Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
proc se vlastne prodava pouze 85% kyselina mravenci? Nelze zakoupit primo 65% kyselinu mravenci?
Např. fy. Eurošarm nabízí KM 30%, 85%, 99-100%. Jak jiné firmy nevím, ale věřím, že až VŠICHNI včelaři začnou používat KM65%, bude to takový objem, že firma rozšíří svoji nabídku.
I pak budu odebírat 85%, protože naředit není problém a 85% se v určité situaci hodí (krátkodobý odpar, nižší teplota ovzduší...)
architekt odpad napsal(a):Myslím Jiří, že jakákoliv koncentrace v rozmezí 65 - 85% je účinná. Řekl bych, čím vyšší teplota, tím je vhodnější nižší koncentrace.

Souhlasím a dodávám, že je nutno vzít v úvahu i velikost a množství odpařovacích otvorů a rychlost odpařování z nosného media.
Pokud nemáme oficielní otestovaný odpařovač a použijeme "dománikodělániko", měli bychom si to nanečisto vyzkoušet. Doporučený denní odpar je
5 - 10 ml 65%KM/den. U 85% by to nemělo být o mnoho více než 7ml.
Protože KM má prakticky stejný bod varu i tuhnutí jako voda, lze svůj odpařovací vynález kdykoliv otestovat buď ve včelstvu, nebo i doma v příslušné teplotě, a to bez zamoření domácnosti výpary KM. Denní úbytek nám dosti dobře ukáže kuchyňská digitální váha.
asi vyhrajou pivni tacky... dostupnost snadná, temeř kdekoliv, plocha menší, ekologičnost jistá, jen se obávám co mi na to řekne konkurence, že prodávám pivní med....
(26.10.2011 9:47)Bobr napsal(a): [ -> ]Dneska mě p. Žák (kolega p. Kononovové pro oblast Vysočiny) dovezl 10l Kanystřík KM takže já jsem už konečně snad na příští rok připraven materiálově a ještě to pak pořádně zvládnbout v praxi Wink

10L kanystr i s dopravou (jel okolo tak mě to dovezl) vyšel na 672 i s DPH (slaspoň víme aktualní cenu )

teď aktuální cena od p. Kononovové 720.- / 10l, pomalu se připravuji na příští rok.
musím se omluvit za drobnou mystyfikaci Sad cena za kterou jsem pořídil byla 732,- včetně DPH a dovozu až domů (nějak se mě ty ceny popletly a už to v původním příspěvku nešlo opravit Sad )
Co mě zaujalo: Včelařství 2/2012, s. 38, článek F. Kamlera Jak dále po loňském létě a podzimu ve varroáze. V perexu se píše: "V případě snížené účinnosti Gabonů je nutné použít výrazně náročnějšího způsobu ošetření, např. pomocí kyseliny mravenčí." Tak. A teď babo raď ... Ó ADONAI! Má hlava je zmatená. Jak si to vysvětlit? Je to jasné slovo k legalizaci KM jakožto biocidu? Já to tak vidím. Ale pozor! Neřítíme se tímto spolu s autorem těch řádků do pekla "nepovolených metod"? Já bych to viděl tak, že od této chvíle se může používat KM, když to praví taková autorita, ředitel samotného Výzkumného ústavu, s.r.o.
Jiří
Ale Jirko, ředitel mínil Formidol. Ten je na kritické stavy nejvhodnější. A dobře ví o čem mluví. Vždyť to výzkumný ústav vyzkoumal. Takže, nevytvářej deziluze.Big GrinBig Grin
Teď jsi mě tedy, Zdeňku, těžce nahlodal ... Ale zase: když mluví o výrazně náročnějším způsobu ošetření, tak tím nemůže myslet Formidol, když to srovnává s Gabonem, ne? I když je pravda, že i ten Formidol, kluk jeden zatrachtilá, dovede bejt pěknej někdy oříšek ... Angel
Jiří
V Lysé říkal totéž, jen ještě na otázku, jestli bude publikováno, kde Gabon nefunguje - tedy nějaká mapka - odpověděl, že si každý musí vlétět monitorovat, jinak to nezjistí. Takže to by mohl někdo účelově vykládat jako podporu monitoringu a pak nakonec i VMS. Smile
(15.02.2012 3:17)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]To doopravdy není sranda jak ze 40 l kulatého kanystru cokoliv placatého napustit a občas se nepolít.

