Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metodika chovu v Eurodadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Tak teď teda nevím, jestli jsem to nepochopil špatně já.
Měl jsem zato, že u stěny budou dvě mezistěny nebo blinovovy přepážky od července do jara.
A až na jaře se jimi oddělí plásty určené k vyřazení, ne hned v červenci.
Nebo to tak není?

(28.02.2016 23:58)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]V červenci většinou sundávám medníky a tehdy vyjmu trubčí souš (při LBV metodě 2 souše), srazím plásty k sobě a ke stěně, za plásty určené k vyřazení, dám 1-2 Blinovovy přepážky, případně 1-2 MS.
V předjaří pak Blinovovou přepážkou nebo MS oddělím všechny plásty, které chci vyřadit.
Myslím, že tomu rozumíte správně, ano metodika pro ED předpokládá (dle vylepšení tuším že pana Cimaly) dvě blinovky, z každé strany jednu. ED má 13 rámků a studenou stavbu.

Já mám 11 r a teplou stavbu a tedy nemám ED a detailně jsem popsal, jak celý rok dávám staré plásty dozadu, abych je oddělil v předjaří blinovkou, včely je vyčistily a mohl jsem je odebrat k vyřazení. Tedy vlastně to samé co pan doktor, jen on na obou stranách vedle "hnízda", já jen na jedné straně = vzadu.
Taky proto jsem psal, že zebrování nelze udělat právě proto, že by byly mladé souše prostřídány černými, na nich (těch černých) by vč plodovala a tím pádem zimovala a jak bych je vyřadil? Ovšem to mnohými nebylo pochopeno, píšou jak báječně zebrují proti rojení a já nemám sílu to vysvětlovat. Chtějí zebrovat a mít promísené černé hnusné rámky s těmi mladými? Tak jo, jak je libo.

Přesto, že Kohout říká jak to chápe, domnívám se, že jen on to právě nějak nechápe...

A pro vás Kohoute. Sice je pravda, že chybami se člověk učí. Ale jen, kulantně řečeno, pošetilec se učí na svých chybách a tak co píšu já je směs zkušeností předků, vyčteného vzdělání a vlastní praxe. Vůbec nevím proč bych měl vynalézat násobilku a zkoušet jí vlastní praxí, když jí vynalezli ti přede mnou a mě stačí se jí naučit a právě tak je to se vším ostatním, i se včelařinou.
Pochopil jsem to stejně jako kolega nad vámi.
Pan Šumera napsal že na zimu dá ke stěně mezistěnu.
Vy jste mu skočil do řeči tím že mezistěnu byste ke stěně nedal.
Zeptal jsem se tedy jak mezistěna u stěny přes zimu vadí.


Vaše násobilka je správná, ale jako reakce na příspěvek pana Šumery mimo mísu. Proto jsem se zeptal, protože jste nepochopil na co reagujete. Mimochodem ten příklad s mraky byl dobrej.
tom.50 napsal(a):netušil jsem, že i vy jste tak zatvrzelý zastánce jedné metody, který nechce vidět klady a zápory i jiných systémů.

Naopak, zajímají mě zkušenosti ze všech systémů, ale chci si to přečíst ve vláknu, kam ten příspěvek patří.

tom.50 napsal(a):Já mám své "Škvařildadanty" na 39x30x11 + libovolný počet NN 39x15x11, 15 včelstev
Pak mám BVD 39x24x11 a k nim případně další 24 + libovolný počet NN 39x15x11, 10 vč

Příspěvek o včelaření ve ,,Škvařildadantech" by měl být k nalezení ve ,,Včelaření v Dadantu", nikoliv v ,,Metodice chovu v Eurodadantu".
Ano, v náboženství se taky nesmějí srovnávat jednotlivé věrouky, chápu.

Vystopil jsem z DK prostě proto, že když jsem vstupoval, bylo mi řečeno vámi pane doktore, že nevadí když nemám ED, ale že stačí když mám úl s vysokými rámky pro plod a nízkými pro med.

Pak se názor vedení DK radikálně změnil a nyní je linie jen ED a nic jiiného, dokonce se nesmí ani srovnávat. Pak je to to náboženství a tak jste mě přesvědčil o tom, že jsem se rozhodl správně na členství v DK rezignovat.

