Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Včelstva s podobným množstvím roztočů (jako Louky to jedno) měl na jaře kamarád. Nepohlídal si to a přišel o celé stanoviště. Jeho zkušenost zněla, že sublimace KŠ má velmi proměnlivou účinnost a teď to vždy jistí ještě jinou aplikací.
Nemyslim si, že můj případ je nejistou účiností KŠ, spíš tím, že včelstava reagujou na oslabení tím, že pořád plodujou....všechny uhynulé včelstva co jsem měl, tak byly plný plodu, at už padly v listopadu, prosinci nebo lednu....a zamořený včelstva mám právě tyhle co vyzimovaly jako hodně zesláblé.....
Asi záleží na příčině úhynu, já sem si u tych mojích všiml, že plodu bylo míň a míň a včelstva uhynuly bez plodu
Po 24h po přidání KM spad 20ks....takže bohužel pod víčky nefunguje.
Med bude v pohodě po KM? četl jsem, že by měl být, ale člověk si nemůže být ničím jistý...
já tam nemám medník....
Louky,potrebujes tohle vcelstvo tak nutne,aby jsi ho ted nemohl premest,zlikvidovat plod,zafumigovat a nechat rozjet znova??? Budes se s nim trapit celou sezonu?
udělám to všechno po lípě....ted si myslim, že už jsem ho srazil natolik, že to bude po lípě stačit.
(30.04.2020 21:53)JosPr napsal(a): [ -> ]Louky,potrebujes tohle vcelstvo tak nutne,aby jsi ho ted nemohl premest,zlikvidovat plod,zafumigovat a nechat rozjet znova??? Budes se s nim trapit celou sezonu?

Zároveň je třeba provést výměnu matky.
Ať se daří
JK
Matka je v tom dost nevině, je to oddělek z lonskejch nejvíc zamořených včelstev....takže ten dostal do vínku tolik brouků, že naopak je matka hodně dobrá, že jako jedna z mála ten tlak ustála a přežila.
.....
(30.04.2020 19:43)Kamik napsal(a): [ -> ]Med bude v pohodě po KM? četl jsem, že by měl být, ale člověk si nemůže být ničím jistý...
nevím, co by řekly rozbory, ale "po čuchu" je KM z medu za 2-3 dni pryč. Thymol cítím aj tři týdně.
To je dobrá zpráva, když vidím ty spady během snůšky....
ináč zkušenější doporučujů po KM vytáčat tuším za týden až 14 dní. já sám sem sem po tych 14ti dňách nepoznal v chuti medu od léčeného a neléčeného včelstva rozdíl. ale eště jednů upozorňuju, že je to enom moje senzorické posůzeníSmile
Aplikuješ jak? Na houbičku nad plodiště? Já se vždycky ovládnul a smradil jsem jim tam až po snůšce...
(30.04.2020 22:12)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(30.04.2020 21:53)JosPr napsal(a): [ -> ]Louky,potrebujes tohle vcelstvo tak nutne,aby jsi ho ted nemohl premest,zlikvidovat plod,zafumigovat a nechat rozjet znova??? Budes se s nim trapit celou sezonu?

Zároveň je třeba provést výměnu matky.
Ať se daří
JK

Proč výměnu matky? Kvůli genetice a toleranci na roztoče? Vyměňujete matky u všech včelstev, která mají vyšší zamoření kleštíkem, než jiná včelstva? Pomáhá to? Děkuji.
Kamík - Hobrafilt ( okolo vinaři Smile ) dyž je to taký nutný rychlý zásah. párkrát sem dal aj u nejakého včelstva nasenhajmr, ale to sem pak ani nevytáčal. s tým se ale hůř zacházá, bývá tu poslední dobů "trochu" teplej už v dubnu a v květnu, aj dyž sem dal malý odpar a bylo vedro, smrděla po včelnici KM jak sviňa. eště laboruju aj s koncentraců - 60 bývá málo a 80 moc Big Grin. Ivík se mě posmívá, že mám ve včelách chemicků clonu, ale to se aspoň pozná kamarád. a dycky mě aspoň jedno dvě včelstva zbydů na další rok Cool . jednů sem si říkal, že jim na thymovar kapnu kyselinu a bude to jak 2 v jednom Big Grin
"Ekochemik" Smile KM dávám 65%, 66ml na 3NN, funguje to velice dobře.
jo, ale mě nadávky nevadijů, ze 7 včelař sů tu čtyří bez včel, tak su rád že přežívám Big Grin
(01.05.2020 9:42)Kamik napsal(a): [ -> ]"Ekochemik" Smile KM dávám 65%, 66ml na 3NN, funguje to velice dobře.

jak dlouho se ti to odpařuje?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's