Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vzhledem k tomu, že mě moje profese obchodníka velmi dobře živí a pár desítek včelstev jen přilepšuje našemu rodinnému rozpočtu a hlavně v kontextu, že poptávka po medu převyšuje jeho nabídku, tak souhlasím, pokud zákazník zmenší spotřebu, tak se teoreticky může poptávka s nabídkou srovnávat, což je cílem, protože současně přitom roste marže výrobce. SPI a média nám jdou na ruku, protože grilují supermarkety. Pokud by u nás byla cena medu nadhodnocená, tak tam prostor bude menší, ale to není náš případ.

P.

(17.12.2014 9:39)NB1 napsal(a): [ -> ]
(16.12.2014 22:05)Pavel Zajicek napsal(a): [ -> ]asi, tam kde je dnes u našich sousedů v Polsku, nebo na Slovensku, kde je tržní síla pořád o něco nižší než u nás. Moje představa je pro konečného spotřebitele 140 kč.
P.

(16.12.2014 18:40)NB1 napsal(a): [ -> ][quote='Pavel Zajicek' pid='95326' dateline='1418746795']
...takže se bude cena medu postupně zase narovnávat, tam kde by měla být.

P.

A kde by měla podle tebe cena medu měla být - tedy jakou číslovku má ta správná narovnaná cena?

Aha takže žádná odborná hodnocení, žádný průzkum, jen porovnání cen s Polskem a Slovenskem a použití statistiky = jedné z forem lži!
Tak to pak v diskuzi pokračovat nebudu, protože přehlížet chování zákazníka, jeho spotřebu, věrnost v lokální produkt před dovozem, ochotu kolik za med dá aby mu zůstal věrný a nesnížil spotřebu a spousty dalších informací (třeba keců v televizi o úhynech, moru, léčení, kvalitě, falšování ...) ovlivňujících jeho rozhodnutí zde chybí!
Statistické ceně dováženého medu nevěřím. U nás se minimálně platí DPH a tak není problém domluvit napsanou cenu medu níže, než se skutečně zaplatí. Dovozy mimo EU hlídá čelní správa a ta by mela poskytnout veškerá data k nahlédnutí. Kdyby opravdu ze zástupců českých včelařů chtěl, tak si lehce zjistí, kdo kolik dovezl a poukazoval by na ty konkrétní firmy, ze to není český med. Ona by se toho Nova, nebo Prima určité chytla. Pár upozornění ve zprávách a lidé by se více snažili určit původ medu. Tím by i stoupla cena u českých včelařů.
SR. Píšu z mobilu.
Já bych byl s tím očerňováním konkurence v médiích opatrný,ono se to může snadno otočit proti pomlouvačům.Dodgy
(17.12.2014 19:23)maci01 napsal(a): [ -> ]Statistické ceně dováženého medu nevěřím. U nás se minimálně platí DPH a tak není problém domluvit napsanou cenu medu níže, než se skutečně zaplatí. Dovozy mimo EU hlídá čelní správa a ta by mela poskytnout veškerá data k nahlédnutí. Kdyby opravdu ze zástupců českých včelařů chtěl, tak si lehce zjistí, kdo kolik dovezl a poukazoval by na ty konkrétní firmy, ze to není český med. Ona by se toho Nova, nebo Prima určité chytla. Pár upozornění ve zprávách a lidé by se více snažili určit původ medu. Tím by i stoupla cena u českých včelařů.
SR. Píšu z mobilu.
CS nezaujíma čo bude z medom po zaplatení cla.
CS nezaujíma čo bude z medom po zaplatení cla - to jo, ale pro výpočet cla a dph se použije domluvená cena medu.
Tak jednoduché to není, clo se platí z ceny dovozové a ta je pak podložena fakturami a převody peněz, DPH se pak naopak platí z ceny prodejní a zde je třeba rovněž nutné přesné doložení s účetnictvím. DPH je nejlépe zkontrolovatelná a nejlépe dohledatelná daň. Naše firma každý měsíc hlásí přesně zboží podle celního sazebníku: množství a ceny. Jsou to ty data, která zde poskytl lusat pro med. Samo- ty ceny jsou pak průměrované, takže někdo oproti průměru, když vezme větší množství, tak nakupuje za cenu, která je pod tímto průměrem a zase naopak.

