Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj.Musím,ne negativně ale s úsměvem reagovat na med za cenu másla.V případě,že chcete máslo bez nadlimitní příměsi rostliného tuku a vody je jeho cena za kg v bio kvalitě okolo 200 Kč.Doufám,že tedy dojde v nejbližší době k srovnání ceny Smile.To jen pro úsměv.
Doufám že ne. Kupuju domácí máslo za 80,-
Bohužel to je však stejný případ jako včelař s medem za 80,-Kč.V obchodě bio máslo za 80/kg doopravdy není :-)Chudáci producenti másla kolem.
(10.02.2013 14:08)Kohout napsal(a): [ -> ]Doufám že ne. Kupuju domácí máslo za 80,-

Domácí máslo za 80,- ? Jakou gramáž?Jestli je to za 1kg,tak chci taky!!Big Grin
80,-/kg

[Obrázky: maslo.jpg]

Až pojedeš kolem, klidně ti jedno dám.
........... tak tady je něco špatněConfused Med za pár korun, máslo taky........
A čo ak je "špatne" druhá strana. Nie med a maslo za 80Kč, ale med a maslo za viac ako 80Kč.
Med za 80 není problém koupit, ale tomu máslu za 80 se mi moc nechce věřit.....Wink
Prečo? Ak ho niekto robí doma, tak by to nemusel byť problém. Ak si niekto chová kravu a z mlieka vyrába maslo, tak tá cena nemusí byť nereálna.
Jedině za předpokladu, že si stejně jako my nechce nebo odmítá (proč - charita?) počítat vlastní práci - viz můj příspěvek výše. Podle mne ale dlouhodobě naprosto neúnosné. Pro obě strany. Ale do těchto problémů nikdo nevidí. Každopádně to lze takto dělat pouze za předpokladu, že oba živí něco jiného a to, o čem mluvíme je jen koníček.
iRP
Přesně tak,pokud v obchodní síti je 250g za 26kč,pak u prvovýrobce je 80k za kg reálné.
Kostku másla (250g) za 20Kč....... Za to nekoupíš ani ty největší sra.ky na trhu co mají na obalu nápis "maslo".Big Grin
A tomu se rozhodně nedá říkat domácí máslo. To srovnáváme nesrovnatelné (stejné jako u medů).
Ta cena je tak možná pro souseda, nebo kamaráda, ale rozhodně ne pro "všechny".Idea
Keď je niečo pre niekoho koníčkom, tak mu až tak veľmi nejde o cenu. Náklady si príliš neráta a akýkoľvek zisk je pre neho prínosom, bonusom navyše. Prečo ak chovám kravu a mám mlieko nazvyš, neurobiť si maslo, viac ako spotrebujem, a niekomu ho predať trebárs aj za 50 korún? Čo s tým mliekom? Obdobne s medom. Prečo ho nepredať lacno, keď pre mňa nemá význam na ňom zarábať? Vysoké ceny potravín sú premrštené vďaka systému, ktorý tu má naša spoločnosť. Predražená doprava, tisíce medzičlánkov, každý chce zarobiť... Ide to aj inak. Len my to inak nechceme. Príliš sme zleniveli, spohodlneli a až priveľmi chceme zarábať...
Snad by se předchozí příspěvek měl trochu rozebrat.

(11.02.2013 12:28)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Keď je niečo pre niekoho koníčkom, tak mu až tak veľmi nejde o cenu. Náklady si príliš neráta a akýkoľvek zisk je pre neho prínosom, bonusom navyše. Prečo ak chovám kravu a mám mlieko nazvyš, neurobiť si maslo, viac ako spotrebujem, a niekomu ho predať trebárs aj za 50 korún? Čo s tým mliekom? Obdobne s medom. Prečo ho nepredať lacno, keď pre mňa nemá význam na ňom zarábať?

Pokud je to pro někoho koníček, pak se vůbec divím, proč vůbec řeší cenu, když ho vlastně vůbec nezajímá? Koneckonců může přece chovat těch krav i několik, dokonce celý kravín a produkty rozdávat po dětských domovech...



(11.02.2013 12:28)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Vysoké ceny potravín sú premrštené vďaka systému, ktorý tu má naša spoločnosť. Predražená doprava, tisíce medzičlánkov, každý chce zarobiť...

