Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Letos se mi stalo, že mi jeden zákazník začal vyčítat, že jsme hrozná banda (myslel včelaře celkově), že pořád jenom brečíme, že je medu málo a že je to těžká práce. Ať prý mu řeknu na rovinu jaké mám náklady na výrobu jednoho kila medu a ať na něj nehraju habaďůru. Odpálkoval jsem ho, ale pak jsem se zamyslel a počítal jsem skutečně náklady.

Došel jsem k překvapivému závěru: totiž, že budu muset razantně zdražit, protože za 50kč na hodinu to vážně nemá smysl dělatSmile

Navíc jsem definitivně procitnul ze svého obludného snu, když jsem viděl, kolik si říkají běžně prodejci za medovici. 210kč za 750g není vůbec výjimka.
A já blbec jsem měl skoro výčitky, když jsem ten nádhernej, černej, voňavej med prodával 130 za kilo.
Ano,včelaření JE těžká práce.Ale pokud si člověk po určité praxi vypracuje vlastní metodiku a optimálně zorganizuje čas,tak potom zjistí,že to s tou těžkou prací zase není tak hrozné a na čase se dá taky trochu ušetřit.
Nebo jinak:strávím nějaký čas u netu,prohlédnu si nejen naše,ale i zahraniční stránky o metodikách práce v langu,dadantu a jiných systémech osvědčených (ne)jen u nás,a protože mám nějaké peníze jaksi navíc,tak investuji do vybavení a do včel,absolvuji nějaké školení a třeba si rovnou založím malou včelí farmu,kde hned ve větším začnu produkovat od medu přes oddělky až po opylení.
Ale základ je pořád stejný-investuju od začátku nějaké prostředky,čas a v budoucnu počítám s nějakou návratností.Takže si NEMŮŽU DOVOLIT prodávat med pod cenou,dokonce ani jako hobby včelař(tam už v rámci nějaké kolegiality).
Pokud ještě připočítám rovnice o několika (známých)neznámých jako letošní invazi varroázy a průvodní jevy s ní spojené,nosemu cerana a další pohromy číhající za hranicemi,tak dokonce i ta budoucnost je dost nejistá.To jen potvrzuje,proč by med neměl být moc levný...

S pozdravem Pavel
Náklady na 1 kg medu som mal tento rok 1,44 €. A je tam všetko, vrátane materiálu na 20 nových úľov, cukru, liečiv, nafty, benzínu, pohárov, viečok, náplne do tlačiarne, etikiet, ..... . Nie je tam započítaná jedine hodinová mzda, to som tento rok nerátal. Vlani som to rátal a pri 5€ na hodinu mi to vyšlo pod 1€. Nech nežeriem a náklady aj s 10€ na hodinu a odvodmi mám 4€ na 1 kg. Málo - veľa? Neviem zhodnotiť, za koľko by som mal predávať med? Za 8€? Predávam za 5€, nerozlišujem aký druh a som spokojný. Tongue

Cenou viem konkurovať šmejdom zo supermarketov a ešte sa mi nestalo, že by som mal zákazníka, ktorí by sa ku mne nevrátil. Na trhu som v živote nebol a problém mám pokryť dopyt. Že idem pod niekoho cenu? Hmm, asi má vysoké náklady alebo iba veľké oči.
To: P Krátký. S tím se dá souhlasit,jen je škoda,že jsi neuvedl částku,od které je,podle tebe,ten med už "moc levný".
Víťo, ak si reagoval na mňa, tak lacný med je ten, pri ktorom nebudem mať zisk ani pri 5€/hodinu. Koľko to bolo tento rok? Mno pre moje náklady to vychádza tento rok na niečo pod 3€/kg. Za to by som bol ochotný predať len repku a tej som mal málo a vyzerá to tak, že aj tá pôjde po 5€/kg
Už několikrát se v časopisech a na fórech prezentovala rovnice o třech třetinách(výkupce,obchodník producent).Takže moc levný med je na úrovni výkupu....