P.
(17.12.2014 20:13)maci01 napsal(a): [ -> ]CS nezaujíma čo bude z medom po zaplatení cla - to jo, ale pro výpočet cla a dph se použije domluvená cena medu.

Dobře, snad se ale mezi námi nenajdou včelaři, kteří za účelem většího zisku med nejdříve pořádně zahřejí aby z něj vyfiltrovali všechen pyl, aby zajistili nemožnost zpětné dohledatelnosti odkud med je ( pyl pak prodají do kosmetického průmyslu) a pak jej cíleně naředí různými sirupy. Osobně jsem šel cestou opačnou, že mám koloběh vlastního vosku a do včel nejde žádný amitraz ani fluvalinat. Takže za sebe se nebojím a za pomluvače se nepovažuji.
P.

(17.12.2014 19:36)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Já bych byl s tím očerňováním konkurence v médiích opatrný,ono se to může snadno otočit proti pomlouvačům.Dodgy
Cena medu příští rok poroste...

hmm...to zní slibněBig Grin...ale ne tak slibně pro mě, když už žádný med nemámDodgy

...asi jsem prodával příliš levněCool

...snad se příští rok polepším...Angel
Z vyššej ceny vo vykupe sa moc neteš, cena sa vyvinie podla toho kolko dodá medu čína. Doma si môžeš zvýšiť cenu na únosnú mieruTongue
Tak sa podržte !
Dneska bola ponuka medu v Kauflande v Rači (Bratislava) jednotna cena za jedno kilo tesne pod 3,2 € (tusim to bolo 3,16 ) !!!
Dodavateľ Ipeľský Sokolec.

Kedže som nemal so sebou okuliare, tak som si detaily z etikety nemohol prečitať, a v podstate je to uplne jedno co je tam napisane.
Takže už si tu žijeme ako v komunizme.
Otazkou je, kto všetko sa poskladal na takuto velmi dobru cenu medu pre zakaznika.
Samozrejme ponuka sa tu mnoho a premnoho dalšich otazok ...

+ este som si vyguglil na inete zaujimavy pisomny rozhovor medzi zastupcom horeuvedenej spoločnosti a našim byvalym ministrom podohospodarstva, nech sa paci:
http://www.agroforum.sk/showthread.php?start&t=1068

myslim si ze išlo o tento med (obrazok v strede) k tory sa dneska ponukal v Kauflande na predaj:
http://www.naturproduct.sk/sk/taxonomy/term/1
a tuto som sa dozvedel ze existuje med aj z borovice:
http://www.naturproduct.sk/sk/node/7
Rado,

cena medu v reťazcoch ma už roky nezaujíma z viacerých dôvodov.

1. Drvivá väčšina medov je ZMESKA.
2. Akciová cena medu nič nehovorí o jeho bežnej cene.
3. Zákazník si sám vyberie, či si kúpi med v akcii za 3,19 v Kauflande, alebo za 5€ u mňa. Ani si nepamätám, či som mal niekedy zákazníka, ktorý by sa nevrátil.
4. Čo ma ale vie na...ť je, keď sa v takejto akcii predáva med pod značkou Slovenský med. Rád by som videl rozbor tohto medu a id...a, ktorý ho do reťazcov dodal
Pato,

akykolvek med ktory sa predava kdekolvek za akukolvek akciovu cenu v celkovej cene vratane dph pod 3.2 € je u mna podozrivy med.
Otazkou je ako sa s tym a ci vobec zaoberaju kontrolne organy.
Dalsou otazkou je co s tym robia alebo ci by s tym nemohli nieco robit spolky, zvazy a ine vcelarske zdruzenia.
Vsetci drobni vcelari, vratane Teba, samozrejme predavame med svojimi kanalmi, kde ponukame nasu kvalitu Slovenskeho (Ceskeho) medu.
Nicmene, tento nekontrolovatelny predaj mi uz pripada ako poriadna drzovka a je nacase urobit tu s tym poriadok. Ake prichadzaju do uvahy moznosti ?
Aj čínsky med môže byť kvalitný. S tou cenou nič neurobíte.
Jakou dph a daň na dovoz medu má Slovensko? Když odečtete od 3.2€ daň a dph tak ta cena je opravdu nějaká divná. Tedy pokud nekončí spotřeba uvedená na obale a řetězec to prodává, za nákupní cenu, nebo pod cenou, aby se toho vůbec zbavil.
Mně ty amatérské kecy začínají čím dál víc vadit. A neznám Slovenský obchodní zákoník, ale pokud uvádíte med na trh, tak není vyloučeno že můžete být podle něj žalováni.
Jednak kdyby jste znali podmínky řetězců tak tam dodavatel musí takové "dumpingové" akce dělat - víceméně na své náklady, pokud tam chce prodávat své zboží. Nakonec i jemu se může akce vyplatit, protože mu může nalákat zákazníky kteří doposud podléhají tvrzení že med od včelaře je kvalitnější a chutnější.

