Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím všechny. Čtu toto vlákno a chci napsat také svůj názor. Včelařím s 12ti včelstvy. Dělám to proto, že mně to baví a mám k tomu vstah i možnosti. Ze začátku jsem musel investovat z rodinného rozpočtu, nasadil jsem spodní hranici ceny v místě obvyklé(100,-). Letos jsem byl na 120korunach. Je to,ale o tom jaká je situace v okolí. Myslím si,že někde na vesnisi kde není práce je to jiné. Tady si myslím, že můžu ještě zdražit (někteří zákaznici se diví, jak levně prodávám). Chci tím říct, že jsem investoval víc než by naše rodina kdy utratila za med. Teď to tedy vracím. Kdybych měl dávat med pod 100,- tak to radši nevytáčím a nechám ho včelám. Ten ušetřený čas bych věnoval rodině a včelky by se měly líp.
Prodej medu v Berlíně-Spandau.

[Obrázky: obr_zek_1.jpg] [Obrázky: obr_zek_2.jpg] [Obrázky: obr_zek_3.jpg] [Obrázky: obr_zek.jpg]
Velmi zajímavá a dobrá presentace produktů! Díky za zprostředkování! Poučné!
Zajímavá je cenová diferenciace jednotlivých druhů medu a komplexnost nabídky.
Také dobrá vizuální rovina presentace. Jednoduchá a dobře viditelná pro zákazníka, který přistoupí a vidí mnnožství informací a rychle se potřebuje zorientovat ...
Jiří
Já měl 2012 svůj první med ze 3 včelstev 80 kg. Střelil jsem ho bez problému za 100 i se sklenicí. Letos mám 18 včelstev a dám ho za 120 luční a 130 medovicový i se sklenicí. Doufám, že se lidi nebudou cukat a chodit ke konkurenci. Já jsem u nás nejmladší včelař - ostatní jsou 70+, co mají med za 70-80 Kč v zavařovačkách.
Obal prodává proč bych měl dávat med do sklenice od okurek? Myslím si ze nova sklenice NOVÉ víčko a pekna etiketa zdražení o tu 10 Kč nikoho nezabije a ma to aspoň úroveň prodeje.
Jak to tak letos s vývojem počasí vypadá, asi začnu s květovým na 130,- za kg a s medovicovým se nebudu bát jít na 150,- kč, to se lidi budou divitSurprised
(24.05.2013 6:12)Radek Botur napsal(a): [ -> ]Obal prodává proč bych měl dávat med do sklenice od okurek? Myslím si ze nova sklenice NOVÉ víčko a pekna etiketa zdražení o tu 10 Kč nikoho nezabije a ma to aspoň úroveň prodeje.

O víčku a etiketě nediskutuji, ale tu sklenici facete od okurek nebo vrácenou od medu zákazník na pohled rozezná od funglovky a jistě ocení.
pokud nevyjde ani lípa...tak to zachrání už jen medovice...ta bude ale drahá....
Letošní výnosy medu jsem se rozhodl jednotně prodávat bez ohledu na druh medu za 110,- Kč/kg medu.

A co Vy, ostatní, za kolik letos budete prodávat Vy?
Zatím prodávám za 120 a pokud to půjde takto dál, tak můžu prodávat i za 300. Nebude co. Smile
Cítím se trapně při pokládání otázky Smile ale nemůžu jinak. V jakých množstvích a za jakou cenu se vůbec dneska prodává med v obchodech?
Ceny se dají přečíst na cenovkách a množství chce pravidelné návštěvy. Pokud jde o sámožku, je možné si vzít do ruky nenápadně fix a zboži si nenápadně opuntíkovat a pak chodit koukat jak mizí. A nebo dát řeč s paní co doplňuje zboží a zapoměla co všechno podepsala.

A znalost trhu je základ marketingu.
V Intersparu dostanes med lipový za 64,90, Hypernova ti ho prodá za 2,79 euro. Ale chces se opravdu srovnávat s hypermarkety? Kdo kupuje med v sámosce, ten nechodí k vcelari.
Med má stát (to je morální zdůvodnění) jako máslo. Místo másla se namaže med, máslo lidi kupují ve značném množství a neřeší to.

