Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(20.11.2014 22:22)KaJi napsal(a): [ -> ]A tak těm chudým vykoupili med ti dobře situovaní když jeli okolo a viděli, že je tam tak laciný med a neměli problém hrábnout do pěněženky.


(21.11.2014 6:31)patko79 napsal(a): [ -> ]Toto je čo za sprostoť???? Med odo mňa chcú kupovať aj včelári. Myslíte si že je to kvôli nejakým detičkám? Prdľajs, chcú ho streliť ďalej na tržnici. Dobre situovaní? Sa prídi pozrieť, koľko je tu dobre situovaných ľudí!!!!


Marně hledám jediný rozdíl v těchto dvou názorech.
Proč mít dražší med a co s těmi penězi,o které tu někteří nestojí?
zaplatím si školeníIdea
zaplatím manželce hodinového manžela,protože doma na nic nesáhnuBig Grin
na vánoce obdaruji rodinné přítelkyně (hlavně tchyni) vánoční kyticíTongue
charitaAngel

prostě hromada možností,hlavně si myslím že cena 120,-Kč za 1.Kg v pěkných sklenicích s kvalitníma uzávěrama a etiketou se svým jménem je minimum.
Můžu samozřejmě dávat množstevní slevy a mít sociální cítění.
Ale určitě odmítám někomu dělat trubku,že mu prodám 1 kg. za 90,-Kč a on to bude prodávat za 230,-Kč ve farmářské prodejně.Confused

Taky jsou tu včelaři,kteří včelaří pouze pro radost a med je pro ně jen zátěž které se chtějí rychle zbavit,ale od toho jsou tu výkupy,proč kazit ceny sousedoviSmile
(21.11.2014 8:28)Kohout napsal(a): [ -> ]
(20.11.2014 22:22)KaJi napsal(a): [ -> ]A tak těm chudým vykoupili med ti dobře situovaní když jeli okolo a viděli, že je tam tak laciný med a neměli problém hrábnout do pěněženky.


(21.11.2014 6:31)patko79 napsal(a): [ -> ]Toto je čo za sprostoť???? Med odo mňa chcú kupovať aj včelári. Myslíte si že je to kvôli nejakým detičkám? Prdľajs, chcú ho streliť ďalej na tržnici. Dobre situovaní? Sa prídi pozrieť, koľko je tu dobre situovaných ľudí!!!!


Marně hledám jediný rozdíl v těchto dvou názorech.

*Prečítaj si celý odstavec, nie len jednu vetu od nehoTongueTongue
Pochopil jsem to tak, že než si tví hůře situovaní zákazníci ušetří na levnou sklenici u tebe, koupí ji dřív obchodník od kterého si ji později koupí za cenu v regionu běžnou. Myslel jsem si že psaný text většinou chápu, ale asi jsem četl blbě.
Patko, možná keby si si do profilu doplnil asi tak kolik máš včelstev, byla by to věcnější diskuse.

Případně kde včelaříš. Pokud v oblasti kde je 60kilo průměr, vysvětluje to mnohé.

Všechno je tohlavně o snůšce.
(20.11.2014 21:27)patko79 napsal(a): [ -> ]Fakt hodnotný príspevok, Miko nože hoď výrobnú cenu Tvojho medu, nech Ťa aspoň viem zaradiť.
Prodávám za 150,-Kč sklenici. Letos jsem ale měl prdličky,takže jsem prodal kulové. Můžeš mne zařazovat. Tongue

(20.11.2014 21:27)patko79 napsal(a): [ -> ]A čo sa týka zákazníkov, nechápem tieto priblblé narážky s prepáčením. Ja si zákazníkov vážim, sú aj takí, pre ktorých je aj tých 5€ veľký peniaz a čuduj sa svete, nefajčia.
No hlavně jestli si oni Váží taky tak tebe a taky ti něco dají něco zadarmo,nebo mají s tebou takový soucit.Jdou ti pomoct třeba přehazovat nástavky?. Tongue Mimochodem 5euro je i pro mne velký peníz,proto nevím proč prodávat med pod cenou.

