Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Spočítal jsem kleštíky po aerosolu (22.12.2013), ometl podložky před jarním odběrem měli a poslechem zkontroloval včelstva. Podložky jsou suché bez známek vlhkosti nebo loužiček vody. Měl hezky v náznaku vyřádkovaná s několika cca do 15 ks mrtvolek. Poslech prokázal klidně zimující včelstva.

Již několik dnů se u nás (Mostecko) pohybují denní teploty v blízkosti 0 °C s rozmezím (+ -) 2 - 3 °C. Po ukončení té dnešní kontroly dokonce začaly v 13;00 hod i mírně padat drobné sněhové vločky při teplotě + 2 °C. Letos již po druhé. Ach jo, to zas bude kalamita Wink. K těm obavám z počasí mám jeden poznatek. Ověřte si jej. Na špatný průběh zimy si stěžují včelaři každoročně. Buďto je příliš zima a nebo teplo. I přesto včely vždy přežily. Bude tomu tak i letos. Takže, kdo "neprospal" podletní péči na zazimování včelstev, může být v klidu.
Hezký a úspěšný letošní rok 2014.
JK
Pokud přijdou silné mrazy na minimálně 2 týdny, včelstvo z obrázků příspěvku 897 pravděpodobně zahyne hlady (chomáč výrazně zmenší objem, od plodu se nehne, a ačkoliv bude mít zásoby 5cm od krajních včel, nehne se k nim -prioritu má plod). Stává se to zpravidla nejsilnějším včelstvům. Pokud v takovémto případě velkých mrazů nezapomenu a vložím do středu zásobní plásty, vše bude OK.
Ja by som to vôbec netvrdil, chýba mi tam podstatná informácia - ako vyzerajú plásty okolo toho na fotke. Bez toho sa nedá predpokladať absolútne nič ani v prípade silných mrazov.
(01.01.2014 15:36)Futera Miroslav napsal(a): [ -> ]Pokud přijdou silné mrazy na minimálně 2 týdny, včelstvo z obrázků příspěvku 897 pravděpodobně zahyne hlady (chomáč výrazně zmenší objem, od plodu se nehne, a ačkoliv bude mít zásoby 5cm krajních včel, nehne se k nim -prioritu má plod). Stává se to zpravidla nejsilnějším včelstvům. Pokud v takovémto případě velkých mrazů nezapomenu a vložím do středu zásobní plásty, vše bude OK.

Alebo vyhádžu plod na podložku... U mňa celkom bežný jav po oteplení a následne prudkom ochladení v zime.
(01.01.2014 19:30)patko79 napsal(a): [ -> ]Ja by som to vôbec netvrdil, chýba mi tam podstatná informácia - ako vyzerajú plásty okolo toho na fotke. Bez toho sa nedá predpokladať absolútne nič ani v prípade silných mrazov.

Plásty z nejbližšího okolí zaplodovaného rámku jsou bez zásob. Od plodu k zásobám je daleko. Celkově má včelstvo na "dnešní datum" velmi malé zásoby (podle množství zbylých zásob odhaduji, že muselo plodovat převážnou část podzimu) a dodání dodatečných zásob bude na jaře nezbytností.
Omluva, tato informace měla zaznít už v předchozím příspěvku!
Není úplně normální, aby starší matka plodovala dlouho do podzimu. Při tomto stavu včelstva bych dal vedle toho plodu plný plást se zásobami z kraje nástavku.
Pokud tam je.
Tak ja bych přikrmil to včelvstvo. Na papír na vrchni rámky trochu cukru.Oni si vezmou když budou potřebovat.
Pokud máte možnost sehnat dva plásty se zásobami a dáte je k plodu, tak můžete dané včelstvo zachránit. Na pozdější přikrmení bych moc nespoléhal, je teprve prvního ledna. Takto stará matka už plodovat nepřestane a to podstatně zvyšuje spotřebu. A dlouho bych s nápravou neotálel. Za nějaký čas bych
ještě stav zásob zkontroloval. To už tady ale popisoval ing. Pešek
Čas od času se na fóru objeví informace o současném stavu počasí v kde – které oblasti. Že je třeba moc teplo, nebo už mrzne a co na to včeličky atd. Letos je to zvlášť zajímavé, co s počasím a tedy i s námi včeličkami příroda dělá. Ale jak je to „v globálu“ – např. při srovnání s delším obdobím jiných let? Myslím, že se mně něco k tomu podařilo a že to bude pro někoho i zajímavé.

Bydlíme na vesnici, na selské chalupě staré 90 roků. Sklep, ve kterém skladujeme především med, zeleninu, ovoce a brambory (a pochopitelně také „ztekucené“ ovoce) je zapuštěn polovinou do terénu, vstup je ze dvora. Přes to, že jsem provedl možnou izolaci, v zimě sklep promrzal. Proto už více jak dvacet roků ve sklepě temperuji pomocí elektrického teplometu, který je spínán termostatem, nastaveným na spínací teplotu 5 až 6 stupňů Celsia. Funguje to naprosto perfektně – ještě nikdy se nestalo, že by teplota byla nižší, nebo vyšší. Součástí je ve sklepě teploměr a podružný elektroměr, na kterém často kontroluji a zapisuji stav (současně s kontrolou „tekutého“ ovoce). Výsledek se vždy nejvíc projeví na konci topné sezony a hlavně na účtu za elektřinu. Ale skladované produkty jsou vždy v perfektním stavu.

