Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tím, že reagujete na trollovité příspěvky jste právě Vy těmi, kteří tu více zasekávají fórum příspěvky bez informační hodnoty.
Na trolly je nejlepší nereagovat.


Příspěvky mimo téma jsem zmrazil, ale koukám, že je budu časem odstraňovat.
Tak trhy už jsou v plném proudu a vánoce za dveřni. Na tržišti (Pardubice, Hradec Králové) jsem viděl běžně za 170 Kč za kg, dokonce i 190/kg. Surprised
A to ještě chybí do příští sezóny více než 5 měsíců, takže cena může klidně ještě růst...
Za kolik se prodává u vás?
Taky jsem tyto ceny viděl. Já zatím zůstávám na 120 pro stálé a 140 pro nové zákazníky. On ten med nemládne, enzymy a laktobacily z něj pomalu mizí, pokud jej ztekucujeme, tak tím spíš, zejména u toho letošního, takže ... Ale zájem je pořád a stoupá, klasika před svátky ... Je fakt, že reálná cena je cca 250 - 300 Kč.
Jiří
Je však třeba rozlišovat cenu u trhovce, který musí med na ten trh dopravit, zaplatit poplatek za místo, stát tam v každém čase i nečase ... Je třeba odlišit cenu z našeho dvorečka kdy vše toto odpadá. Je také třeba vzít v úvahu kupní sílu našich zákazníků s ohledem na zbytnost či nezbytnost toho našeho produktu který je oproti tabáku, chlastu a drogám silně v nevýhodě. Je rozhodně lepší se k našim zákazníkům chovat seriózně a zákazníky si získávat "rozumnou" cenou, než se snažit za každou cenu "vydělat". Zkrátka, jiné ceny budou v "maceše Praze" a jiné v regionu s vysokou nezaměstnaností. O důvodech a jejich řešení pomlčím, to je na jiné vlákno a jinou konferenci.
JK
Med? Pamatuji si, že jsem kdysi také něco takového měl, ale už ani nevím, jak to vypadá.
Někdo prý z těchto přízemních a materialistických důvodů chová včely.

Ale my co je chováme pro radost, žihadla a dotace takové starosti nemáme.
Ja predávam gaštanový med za cenu 14 E to je na prepočet 346,57 korun českých, vôbec som nepolavil z ceny. Načo by som aj polavolal ked cena gaštanového medu je v taliansku 13 Eur/ 0,5 kg
Sú aj umelci - konkurencia na vystavach Agrokomplex, dali cenu na polovicu. Ich predaj bol oničom a došli sa zo mnou len dohadovat, neschopaci. Ani nevedeli poriadne čo nakúpili.
Gaštanový med drží cenu.
Ono celkovo medu na slovensku a čechách je málo.
Kedže sa vo vlákne dostávame do umeleckej roviny, nazdávam sa, je tu priestor pre spestrenie malou hudobnou vložkou- lepšie povedané: treba siahnuť po umelcoch iného "rangu"- hudby. Legendách a ich evergreenoch. Napríklad http://hudba.zoznam.sk/olympic/piesen/ja/ Text stačí, melódiu pozná hádam každý- tak si ju zaspievajte... Wink
Ludia dnes prejavujú väčší záujem o tmavé medovicové medy, cenu rešpektujú. Dá sa povedat že medovicový med už prekonal bežní kvetový. Ono záleží aj od mesta v ktorom kraji je. Niekde ako Topolčany tam sa najviac predá agátoveho, lipového a slnečnicového medu.
Vydel som predávat med cudzokrajný. išlo o med manuka. Jeden panko ho predával po 110 Euro za 950g. Za deň predal čosik nad 3 zeleninové prepravky. V jednej prepravke je 20 pohárov.
Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin To sa už jednoducho nedá inak Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Merkuri, Manukový med je velká specialita. Ještě jsem neviděl ho prodávat v jiném balení než 250 a 500g. I ta cena se dost pohybuje..... V závislosti na UMF( každá láhev má certifikovaný UniqueManucaFactor)....až do 5000,-Kč za kg. Jen bych se divil, že med, který nemají běžně ani nejlepší prodejny se zdravou výživou, že ho bude prodávat nějaký "panko" na trhu v " hornej dolnej" a ještě ho převážet v bedýnkách na zeleninu...... A ještě ho prodá přes 60 Kg......houpat s náma ze strany na stranu můžeš..... Ale točit dokolečka, to už přeháníš. Big Grin
Jen jestli to nebyl med , jako ten tvůj mandarinkovej.....tam by se taky mohlo objevit UMF.....Unique Mercuri Factor......Big Grin
Zaujimave, ze porasty manuky na Novom Zelande su konstantne, ale sprotreba a dopyt po manukovom mede vo svete stale rastie. Smile Neviem ci aj ja nezacnem predavat "manukovy med". Neviete daju sa niekde kupit tie manuka rastliny?
Dá se sehnat všechno. Třeba zde: http://www.semena-osiva.cz/letnicky-trva...staty.html
Manuku už kvůli medu zkoušeli vysazovat třeba ve Velké Británii. Chce to ovšem velké plochy této rostliny, vysoce ceněný je pouze druhový med a to si nejsem jist, jestli se v Československu, kde máme problémy udělat druhový med z našich rostlin, dá dosáhnout. Znám i pár lidí, co si dovezli semínka přímo z NZ, ale vysazení dopadlo neúspěšně. Taky si možná dovezli kanuku, která je téměř k nerozeznání od manuky (rozdíl se často určuje v laboratoři).
No tak bude kvetovo-manukovy med. Cena nie 100 eur kg, ale iba 50 eur/kg. Big Grin Med zo zmesi lucnych kvetov je aj tak zdravsi ako cisty manukovy, to sialenstvo okolo manukoveho je iba marketing. Uz sa ma raz jeden zakaznik pytal ci nemam manukovy - moja odpoved: tohto roku vcely nenanosili. Big Grin
Kdo z vás brouzdá včelařským netem v zahraničí - máte nějaká infa jak se vyvíjí na JIHU sezona?