(20.11.2014 21:27)patko79 napsal(a): [ -> ]Čo už, dnes včelári naozaj každý. Undecided
To je strašné! Měl by to někdo kontrolovat. Kdo nebude trpět dostatečným pocitem viny za ekonomicou situaci svých zákazníků a neodrazí tuto skutečnost v cenách včelích produktů,bude včelařkým spolkem eliminován a bude mu vydán přísný zákaz chovat včely. Big Grin
(20.11.2014 22:22)KaJi napsal(a): [ -> ]Tak by mě zajímalo - kdo si váží víc svých zákazníků?
Ten co pro ně má stále zboží a nenechá je na holičkách nebo ten co to vyprodá hned za lacino aby měl klid a po vánocích u něj zákazníci s nemocnými dětmi zvoní marně, že potřebují nutně med a ten ze září už jim snědli děti co u nich byly na návštěvě.
Tak po této argumentaci nemohlo zůstat jedno oko suché,příští rok,dá-li Bůh,budu střílet kilo po 200Kč,aby na ty chudé taky něco zbylo. Jen si nejsem jist,že to ocení.Dodgy
No vidíš, já letos neprodávám, jen rozdávám potřebným zákazníkům a známým. Jelikož nedokáži nastavit cenu. Cena je to za kolik mám zboží na skladě.
A až toto skončí, doufám že příští rok bude memclcitozy nebo medu dost, tak pak budu prodávat odhaduji asi tak za 88, při nejhorším za 99.

To je každý rok to nejhorší - já si nastavuji cenu tak aby mi med vydržel na skladě nejmíň do léta příštího roku.
Vloni jsem vydržel s cenou 77 až skoro do srpna.

Ovšem až příští rok pokud budu mít med tak ti co nemají včely nebudou mít med, tak musím ochránit své zákaznky před vykoupením mého medu. A nebudu zavádět přídělový systém a krácení dodávek jak za sociku. Smile

Ovšem to je za skleničku medu, ne za 720ml.
Pre Kohout:

Pochopil som to presne tak ako to tu napísal VíťoExclamation

Pre miko:

Mno vidíš, môžem Ťa zaradiťBig Grin Predsa patríš do prvej kategórieBig Grin Otázka je, čo s tým urobíšTongue Prečo by mi mali pomáhať? Zaplatili si pre mňa slušnú cenu 5€, na ktorej som ja slušne zarobil (3x oproti nákladom).

Inak teraz ma napadlo len také prirovnanie. Je to ako s vychytenou značkou. Zoberme teraz napríklad také tenisky NIKE. Sú drahé prečo? Aby ich nevykúpili rýchlo bohatí všetky a dostalo sa aj na chudobnejších, ktorí si ich budú môcť kupovať neskôr? To asi ťažko, je to jednoducho marketingový ťah. Prdia oni na chudobných. Problém nastane, keď niekto vyrobí s tou istou kvalitou za nižšiu cenu. A tu je asi pes zakopaný, prečo to toľkých se.ie, že predávam po 5€ a nie po 7€. Ja mám totižto minimálne rovnaký med ako oni. Ale tiež by ma nenapadlo nútiť niekoho, kto predáva po 4€ aby cenu zdvihol - je to jeho bordel.

Fakt, 80 stránok popísaných a k ničomu. Jednoznačne z drvivej väčšiny príspevkov tu nikto nezistí (a ani z argumentov), za koľko kto 1 kg vyrobí.

Mimochodom ak započítam len nutné náklady (cukor, liečivá, nafta, pomôcky - rukavice, oblečenie, ...), bez investícii a rozširovania a bez započítanej práce, tak som tento rok na 0,5€ / kg medu - a teraz ma kameňujte Blush

Ešte som zabudol, zazimoval som 100 rodín
Pro kaji: Buď specifikuj velikost oné skleničky,nebo udej cenu za kilo,jinak je tvůj příspěvek o ničem. To rozdávání ti chválím,ale to dělá asi většina z nás.Smile
(21.11.2014 13:33)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Jen si nejsem jist,že to ocení.Dodgy

Až nebude mít co prodávat Louky tak jo.
Zdravím.

Cena medu závisí od veľa špecifických podmienok,viacerí ste ich presne pomenovali.Treba si uvedomiť,že žijeme v trhovej spoločnosti a každý výrobca chce predať svoje výrobky za ceny,ktoré mu zabezpečia rast a prosperitu podnikania.Cena medu musí byť prijateľná pre zákazníka / každý si môže podľa svojich nákladov stanoviť konkurenčnú cenu/,aby ste celú produkciu vy predal konečnému spotrebiteľovi a je jedno,či vyrobíte kilá ,metráky ,alebo tony medu .Je nelogické,predať priekupníkovi za nízku cenu a od zákazníka chciet cenu ako v obchode,pritom náklady spojené s drobným predajom nezodpovedajú cenovému rozdielu.Vždy sa kupovalo a aj lacnejčie kupuje priamo u výrobcu a je jedno o aký výrobok sa jedná.
Bojo.
Takže pro Oktávku do fabriky?
Pro pochopení internacionálního problému.

