Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
U mna dnes 17 C vysoka letova aktivita a neskutocny prinos pelu,vcelstva silne a v super kondicii ak bude dobre pocasie tak urcite donesu nieco uz z ovocnych stromov.
Včera ještě 14 stupňů,pyl,napaječka plná včel,teď 1 stupeň a déšť začíná přecházet ve sněženíSadSad
Je vidět že i na slovensku v 800m.n.m. je tepleji než u mne.Všichni už máte úly plné pylu. U nás tomu tak není. Kvuli chladnu a větru bylo u nás donešeno pylu velmi málo. Snad jen jediný den byl přínos pylu uspokojivý jinak to byly jen ojedinělé včely. Donešené rousky byli malé. Jíva u nás ještě vůbec nekvete. Pyl byl Z lísky a hlavně z olše.Následujících 10 dní bude u nás uplně bezletových. Nyní venku leje a to je dobře..Když už má být šeredně tak ať pořádně prší ,zem to potřebuje a v létě bude ta voda v půdě potřeba. Moje včelstva budou nyní růst na loňském pylu. Mladá včelstva na světlém díle a bez pylu mají smůlu.
Úle plné peľu nie sú ani náhodou. Teda u mňa v 800mnm. Peľ včelstvá nosili dokopy tak 3 - 4 dni z jelše. Nosili ho kopu, ale koľko za tie 4 dni a pár hodín počas dňa mohli stihnúť...
Zdenku tady na Lanškrounsku je to sice maličko proti tobě napřed. Ale jíva rozkvetla včera a pak začalo pršet. Pyl sice nějaký oranžovo šedý nosily - asi z olše, ale jak píše malé rousky.
No snad toho natahaly dost na chladnější a vlhkou periodu - alespoň se neulétají a budou doma topit.
Letos kvetou luxusně fialky vonné. Tak fialové a voňavé koberce jsem ještě neviděl.
Vlhko, déšť pěkný jarní, a teplo, tráva se začíná zelenat. Včera odpoledne pěkně létaly a vybíraly nástavky z nepřeživších včelstev.
Dnes jasno, studený vítr, 7°C. Před rokem 19 března kvetla naše meruňka, dnes nevidět ani pupeny. Podle toho je to v úlech.
U nás by ani psa nevyhnal ... ale letových dní na pyl bylo dost ... snad i oddělky na druhém stanovišti, které maji komplet nové dílo si stačily něco nanosit Big Grin Lísky už tu skončily, olši tu nemáme moc zastoupenou, začaly jívy a sasanky hajní.

Na druhou stranu, déšť byl už potřeba.
Včera +21 stupňov, dnes 8 stupňov a fúka silný vietor nárazy 60km/h. Možno bude aj pršať.
Tady 11st. Zataženo, zatím bez deště. Včely akorát lítají pro vodu.
Brrr...to je zima, že bych ani roztoče z úlu nevyhnalBig Grin
U nás myní 3c° to je v pohodě, vždyť je březen ale ta předpověď to je nářez. Už jsem vyděl i u nás že rozkvetla jíva. Budu šťastnej když z ní včelstva aspoň ochutnají na konci květu.
Předpověď na duben chladno a deštivo,konečně normální průběh jara.Smile
Tak u nás dnes po ránu osm stupňů, po dešti a lehce zataženo, jíva kvete asi týden - jedna obrovská asi 30m od úlů - než přišlo ochlazení tak asi 3dny byla včelkama doslova obsypaná-nosily ve velkém pyl, pokud nevysvitne sluníčko , tak za tohoto počasí nosí jenom vodu z napajedla, jak se na chvíly vyjasní tak jsou na jívě. Předpověď je fakt bídná, máme v okolí velké plochy křovin trnky obecné, která je pořádně napučená, tak doufám že se její kvetení potká s letovým počasím.
Zitra a pozitri mimoradne silny vitr. Hlavne JZ Cech az 30 m/s v narazech a to uz je sila. Takze pozor...
Zítra objedu všechny stanoviště s "cihlou navíc". Minulý rok sem viděl jak se mi u baráku úl (39x30+39x24MM+2x39x24) při nárazu větru nahnul na bok a pak se naštěstí vrátil zpátky pěkně svisle. Ale byl sem jak zamrzlej, jen sem koukal a vyjeknul. Doufam že středa nebude tak hrozná, ale výstraha je aj pro nás.
Inak dneska prší skoro celej den. max 10°C, ale pocitová zima Sad
Copak vítr, ale Kaji to už určitě nakládá na vory (z palet) - http://zpravy.idnes.cz/vydatny-dest-zved..._domaci_jj
Včera po ránu -2°C , pak to vylezlo do 11ti hodin na 14,5°C a včely vesele lítaly i s pylem asi do 14.30....potom začalo dost silně pršet. Celou noc silný vítr a déšť....Teď 8,2°C....bez deště(zatím) a vítr je , oproti předpovědi, docela mírný. A chvílema i vykoukne sluníčko.
Labe je po okraj, zatím bez kadibudek. Ale mám obavy o víka úlů, pěkně foukalo.
(30.03.2015 8:51)KaJi napsal(a): [ -> ]Labe je po okraj, zatím bez kadibudek. Ale mám obavy o víka úlů, pěkně foukalo.
Milane teprve to přijde, dneska k odpolednímu, a od zítřka fičák Sad
Referenční URL's