To navýšení ceny je právě proto, že všichni, co jsou jakýmikoli účastníky tohoto systému (tedy distribuce) to nedělají pro krásné oči zákazníka, nebo dodavatele, ale právě proto, že z té práce musí být nějak živi. Musí živit zaměstanace, dodavatele (a ti zase své zaměstnance), platit daně, soc. a zdravotní, platit jim úhradu dovolených, nemocenských, mít pro ně ten natažený bojler, mít pro ně montérky a keprovou čepici s firemním tričkem atd...... Je ale samozřejmě otázka přiměřenosti



(11.02.2013 12:28)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Ide to aj inak. Len my to inak nechceme. Príliš sme zleniveli, spohodlneli a až priveľmi chceme zarábať...

Tomuhle rozumět je pak vzhledem k uvedenému složité, velmi složité. Ledaže by takový zaměstnanec po práci u svého kmnenového zaměstnavatele šel po leckdy docela tvrdé šichtě někam, kde mu konečně někdo něco zaplatí, aby mohl koupit rodině večeři.
iRP
Takže podľa Vás je lepšie ísť do obchodu a kúpiť si maslo za 160Kč (alebo koľko), v ktorom môže byť kadečo (robil som v poľnospodárstve, neverím príliš výrobkom vyrábaným vo veľkom)... namiesto masla za 80Kč domácej výroby? Ak si kúpim domáce, ja budem spokojný, lebo budem mať kvalitné maslo pravdepodobne bez kadejakej chémie a iných zbytočností, navyše bude lacné a jeho výrobca bude tiež spokojný, lebo niečo zarobil. Obe strany budú spokojné. Tak kde je problém? Snáď len u toho, čo to maslo predáva za 160Kč... ale to už je iná téma... Všetci máme plné ústa o podpore lokálnej výroby potravín. Čo je toto, ak nie jej podpora priamo v praxi?
Problém medzi cenou medu a masla je v tom, že majiteľ kravy vyprodukuje okrem masla ešte: mlieko, syr, telce a aj mäso. Pri troche snaživosti predá aj hnoj, ale predpokladám, že má lúky a záhradu, kde to zužitkuje sám. Môže zhodnotiť všetko tým, že základné produkty pretvorí na niečo, čo už nikto nebude ďalej spracovávať.

Včelár okrem medu môže vyprodukovať: peľ, propolis (propolisovú tinktúru), propolisovú masť, propolisové mydlo, matky, oddelky, plástikový med, pastovaný med a vosk. Môj odhad je, že len 90% včelárov produkuje len KLASICKÝ MED! Potom všetko, čo mohol vyrobiť a nevyrobil, premieta sa do straty.
Možná to bude blbej příklad , ale já bych to viděl asi takto:

Když budu mít 5 včelstev , tak bych si mohl klidně med prodávat za 120 kč_kg

Když budu mít 30 včelstev, tak si můžu také dovolit prodávat med za 120 kč_kg, pokud bude odbyt.Ale zase do jisté míry , když odbyt nebude a med se mě bude kupit a co s ním,. No tak ho začnu střílet po 80 kč , jen ať se toho trochu zbavím,.

Když budu mít 100 nebo 200 včelstev, tak tady asi není co napřemýšlení, pokud nemám nějakou rezervu finanční, tak holt skoro vše jde do výkupu,a to jen z důvou ať mám včelstva čím zakrmit.No a ten zbytek medu co mám , tak můžu zase prodávat tak okolo 100 až 120 kč _kg. a ještě v lepším připadě že nevím co s tím, no tak ho začnu zase střílet za 80 kč_kg, však mám plné sudy,..Big GrinBig GrinBig Grin

Už jsem to tu i psal , já mám med za 120kč_kg , a v klidu.
Nikdo tady netvrdí, že je lepší jít do obchodu a koupit tam mizerné máslo za 160Kč/kg.
Ale tvrdím, že když koupíš domácí kvalitní máslo za 80 Kč, tak ho bude max. 500g Big Grin
Vojto skus pocitat a zistis, ze v podstate sa ti okrem medu nic neoplati vo velkom produkovat na predaj. Vykupne ceny vosku a propolisu su skor na smiech/zaplakanie.
Pro Kohouta: Z litru čtyř procetního mléka(a to nemá ty procenta) uděláš tak 4dk másla.Spočítej si kolik takto kvalitního mléka na čtvrtku másla potřebuješ.Když bude prodávat mléko,tak to má lepší a nepotřebuje se patlat s máslem.. Jestli ten šílenec prodává 1kg másla za 80,-Kč,tak je blázen.Napiš mi do soukromé zprávy,kde takto levné máslo seženu,protože to se vyplatí pro to zajet i z druhého konce republiky.Kolik toho je ten člověk schopen vyprodukovat.Vezmu větší množství.
Referenční URL's