Přečerpávací plastová pumpička za 40 Kč to řeší velmi bezpečně. Přečerpal jsem 55l sud KM do menších kanystrů bez kontaktu s jedinou kapkou kyseliny. Stejně tak je ji možno použít na přečerpání do nádob, kde se MG nasákne.
Zdravím a obracím se s prozbou, protože teď dělám pokusy se svým odpařovačem. Nedal by jsi typ kde jí koupit, případně obrázek? Já jsem dal do kulaté zátky kohoutek ale zátka trochu kape a tak je to nic moc! Díky R. S.
Tak pumpičku jsem našel, ale foťák ne. Udělám to zítra. Na internetu je možno vyhledat zadáním sousloví "přečerpávací pumpička" , ten můj typ je starší. Princip: hadice se sestává ze tří kusu, prostřední je opatřen nasávacím balonkem a pod ním je uzavirací kohout. Do balónku se nasaje tekutina ze sudu při uzavřeném kohoutku, pak se kohoutek uvolní a tekutina samospádným podtlakem vytahuje další ze sudu. Po naplnění uzavřít kohout, přesunout hadici do dalšího kanystru atd. Hladina čerpané tekutiny musí být výš.
To by se dalo použít i na stáčení medoviny Wink
Občas se mi nepodaří pořádně tu silikonovou přiškrtit a kape to.
Jo tak to by se mohl hodit šlaufek s balonkem co má kluk na přečerpávání vody z akvárka z akvaristiky.
Balonek má ventilek na jedné starně a jen se mačká až to začne téci samospádem. Jako ventilek by mohl sloužit kolíček.



Jo, aha, lépe číst. Smile

Zagooglit - ale tady nevidím ventilek.
http://www.autodoplnky-shop.cz/pumpa-precerpavaci/
http://www.novato.cz/cz/sortiment/cisten...html?id=28

Ale na jednom US videu jsem viděl dávkovací pistoli - něco menšího než u benzínky.
Hadička do kanystru a na konci pistole - něco z pružného plocháče a něco to mačkalo (balonek, píst?) a z trubičky teklo zřejmě nastavené množství. Dávkovali tím KM přímo na buničinu. V jejich případě na dně úlu.
[Obrázky: p_e_erp_vac_pumpi_ka.jpg]
Také přispěji. Takto plním dl. odpařovače.

[Obrázky: DSC01532.jpg]

Když nefotografuji, tak jednou rukou ovládám kohout a druhou odpařovač. Při troše opatrnosti to je relativně bezpečné a práce jde dobře a poměrně rychle od ruky.
JK
Jinak Nassenheidery se dobře plní laboratorni lahví (http://www.vcest.cz/obchod/index.php?p=p...ke-potreby - dole na poslední řádce). Ale i do té se to nějak musí nalít, nejlépe z jiné láhve přes trychtýř. V jiném vlákně (http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Aplika...ci?page=15 - kolega JKL, teď č. 298) dal odkaz na řadu jiných zajímavostí a mimo jiné také na automatický dávkovač Automatische Dosierspritze, na obrázku je to sice opět s laboratorní láhví, ale jistě by to šlo i z jiného zdroje ... A je to také na tom obrázku na štavelku, ale to by asi také neměl výt problém. Nebo ano? (http://ohib.de/contents/de/d142_Schaedli...pfung.html ).
Jiří
Dneska jsem už podruhé narazil na informaci, že 65% KM působí i pod víčky. Jiné prameny to popírají. Můžete se kdo máte podložené informace podělit jak to tedy je? Děkuji.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's