S pozdravem Pavel
Hlavni problem je ze spousta vcelaru resi jestli by na to zakaznik mel, na takove vcelare mam otazku. Ptaji se Vas u reznika jestli mate na hovezi svickovou nebo si musite koupit jenom mlete na sekanou ?

Je treba srovnavat srovnatelne a skutecne nelze srovnavat kvalitni med od vcelare s medy v hypermarketech viz. napr. clanek http://ekonomika.idnes.cz/nejvyssi-soud-...clanek-box

Dulezite je si uvedomit ze pro zakaznika ktery si koupi treba 5kg medu za rok neni rozhodujici jestli na kazdem kile usetri 20Kc, ale pro vcelare je velky rozdil zda utrzi o 20Kc vice na kazdem kg.
Take uplne nesouhlasim s praktikou ted neprodavam a budu cekat az to pujde za 200,- Kc/kg, ale kazdy si ma rict svoji cenu a te se drzet. Osobne jako vcelar bych mel az obavu kupovat med od vcelare, ktery prodava za 100,- Kc/kg.
V reakci na srovnání kvality medu od včelaře a ze supráku bych se ani tak nebál koupit od včelaře za sto Kč,jako spíš od včelaře běžně točícího z jedněch včel 100 a více kg.Dodgy
hoši já letos prodával za 80kč/kg a už mám všechen pryč.....předchozí roky mi vystačil na celý rok, ale letos je opravdu velký odbyt......a to sem ho loni prodával za 60 a měl sem ho polovic.....
Z mého pohledu náklady spočítat nejde. Dnes včely máš, zítra - kdo ví.
Mě letos vyšlo kilo medu na více jak 1000Kč - náklady začátečníka.
Prodávat med za 80,- je dle mého znevážení práce jak svojí tak ostatních, pokud chci někomu udělat radost, tak ho dám zadarmo a jinak ho prodám za rozumnou cenu, ta je dle mého minimálně na úrovni 120 - 130,- Kč/kg.
Argumentovat tím, že to dělám jen pro zábavu, mám staré vybavení které nepotřebuji obnovovat a nechci na tom zbohatnout nelze.

Když si spočítám já svoje náklady za loňský rok a letošek kdy začínám samostatně, tak jsem i po prodeji prakticky všeho medu co mi zbylo na prodej (po rozdání po rodině a známých ) tak jsem pořád x tisíc v mínusu. A jestli to bude pokračovat dál tímto způsobem jako letos, tak ještě pěkných pár let budu.

I ti kteří ho prodávají za víc než 120,- mají třeba všechno staré, ale aspoň trochu si toho času který péčí o včely stráví si cení.
tak když máš průměr 55kg z jednich tak můžeš prodávat za 80 a v mínusu rozhodně nejsi........a nevčelařim rozhodně na ničem starym, vše mám nové a vše co vydělám znova investuju do včel........je to koníček a nemám zapotřebí počítat náklady na kilo medu a spekulovat jestli sem v plusu nebo v mínusu.....prostě cenu držim s cenou kterou mi nabízí výkup.....tot vše.....proč to nedat konečnýmu spotřebiteli za stejnou cenu co do výkupu....nevidim v tom rozdíl
Divné, to mi známí říkali, že na Vysočině se letos neurodilo a když sem byl na exkurzi na jedné farmě u Telče, tak říkal průměr do 40kg. Nejsi spíš rybář nebo trol?
Jo, jenže do výkupu to dáš v sudu nebo konvích a konečnýmu spotřebiteli do sklenic. Jinak průměr 55 kg z jedněch bych chtěl letos vidět.
Žijeme v demokracii. Aspoň sa tu na ňu hráme. A v tej hre platí, že cenu vlastných produktov si určujem sám. Takže med môžem predávať za 1 euro alebo za 10 eur. Je to len a len na mne a na každom včelárovi osobne. Rovnako, ako sa predáva maslo, mlieko, syr a iné svojpomocné domáce výrobky na dedinách za rôzne ceny, tak rovnako sa môže predávať i med za takú cenu, akú si predávajúci stanoví a akú sú kupujúci ochotní akceptovať.
(11.11.2014 13:10)Malej Franta napsal(a): [ -> ]Divné, to mi známí říkali, že na Vysočině se letos neurodilo a když sem byl na exkurzi na jedné farmě u Telče, tak říkal průměr do 40kg. Nejsi spíš rybář nebo trol?