Nejlacinější máslo je asi 32/0,25kg, a je i ke 40. takže od 128 do 160 podle pouček našich dědů.
No tak to já jsem pořádný "gurmán" - doma upečený kváskový chléb, na to pěkně máslíčko a na něj pak med....
Jednoznačně letos med se sklenicí 120,-za kilo. Pokud bude medovice, tak 135,-.....a to je cena i pro cizince.Big Grin Známej z německa se mě ptal, za kolik bude med. Řekl jsem mu že 5 Euro. Jestli za půl kila? Ne, za kilo.... A on na to, že aspoň 7 Euro, že u nich je mnohem dražší a že by si připadal blbě.Wink
Ešte si to premysli.
My (v pohraničí) predávame med v pohároch za 5,50 - 6 euro (kvetový) a u mňa z 90 kg z novej úrody je už 25 kg predaných (za jeden týždeň).
V skutočnosti cena u vás by teda mala začínať na 125 Kč (s pohárom). Možno tým, že máte viac včelárov, držíte ceny tak nízke. Medovicový sa aj u nás bežne predáva za 7 euro t.j. to by bolo u vás 160 Kč.
Jiz jsem se zminil,ze jsem letos vytocil +- 95 kg. Loni jsem prodaval za 100,- a letos za 110,- Kc. Jsem odkojeny na Krakonosskych pohadkach a tam rikali "kdo chce moc,nemiva nic" Smile Jeste jsem ho ani neodceril a uz ho mam predprodany. Jsem spokojeny.
Zdravím.Cenu jsem stanovil již loni na 130 Kč při 10 kg 11 zdarma.Takže 117 Kč.Je to o komunikaci.Lidé kouří cigarety za stovku,ale dětem nekoupí med ? "Jste drahej !"-běžte do obchodu a kupte si vuřta za 3,50Kč a med z invertu to je Vaše rozhodnutí.Jednou Vám dojde na čem šetřit a na čem ne.Ve vší slušnosti vysvětlovat ,ale nepodlézat.Lidé to většinou pochopí.Nemám problém s prodejem,ale s nedostatkem medu Smile
Važte si sami své práce Smile
Reaguji na koubinův příspěvek z tématu "Kolik jste vytočili medu", protože to myslím patří sem.

(01.06.2013 20:21)koubin007 napsal(a): [ -> ]Tak vidím, že nejsem sám, medníky prázdné a po týdnu zimy a deště asi i vymetenéSmile. Vloni touto dobou jsem měl medníky nacpané až po strop. A to jsem se celou zimu těšil, jak budu zase kvasit medovinu. Ach joSad Pozitivum vidím jedině v tom, že to konečně zvedne cenu medu na trhu...a ta snad pak už dolů nepadne.

To si myslíš, že těch Tvých několik pár skleniček hne s cenou? Podle mne se cena vůbec nezmění a řeknu hned proč.
Když totiž zvedneš cenu (stejně v podstatě nemáš, stejně jako ostatní co nabídnout), tak akorát nas....š všechny Tvé odběratele. Co na tom, že pro ně možná budeš jediný, co jim vůbec něco dá. A oni nas....í příští rok půjdou jinam. Sice třeba s jinou, vyšší cenou, horší kvalitou ...... ale to Tvoje zvýšení si budou sets sakra dobře pamatovat.
Dále - ekonomicky je to v podstatě úplně jedno. Když budeš mít ze včelstva 5 kg, je úplně jedno, jestli prodáš za 100,-, nebo 130,- Celkový finální rozdíl je v podstatě stejně nulový (resp. pouhých 150,- Kč). A ty drobné v rozdílu celý ten ekonomický průšvih stejně neřeší, protože je potřeba tržbu min 3 - 4 tis. z produkčního včelstva, aby se nějaká ekonomika vůbec vytvořila.

Jiná situace by byla, kdyby bylo medu jenom "méně". To bylo loni, cenu jsem navýšil o 10,- Kč v každé položce a kromě několika málo nehezkých pohledů to trh v podstatě bez problémů akceptoval.

Takže bych osobně se zvyšováním byl docela opatrný. Pokud bys totiž neměl med na celou sezónu (což asi nemáš), aby si na tu vyšší cenu alespoň trochu zvykli, pak je takováto úvaha asi zbytečná.

Už ale cítím tu diskusi, těch mínusových bodů, ale jen do mne!!!!! Něco snesu.

Docela bych se rád mýlil, ale co na to Vy, ostatní? Jak to vidíte Vy?

iRP
Referenční URL's