda ty obavy o příliš nízkou prodejní cenu medu jsou ještě stále opodstatněné. Prodávat za osmdesát či dokonce méně(ve skle),je samozřejmě špatně,ale ve svém širokém okolí neznám nikoho,kdo by prodával pod sto květový a pod stodvacet medovicový.

To já naopak jich znám ve svém okolí bohužel dost.Takže jsem musel (nemusel samozřejmě) začít o 10 korun výš než ostatní a letos jsem na 100.Vím,že to ještě není tak jak bych si představoval ale pomalými krůčky tam mířim.Na malé vesnici to půjde pomale,ale nestěžuji si.Klientela se rozrůstá jenom toho medu mohlo být víc.Samozřejmostí je u mě nová sklenice.
Já když nabízel med za 100 a více, tak na mě každý koukal jako kdybych spadl z Marsu, že chodí za velkovčelaři, kteří prodávájí za 80,-
Stále sa tu hovorí o daniach, štatistike a porovnaním s cenami v Nemecku. Darmo ja budem ponúkať med za 10 €, keď ho predám, napr. 100 kg. Kúpia ho odomňa stáli a dobre situovaní zákazníci. Normálny človek, kde v rodine pracuje len jeden, tak sú radi ak si môžu dovoliť aspoň dve-tri kilá medu do roka a to za 5-6 €. Medu za 6 € predám ale 500kg! AJ skladovanie niečo stojí. A tí, čo naozaj podnikajú vo včelárstve, tí vedia o čo ide.

Ak jednotná daň v EU, tak aj jednotné platy! (Už vidím, ako mnohí už hundrú). Ale v Lídli na Slovensku máme vyššie ceny ako v Nemecku! Prečo?! A platy?, hlboko pod nemeckými. Dnes vám každý garantuje len to, že nič nie je garantované.

A ešte jedna vetička: "malé klamstvo - veľké klamstvo - štatistika!" Štatisticky mám plat 850€! K..., kto mi ukradol tých chýbajúcich 200 éčiek?!
Přesně tak pánové je to o trhu. Trh si se všem poradí. Pokud existuje a jde o to jestli v česku existuje trh s medem?
Stále tvrdím, že by člověk měl špičkově chovat tolik včelstev od kolika prodá med za co nejlepších podmínek. Dělat ekonomiku výnosy ze včelstva a ne počtem včelstev jak v americe. Zrovna před pár dny jsem si dělal rozbor prodeje medu a od svých 80 včelstev s desetiletým průměrem jen 50kg prodám 40% rozvou lidem, 30% maloobchodníkům a 30% českým medovým velkoobchodníkům.
Co mám problém, tak to je první med, kolem 300 kg ho pastuji a všechen prodám, ale neprodám ho víc, a tak ho nabízím jako všichni do výkupu. Druhé a třetí vytáčení zrealizuji kolem stovky a přes stovku, takže není problém. Největší včelí díra je ten květový výkup, kdy obchodníci jsou domluveni, že nebudou včelařům nabízet za jejich řepku víc, než za kolik to nakoupí na Ukrajině. Takže již několikátý rok jsem zkoušel obvolat pár pěšáků, za kolik nakupují med a vyšlo z toho že všichni vykupují pro stejné lidi. Takže o nějaké konkurenci snad ani nemůže být řeč a proč taky, proč platit včelařům víc, když jim stejně nezbude nic, než jim to tam nacpat a světe div se z 98% poslušných včelařů se jich hodně najde kteří to i za těch 30 Kč do výkupu narvou...
Takže hodně laškuji s myšlenkou, kterou aplikovali včelaři v ouvej časech kdy cukr stal 17 Kč a výkup po dohodě 30 Kč, že první medy nevytáčeli, nezvyšovali tuzemskou nabídku a svoje náklady a plasty odložili bokem na jejich místo měli z minula prázdné plásty a druhé a třetí proběhlo tradičně, prodalo se nadrobno nebo ve velko ale s jinou cenovkou a nikde v řetězcích neblázlini u cukru, včelám vrátili jejich přirozený med a dokrmili 5 kg cukru a bylo...
Takže o tomto uvažuji i když přiznám se až za 2 roky, protože tento i příští rok se to vyplatí tu řepku vytočit... Argentina zaschla... Ale jako plán do budoucna musím rozpracovat zpracování a zpeněžení řepky protože to mě bude bolet.... Včelaře nepředělám... ti to zpracovatelům narvou i za 30 Kč a pak mi lidé budou zase utíkat do řetězců pro levňoučkej medík....

