Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Mimochodem. Právě KTM zná pána,(od vidění ho znám taky), který prý už 20 let nedá svým vč nic jiného než KM a taky nemá jediný úhyn, dokonce i v úhynovém roce 2007, kdy tu padlo 97% včelstev, bylo jeho 20 vč mezi těmi bez potíží (200 m vzdušnou čarou od mých, kterých všech 11 padlo a přimělo mě k poučení). Ano, ten pán měl včely tak blízko a já ani nevěděl, že včelaří.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- tom.50 napsal(a):
Úhyny kolem mě jsou a všichni, pokud vím, používají KM v nějaké formě, jen já nemám úhyny žádné.


To je hezké sdělení, stoho plyne,že to neznám tak neznamená,že to neexistuje.

Ať se daří Zderněk
(28.07.2020 21:55)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Tady netřeba čekat na debaty akademiků, ale porozumět problému a hledat v praxi co funguje. Stačí pozorně číst a sám si to vyzkoušet. Kabelky nosit není nutno, když víš, která bije. „Mám problém s nevěřícími Tomáši“, kteří o virech jen píší, ale v podstatě to neřeší. Tak to bylo i v té diplomce.
Vr. 2007 ste asi KM ešte nepoužívali.
https://www.vcely.sk/2009/11/11/sucasne-...-vcelstva/
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Aplik...y-mravenci
Podľa mojich skúseností KM nie je 100% východisko. Včelárim v horách, kde je dostatok peľu a ekologické poľnohospodárstvo bez pesticídov. Sinergia negatívnych vplyvov to asi nebude, takže zostáva len chyba včelára. Len si neviem určiť diagnozu Wink. V rokoch 2008-2010 som používal len KM a napriek tomu som mal v r. 2009 40% straty a to sa o včelích vírusoch len začalo hovoriť.
Rozhodujú detaily, ktoré v nejakej diskusii a laických pokusov bez precízneho výskumu nedokážeme vyhodnotiť. Ale kto si hraje nezlobíSmile.
Hmm...zvláštne na youtobe je video od včelára Igor Kmet(ma ich viac) a ja som od neho čerpal navod na liecbu KM s Nassenh. odparovacom, on tam informuje (nebodaj sa chváli Rolleyes) že tuto metodu používa už vyše 10 rokov a doteraz (po nahrávku videa...) mal uhyny do 3-5 perc. A teda včelári tiež da sa povedať v horách (okres B.B. tusím)...no lieči 1x koncom jula ci zač. augusta.
Albert Gross napsal:
Podľa mojich skúseností KM nie je 100% východisko. Včelárim v horách, kde je dostatok peľu a ekologické poľnohospodárstvo bez pesticídov. Sinergia negatívnych vplyvov to asi nebude, takže zostáva len chyba včelára. Len si neviem určiť diagnozu . V rokoch 2008-2010 som používal len KM a napriek tomu som mal v r. 2009 40% straty a to sa o včelích vírusoch len začalo hovoriť.
Rozhodujú detaily, ktoré v nejakej diskusii a laických pokusov bez precízneho výskumu nedokážeme vyhodnotiť.