Polepším se a přestanu "pískat ve vašem kostele".
1j1j1j napsal(a):Když se vyřadí ty dvě trubčí souše a místo nich se dají ke stěně nástavku ty dvě mezistěny, tak je včely při krmení začnou stavět nebo ne?

Jak kdy. Někdy ukládají zásoby do horního NN, někdy do plodiště a v tom případě postaví nebo částečně postaví i ty mezistěny. Na jaře pak je většinou dobře dostaví.
Pokud ale chcete mit jistotu, že nebudete muset na jaře seškrabovat ,,propolisové" okraje, dejte
přepážku( přepážky)
(08.06.2016 22:58)tom.50 napsal(a): [ -> ]Vystopil jsem z DK prostě proto, že když jsem vstupoval, bylo mi řečeno vámi pane doktore, že nevadí když nemám ED, ale že stačí když mám úl s vysokými rámky pro plod a nízkými pro med.
Pak se názor vedení DK radikálně změnil a nyní je linie jen ED a nic jiiného, dokonce se nesmí ani srovnávat. Pak je to to náboženství a tak jste mě přesvědčil o tom, že jsem se rozhodl správně na členství v DK rezignovat.
...
Tome, jako komik byste se osvědčil ... Ale komikujete na nesprávném jevišti a smích se jaksi nedostavuje ...
Nechci se do toho motat, ale když někdo záměrně vypustí desinformaci tohoto typu, i ve mě bouchnou saze a cítím povinnost se ozvat, jakkoli už taky nejsem členem DK, ale z naprosto jiných důvodů.
Nic z toho, co tvrdíte o DK a ED, není pravda, jsou to jen Vaše jakési ukřivděné interpretace a vidění. Ano, Řeháčkově metodice více odpovídá ED, o tom žádná ... Ano, Řeháčkova metodika má reálný základ a mnoho přínosného.
Byl jsem členem DK léta bez ED a nikdy jsem necítil, že by v tom byl problém.
Tak pravím a podepisuji ... Wink
Jiří
Taktéž jsem členem a mám pocit že mám i předplaceno, aniž bych měl ED a jak je možné číst i zde, jsem propagátorem jeho upgradu. Smile Ale mám pochopení pro ty co lpí na starém a oni zase pro mě, tedy ti v DK. Smile
Ale přeci jen, nebudu vyvíjet parní lokomotivu, i když se velice osvědčila.
Když se použije ten způsob vyřazování starých plástů, že koncem léta se dá při krmení několik (asi 4) starých, zaplodovaných (a třeba i trubčích) plástů pod vysoké plodiště, tak nenanosí do nich včely pyl?
Jakou s tímto máte kdo zkušenost?
Ani já v tomto směru neměl žádný problém, spíš naopak. Z DK jsem vystoupil, kvůli nízké úrovni jednoročních víkendových setkání a neustálém omílání každoročně stejného. Když to slyšíte cca po 16 x tak to po 17 vydrží pouze nějaký otužilý dement. Díky bohu mám na víc! Zdraví R. S.
Trochu zapadl můj příspěvek v balastu být, či nebýt v Dadantklubu.

