Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Na břeclavsku...
No u nas si na nedostatek deste relativne nestezujem. Ale vcera jsem vytahoval cesnek a prekvapilo me, ze vrsek byla poctiva lepiva hlina (cerna, ne jil), ale koreny cesneku (10-12cm hloubka?) mely jen normalni vlhkou nelepivou hlinu, koreny sly dobre ocistit. A to poslednich par dni prselo...
Takze ono ikdyz pekne prsi, neznamena to, ze je hloubeji dostatek vlahy. Az se budem divit, ze prselo a neco nam nedava nektar Smile
Chose
Od rana jsem slunce nevidel,zatazeno,u Pohorelic 20 stupnu,doma pry 13 a pocitove uplne v .....Opet silny vitr.
trnavsko = breclavsko... na chlp presne ako pisal gupa - vcera aj dnes..
Frýdeckomístecko - 11 stupňů, zamlženo a déšť. Kdybych neměl na stole kalendář, pohledem z okna bych tipoval Dušičky...
U nás (Podblanicko) něco mezi 13-14, zataženo bez deště a mrholení (v poledne, teploměr v podstavci pod úly) a ne snůška, nýbrž masakr!! Včely padají metr před úly do trávy a docházejí to pěšky. Není to jen medovice, asi polovina nese pyl a polovina toho pylu jsou obří žluté rousky. Netuším, kde by kolem mě byla hořčice a nenapadá mě, z čeho jiného by tohle nosily.

Taky jsem netušil, že si vybírám stanoviště, kam vedou bahnité cesty - tři roky byly suché a tvrdé jako mlat. Obě stanoviště. Nemám teréňák a tak to mám napínavé.

výška 430 mnm
Tak holky jen hrály divadlo, v úlech toho moc není. Voní to kolem úlů, ale nic moc. Prostě mi jen udělaly parádní představení a já jim to sbaštil. Stejně je mám rád. Nemusí pršet, stačí když kape. Hlavně když neubývá.
Na jednom stanovišti v lese také pořád něco nosí, ale tam nosí vždycky, i když jinde nic není.

Tome, pokud cestou za snůškou někde jemně mžilo, mohly být včely ztěžklé kapičkami vody...
Z tých predpovedí počasia mám deja vu. V r. 2010 hlásili dva mesiace zlepšenie počasia, ale ak ten pekný deň mal nastať tak počasie sa pokazilo len kúsok, ale vždy tak, že včely nič nedoniesli. Nakoniec mi včely hynuli od hladu. Teraz to urobím tak, že si strážim zásoby, zložím nízke medníky, plodisko zakrmim doplna ako v auguste a vrátim medníky naspäť. Ak bude treba tak o 2 týždne znova. Čakať neprimerane dlho na znáškový deň je riziko.
V Poľsku tornádo, v Česku lokálne záplavy, už chýba len piesková búrka na Záhorí...
Já už prikrmuju druhý týden. Je tady cekem zima a přínos je minimální
Když bych chtěl taky přikrmovat, tak to bych měl sundat medníky, aby mi do medu nepřišel cukr (pokud nechci krmit medem). Ale co místo pro včely, když po odebrání snížím sestavu na 1/2 prostoru? Jakpak se tenhle fígl dělá?

Není to tu náhodou popsáno v nějakém tématu, abych to tu neplevelil? Vyhledávání mi neporadilo?

Díky za rady.
Albert, teda ak zložíš medníky, tak asi naložíš výklz...Ak teda plodisko /predpokladám máš 2x3/4 lang/, kde budú potom včely poriadne natlačené:1. nevyvoláš si rojovku? 2: zapraceš plodisko roztokom čím zároveň výrazne obmedziš matku v kladení.
Ako vlastne im ten roztok podáš? Vychodí to len na rámikové kŕmitko. Potom ale to naplnenie plodiska hodnú chvíľu trvá. Ináč si to neviem dosť dobre predstaviť. Ď.
..ja si to predstavujem tak, že Albert da dole medník aj s plástami, na plodisko 2x 2/3 L da prázdny medník ( 1 ci aj dva) s nejakým krmidlom na cukr. roztok a myslím si že včely aj ked v tých prázdnych nádstavkoch sa pomestia. Po zakrmení vráti medníky s plástami...
Štandartne mám NN -VN a NN medník, alebo 3+1 NN, takže miesta je dosť. Vždy teda zložím NN medník, vložím stropné krmitko /8 l = 5 kg cukru/, ale dám odhadom podľa potreby a ak treba tak aj 2x. Kedykoľvek, ak je dlhotrvajúca pauza. Múdrosti o prenesení zásob do medníka už neberem vážne, pretože som na ne už doplatil. Absencia zásob obmedzí plodovanie a pomer VD a patogenov ku mladým včelám je smrteľný.
Medníky = 3/4 L s panenskými plástami, ktoré sa používajú iba ako medníky už cca 5-7 rokov.
(09.06.2020 9:41)edo napsal(a): [ -> ]..ja si to predstavujem tak, že Albert da dole medník aj s plástami, na plodisko 2x 2/3 L da prázdny medník ( 1 ci aj dva) s nejakým krmidlom na cukr. roztok a myslím si že včely aj ked v tých prázdnych nádstavkoch sa pomestia. Po zakrmení vráti medníky s plástami...

