Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
[Obrázky: B1_STME01.jpg]

Počasí ze staniceČHMÚ ve Starém Městě u UH dnes 07. 02. 2012
Neda mi to se nepodelit s merenim, jak velky rozdil v nocnich teplotnich vykyvech predstavuji jasne a zatazene noci (posledni aktualni dve).

[Obrázky: vyvoj-pocasi-zatazeno-vcelnice.png]
Dnes v 13 hodin +9 ve stínu.Včelstva situovaná k jihu mírný prolet jen některé což svědčí že potřeba se vyprášit ještě není tak akutní.Většina klidně sedí v chomáčích a podle zběžného poslechu zatím vše v pořádku.Trochu jsem jim pomohl z vyklízením podmetů jelikož po odběru měly vracím podložky zpět do úlu tak to není nijak náročné.Podle spadu včelstva odebírají více zásob spad už nekopíruje jen uličky spíše se začínají rozprostítat po celé ploše pod chmáčem u některých se zvýšil spad mrtvolek na každé podložce je něco málo kondenzované vody.Zatím žádné ztráty ovšek krizové období teprve začíná.Včelařské jaro je za dveřmi.
Oteplilo se - přes den cca 5°C. Včera a dnes v noci roztály poslední zbytky sněhu, prší, všude mokro a bláto.
Prievidza 5°C, dnes slnečno, na chodníkoch a cestách snehová brečka....
Český Těšín,19.2. 12hod, 9°C

Včely zalezlé v úlech,pouze 2-3 vylétly,ale za chvíli se vrátily. Před pár uly bylo na sněhu vidět,že se ve větším pročisťovaly.
Na viz. níže fotkách je vidět rozdíly v zateplených a tenkostěnných úlech. V zateplených zalezlé v uličkách a jakoby nevěděly o počasí venku a v tenkostěnných to již krásně žilo.

Zateplený:
[Obrázky: zateplen.jpg]

Tenkostěnný:
[Obrázky: tenkost_nn.jpg]
Tak je to jak na houpačce - ráno -8°C po poledni + 6°C. http://www.pla.cz/portal/srazky/cz/mereni_125.htm
Řepka už není kryta sněhem a tak pěkně vymrzá Undecided a rašící bledule a sněženky jsou po ránu jako ze skla.
(19.02.2012 17:38)Rostislav Szturc napsal(a): [ -> ]Český Těšín,19.2. 12hod, 9°C

Včely zalezlé v úlech,pouze 2-3 vylétly,ale za chvíli se vrátily. Před pár uly bylo na sněhu vidět,že se ve větším pročisťovaly.
Na viz. níže fotkách je vidět rozdíly v zateplených a tenkostěnných úlech. V zateplených zalezlé v uličkách a jakoby nevěděly o počasí venku a v tenkostěnných to již krásně žilo.

A mají možnost v tom zatepleném úle včely vylézt nad horní loučky a nebo folie sedí přímo na loučkách?
Dnes ráno probuzení do zimního počasí všude ležel poprašek sněhu přičemž mírně poletoval celé dopoledne pak se oteplilo na +4 a vše roztálo.Na včelnicích ticho a klid.
Přitom minulý čtvrtek +16 a na včelnici to vypadalo takto

[Obrázky: v_ela_foto_259.jpg]

včely už jsou vyprášené obzvláště čerstvě vyprané prádlo a auta si přišla na své a začal shon za pylem a vodou.Oproti dnešku krása.
na počasí je výborná stránka http://www.yr.no
dejte hour by hour a máte přesně jak bude hodinu po hodině....fakt jim to souhlasí
It´s great Smile Jen je to time for time - jsou zde i Valtovice Big Grin
já na ní přišel tak, že jsem byl na běžkách a hned dopoledne po namazání se mi to začalo lepit jak se změnilo počasí... a okolo jedoucí němci jeli v pohodě...vylezlo z nich , že mažou podle norů...??? netušil jsem co to je, tak mi to vysvětlili a fakt to v 90% souhlasí...i ty hodiny, kdy začne pršet...nechápu, každopádně od té doby se mi to nelepí....Smile)
Dnes u Nás velice škaredě. Včelky zalezlé a já mohu krásně pracovat na opravě úlů...Smile
Víkend podľa predpovede zatiaľ vyzerá skvele,takže bude skvelá príležitosť na jarné prehliadky včelstiev.Ja mám na pláne preloženie do čistých nástavkov,úpravu zateplenia (výmenu navlhnutých utepliviek),dezinfekciu okolia úľov a celkovo jarné upratovanie na chalupe.Už teraz sa teším,ako v nedeľu večer od únavy padnem jak kabela .
tak u nás zataženo, občas pršavo, no a teplota kolem 4.SadSad
U nás taky zataženo, prší nebo mrholí, teplota kolem +5C. Ná pátek ale hlásí odpoledne +15C, pokud bude slunečno, tak se do nich kouknu. O víkendu jsem bohužel v práci.
U nás zataženo, ale teplo a včely lítaly jako divý.
Na sobotu hlási aladin u mňa 17°C.Tak to vyzerá,že konečne spravím jarné prehliadky aj ja.Doteraz to počasie dáko nespolupracovalo,tak snáď to vyjde.Rolleyes
Taky se těším, konečně se holky budou moci pořádně vyprášit.
14°C plus modrá obloha, včely hromadne zo skládky kukurice prinášajú "kukupeľ", ale aj prvé obnôžky prírodného peľu z podbeľu liečivého (Tussilago farfara). Za krátku dobu rozkvitne drieň a rakyta, bohatý stôl bude pre včely prestretý, ale len vtedy, ak teplota bude nad 12°C. Anton
Referenční URL's