Takže otázku ceny medu bych asi zúžil na co s řepkou? Vytáčet, nevytáčet, pastovat, nepastovat, medovinovat nebo nemedovinovat... nebo tak něco

Svazu je to jedno, ti borci mají sva teplá místečka financovaná pasivníma členama a odpracovaná pěšákama, takže lobovani nebo něco, to jim nic neříká a někdy z těch jejich názorů a výstupů, tak to je komedie, jako kdyby žalostně bránili pokroku, vědě, výzkumu a byly dvacet let poté.... A ta naše podpora prodeje, to je k smíchu 1 mil stat, 1 mil. eu a 1 mil. svaz.... co to jsou za peníze, pro jednoho docela příjemná částka na pár let, ale pro změnu něčeho u 550 000 Včelstev to je. 6 Korun propagace na včelstvo to není ani na kraťoučký šotek v televizi... takže o jaké propagaci se zde bavíme...
A dotace do včelařství... bída... jako ohodnocení práce mé včely pro společnost... 5000 / 180 tj. 4 procenta tržeb, hoši 4% bych nepřeceňoval že něco ovlivní, jako na trhu... V americe se platí za opylovaní 80 - 120 dolarů za jedno přisunuté včelstvo, to je příjem a ne 4% tržeb. Věnujme se medu, matkám a opylovaní a nějaký dotace... to je jen taková sranda...

Pěkný večer a přemejšleme jak si poradit s tou řepkou, ať ji nemusíme posílat za 55 Kč do Bulharska a Polska a neděláme tam včelařům bordel v jejich práci....
Nemecký svaz vcelarú (DIB) deklaruje cenu medu €8/kg. V prúmeru prodává nemecký vcelar 1kg medu za €10,- Jsou kouzelníci, kterí tocí a pak se snazí zbavit medu za €6/kg.
Ale experti (Aldi, Bihophar, Dr.Krieger's, NektarQuell) prodávají samozrejme med za €4/kg . Nemecko dovází z východní Evropy bio med, který se zpravidla prodává za cenu €10/kg, ale ten je bohuzel tepelne zcela znicený (Alnatura, Biophar, Allos). Langnese (za tím jménem se schovává firma Unilever) je múj kandidát na odstrel, prodává za €9,40/kg akátový med z východní Evropy, ale ve skutecnosti se jedná jen o neco podezrelého z repky.

Já se domnívám, kdo vytocí svúj med podle "bio" rezimu, mel by se stydet prodávat svúj med pod Kc200/kg! Dá se to odúvodnit.
(06.02.2013 0:01)Debora napsal(a): [ -> ].......Já se domnívám, kdo vytocí svúj med podle "bio" rezimu, mel by se stydet prodávat svúj med pod Kc200/kg! Dá se to odúvodnit......

....Ale ne prodat - alespoň v ČR!!!
iRP
Když ovšem šroubujeme cenu příliš vysoko, někteří zákazníci přejdou na "med" typu JSG (ten "luční" u nás prodává Jednota za 46,-/500g). Vzhledem k tomu, že pro mě není ani tak důležitá jednotková cena, ale rovněž objem prodeje, nemůže mi to být jedno a musím toto chování spotřebitele brát v úvahu. Ti lidé vědí, že ten med moc kvalitní není (i když o tom, jaký je to shit nemají ve skutečnosti potuchy), ale to víme o spoustě potravin i my, a přesto občas podléháme svodu nízké ceny... Blush

Možná to zní naivně altruisticky, ale já mám i radost z každého kila medu prodaného přímo lidem. A musím brát v potaz i to, že lidé v Česku se musí naučit med chápat jako běžnou součást jídelníčku, nikoliv jen jako léčebný prostředek, když ochuraví. Reaita je samozřejmě zatím taková, že v konkurenci s jinými lákadly spotřební společnosti je dosud med chápán spíše jako zbytná položka.
Vážení přátelé, nikdo nikoho nenutí prodávat draho za jednotnou cenu.

To je stejné jako každý řemeslník začne vyjednávat s tím, že běžná cena je teď 150 nebo 200 bez dokladu za hodinu podle místa, po nějaké čase se s ním dohodnu i za míň.

Ale je všeobecně zažito od kolika se odpichujeme.

Kdyby bylo zažito že je to 150Kč za obyč med v létě a 180 za med v zimě po vánocích, tak pak i ta stovka bude vypadat zajímavě.

A mně pak nebude vadit těch 80 když to bude napsáno, ke sklenici medovice dostanete druhou s květovým (rozuměj) řepkovým s 50% slevou (75Kč).
Nebo květový akce 1+1 zdarma.