Máte zcela jistě pravdu ve vašem sdělení, ale nebylo cíleno jenom na špatného parazita ve špatnou dobu? Těch je více a musí se každý redukovat v jinou dobu. Krátkodobě KM zabere na 90% parazitů avšak zase v danou dobu. Nelze krátkodobě redukovat viry, když je neustálý přísun z okolí. A nelze redukovat NC, když jsou již viditelné následky pouhým okem (před česnem). Preventivně a včas se může aplikovat palina (pelyněk) jako prevence NC. Až vyzkoušíte podzimní kyselinovou clonu v délce trvání alespoň 21 dní, pak můžete posoudit výsledek v rozvoji až v jarním rozvoji. To vše za předpokladu řádné redukce VD. Nemám rád sdělení – použil jsem KM a výsledek nevidím. To je zjednodušený pohled. Zapojení labáku do problému může způsobit jen prodlení. Nezbývá než si pomoci sám svou odborností a zkušeností.
Albert Gross napsal:
Jiří, tu je další bezvýznamný akademik, ktorý Vám oponuje. Podľa týchto poznatkov z univerzity, nie empirických laických pokusov, by ste mali používať na potlačenie vírusov hydroxidy /louh/= pH 8 a viac. Každá výrazná zmena pH je pre včely škodlivá a keby vedeli rozprávať... Preto som skôr zástancom jednorázového odparu, ako kyselinovej clony. Mnohým na rozdiel od Vás fungujú dolské dobroty vrátane Formidolu. Maroš Buňák liečil ekologicky a prišiel o 300 včelstiev, ale rovnako je to aj s tvrdými pesticídami. Prajem Vám, aby Vás takýto problém obišiel.
Alberte tuším, že jste ještě nepochopil princip utlumení škodlivosti virů ve včelstvu působením KM. Připouštíte určitou působnost u Formidolu, ale odepíráte totéž u mého dlouhodobého Formivanu. Právě okyselením prostředí v úle se stane pro vir paradoxně předčasným impulsem pro vývoj ještě mimo buňku v těle včel, a to podstatně sníží možnost dostat se do cílového prostředí buňky. Toto samo o sobě musí být aplikováno v určitém delším časovém úseku. Buď, dokud infekce v úle trvá, nebo dokud se přináší zvenčí. Toto nezvládne žádný z Formidolů. To ještě nezmiňuji další doprovodnou vlastnost KM, že způsobuje intenzivnější čistící činnost. A když již odkrývám své know-how, tak ještě k louhu, který jste zmínil. Tudy cesta nevede.
K p. Buňákovi mohu říci, že kdyby KM používal lépe načasovaněji možná by dopadl jinak. Problémem mnoha chovatelů včel je to, že včas nedovedou nemoc určit a reagovat.
Pokud včely dostanou zvenku dávku kyselýho pesticidu, tak ani posvěcená KM v cloně nebo blaff, proti kolapsu nepomůže.
https://veksvetla.cz/viry-jsou-citlive-v...prostredi/
Jiŕí, necitujete ma s odkazom. V ňom sa píše, že virom prospieva kyslé prostredie. Vaše vírusy sú teda iné ? Vírus je parazit, potrebuje na rozmnoženie bielkoviny, nemôže sa rozmnožovať v úľovom vzduchu.
Tento Váš logický paradox nechápem:
Právě okyselením prostředí v úle se stane pro vir paradoxně předčasným impulsem pro vývoj ještě mimo buňku v těle včel, a to podstatně sníží možnost dostat se do cílového prostředí buňky.
Skúste sodu bikarbonu, ako to uvádzajú v článku .
Stále si myslím, že výhoda kyseliny je v tom, že bezpečne odrovná napadnuté a slabé včielky, ostatné vplyvom výparov začnú všetko čistiť, snažia sa prostredie dostať do normálu
Mam jednu myslienku a nemam najmensiu sancu ju vyskusat v praxi, nemam na to dost vcelstiev. Tak niekomu pre inspiraciu:

Mikrobiom ma zasadny vplyv na zdravie cloveka, vcely a vobec kazdeho zivocicha, u ktoreho bol zatial studovany. U vciel naviac okrem mikrobov na konkretnej vcele su este mikroby, zivocichy aj huby na vosku a v podmete. KM ich podstatnu cast znici. Amitraz ich inu podstatnu cast znici. Najbanalnejsia metoda napravy je ockovanie. Ked doberiem antibiotika (a mam stastie na doktora, ktory nezaspal poslednych par desatroci), doktor mi este predpise probiotika a poradi pusinkovat manzelku. Ked zfumigujem ci zkyselinujem vcelstvo... co tak pridat do vcelstva jeden ramik z ineho vcelstva, ktore nebolo osetrene, alebo ktore bolo osetrene inak?

Snahu eradikovat kliestika sme uz aj tak vzdali.
(01.08.2020 17:25)patko79 napsal(a): [ -> ]Stále si myslím, že výhoda kyseliny je v tom, že bezpečne odrovná napadnuté a slabé včielky, ostatné vplyvom výparov začnú všetko čistiť, snažia sa prostredie dostať do normálu

