Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
kde jsi to fotil, nechceš pozorování vložit na biolib?
Včera velký prolet a troška pylu. Dnes od 13:30 velké hemžení Smile Včelky nosí spoustu pylu, a chodí i na vodu. Létaly ještě v 18:00, na sluníčku bylo 19 stupňů. Ještě teď je 9,5 stupně.... Jaro je tady....
V podpise nemá byť len "Benátky" ?Wink
Možná by se to hodilo spíše do vtipů ...

Jaro nebude. Mayové přestali dělat svůj kalendář proto, protože věděli, že bude už furt prosinec.
Tak na južnej pologuli bude potom stále leto!Big Grin
Trochu optimizmu nezaškodí chlapci, dnes to bolo oveľa lepšie, aj keď slnka veľa nebolo, stačil so podať cukrový roztok (CR) za dva dni 65 včelstvám, primo do voľných plástov, zostali mi ešte 4 včelstvá. Zo zásobami u mňa je to všelijaké, na váhe malo včelstvo od 1.11 do 31.4 7,0 kg zásob, takú spotrebu som na váhe ešte nemal za rovnakých čas váženia.

Nasledujúce dni pre včely budú priamo ukážkové, teploty až do 17°C, možno i dážď, ale i ten je potrebný, treba doplniť spodné vody, už 28 rokov sa im jej nedostávalo. Hore hlavy, pamätám si aj horšie časy v mojich začiatkoch.
Už dlho som poukazoval na to, že takéto niečo môže prísť, o pár rokov sa omeškalo, ale predpoklady vedcov sa naplnili.
A je to tu !!!
Na východe Slovenska pohybovala teplota prevažne v mínusových teplotách. Výraznejšie sa oteplilo až 10.4.2013, dnes počas obeda +12. Kontrolujem včelstva (mám úle typu B, zateplené) a zisťujem, že sú silné, majú značné množstvo zásob , ale veľmi málo zaviečkovaného plodu a takmer žiadny novy plod. Dlhá zima sa zrejme podieľa na neskoršom rozvoji včelstiev. Dnes nosia troška peľu, kvitne šafrán a začali pučať vŕby. V minulých rokoch som mal včelstva silne rozplodované, koncom apríla som nasadzoval medník. Predpokladám, že teraz je to v severnejších oblastiach podobne.
(09.04.2013 17:59)Axolotlik napsal(a): [ -> ]kde jsi to fotil, nechceš pozorování vložit na biolib?

To bych mohla jenom pozorovat a fotit... ještě zajíce, co vše okoušou a lišky, které chodí po spodní louce. Jsou všichni nějak ochočení a vůbec se nebojí. Máme ale psa, takže nejdříve odháníme a potom psa vypouštíme. Big Grin
U nás celý den na střídačku slunce - déšť, akorát vítr je stálý Big Grin Teď čtu, že příští týden se má zase začít ochlazovat, jako kdyby nějaké výrazné oteplení tady už bylo Huh
Jihozápadní okraj středočeské vrchoviny. Od rána zvyšující teplota od 7 - 18 °C, poměrně silný studený vítr. Vítr cca o 15:00 hod ulehá, a cca v 15:40 silný hukot na včelnici. Masivní prolety mladušek. To trvalo do 16:20 hod. Poté asi hodinu řídké výlety včel z úlů, ale v 17:15 opět silná aktivita včel a příliv pylu. Létali až do 19:00 hod. Je to radost.
JK
Jo jo. Taky mi Kohoutová říkala že se mi rojej včely.
Ešte zopár teplých dní a zakvitne lieska. Konečne.
V polabí na roudnicku to má líska již dávno za sebou. Včera jsem objevil pyl na prvních vrbách. Odněkud ho včera a dneska nosily ohromné množství, žlutej a taky oranžovej. Taky jsem už koupil první pigáro.
Vykvetly petrklíče. Prvosenky. Jarní.
Tak to už snad je jaro, ne?
To množství pylu a mrak včel nad lískami mě taky překvapil a to se dnes vyšplhala teplota jen ke 14°C. Zítra bude svítit celý den, takže si donesou pylu na celou sezónu.
Za jak dlouho po přinesení do úlu je pyl pro včely použitelný?
Nejspíš hned. Ani ho nemusej zahušťovat.Big Grin
Jako když si přineseš domu mouku?
Oknem vletěl čmelák, a zas vyletěl.
Instalace jara právě proběhla.
Referenční URL's