Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To jde,

za květový a pravděpodobně řepku ( kterou Němci nedají do pusy) 100 kč. za kilo při odběru min 25 kg barel. S tím, že není jisté, zda.li je vůbec z Německa a ne třeba dovoz z Rumunska.

P.
(11.11.2014 23:25)Jose68 napsal(a): [ -> ]
(10.11.2014 21:18)Misoka napsal(a): [ -> ]
(03.11.2014 9:37)climax napsal(a): [ -> ]Jenže je tu, Víťo, další aspekt - a to ten, že v ČR je med dlouhodobě podhodnocen.
Je silně podhonocen oproti ostatním státům EU, ale na druhou stranu i platy lidí v ČR jsou silně pod průměrem vzhledem k těmto státům Sad

Inzerát z Německa - kilo květového za 3,50€. http://www.imkermarkt.de/kleinanzeigen/1...350-eurokg
Tady j pěkná rada do života:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Jednan...3#pid92293

Já ji neznal ale zapsal jsem si do paměti hodně vět uložených pod názvy autorů.

Z jednoho jednání mám:

Tauchmanova věta: "Pamatujte, že všichni laciní jednou blbě skončí." On tím myslel neschopnost generovat dostatečný zisk v dosažené ceně.

Ani po letech jsem ji nevyřadil z archívu. Smile

Měl bych si promluvit se šéfem o platu, jak tak o tom přemýšlím Smile
Mě to spíše přijde jako hloupost či negramotnost.
Ale souhlasím, že je to jeho věc, rozdíl mezi cenou tržní a touto prodejní bych třeba dal na zakoupení psa pro nevidomé apod. Nehledě na to, že když převařený a obarvený sirup zvaný med v supermarketu stojí 110-130 kč, tak být zákazníkem při cenně 80 kč hodně zpozorním a ztrácím důvěru, nebo pakliže jsem necita, tak si řeknu to jsem ale dobře koupil a na někom pěkně vydělal.

P.

[quote='patko79' pid='92256' dateline='1415706630']

Ak niekto dokáže vyprodukovať med s nákladmi 25 Kčs/kilo, tak prečo by ho nemohol predávať za 80???? Akú prácu preboha znevažuje???? Ak investuje, má všetko čisté a okrem toho mu to robí radosť, nie je to náhodou jeho šikovnosť????
"Pamatujte, že všichni laciní jednou blbě skončí." nezda sa mi,ze by na tom Cina bola nejako zle,skor by som povedal,ze opak je pravdou Big Grin Doslova nas svojimi lacnymi produktami priamo zaplavuje a tyka sa to aj medu a ekonomika jej stale stupa a stupa ...
ano, ale za posledních 8-9 let se cena produktu z Číny téměř zdvojnásobila ( strojírenské polotovary).

P.
ekonomika Číny stoupá, ale na úkor čeho ? lidí, životního prostředí apod.
u nás sice ekonomika v recesi, ale med máme možná lepší ....
podľa tých článkov ani ten med lepší teda nemámeAngryAngryAngry
(12.11.2014 0:23)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]"Pamatujte, že všichni laciní jednou blbě skončí." nezda sa mi,ze by na tom Cina bola nejako zle,skor by som povedal,ze opak je pravdou Big Grin...

Však KaJi neříká že všichni laciní už skončili. Čína jede protože mrhá nerostným bohatstvím a neláme si hlavu se znečišťováním životního prostředí. Jak dlouho to vydrží a co pak? Skončí to blbě nebo ne?

A podle čeho se ti zdá že je na tom Čína dobře? Podle životních podmínek tři čtvrtě miliardy dělníků? Podle HDP? V loňském roce byl v Číně 6960 USD na obyvatele. Má se za to že když se odečtou škody na životním prostředí, je záporný. Ale med maj dobrej.

HDP na jednoho obyvatele v r. 2013 v ČR 18 861,43 USD
(12.11.2014 8:17)Kohout napsal(a): [ -> ]... Ale med maj dobrej...

Vzhledem k tomu, že Čína patří mezi největší producenty falšovaného medu je toto tvrzení poněkud zavádějící.
já prodávám za 150 a myslím, že je to spodní hranice, samozřejmě pro přátele a známí za 100 a musí vracet sklenice, hlavně se snažím používat med na směnný obchod.(obalová překližka, plech s tiskárny atd.)
Tím, že včelařím mám míň času na rodinu, takže s peněz vydělaných na medu jedu na dovolenou, nebo jinak investuji do své rodiny,protože ta je na prvním místě i když tvrdí že včelyBig Grin
za květový a pravděpodobně řepku ( kterou Němci nedají do pusy) 100 kč. za kilo při odběru min 25 kg barel. S tím, že není jisté, zda.li je vůbec z Německa a ne třeba dovoz z Rumunska.



Nebude to tak černobílé jak se zde na fóru píše: podhodnocená cena u nás, skvělé ceny jinde.