Nedávno jsem prohlédl záznamy z posledních let a výsledek je – hlavně pro rok současný překvapující. V tabulce je spotřeba elektřiny od začátku „přitápění“ do začátku dalšího roku – cca 1. ledna:

2010: začátek …….22. listopadu, spotřeba 165 kW……….za celou sezonu 465 kW
2011: …….16. října, spotřeba 105 kW……………………………….. 382 kW
2012: ……. 1. prosince, spotřeba 85 kW………………………..…….. 373 kW
2013: ……. 6. prosince, spotřeba 5 kW !!!

Protože podmínky ve sklepě jsou stále stejné, je z tabulky zřejmé, že i celkový ráz počasí se každoročně mění. Jak to bude dál pokračovat? – vzhledem ke včeličkám k prospěchu, nebo ke škodě??? Uvidíme – nechám to na „meteoodbornících“…

„Včely – to je radost, med – to je zdraví!“
lumat
Krásne slnečno, teplo, nevhodné na túto dobu, ale tá typická jarná aróma vo vzduchu chýba. Teda nič sa nedeje, iba čakáme na zimu. Skúšal som aj z vŕby odlúpnuť kôru, ako tu niekto radil, ale tá drží a rozškrábe sa a je suchá a neodlúpne sa.
To u nás v povodí Váhu pri Dubnici som dnes zaznamenal najskorší začiatok kvitnutia liesky odkedy som začal včeláriť.Včely prinášali obnôžky peľu.Obávam sa,že po dnešku bude plodovať aj to čo doteraz nezačaloConfused
Nynější stav počasí nepovažuji za příliš přízniví.Naštěstí počasí u nás je sice teplejší avšak stálé přes den kolem +5 a v noci -+0 den slunečno větrno a další tři dny mlha, tak že na nějaké masivní prolety to prozatím nevypadá.Samozřejmě že jeden dva dny které by dovolili prolet bych přivítal ale i následné denní ochlazení pod nulu.Takto v některých oblastech matky masivně plodují a čeho se obávám zima ještě určitě nehodila flintu do žita a klidně můžeme přijít o teplé jaro což je pro včely vždy pohroma .O problémech s odtržením od zásob či úplném vyhladovění radši ani nepřemýšlet.Prostě není nad to když je počasí které je charakteristické pro to či ono období.Co bude následovat je ve hvězdách a snad pro ty naše včelky vše dobře dopadne a dočkají se toho správného jara.Smile
Tak u mňa dnes ,,Troj králový prelet"!, ako na jar, škoda že mi blbol mobil , nátačal som ale sa mi to neuložilo, inak v tieni bolo 10°, na slniečku asi 14-16°, bezvetrie a jasno.Pri kontrole podložiek som našiel kukly asi 6-8 kusov, takže dievčence plodujú, nechám sa prekvapiť , toto je moje prvé zimovanie.
Také u nás druhý den po sobě téměř jarní počasí,slunce, bezvětří,teploty ve stínu kolem deseti stupňů,ale včely létají jen sporadicky,žádný masivní prolet se nekoná. Je pravda,že jsem neměl žádnou melicitózu,tak možná nemají důvod. Soudě podle poměrně suchých fólií nejspíš ani neplodují,prostě jen sedí doma a tiše si "předou". Tak snad je to ohlašované ochlazení nezaskočí.Smile
Tak takhle bylo včera. 11 °C bezvětří.


[Obrázky: DSC00413_1.jpg]

A tak je dnes. Na slunci 16 °C ale studený vítr cca 4m/s

[Obrázky: DSC00447_1.jpg]

A jak bude zítra, to se ještě uvidí. Ale pyl ještě nenosí a ani kompost neokupují.
JK
Dnes odpoledne asi 14°C a na včelnici to jen hučelo.

+1 °C a mlha, že i ptáci chodí pěšky.
JK
Těšínsko 19.1.2014 13.00hod +13,5C ve stínu,pocitově na sluníčku kolem 20C.
Všechny včelstva masivní prolet,dokonce se otevřely jehnědy a holky na nich byly,jak důchodci v Kauflandu na slevěSmile
Dokonce se na úlu vyhřívala i královna včelích medvídkůSmile
Pokud to tak půjde dál,budu vybírat letošní med začátkem dubnaWink
Příští týden mají být mrazy,tak držím včelkám palce.
Foceno mobilem,tak sorry za kvalitu.

[Obrázky: 19012014223.jpg] [Obrázky: 19012014224.jpg] [Obrázky: 19012014225.jpg] [Obrázky: 19012014227.jpg] [Obrázky: 19012014229.jpg] [Obrázky: 19012014230.jpg] [Obrázky: 19012014232.jpg]


Moravskotřebovsko, dnes v 14 hod. 9°C ve stínu, některá včelstva venku a hukot jak v dubnu Smile

Sobotka, 11stupňů , sluníčko ...prolet všech, jen sklenarky zůstaly doma

[Obrázky: Sn_mek_084.jpg]
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :