Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina mravenčí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
(16.02.2012 16:34)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]..... laboratorni lahví (http://www.vcest.cz/obchod/index.php?p=p...ke-potreby - dole na poslední řádce). ....

Volá sa to "strička" a dá sa kúpiť v lekárni za slušnú cenu. Používa sa na oplachovanie destilovanou vodou a pod.

Na nalievanie používam odmerný valec, aby som mal množstvo kyseliny pod kontrolou.
Tam jde, Vojto, hlavně o ten šlauch na té láhvi, kterým se dopře plní např. Nassenheidery. Ale jde to stejně dobře i vyplachovací stříkačkou Janette a nasazeným nástavcem. Nic tak nenalévám, nepřijdu s kyselinou vlastně do kontaktu.
Jiří
(14.03.2012 9:05)miko napsal(a): [ -> ]Přiznám se,že dlouhodobé odpařovače KM jsem zatím nezkoušel.Pokud jde o KM ,dělám jen jednorázové ošetření metodou houbičky na 24h,které lze v případně po několika dnech zopakovat.Fumiguji pouze na podzim.S kyselinou mravenčí jsem dělal několik let i v jiné profesi,takže s ní mám určité zkušenosti. Ona intenzivně dýmá(podobně jako třeba k. solná),takže si musíte dávat pozor, abyste se nenadechli přímo těch par(to už jsem tu někde na foru psa)l.To je fakt nepříjemné,mírně řečeno.Hlavně při přelévání z nádoby do nádoby je dobré dávat bacha a je vhodné zadržet dech,alespoň já to tak dělal.Používal jsem ze začátku i respirátor,ale moc nefungoval a jak jsem si po čase zvykl s ní dělat,tak jsem ho pak odložil.Když jsem s ní přišel poprvé do styku,tak jsem z ní měl také obavy,ale jak s ní děláte,tak si zvyknete.Dokáže vyjímečně poleptat pokožku(není to nic strašného.vypadá to jako odřenina,která se zahojí),ale pokud vám kápne na ruku a hned to utřete třeba o kalhoty nebo opláchnete vodou,nic se nestane.Zvlášť když už je ředěná.U nás v ZO jsme měli přednášku a přednášející se zmínil i KM a vybarvil jí jako strašnou a nebezpečnou žíravinu u které si nedovede představit,že se bude plošně používat ve včelařství.Podle mne to jsou naprosto zbytečné obavy.Kdo ji používá,tak mi dá zapravdu.Je třeba se s ní s trochou opatrnosti naučit dělat.K tomu "feelingu na perách",jak píše Scipio,pokaždé když vyjímám z úlu tu houbičku,tak mě fascinuje jak se včely pohybují v její blízkosti či jí dokonce už začínají "křtít" propolisem,přestože když ji tam dávám čerstvou ,tak se rychle všechny naráz odtáhnou. I po těch 24 hodinách je stále dost cítit,ale včelám to evidentně nevadí.Klidně se po ní prochází.

Omlouvám se, ale přenesl jsem diskusi o KM z vlákna o metodice sem, protože to sem víc patří a začalo se tam diskutovat o věcech, které se tady už probraly ...
Z hlediska bezpečnosti je snad každému jasné, že když se jedná o kyselinu, tak je třeba dodržet jistá bezpečnostní opatření. Ne každé rukavice, ne každý filtr, nejen brýle, nýbrž radši štít. A vodu vždy po ruce. Něco jsme o tom shromáždili zde. Jinak přikládám bezpečnostní list firmy Penta: zde
Jiří
Objednal jsem si KM 65% u firmy EKOCHEM Letovice v pondělí 17.9 dva 5l kanystry.Ve středu 19.9 bylo zboží doma.Dovezla mi to služba PPL. Zboží bylo doručeno v perfektním stavu.Její cena byla i s dopravou 828 CZK.
Tak už mám taky svou první zkušenost s kyselinou mravenčí. Dneska mi přišly balíčky, co jsem si objednal. Byli v něm odpařovače Nassenheider a kyselina mravenčí 65%. Ve druhém balíčku kyselina mravenčí 85 %. A právě tahle kyselina se mi kvůli mé zvědavosti a neopatrnosti vylila na zápěstí!!! Pálí to jako čert a i když sem byl během 20ti vteřin ve vaně a sprchoval se, tak mi na ruce vyskočilo slušné jelito. Takže chybama se člověk učí a už se mi to jistě nestane! Pozor všichni, není to jen silnější ocet, jak sem si myslel! Má to fakt sílu a řeže to jako hrom!!!!!!!!! Huh
Ano, pozor vřící vodu a kyseliny na ruce nelijeme...člověk se pořád učí..
Je sice pravda, že se člověk pořád učí, ale lepší je učit se na cizích chybách než na těch vlasních. Aleši, promiň!
V případě poleptání kyselinou mravenčí omývat postižené místo vodou, dlouho a dlouho.
Ano, omýval sem a omýval a teď proplachuju i vnitřně našim moravským červeným vínečkem a už je to mnohem lepší. Alespoň co se bolesti týče. Jinak jelito mám pořát pěkné! Wink
Nechci Tě lekat ani falešně utěšovat, tak Ti přeji aby zůstalo pouze u hematomu!
Nevím jak to co popisuješ jako jelito vypadá, ale možná bych to zítra raději ukázala obvodnímu doktorovi a sdělila mu co se přihodilo.
Nepříjemná zkušenost, to je fakt ... Už jsem taky moc opatrný, zásadně rukavice, brýle či štít na obličej a vždy vodu po ruce. A stojím tak, aby vítr foukal ode mě. I když respirátor by byl lepší a pořídím ho pro některé případy. Vyplatí se to, náhoda je blbec ... Mimochodem: jaký by na to byl nejlepší?
Ať to, Aleši, brzy přejde ... Wink.
Jiří
Možná by nebylo od věci, kdyby ti, co používají kyselinu mravenčí, měli někde po ruce příslušný louh. Před pár lety jsem dělal v chemičce, kde jsme dělali s louhy a kyselinami (já konkrétně s kys. sírovou) a na každém pracovišti jsme měli 2 litrové láhve - jednu s kyselinou a druhou s louhem (silně naředěné). A zvlastní zkušenosti vám můžu říct, že je dost rozdíl si oplachovat potřísněnou část vodou nebo to zneutralizovat příslušným roztokem. Po omytí vodou to dost často ještě měsíc pálí a dost dlouho se hojí a po neutralizaci roztokem to většinou druhý den už necítíte. Bohužel kys. mravenčí měli ve vedlejším provozu, tak nevím, co na ní používali (já už si nepamatuji ani to, co jsme v těch lahvých měli my Sad).
Na oplach kyseliny mravenčí nebo i jakékoliv jiné bohatě postačí roztok sody, resp. uhličitanu sodného. Je to mnohem bezpečnější než oplachovat louhem. Oplach sodou v žádném případě nemůže uškodit. Pokud chcete oplachovat louhem, tak co nejvíce naředěným (0,5 % roztok). Alkalické je také mýdlo, takže po potřísnění omýt vodou a mýdlem.

Když už se spálíte (teplem, kyselinou, sluncem), tak na léčbu je nejlepší popáleninu natří medem a ovázat. Med je na léčbu popálenin to nejlepší pod Sluncem!!!
(08.11.2009 20:12)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Já ji koupil 10 litrů 85% za cca 500,- i s dovozem až do domu. Prodávají ji krmiváři pro dobytek, konkrétně pro telata do mléka. Já ji koupil od paní Kononovové tel. 725 773 880.

Kontakt pořád funguje. Jen cenové relace jsou trošičku jiné. Já jsem si dnes dovezl stejné množství za 680.- + DPH = 823.- Od paní Konopkové jsem dostal kontakt na paní Barboru Bekeovou, tel.725802801 a za týden kyselinku mám doma. Paní Bekeová zásobuje oblast Prahy, Benešova, oblast kolem dálnice na Ústí a na Plzeň.

[Obrázky: KM85_page_1.jpg] [Obrázky: 060620131068.jpg]
Dnes jsem byl v Křemencové 8 a hned při vstupu překvápko: na pultu vedle sebe vyrovnané odpařovače: Formidol 40, Nassenheider, Liebigův (nejnovější typ na 250 ml do NN), Yannick. A k tomu láhev s kyselinou mravenčí + letáky s informacemi a návody. Ufff. Kdo by to ještě tak před rokem čekal ... To nám v tom tedy ta "neviditelná ruka" dělá pěknej bordel Big Grin. A "Kramlerovi" přímo pod nosem ... Surprised
Jiří
Jirko,Nassenheidery a Liebigy a kyselinu mravenčí (ve skleněné lahvi) tam měli už minimálně před rokem. Tedy ta ruka zafungovala daleko dříve jen je to tam kapánek dražší, proto jsem to kupoval jinde. Taky jsem se divil, že to co ÚV ČSV na jedné straně odsuzuje jako neschválené prostředky, tak v nejbližším svazáckém obchodě prodává.
„Pecunia non olet“ („peníze nesmrdí“).
Jasně, Miloši, nechodím tam moc často. Vloni, někdy v létě, jsem se ptal na Liebigy a nevěděli, co to je, tak jsem jamroval, že takové dobré odpařovače ... a že by to měli mít ... Asi to zafungovalo. KM měli, i NH. A přidali letos Yannicka, což vidím jako signál, že se snaží ...
Cenu jsem neřešil, o té to tentokrát nebylo. Taky jsem vlastně nakoupil dřív a jinde. Ale rozdíly (asi) moc velké nebudou ... U pár včelstev to není krize, u stovky je to samozřejmě znát ... Akorát u té KM to tuším bylo dost a preferuji větší balení než litrovky. Ale pro někoho, kdo má pár včelstev a začíná, je to dobré, je to tuším už namíchané na 65 %, ale to ještě ověřím.
Ten obchod dnes provozuje Včelpo, nikoli Svaz, takže už to není o ideologii, ale o kšeftu ... Možná časem budou mít i Moderního včelaře, pokud ho už nemají (nevšiml jsem si ...).
Jiří
Kdyz mam povinnost (jsme v ochrannem pasmu) lecit KM a jsou takovyhle hice co radite?
Nevím jestli by pomohlo snížit odparnou plochu.....ale asi nic jiného nezbude....
Já jsem léčil minulý týden při 27C ve stínu, včely mám celý den an silně osluněném místě a v pohodě, nic se nestalo.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's