Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Meteorologová hlásí, že zejma bude asi až do 10. května...
https://meteobox.cz/zpravy/421284-zima-p...e-a-teplo/

Zejma, zejmovitá ale skončí už 30. dubna...tvrdím já Big Grin
(20.04.2017 21:08)JosPr napsal(a): [ -> ]Vyjasnuje se,s urodou ovoce to zacina vypadat zle...Jdu skrtnout baliky slamy,kvetou mi na zahrade merunky,broskve,tresne,svestky,zacinaji jablone..40 stromu v kvetu..Vic asi udelat nemuzu...Sad
Tady bych musel zapálit stoh slámy. Už teď je -5,2°C
Letos nebude ani pecka.
V NITRE dnes -2,5 stupna celzia. Asi to neboli len prizemne mraziky. Snad to agat neschytal.
U nas prez den cca 5-7 st. Sem tam se objevi kridylko v backurkach a s cepickou jak leti pro vodu. Vse krom jabloni je v plnem kvetu. Dnes do rana -4 a vypada ze bude komplet vyreseno. Ani jsme tam rano radeji neselSad. Pomalinku zacinam take prikrmovat oddelky, ktere byly jen na 1VN. Jinak vcely krasne v sile, snaha by byla. Uz by to chtelo......
U nás -6.5, jabloně a švestky(kromě skorých) ještě nekvetou, ve Zlíně o 5 km dál jen -3,ale zase jim už kvetou i některé jabloně.
Tak dnes jen -6,2°C, pak se trochu zatáhlo a teplota stoupala.
V každém případě dokonalý reset jara.
u nás už -5 a to stromy v kvete, je to v....Angry
Tak u nás bylo nakonec do -2,5°C a krom třešní, které se trochu začínají tlačit do květu, zatím nekvete z ovocných stromů nic. Řepky ten chlad také pěkně přibrzdil, takže snad dřív než za týden ještě nerozkvetou. Doufám tedy, že žádné větší mrazy už nepřijdou a brzy to tu vše nabere ty správné obrátky. Včely si myslím, že v síle letos mám - některé jsou již na 4 nástavcích 39x24. Tak pokud nic nepokazím, nemuselo by to být špatné jaro, jak to možná před pár dny vypadalo. A teď jenom doufám, že jsem to všechno nezakřikl.
Vcely mate na 4 nastavcich 39x24?
já mám taky 90 %včelstev na 4 nástavkách 39x24
Pěkné, bohužel si nejsem při letošním průběhu jara, zda to k něčemu bude.
Třešně už po včerejším mrazu nerozkvetou. Jiz nyní rezavé včetně rašících lístků.Jabloně možná přežily. To se ukáže tak za týden. Jistá je snad jen pampeliška.
Bohužel jak dlouhodobá předpověď od našeho meteorologického ústavu, tak i na Accuweather nedává moc šancí na nějakou snůšku behem května. Teploty podprůměrné zataženo, deštivo.
U silných včelstev pak spotřeba může až převyšoval přínos.
Začínám být lehce pesimistický. No nechme se překvapit.

CHMI dlouhodobý výhled
AccuWeather - teplota v nižších polohách
S takto dlouhodobými předpověďmi bych si zatím opravdu hlavu nelámal. Netvrdím, že to tak nakonec nemůže být, ale pravděpodobnost je v řádu procent, tedy podobná, jako že bude letos teplý podzim a včely budou plodovat až do konce listopadu.
U nás bylo nejvíc asi 4,6 mínus a nezdá se mi že by to poškodilo třešně ,to se uvidí. Trávu máme malou a pampelišky budou kdoví kdy. Včelstva mohutně sílí a zásob mají na měsíc a víc.Koncem května mohou být narvané medníky. Já budu když tak pesimista až koncem května. Já jsem na takové dubny zviklej.
Ovocia bude v hypermarketoch dosť lebo dodajú 12 mesiačikovia zo Slovenska ..Tongue

Včera nemrzlo a bolo faj teplúčko a dnes je zatiahnuté a za hodinu idem prezerať včely ...Cool
(22.04.2017 7:54)JKL napsal(a): [ -> ]Pěkné, bohužel si nejsem při letošním průběhu jara, zda to k něčemu bude.
Třešně už po včerejším mrazu nerozkvetou. Jiz nyní rezavé včetně rašících lístků.Jabloně možná přežily. To se ukáže tak za týden. Jistá je snad jen pampeliška.
Bohužel jak dlouhodobá předpověď od našeho meteorologického ústavu, tak i na Accuweather nedává moc šancí na nějakou snůšku behem května. Teploty podprůměrné zataženo, deštivo.
U silných včelstev pak spotřeba může až převyšoval přínos.
Začínám být lehce pesimistický. No nechme se překvapit.

CHMI dlouhodobý výhled
AccuWeather - teplota v nižších polohách

Kéž už by bylo aspoň těch 15-17 °C.... Větší problém než s medem bude letos problém s chovem....Na med stačí několik dnů přínosu, ale pochybuju, že se stihnou při tomhle počasí oddělky k distribuci v termínech do 18.6., a i tak to bude o neustálém krmení. Problém bude i s oplozováním matek.... Vzhledem k tomu, že počasí dokázalo přinutit chovná včelstva zrušit serie matečníků, a zůstaly na dvacetikusovou serii v osiřelci 1-2 matečníky a při matce dokázali zrušit všeckoBig Grin.....a k tomu si na přirozené matky si ještě chvíli počkáme.....nevidím tyhle záležitosti v dobrém světle. Letos to bude loterie jak vystřižená...Dodgy
Ono to nebude dáko tragické lebo rojov a prirodzených matiek bude abnormálne dosť. Počasie sa už začína zlepšovať a stačí 3 - 4 dni čo budú medníky plné, o 8 dní točím prvý med a potom robím oddelky.
Nádej zomiera posledná!
Merkuri...ty tam máš uplně jiný počasí. Jestli tomu 6,9°C....co tu máme řikáš, že se to vylepšuje? ....Hele mám na vodě 4 včely - ale teď nemůžu tvrdit, že když nejsou včely na vodě, tak je snůška.Big Grin
V březnu bylo nadprůměrně teplo, v dubnu zase nadprůměrně chladno , v květnu s vysokou pravděpodobností bude zase nadprůměrné teplo - klima se takhle v delším intervalu obvykle chová - stačí porovnat průměry teplot za delší období, liší se minimálně.
Dnes je +13C a neprší, počasie sa zlepšuje, tu je to aktuálne počasie a niekedy je aj rozdiel v pluse. Cool

[Obrázky: Po_asie.jpg]
Včera som otvoril jedno včelstvo a keď som bol až dolu pri stavebných rámkoch, tak som ich vyrezal. Ešte neboli zaviečkované ale komplet zakladené. Zaviečkovanú trúdovinu po okrajoch rámkov som narušil nožom.
Dnes som chcel pokračovať, ale iba chcel. Zima, prší...
Referenční URL's