Na Sloevnsku s daleko nižší kupní silou je považována za nízkou cenu cena 5€ = 137,50Kč
Já se bavím o tom, že v ČR je nižší cena medu než na Slovensku.
Kupní síla je úměrná platům.
http://finexpert.e15.cz/ceske-a-slovensk...-pod-lupou

750€/960€= 128%

Přesto je v ČR nejnižší cena medu někde kolem 100Kč tedy na úrovni 137/100 70%

Máme platy o 30% vyšší a cenu medu o 30% nižší, takže relativně vůči kupní síle o 60%. Smile

(21.11.2014 14:16)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Pro kaji: Buď specifikuj velikost oné skleničky,nebo udej cenu za kilo,jinak je tvůj příspěvek o ničem. To rozdávání ti chválím,ale to dělá asi většina z nás.Smile

No zatím je lehce víc jak půl kilo, tak 500-550g. 460ml

Jak bude velká za rok, nevím. Nerad bych kupoval nové sklenice, snad se do odhadu vejdu.

Já rozdával vždycky, ale letos vůbec neprodávám. Abych nemusel stanovit cenu.

Když se mě někdo zpetá tak řeknu že srovnatelný med v Lidlu stojí 90 za půl kilo, aby věděl kam se ceny hýbou.
Jen pro pořádek,v současné době je v ČR průměrná mzda oproti SR vyšší o cca 10%. Celá tato debata se rozproudila jako reakce na příspěvek avizující zdražení na 160 Kč(při prodeji ze dvora)na což jsem reagoval tak,že pro to není důvod a že to zavání nenažraností. A na tom trvám.
U nás včelař za 160,- prodává. Jako důvod říkal že má jen 1,4 tuny. A prodává.
Zdravím.

Pán Kohout, Oktávku možno nie,ale cukor zásadne kupujeme v cukrovare a iný inventár,ktorý potrebujeme na farme tiež sa snažíme nakupovať priamo u výrobcu.Je to podstatne lacnejšie.

Bojo.
Já nezpochybňuji,že se dá za takovou cenu prodat,jen si myslím,že to není fér. Kdyby s takovouhle marží prodávali ostatní prvovýrobci potravin,budeme kupovat kilo vepřového za 500 Kč. To by byl řev a hlavně od těch co je pro ně 120 za kilo medu nedůstojná almužna.
(21.11.2014 18:19)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím.

Pán Kohout, Oktávku možno nie,ale cukor zásadne kupujeme v cukrovare a iný inventár,ktorý potrebujeme na farme tiež sa snažíme nakupovať priamo u výrobcu.Je to podstatne lacnejšie.

Bojo.

Když si ty fabriky neváží svých velkých zákazníků, nebo mají takovou pozici na trhu, že si to můžou dovolit aby je mohli naštvat, tak to můžou dělat. Nebo jsou na tom tak, že už jim to může být jedno.

Základní pravidlo obchodu je nenaštvat své velké zákazníky /tu skupinu co mi dělá největší obrat/- pokud to jsou obchodníci, tak nejlepší způsob jak naštvat obchodníka-zákazníka je prodávat koncovým zákazníkům pod jeho cenou. Hlavně obchodníci v okolí to nelibě nesou a raději obchodují s jiným zbožím.

Zajímavá debata by byla kolik lidí má vůbec ještě med na prodej a za jakou cenu.
Na Slovensku sú potraviny všeobecne dosť predražené. Ale med ide množstvom i cenou v predaji hore! Záujem kupujúcich sa zvyšuje aj v dôsledku dobrej reklamy a roky trvajúcej propagácie. U nás sa poctivý med berie ako liek a na lieky nikto nešetrí! Neutíchajúci záujem je hlavne o lesné medy aj preto sú tak drahé! A zákazníci chcú náš miestny. Dôvod zvýšenej ceny(že ho mám málo) u zákazníka neobstojí! Ako zdôvodnenie obstojí iba kvalita a dobré meno!
Referenční URL's