Vždy záleží na úhlu pohledu. Třeba to jde napsat i tak: v Nemecku stojí kilo medu (byť řepkovévo) asi tolik co jedno pivo.
(12.11.2014 9:07)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Tím, že včelařím mám míň času na rodinu, takže s peněz vydělaných na medu jedu na dovolenou, nebo jinak investuji do své rodiny,protože ta je na prvním místě i když tvrdí že včelyBig Grin

Vzhledem k tomu,že včelaříš od roku 2012,jsi zřejmě velmi šikovný. Vezmu-li v potaz své výnosy za poslední dva roky musím jen doufat,že si tvůj příspěvek nepřečte má drahá polovička.
Dodgy
(12.11.2014 9:56)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]
(12.11.2014 9:07)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Tím, že včelařím mám míň času na rodinu, takže s peněz vydělaných na medu jedu na dovolenou, nebo jinak investuji do své rodiny,protože ta je na prvním místě i když tvrdí že včelyBig Grin

Vzhledem k tomu,že včelaříš od roku 2012,jsi zřejmě velmi šikovný. Vezmu-li v potaz své výnosy za poslední dva roky musím jen doufat,že si tvůj příspěvek nepřečte má drahá polovička.
Dodgy

já jsem myslel do Jevíčka na dva dniBig Grin
(12.11.2014 8:31)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(12.11.2014 8:17)Kohout napsal(a): [ -> ]... Ale med maj dobrej...

Vzhledem k tomu, že Čína patří mezi největší producenty falšovaného medu je toto tvrzení poněkud zavádějící.

To není tvrzení. To je rýpnutí, jak by řekl Tomnevímužkolikátka.
Zlaté Euro pre včelára.
Za 210 SKK by som mal problém predávať,za 7€ nie.
Pojďme k jádru věci...
Za minulého režimu si lidé navykli, že když se prodává něco "ze dvora" tak to musí být zákonitě levnější než v obchodech.
Tato domněnka je v lidech stále hluboce zakořeněna.
Na Západě je zcela běžné, že právě u malého producenta (ať už je to zemědělec, rybář nebo včelař) seženete KVALITNÍ produkt a proto musí být také finančně ohodnocen.

Důvodů je několik, vypíchnu tři, podle mě, nejdůležitější:

1)Jistota původu: vím od koho kupuji a neexistuje možnost, že nějaký přeprodejce bude produkt prznit šizením, aby stlačil cenu.
2)Záruka kvality: drobný producent má zastoupen velký podíl ruční práce, používá minimum chemie, má větší ztráty a trvá mu to déle.
3)Břímě odpovědnosti: žádný prodejce ze dvora si nedovolí lidem prodávat šmejd, protože má strach z osobní odpovědnosti. Stýká se totiž napřímo se zákazníky a dostane okamžitou zpětnou vazbu o kvalitě svého produktu. To třeba u zkaženého sýru od Madety nefunguje, že?

A rozumný zákazník ví, že za tento přístup si musí připlatit.
hoši ale jen aby blyo jasno, ještě před rokem a půl sem prodával za 50kč/kg, takže ruku na srdce.........kdo z vás za tuhle dobu zdražil med o víc jak 60% jako já?......nemůžu těm lidem říct, že zdražuju z 50 na 120.......to by už těžko někdo přišel.......a je pravda, že si někdo může říct, je to levný, je to divný, kdo ví co v tom je.........ale podle toho jak každej med ochutná a objednává další a další vim, že jsou s kvalitou spokojený......a za těch 10 let se mi stalo pouze jednou, že mi nákej člověk řek, že sem prej svařil papelišku a vydávám to za med Smile což mě velice pobavilo.....takže bude to chvilku trvat ale já se na tu vaši hladinu dostanu Smile
Fajn a než se na tu hladinu dostaneš, založ si vlákno Dumpingové ceny medu a tam nás můžeš informovat o svém, slušně řečeno, altruismu Cool
(12.11.2014 0:23)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]"Pamatujte, že všichni laciní jednou blbě skončí." nezda sa mi,ze by na tom Cina bola nejako zle,skor by som povedal,ze opak je pravdou Big Grin Doslova nas svojimi lacnymi produktami priamo zaplavuje a tyka sa to aj medu a ekonomika jej stale stupa a stupa ...

ANo přečti si co jsme tam napsal pod to.

Je to o zisku. Zisk mají dobrý, protože mají dosud ještě lacinou prac sílu, ale platy se jim zyvšují asi tak o 10-20% ročně.

Takže když si budeme stejným tempem platy snižovat, můžeme jít s cenou stejěn rychle dolů.

V případě Číny se pak z vývozce potravin může stát dovozcem, jakmile si Čínan bud emoci dovolit nakupovat dost jídla.

Zatím mají portenciál - tedy lacinou sílu na západě. Na východě - tam už si můžeš jít i přivydělat, pokud na to budeš mít - kvalifikačně.
(11.11.2014 19:20)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Na prilakanie a ziskanie novych zakaznikov je to dobra strategia predavat med lacnejsie ako ostatni... Smile

Chtěl jsem se zeptat a co pak, ale Louky to vysvětlil.

(12.11.2014 12:15)Louky napsal(a): [ -> ]ještě před rokem a půl sem prodával za 50kč/kg.....nemůžu těm lidem říct, že zdražuju z 50 na 120....

Jak on říká že je lidumil, tím jen maskuje neschopnost prodávat za rozunou cenu.
Referenční URL's