Jednás eo podporovanou - deklarovanou hladinu 150 - 200. Lidi mají hned lepší pocit jak dosáhly slevy, jsou vážení pravidelnými zákazníky, mají svého včelaře, atd., jsou místní nebo naopak přijeli si z daleka,.. Smile

A o tom byla celá ta debata s vedením ČSV po 2005. MV na toto otiskl hodně článků, pak se zjistilo že mezi čtenáři MV je to nošení dříví do lesa. Tam byli rekordmani co už před pěti lety prodávali za 150. A na plotech byli cedule o 60, 70.

Je to jak píše Debora: Nemecký svaz vcelarú (DIB) deklaruje cenu medu €8/kg.

A ČSV trapně mlčí už přes deset let a má prý 97% včelařů.

A ještě jeho představitelé dlouho v tisku vystupovali s prohlášeními, že medu je dost a ceny se zvyšovat nebudou.

Tohle řící nějaký zemědělec tak je na hodinu vyhozen z agrární komory Smile


Oosbně mám blbý pocit, když vidím jak to se svými momentálně 120 kurvím jiným - to jste dobrej, já dřív kupoval za 150, a já vysvětluji že je to tím, že on si víc váží práce včel atd. Ale já nemohu výš protože tady je okolo zažita maximálně 100ka, někdy i dost méně.
(06.02.2013 0:23)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]....Ale ne prodat - alespoň v ČR!!!
iRP

a jak si svou cenu odúvodnil?

_______________________

a proc ne mimo CR?

múzete nabídnout med za €8/kg. Kdo bydlí blíze u hranic, usetrí na postovném. Prí prodeji vetsího mnozství se vyplatí zásilky posílat z Nemecka.

Samozrejme vám eBay sebere 10% zisku jako svou provizi z prodeje, ale i tak zústane v kapse aspon 150 korunek.

med na plázi

prodej repky v kbelíku

mozná se pro nekoho vyplatí zvázit fumigaci
Hm, tak nemci predavaju repku za 4.66 eur/kg. Tak to sme na tom na Slovensku so 4 eurami/kg nie az tak daleko. Ja tam tych 8-10 eur nikde nevidim. Tie ceny su porovnatelne s nami.
za repku €8 nedostanes

€8/kg + postovné
Cena medu je taková jakou si určím já sám. Když budu prodávat za 50 Kč/1kg nikdo mi do toho nemá co mluvit. Takže si tu kalkulujte počítejte, ale nenuťte mě prodávat za nějakou vámi vypočítanou cenu. Jestli někdo dokáže chovat včely, prodávat med za 80 Kč a ještě na tom vydělávat, tak je to zkrátka dobrý včelař a podnikatel, ze kterého mají všichni jeho zákazníci radost.
Toto je furt dokola. Smile Zakaznící budou mít jedinou radost a to tu,že nakoupili levně. Wink Ale do ceny Vám asi nikdo mluvit nebude.Toho bych se nebál. Nebo bude,ale je mu to prd platné. Také se dá med rozdávat....Big Grin Já ho letos rozdal dost...Big Grin
(03.02.2013 23:38)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Výrobky se finalizují tam, kde je pro koho výhodné danit.

Nejenom danit, ale také jaké jsou kde vypláceny dotace. A dotace jsou větší svinstvo, než celé daně. Když jsme byli na školení v Nasavrkách, říkal nám MVDr Krabec, že např. u prasat je to v celé slavné EU následovně: prasnice se v Čechách inseminuje a vyveze se do Španělska. Vývozce shrábne dotaci za vyvezené prase. Ve Španělsku prasnice porodí selata, ta se vezmou a vyvezou do Rakouska. Vývozce shrábne dotaci na vyvezená selata a nikoho nezajímá, že milých selátek cca 50% cestou pochcípá. Rakousko prasata vykrmí do jatečné velikosti, načež jsou prasata buď rovnou poražena a maso vyvezeno do Čech (v rámci řetězce Interspar), přičemž vývozce opět shrábne dotaci, nebo jsou prasata dovezena do Čech živá, tady jsou poražena a nabalíčkována, na což je opět vyplacena dotace. Ve výsledku máme na stole vepřové, které je sice původem české, ale za svého života objelo takový lán Evropy, že tolik neprocestovali ani mnozí z Vás. Hlavně že se pak zahraniční řetězec capí tím, že prodává "echt českou kvalitu". Pokud budou vypláceny dotace na každou s promnutím kravinu, nezmůžete s tímto šíleným systémem NIC.
Referenční URL's