Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včera na Hornej Orave -7,+7 °C - zmrzol mi vinič. Včielky sú už v spálni, niektoré sa prechádzajú po vyhriatych stenách úľa. Hlásia babie leto...
Predpoveď na dva týždne na juhozápadnom Slovensku vyzerá príjemne.Vcelku ustálené teploty 15-20°C dávajú včelstvám šancu doplniť si zásoby peľu,najmä z chryzantém, k jarnému rozvoju.Poniektoré včelstvá majú minimálne peľové zásoby,takže dúfam,že to využijú.Včielky sú odpočinuté a nie sú také vysoké teploty ako posledné dva roky,kedy september a október boli nadpriemerne teplé a suché.Takže podľa mňa,konečne ideálna jeseň,kedy sa zimné včely "nezoderú" .
Přátelé včelaři,

máte-li zájem o podrobnější předpovědi počasí u Vás, či kdekoliv v ČR, pak doporučují - pokud ještě neznáte:
http://www.meteoskop.cz
  • nahoře vepište místo, kde chcete předpověď znát...
  • je zde uvedena předpověď po hodinách (!) na několik dnů dopředu a další možnosti...
  • funguje to pro celou republiku - od Aše až po Ostravu, Břeclav atd...
  • sousedi ze Slovenska žel ne,
  • porovnávám to teprve pátý den, ale kupodivu to skoro přesně funguje,
  • je to dobré i pro zahrádkáře a další....
Zdravím -
- "Včely - to je radost, med - to je zdraví!"

lumat
Ahoj, jde o komeční projekt, který získává data od dalšího komeční záležitosti a to meteocentrum.cz, který uvádí............Aktualizace většiny našich předpovědních produktů probíhá ráno, příp. u některých pak později v odpoledních hodinách. Uvedené předpovědi nemají charakter oficiálních předpovědí ČHMÚ.

takže pokud chceš někoho, u koho není na prvním místě zisk ze zobrazování reklamy, doporučuji http://www.chmi.cz/portal/dt?portal_lang.../P1_0_Home
případně http://www.medard-online.cz/
Dnes ráno -6°C, poobede 14°C, včely vyletujú, na napájadle je stále viac včiel, ráno pri 5°C-čiže chladno, ale súdružky osy sa už tlačili do úľov, de si na podmete hľadajú potravu-mŕtve včely odpadnuté z chumáča, na podložke ostanú len hlavičky brušká, nohy a krídla, ale nenájdete tam včeliu hruď. Tie si osy odnášajú do hniezda a kŕmia nimi svoju mlaď. Tento fortieľ by sa hodil i našim čelám, keby mohli vyletovať aj pri nižších teplotách.
Tak tady to dnes vypadá, že se meteorologové moc netrefili. Je tu dost hustá mlha a teplota necelých 11st. ....a těch 22 st. v nedohlednu.Sad
Práve teraz je 21°C, modrá obloha ako vymaľovaná, v noci to bola 8°C, doobedu však bola obloha zaťahaná výfukovými plynmi, čo zanechávali dopravné lietadlá?, práve teraz letí z JV na JZ. a ďalšie dve z opačného smeru. Včelám je teraz hej, no cítim v kostiach, že matky kladú vajíčka, čo je uzbytočné, nevyberieme si.
U mňa na obed 16C. Jedno včelstvo nosilo smotanovozafarbený peľ a jedno bolo veľmi čulé na letáči - včely sa prechádzali, vyšli očkom v dolnom nadstavku, po úli zliezli dole k letáču a letáčom vošli dnu. Videl som to prvý krát. Robili to skoro celé poobedie (až do tmy) a vo veľkom počte. Ostatné včelstvá sedeli tichúčko "doma" a nevystrčili z úľa ani hlavu.
Tak a už je Listopad. Minulou neděli 27.10 k nám přiletěli havrani.
Dnes dopoledne 14°c. U tří úlů sice menší letová aktivita, ale nosí pyl. Ne už takové balvany jako minulý týden ale překvapilo mne to. Od 12 hod. vytrvale prší.
Dnes 12:50 10 °C ve stínu, vysoká letová aktivita u všech včelstev. Některé holky nosily ještě žlutý pyl. Nedávno jsem jim u všech úlů popřál neshledanou na jaře, dnes mi přišly jako rozjívené děti, které nechtějí usnout. Sleepy


[Obrázky: 19112013.jpg] [Obrázky: 19112013pyl.jpg]

Novojičínsko 293 m n.m. 39x24 uteplené, strop 15cm ovčí vlna.
Hézký, už mi začíná tento druh apiterapie scházet, no možná se u nás v pátek taky ještě dočkám, pak už asi bude letos definitivně šlus.
Vysočina - Pelhřimovsko, +4°C, zataženo, sem tam mrholí - pravý podzimní hnus.
U včel klid, holky si jen potichu "šumí". Sleepy
Tak jako na těch fotkách je snad uvidím až příští rok v březnu.
(19.11.2013 14:37)JKL napsal(a): [ -> ]Hézký, už mi začíná tento druh apiterapie scházet, no možná se u nás v pátek taky ještě dočkám, pak už asi bude letos definitivně šlus.

Nosia aj vodu, musia mať otvorený plod.
Hezke Lusate,

neco podobneho jsem videl u sebe koncem zari, bylo uz vecer skoro sero, teplota taky nekde okolo 10 st., a neketre vcelstva letela jak o zivot, za par dnu spad na podlozce, ihned 85 % KM, popadalo jich urcite tak 200, ale nekde i 500 -600, sami cerni skoro jako bota. Svetly ani jeden.Takze bacha.

(19.11.2013 14:11)lusat napsal(a): [ -> ]Dnes 12:50 10 °C ve stínu, vysoká letová aktivita u všech včelstev. Některé holky nosily ještě žlutý pyl. Nedávno jsem jim u všech úlů popřál neshledanou na jaře, dnes mi přišly jako rozjívené děti, které nechtějí usnout. Sleepy


[Obrázky: 19112013.jpg] [Obrázky: 19112013pyl.jpg]

Novojičínsko 293 m n.m. 39x24 uteplené, strop 15cm ovčí vlna.
Dnes v 10:00 na sluníčku 23st. Tak se holky pěkně prolítly. Ještě po 15:00 se se tam vracela nějaká včelkaSmile. Je s podivem, že v podstatě u všech včelstvech jsou stále trubci. Jestli tohle skoukne Merkuri, tak určitě napíše, že má ještě matky v oplodňáčcích.....
U nás to taky litalo. Prostě vyvenčit a spát. Sice mi nějaký ten petrklíč vykvetl a kamcatska borůvky jsou pred rozpukem, ale zima konečně přichází.

Merkuriho bych typoval na to, že nyní se mu matka oplodnuje v úle a je to místo inseminace vhodná doba odchovavani čisté rasy.
Tady 9°C, už několik dní mrholí, nebo prší. Borůvky mi kvetou, včelky v mírně rozvolněném chomáči, nelétají, jen některé bojují s vosami. Tam kde už sedí výše, to po otevření vypadá jako vosí úl, ale to už je do jiného vlákna.
Chumelí se chumelí, padá snížek bíly - Prievidza, cca 2°C.
Tady 0°C a také sněží. Děti mají radost, já taky. Smile Snad už vosy dají pokoj.
U nás 2 °C ,poletuje sneh a fúka silný vietor
Referenční URL's