Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Žeby studený marec? Predpoveď pre Oravské Veselé.

[attachment=3896]
Liberecko - chčije a chčije, 3°C
Sněhoprší 2,7°C, na trávě a střechách začíná být bílo. Dopoledne vytrvale pršelo.
Kde je to včerejší jaro? Sad
Solidní počasí pro předjarní prohlídky mi umožnilo včera i dnes práci ve včelách. Prohédl jsem všechny a kondice dobrá - zatím. Včelstva dost spořebovaly zásob. Není to však kritické, nemusel jsem přidávat plásty s medem, pylu si za dva dny donesly celkem obstojně. Od 20. 11. až do 22.2. včely u nás neměly prolet a protože zimovaly i na medovici, tak jsem byl už nervózní. Dopadlo to velice dobře. Včelstva již byla hodně rozvolněna a na čtyřech rámcích plod. Teď mám obavy jen o to aby mohly zase brzy ven.
Podle předpovědí meteorologů....nic moc. Zbývá nám doufat, že se mýlí....Dodgy
Tady ale předpověď vychází....teď - déšť se sněhem....2°C....
Až do 3. března bude v noci mrznout, kolem 1. celý den. Teprve teď, kdy je tam dost plodu, se začnou zásoby rychle tenčit.
Pavle a práve z toho mam strach. Doufam ze nebudu muset hníst těsto, zásobních rámků nemaje..
Jo jo to je pravda budou teď papat jak o závod ty moje přes to teplo začaly docela plodovat ale to asi všem , už jsem koupil apivital těsto, docela se mi loni osvědčilo a když to spočítám tak to ani nevychází o moc dráž než kdyby jsme dělal medicukrový těsto, docela dobře se s tím pracuje a je to hned k použití , mám 10 včelstev, balení má 15 kg tak tam každýmu včelstvu trochu přilepšim hned jak se trochu oteplí. Zdar a sílu všem . leoš
Já už jsem za ty roky vyškolenej dávno. Já na podzim nedokrmuju ale překrmuju, a nyní nemusím nic kontrolovat. Včelstva jsou těžký jak prase když jsem je přenášel na nová místa a stojany.V březnu a dubnu v chumelenici něco dokrmovat a převěšovat plásty to je jak záchrana Stalingradu.
Mne sa raz stalo v r. 2008 koncom Januára, som počul včelstvá hučať, hladovali. Otvoril som ich a plné zásob, po preskúmaní keď som pichol nôž do plástu bol tvrdý jak kameň, stuhlá medovica. Pobral som plásty 4 plásty s plodiska a nahradil som ich suchými kde som nalial teplí hustý cukor, musel som dať cesto. Včely som zachránil a mal som strach že bude po nich. Teraz čo stekutujem med na predaj je v každéj konve hadam 1/3 meliciozneho medu. Keby som to nevytočil s plodiska tak by bol so včelami amen alebo znova cukor a cesto.

Inak tiež súhlasim prekrmiť včelstvá, to v marci im radšej zobrať z medných zásob. Na budúci mesiac sa má celkovo oteplovať.
(25.02.2016 10:54)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Já už jsem za ty roky vyškolenej dávno. Já na podzim nedokrmuju ale překrmuju, a nyní nemusím nic kontrolovat. Včelstva jsou těžký jak prase když jsem je přenášel na nová místa a stojany.V březnu a dubnu v chumelenici něco dokrmovat a převěšovat plásty to je jak záchrana Stalingradu.

Zdeňku, ja prekrmujem tiež. Ale tento rok to možno v niektorých včelstvách stačiť nebude. Neboli vyrabované, ale plodujú celú zimu. Mám to overené aj meraním teploty aj rozoberaním včelstiev... Holt, tak keď vám niekto nablízku testuje vlašky... Som somár, že som tie matky nechal žiť, mal som ich vymeniť hneď na jeseň, keď som to zistil. Ide ale našťastie len o pár včelstiev.
Pokud včelstvo nedokáže hospodařit se svými zásobami, tak to o něm něco vypovídá. Pro mě je to jedno ze selekčních kritérií..
A to si ako predstavuješ? Bude plodovať a nebude žiadna spotreba? Hod sem graf s realnou skutočnostou o spotrebe zásob bez plodovania a s plodovanim? Nie to čo si dakde vyšpáral od niekoho ale od seba! Radi sa tu niečomu priučíme...
Každá linia je iná lebo má iné vlastnosti, neexistuje spoločná vlastnosť o spotrebe zásob počas zimovania.
Možná v tom ještě včely podporuješ,tedy v případě,že jsou celou zimu uteplené.Uteplit se mají až teď,na konci zimy.Však oni jen tak nezmrznou,stačí,aby měly přes zimu v úlech dost zásob v dosahu a relativně sucho-ne takové mokro,až jsou krajní plásty po zimě zelené a včely zápasí s nosemou nebo vápnem.
On ani brouk nemá moc rád,pokud dělá žokeje příliš dlouho.

S pozdravem Pavel
březen za kamna vlezem
duben ještě tam budem
květen rozluč se s medem...Big Grin
Milane nevyhrožuj. Již nemám ode dneška ani kilo. Spoléhám na moudrou přírodu. To proto, aby mne stálí odběratelé nekamenovali.
JK
Jedna dobrá zpráva pro všechny optimisty ohledně letošního jaraSmile

http://www.novinky.cz/domaci/396071-svis...-jara.html
Fučí do pu.., nárazový vietor.
Prišiel som z práce a hoci je vonku iba 8°C včielky nosia peľ. Stačí trocha slnka a jar je tu...Smile
Referenční URL's