To mu ale asi to krmení dají do těch prázdných medníků, ale on má zájem plnit krmením plodiště?

Já přemýšlím, zda by se v takovým bezsnůškovým období nedal odebrat medník s medem, místo něj dát nový nástavek mezistěn a krmit. Získat tím vystavěný částečně zanesený nástavek nového díla. Ten pak zase při snůšce sundat výměnou za medník s medem. Včely by se tím udržely rozplodovaný i bez snůšky, pro další snůšku. Nevím ale jestli na to není moc zima, nebo to není úplná blbostSmile.
Včely nemajú dôvod prenášať zásoby z plodiska do medníka. Nie sú hlúpe, ale kedže evolúcia nemá cieľ, tak možno také raz budú Smile
Medníky skladám preto, lebo nie je znáška, sú prázdne a teda med nie je ani v plodisku. Ak by bol med v medníku, musí byť aj v plodisku. Ak ho minú z plodiska , prenesú ho tam z medníka. Naopak to nerobiaIdea
Po Werichovsky: včely, jak raz mají med v plodisku, snaži seho tam mít. Jak ale ho tam nemají, vezmou si ho z medníku, nebo medné komory, co je totéž. A když ho nemají ani v medníku, ani v plodišti, tak umírají hladem, kradou a jedí vlastní deti.

(09.06.2020 7:51)BOBC napsal(a): [ -> ]Když bych chtěl taky přikrmovat, tak to bych měl sundat medníky, aby mi do medu nepřišel cukr (pokud nechci krmit medem). Ale co místo pro včely, když po odebrání snížím sestavu na 1/2 prostoru? Jakpak se tenhle fígl dělá?

Není to tu náhodou popsáno v nějakém tématu, abych to tu neplevelil? Vyhledávání mi neporadilo?

Díky za rady.

39x24 máte včely na 2 N ? Tak či tak do budúcna skúste zaviesť aj polovičný profil= polmedníky tak, aby Vám do dvoch NN vošiel jeden VN rámik 24-0,8/:2
Ak ste teraz na dvoch, tak im len dotlačte zásoby doplna a môžete po kontrole spadu preliečiť KMr. Potom prihodte tretí VN ako medník a čakajte na znášku. Po dvoch jalových týždňoch to môžete zopakovať. Prázdne medníky sú ľaké - nenarobíte sa Wink
Ak to niekoľkokrát zopakujete, tak potom predajte včely, alebo ich presťahujte.
Jsem na dvou nástavcích plodiště a jednom medníku (někde i dvou). Sice jsem z medníků už utáčel, ponechal jsem ale hodně zásob. Moje myšlenka vede spíše tím směrem, kdyby bylo ještě 14 až 21 dní tohle počasí, jak udržet včely bez omezení rozvoje, pro případnou následnou snůšku. Napadlo mě na základě Vašeho příspěvku pokrmení se sundaným medníkem s medem a dočasným vložením náhradního medníku mezistěn, aby měli místo i práci a navozený pocit dostatku a ještě bych využil stavbu nového díla?

Druhá moje myšlenka je, že jsem sice ponechal zásob dostatek, tak vlastně není žádný problém. Ale co kdybych při vytáčení ponechal méně zásob, ty by vlivem dlouhodobě špatného počasí docházely a já potřeboval přikrmit. Pak je mi Váš postup jasný, jen mám obavu o místo pro včely. Včely mi obsedají naplno všechny nástavky i podmet. Pokud bych odebral medník a zakrmil, myslím, že by byl problém s místem, museli by sedět i před úlem.

Co je potom lepší, sebrat jim místo o nástavek a zakrmit, nebo zakrmit do mnou navrženého náhradního nástavku s mezistěnami.

Asi to celé komplikuji, ale připadá mi dobrý mít v tom jasno pro případ, že bude opravdu snůškově tak špatné období, jak jste výše uváděl, že jste již zažil?
BOBC:
svoje okolie-zdroje znášky asi poznáš, o 14 dni je slnovrat, včelstva tak ci tak sa začnu chystať na zimu. Pokial si ponechal dosť zásob, nekrm, to co je v uli (pišeš že si im nechal dosť).
... včely-lietavky sa nemajú na com upracovať (ked není znáška), viac menej je to trošku lotéria ako sa rozhodneš Cool
No jo, zas už je tu ten slunovrat. Pokud nebude medovice (ta u nás umí být), tak je vlastně už konec.
Není od věci mít rezervní zavíčkované zásobní rámky. Pak je lze dodávat do 1N výměnou za prázdné souše či pylové desky. (V mém případě mám v 1N převahu pylu, který následně umístím do oddělků.) Riziko přenesení do medníku je nulové a včelám neměním velikost prostoru.
Referenční URL's