Ak je to tak, neslo by pouzit inu chemikaliu? Nieco menej jedovate? Nieco, co mi nehrozi zozrat prsty, pluca, pecienku, oci, okuliare aj sito a skrutky v uli? Bez pripravy vystrelim navrh - napriklad lieh?
Když líh odrovná kleštíka, proč ne.
Rudo, alternatíva je Thymol, Ekopol a pod. Rôzne kombinácie esenciálnych olejov a silíc by možno boli účinnejšie, ale niekto to musí vierohodne vyskúšať a zdokumentovať. Napr. taký pelyněk...
Treba brať do úvahy aj rýchlu expanziu VD v auguste. Ak koncom júla padne na jednorázový odpar KM 20 VD, tak o 2 týždne to môže byť 300 a viac, čo je vzhľadom na cyklus VD prekvapivé. Huh Rovnako treba brať do úvahy aj viacročné cykly rozmnožovania VD /možno 3 roky/ na ktoré asi doplatil aj Maroš Bujňák, ja a další smtreľní včelári.
(01.08.2020 17:25)patko79 napsal(a): [ -> ]Stále si myslím, že výhoda kyseliny je v tom, že bezpečne odrovná napadnuté a slabé včielky, ostatné vplyvom výparov začnú všetko čistiť, snažia sa prostredie dostať do normálu

Muzu potvrdit "ozdravnou" kuru, kterou jsem aplikoval u mych zlodejek probirany v uhynech 2019/2020 - vcelstvo na jare neslo do sily, plodu dost ve VN (ze 3VN zbyly na 1xVN), ignorovaly NN tak dlouho, ze je predehnal mrzak (toho jsem v predjari upravil na OP).
Na ignorovany NN jsem dal formidol (mam ho dost a nechtelo se mi strachat pro uterku) a po 24h (misto 48) jsem odparnou desku vyndal uplne z igelitu. NN mam 17cm vysoky, takze to nebylo uplne nad plodem, vytahany plod jsem nevidel ale pri kontrole druhy(treti)? den bylo tak 5 tezkopadnych vcel pred ulem. Kolik celkem behem dne nevim, nesedim u toho cely den. KM byla odparena treti den, za dalsi tyden jsem je nepoznal - aktivita na mezistenach v NN, postupne obsazovani a staveni. Prezily obe matky bez problemu, te stare se zbavily tusim v cervnu, to jsem ji videl sotva chodit. RIP stara mamo Smile. DWV priznaky nespatreny, jsou klidny, jen proste tam byl nejaky problem, ten se poresil vcelku radikalnim zasahem pomoci KM.
chose
Prosím o radu kam dát formidol. Podle návodu jsem jej dal nad plodový nástavek ( u mě na 2VN 39x24 odspodu, nad ním mám v 3VN zásoby na zimu z medníku).Po 2 dnech jsem sundal obal a vrátil na stejný místo. Do dalších 2 dnů po desce nezbylo nic a byla rozkousaná v podmetu. Pod sítem jsem po aplikaci neměl ani jednoho brouka. Kam tedy desky dát,aby byly funkční? Nad 3VN pod strůpek nebo na 1VN pod plod nebo na síť do dna? Na sítu mi přijde,že to hned odvětrají česnem ven,byť jsou do podmetu včely provešené. Léčím Km prvně,tak ať je nějaký užitek. Díky bud.
za mňa je už teraz teplo na tento štýl ošetrovania včelstiev, teraz počkať prípadne len na noc, alebo zohnať regulované odparovače (Liebigov, Nassenheider). Poznám včelára ktorému sú teploty ukradnuté a rovnako tak mu nevadí ak nejaká matka "zařve". Osobne som dával dva týždne do zadu hore 65% na penovú utierku a dole minulý týždeň 85 a spád bol v oboch prípadoch. Chyba môže byť v teplote, vlhkosti, konštrukcii úľa prípadne množstva kyseliny.
Zdravím, dva roky po sobě jsem celkem s úspěchem používal Ekopol a Thymovar. Abych ty moje brouky nezvykal na éterické oleje, nahradil jsem je šťavelkou s glycerinem dle zdejších postupů. Zatím ale dle spadu nepozoruju žádnou účinnost. Mám zakoupenou taky 85% kyselinu mravenčí. Dočetl jsem se, mimo jiné i zde, o jejím použití do podmetu. Jaké máte s tímto postupem zkušenosti, když páry kyseliny jsou těžší než vzduch a logicky utečou česnem?
Díky, Michal
KM v podnětu funguje až pozdě na podzim kdy je vcelstvo v chomaci a výpary kyseliny si "nacucne" laminarnim prouděním.
Ale neni uz v ty dobe pro zmenu "zima" na vypar KM ?

Chose
Při cca 10°C to funguje.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's