A proč amatérské - protože i poloprofesionál by se praštil přes kapsu Smile a koupil by za 3€ alespoň jednu skleničku.

Jednak by ochutnal - možná budete překvapení a můžu vás ubezpečit že spoustu takto zakoupených medů bych si klidně kupoval - a taky si nechat udělat pokud to neumí pylovou analýzu atd.

Místo pomlouvání o podezřelých medech. Mimochodem - ta firma nevykupuje slovenský med? Smile

Možná pomlouváte svůj. Cool
Poznám celú historiu fir. iS. Oni vykupujú aj slovenský med, no ovšem čo je v pohároch, by som za to nedal ruku do ohňa.
A kde je slovenský med? No predsa v severských štátoch, tam sa na nom pedsa dobre zarobilo.
(21.12.2014 14:24)Rado Chudý napsal(a): [ -> ]Nicmene, tento nekontrolovatelny predaj mi uz pripada ako poriadna drzovka a je nacase urobit tu s tym poriadok. Ake prichadzaju do uvahy moznosti ?

Nejdřív podat stížnost kontrolním orgánům na nízké ceny podezřelého cukru v obchodech.
cena musí byť nízka,aby sa po ňom zaprášilo a dlho sa v obchode neohrial..nakoľko by mohlo niekomu napadnúť dať zmerať hmf,c4 cukry a aktivitu diastázy Smile.. peľové zrná budú asi ok..stredoeurópske...btw,výkupci slovenského medu majú iné problémy,než predávať med z roku 2014 za 3€..
Ja som na ten ''MED'' tiez dneska pozeral,malo to oznacenie SK,ale z kodu som nepochopil ci to bolo len balene na SK,alebo aj vyrobene na SK,krajina povodu nebola uvedena.Za taku cenu to zavana nejakym podvodom ked sa tuto sezonu vykupoval med na SK v cenach od 2.2€/kg az 2.8€.kg
Aby ho nejaky predajca predaval v hypermarkete vo flasi aj s DPH za 3,16 to by isiel pod naklady... chcelo by to aby to preverial inspekcia co to je za med a ci to vobec je Med.Angry

(21.12.2014 13:13)Rado Chudý napsal(a): [ -> ]Tak sa podržte !
Dneska bola ponuka medu v Kauflande v Rači (Bratislava) jednotna cena za jedno kilo tesne pod 3,2 € (tusim to bolo 3,16 ) !!!
Dodavateľ Ipeľský Sokolec.

Kedže som nemal so sebou okuliare, tak som si detaily z etikety nemohol prečitať, a v podstate je to uplne jedno co je tam napisane.
Takže už si tu žijeme ako v komunizme.
Otazkou je, kto všetko sa poskladal na takuto velmi dobru cenu medu pre zakaznika.
Samozrejme ponuka sa tu mnoho a premnoho dalšich otazok ...

+ este som si vyguglil na inete zaujimavy pisomny rozhovor medzi zastupcom horeuvedenej spoločnosti a našim byvalym ministrom podohospodarstva, nech sa paci:
http://www.agroforum.sk/showthread.php?start&t=1068

myslim si ze išlo o tento med (obrazok v strede) k tory sa dneska ponukal v Kauflande na predaj:
http://www.naturproduct.sk/sk/taxonomy/term/1
a tuto som sa dozvedel ze existuje med aj z borovice:
http://www.naturproduct.sk/sk/node/7
len aby vás niekoho nenapadlo dávať ten med iniciatívne analyzovať...odber vzorky musia vždy zabezpečiť pracovníci štátnej správy (majú na to stanovenú metodiku), inak by vás mohol hocikto obviniť, že ste vzorku sfalšovali a pod. ak by ste si to aj nechali zanalyzovať, tie výsledky by nikto nebral vážne....
Niekedy bývajú za podozrivo nízkou cenou tovaru aj podvody s DPH pri tzv. karuselových obchodoch.
Referenční URL's