Řekl bych, že by tam mělo být už jasno. Mají tam naší půlku června.

POkud tam není nadúroda, vezmeme v úvahu devalvaci Kč a podíváme se na současné výkupní ceny, tak pak je to až neuvěřitelné. Smile
Vždy som si vážil svoju robotu, pretože som do toho dával nie len svoje hmotné ja ale aj duchovné , nevedel by som si predstaviť, že by nejaký špekulant skupujúci za minimálnu cenu mal na môj úkor zarábať. myslím si že by sa mala cena pohybovať v minimálne cene za medovicu 10 eur, ja samozrejme chápem, že nie každý človek má potrebné financie, no myslím si že až taká dumpingová cena by to nebola ke´dže škodliviny ako "cigaretle" za za pár gramov tabaku a neskutočnej dani pohybujú v cenách, ktoré zastavujú rozum. Hádam si ľudia raz zvážia čo im prospeje a investujú.
Než abych sháněl zákazníky co mi dají 10 Eur - kolik jich je, tak to dám o 50% laciněji bez starostí.

Protože to je cena za kolik prodávají tady ostatní včelaři medovici a někdy i laciněji.

Doby kdy jsem "prováděl" osvětu aby se cena zvedla ze 60-80 jsou za mnou.

Zatím pro udržení zákazníků cenu místně obyvklou a až si tady ČSV stanoví jinou tak se přizpůsobím, pokud to tedy bude nahoru, dolů ne. Smile

Ale osobně si myslím, že je to na hranici mé ochoty prodávat (jenže musím počkat až tady zmizí dobráci co prodávají pod 100), ve výkupu prý bylo za medovici +90, takže je to jen o udržení zákazníků .

A vmenších kbelících včelařům co shání aby udrželi zákazníky prý není problém prodat za 100-120 dle medu.

Osobně za tu moji současnou cenu medu prodám to co jde skoro samo, mít toho víc tak uskladním a mít plný sklad, tak právě proto že si vážím svého času tak nyní když jsou ceny tam kde před dvěma léty místní prodávali ve sklenici prodám do výkupu nebo jinak ve velkém.
Každý si váží své práce.Ovšem trh je tvrdý boj milí sorel.juliene.Pokud jednou uskutečníš svůj sen řekněme aspoň z 10% o kterém píšeš v jiném vlákně budeš velmi spokojen pokud prodáš veškerý svůj výtěžek v průměru za polovinu ceny o které se tu zmiňuješ.I zaběhlí velkoprodejci medu svádí tvrdý boj o každou korunu a zaplať pánbů že ceny vykupovaných medů díky dalším nákladům jsou na trhu pro malospotřebytele jaké jsou to umožňuje prodávat medy od včelaře za poměrně slušný peníz.
My se tu nebavíme totiž o nějaká řekněme tuně medu od včelaře ale o desítkách tun(tvou představu kterou popisuješ jinde beru bez urážky spíše jako takové zbožné přání).
Já to opravdu nepochopím jak někdo může prodávat med pod 100 Kč. To je skoro na únosnosti nějakého výdělku nebo přežití?
To radši nechci ani vidět to včelařské zařízení!!! To musí asi podle toho taky vypadat!! Možná kdyby zákazník viděl ten provoz takového včelaře tak by asi nikdy nepřišel si ten med koupit i kdyby byl zadarmo!! Ale prosím když někdo chce dotovat druhé já mu v tom moc bránit nebudu proto že vím že to dlouho dělat nebude...ani případně vnuci nebo vnučky...a víte proč? Ono každé zařízení nebo věc má nějakou životnost a cenu na trhu a takový včelař nebude mít možná ani potom na obměnu svých včelařských věcí. Tak že skončí.
Možná by pomohlo kdyby se dotace dávali jenom těm co mají rentabilní chov včel. Možná by se takového včelaře stal potom samostatný včelař Big Grin bez dotací. A dotace by se mohli nasměrovat pro lidi ,kteří mají zájem začít chovat včely úplně od píky.!!!
Já jsem minulý rok neměl problém prodat med za cenu 150 Kč.....
Ani nepochopím ty včelaře ,kteří prodávají za tak nízké ceny akorát okrádají svoji rodinu a sebe o drahocenný čas ,který mají.
Možná že by takový člověk udělal lépe kdyby byl každý měsíc o 20 pracovních hodin déle práci a vydělal by za celý rok víc než tím jeho po kloudným včelařením na starých úlech ve starých rámcích a točil med ve starém rezavém medometu. A měl by to i bez nějakých vedlejších nákladů.

Jiří
Jó Hyju, neodpustím si to, ale ti dědové jsou odkázáni na informace ze Včelařství nebo z létaků co najdou ve schránce.



Hyju, kolik myslíš že si tak lidi na vesnici vydělají za hodinu v práci?
Referenční URL's