(11.11.2014 13:10)Malej Franta napsal(a): [ -> ]Divné, to mi známí říkali, že na Vysočině se letos neurodilo a když sem byl na exkurzi na jedné farmě u Telče, tak říkal průměr do 40kg. Nejsi spíš rybář nebo trol?

Nemyslím, že je nutné takové výnosy zpochybňovat. Letos byl špatný rok, hodně se rojilo, špatné počasí ... měl jsem jen 36 kg/vč. Loni se zadařilo, 78 kg/vč.
Věřím, že Louky měl 55 kg, jde to. Když je dobré stanoviště ...
(11.11.2014 12:51)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Prodávat med za 80,- je dle mého znevážení práce jak svojí tak ostatních, pokud chci někomu udělat radost, tak ho dám zadarmo a jinak ho prodám za rozumnou cenu, ta je dle mého minimálně na úrovni 120 - 130,- Kč/kg.
Argumentovat tím, že to dělám jen pro zábavu, mám staré vybavení které nepotřebuji obnovovat a nechci na tom zbohatnout nelze.

Když si spočítám já svoje náklady za loňský rok a letošek kdy začínám samostatně, tak jsem i po prodeji prakticky všeho medu co mi zbylo na prodej (po rozdání po rodině a známých ) tak jsem pořád x tisíc v mínusu. A jestli to bude pokračovat dál tímto způsobem jako letos, tak ještě pěkných pár let budu.

I ti kteří ho prodávají za víc než 120,- mají třeba všechno staré, ale aspoň trochu si toho času který péčí o včely stráví si cení.

Rozmýšľam, ako to napísať, aby to nevyznelo až príliš tak, že mi podobné príspevky lezú dosť na nervy. To si ako fakt myslíte, že sa vám niektorým investícia do včelárenia musí vrátiť za rok za dva? Prvé štyri roky, keď som začínal včeláriť trocha vážnejšie som nebol ani v pluse ani v mínuse. Za ten čas som všetko z medu (dobrých 15-20 tisíc €) investoval len do najnutnejšieho vybavenia (myslíte si, že to nikoho zaujímalo?). Ale presne som vedel, kde chcem skončiť. Teraz už tretinu prostriedkov zo včelárenia odkladám alebo miniem na iné veci ako na včelárenie. A i tak investujem toľko, že je z toho manželka na práškyBig Grin

Ak niekto dokáže vyprodukovať med s nákladmi 25 Kčs/kilo, tak prečo by ho nemohol predávať za 80???? Akú prácu preboha znevažuje???? Ak investuje, má všetko čisté a okrem toho mu to robí radosť, nie je to náhodou jeho šikovnosť????

Pre mňa je to rovnaké ako keď si niekto kúpi v plnej výbave aston martin a niekto si kúpi škodu superb. Prečo by som mal platiť rovnako, keď jedni to vedia vyrobiť za 100 000€ a druhí za 45 000€ pri podobnej kvalite, poruchovosti a spotrebe?
To by to vypadalo, kdyby James Bond jezdil v Superbu.....Big GrinBig GrinBig Grin
Máš pravdu Milan, ale ja nie som Bond, ja mám radšej LevíčkaTongue
Předpokládám,že jsi myslel Lelíčka.Smile
Referenční URL's