Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
U nás na severovýchodě Vysočiny ve čtvrtek 26.4. šli do květu třešeň ptačí a javory. Řepka má zatím tedy dost času. Cool
Kolem Mělníka je řepkové žluto, ale neviděl jsem ani jeden úl.
Mám posbu na všechny z Vás - pokud u Vás už kvete řepka, vstupte do porostu a sledujte počet pracujících včel. Totéž zkuste prosím sledovat i u ovocných stromů, zejména třešní. Možná budete překvapeni.
iRP
Tak jsem včera stál pod třešní a ten hukot větru překrýval bzučení sem tam nějaké včelky. Dnes jsem pozoroval jak se 10 minut včelka snaží letět nad silnicí proti větru a stála pořád na stejném místě. Pampelišky už taky kvetou ale včelka na nich není.
Takže byť je teplo a slunce tak díky silnému větru (i v noci a ráno) pro včelky nic moc. Navíc je to hodně suchý vítr takže nektar hned vysychá.
Při tomto tropickém jaru všechno vykvete a odkvete během chvilky a holky si to ani neužijou.
Zatím to vypadá stylem - před třemi dny ptačinka, předevčírem třešeň, včera pampeliška, dnes jabloně+hrušně, zitra řepkaUndecided
Já jsem v 310 m.n.m. a přesto je to u nás vše zpožděné,něž třeba o 5 km dále.U nás je východní a celý jižní obzor zakrytý táhlým zalesněným kopcem (chlumem).A západní a severní obzor jsou otevřené(teď jsou v dálce vidět dosud bílé Krkonoše).Takže je u nás chladněji,než by mělo možná na tu nadmořskou výšku být,protože od západu či severu někdy pěkně funí.O malinko později vyjde slunce atd....Je to lokální.U nás třeba meruňky nejdou ani náhodou. Vykvete třeba,ale to je tak všechno.Některé jabloně na to tady také moc nejsou.Teď jak se oteplilo,tak to všechno vyrazilo jako na povel.Třešně kvetou jako blázni,švestky nakvétají,......podél plotu na zahradě máme nasázené mahony a ty právě začínají rozkvétat.Jde z nich omamná vůně....Smile Je to paráda to teplo.Ta perspektiva toho,že nás teď čeká nějaký ten měsíc teplo mě naplňuje optimismem......Big Grin
Dnes konečně přestalo foukat a včelky hned vylétly na vše, co kvete. Kvete to ale moc najednou a rychle. Nikdy nebudeme asi spokojeni, jako ti vesničani v Sedmi statečných, jak je charakterizoval Stařec ...
Jiří
Dnes ráno, když jsem šel přes zahradu, jsem byl mile překvapen, v 5:30, teplota 15°C, třesně, višně, broskve jen hučely, holky z úlů odlétaly a přilétaly ostošestSmile.
Tento způsob jara zdá se mi poněkud rozmarným.
Jdu zkontrolovat zda to včerejší krupobití centimetrovými kroupami neukončilo letošní snůšku.
Včelařům v okolí Chlumce nad Cidlinou kde 3.5. napadlo 30 cm krup tedy nezávidím.
Na druhé straně to byl první větší déšť po téměř třech týdnech.
Počasí se konečně vrací ke květnovým normálům-ty zmrzlé ale doufám letos již vynechá.
Tak zmrzlé letošní pozval načas ale odejdou až po pátku, kdy si snad už naposled zařádí.
Příští týden budou mít včelky konečně dostatečné teplo aby mohli paběrkovat na končící řepce, kterou letos z půli proflákaly díky větru dešti, zimě a tím že zároveň kvetli jabloně.
Alespoň ještě pokvete kaštan. Co ale budou nosit pak?
Traja zamrznutý už prešli okolo, ale ťahajú za sebou káru a tá prejde okolo dnes v noci. Na Orave sú ohrozené hlavne čučoriedky, sem tam ešte nejaká jabloň a kto vie ako to dopadne v "teplejších" lokalitách. Podľa http://www.medard-online.cz/index.php to vyzerá hrozivo.
Dneska rano jsem vysel na zahradu a do reci mi nebylo. Vsechno ovoce krome jabloni a hrusek uplne zmrzle. Tolik plodů na stromech nepamatuju, a ted toho. Je to hruza. Brambory, fazole, reva, jak kdyby jste ji oparili. Je to spatne.
JV Morava.
Ps:snad to u vas dopadlo lepe
U nas zatial vsetky orechy ako aj minuly rok cele zmrznute, co sa nezakrylo to aspon primrzlo, hrozna kopec, fazula, jedly gastan, a kopa ineho Sad
Na Těšínsku to vypadá obdobně, brambory, rajčata, ořešak (ostatně jako loni), akáty a u mě i políčko pohanky - vše vzal mráz! Jablek je na stromech dost, ryngle taky, třešní je přiměřeně, ale švestky a hrušky nejsou...
Tady v podorlicku je to stejné. Včera jsem naměřil -3.9°C. Všechno citlivější pomrzlo - i kvetoucí kaštany, azalky. Ve vzešlé směsce Maja to spálilo pohanku. Kapradiny, borůvky - všechno v háji.
Včely na toto počasí zareagovaly extrémním zvýšením bodavosti. Ještě před 14-ti tny se dala upocený před bouřkou metr před česny sekat tráva a včera v 9 večer 15m od včelnice se nedalo projít, aby dvě tři strážkyně nenalítávaly na hlavu.
Těm kdo dnes půjdou vytáčet med nezávidím. Snůška ustala a včely se překlopily do režimu strážení.
Mimochodem když sleduji ty výkyvy v bodavosti tak by mě zajímalo jak lze objektivně hodnotit bodavost u šlechtitelů.

Tak jsem mrkl jak dopadly nasazené třešně a švestky - katastrofa i 7mm plůdek je zhnědlý - je po úrodě. I mšice co byly na výhoncích se válejí pod stromem - takže redukce medovice.
U nás taky mrzlo. Poznal jsem to,když mi netekla voda z hadice ... a najednou vystřelil led. Rajčata a papriky jsem měl přikryté, tak uvidím. Jinak jsem to nekontroloval ... broskev, třešně i jabloně už jsou dávno odkvetlé, tak jsem nepředpokládal, že to nevydrží. Včely ale ostré byly. Začíná mi kvést svazenka.
Včera -3°C, mráz spálil téměř vše, broskve, meruňky, třešně, višně, ryngle, snad přežily švestky a jablka. O zelenině a květinách ani nemá cenu mluvit.
U nás (turnovsko 400 m.n.m.) vcelku dobrý.Brambory jsem radši přikryĺ,ale jinak vše v pohodě. Švestky ale nebudou,téměř vůbec nekvetly.
Ty třešně u nás hnědnou i v 6m nad zemí - to nebyl přízemní mrazík ale regurlérní mráz. Dokonce jsem dnes koukal jak bělají kuličky rybízu a divně vypadají i plody angreštu (1cm). No prostě jak to letos slibně vypadalo - no a stačil jeden pozdní mráz a je vymalováno. Jahody jsem měl přikryté tak snad přežily, ale ty luční všechny středy hnědé.
Ty květy kaštanu taky hnědnou i na vrcholu.
A máme další záminku, proč zdražit potraviny . . .
Tak u nás pršelo celou noc, jsem zvědav, co to udělá s přírodou, ani se zatím moc neochladilo...
Referenční URL's