Připomínám ho:
Když se použije ten způsob vyřazování starých plástů, že koncem léta se dá při krmení několik (asi 4) starých, zaplodovaných (a třeba i trubčích) plástů pod vysoké plodiště, tak nenanosí do nich včely pyl?
Jakou s tímto máte kdo zkušenost?
Není to přímo k ED, ale mám zkušenost se zazimováním včelstev na 39x30x11, konkrétně dva nástavky na zimu, na sobě.
Zazimoval jsem takto několik včelstev a u všech situace na jaře úplně stejná - spodní nástavek totálně zapraný právě pylem.
Většina ho byla plesnivá, tudíž pyl i plásty k neupotřebení.
Jak na nich nesedí včely je to špatné.
Za mě tohle není dobré řešení.
Dobrý den. Letos jsme si s kamarádem po pár přednáškách a řádném pročtení a zvážení výhod -samozřejmě z pohledu začátečníka-pořídili čtyři úly Eurodadant. Nezajímají mě diskuze, jak je Eurodadant k ničemu, ale ještě nevím, jak rozvinout a zazimovat oddělky. Pořídili jsme si oddělky RM 39x24 (z RM 39x30 bohužel sešlo) na šesti rámcích koncem června. Nyní stále přikrmujeme medocukrovým těstem a jsme na 11 až 13 rámkách v plodišti. Včelky staví a těsto odebírají. Manipulační nástavek celkem ignorují, snad i z důvodu, že máme otevřeno jen očko v plodišti. Včera jsme jim dali nad plodiště polonástavek plný mezistěn. Tak doufáme, že jej vystaví. Souše nemáme, jen mezistěny a stále do nich valíme to těsto. Pyl i med si navíc ještě nosí. Poradíte prosím někdo, jak je zazimovat co nejlépe? Děkuji.
Jsou určité zákonitosti a ty nesmíte ignorovat, jenže když začnete dotaz tím, že vás nezajímá co je špatně, pak vám dám dobrou radu: Poraďte si sám!
Nečekám radu od frustrovaných jedinců, ale od včelaře, který mi rád poradí. Ještě by mě zajímalo, jestli má ještě smysl otevírat spodní česno. Eurodadant máme originály, oddělky s matkami F1 z šlechtitelského chovu. Nechceme udělat nějakou chybu, která by ublížila včelám. V metodice Ing. Řeháčka totiž není o rozvoji oddělku v ED zmínka a na stránkách Dadantklubu je pouze tvorba oddělku bez vysvětlení ,jak začít podněcovat oddělek za předpokladu, že jsou k dispozici pouze mezistěny. Díky a opravdu prosím jen diskuzi včelařů, kteří v ED umí.
Otázky na začátečníka.....proč jsi oddělky na 39x24 nerozšiřoval rámky 39x30? Jakej si myslíš, že je rozdíl mezi ošetřováním oddělků na 39x24 a 39x30? Proč nemáš otevřené česno? Jaký máš ty F1? Tys někde našel metodiku na rozšiřování oddělků soušema ? Proč myslíš, že se oddělky podněcují?
Myslím že budeš podle pana Plačka brzo frustrovanejBig Grin

Na tvoje otázky ti odpovím já. Nepřečet v životě ani jednu knihu o včelaření a je celej paf ze Řeháčka, kterej předpokládal vzdělaného včelaře praktika, který umí včelařit a tomu nabídnul vylepšený úl ED.
Tome nepředbíhej.....ty jsi známej "eurodadantskeptik".Tvoje odpovědi nejsou relevantní. Tak nech mou případnou frustraci rozvinout.Big Grin Taky si to chci zažít. Wink Já si myslím, že Vlastimil jen nechápe o co go, a že v každém metodice lze improvizovat.
Nejsem mistr světa. Zeptal jsem se. O včelách jsem načetl dost, ale je snad pochopitelné, že když je mám třetí týden, tak je mi plno věcí nejasných. Rozšiřujeme rámky 39x30, česno je zavřeno kvůli slídivosti včel odvedle, jde mi o to, jestli jsem u ED nepokazil něco tím, že jsem dal nad plodiště nástavek bez toho, že ten pod plodiště není vystaven.
odpovím ze své zkušenosti Eurodadantisty začátečníka který stejný problém řešil poměrně nedávno :
- zavřené česno v pořádku, v prvním roce vedu oddělek jen na očku a zatím dva roky v pohodě - zejména kvůli loupežím ( takto mi ustál i oddělek tvořený v polovině září na jednu matku, co dorazila navíc v minulém roce a slídivost byla vysoká )
- manipulační nástavek pod plodištěm Ti takto nevystaví - klidně ho dej pryč ( pokud ho tam necháš, nic se nestane, jen na jaře jej najdeš jen s mezistěnami tak jak jsi jej tam dal - vlastní několika úlová zkušenost )
- naopak správně je pokud je již všech 13 rámků vystavených nasadit 1 NN nad plodiště, na něm zavřené očko, můžou být pouze mezistěny, které pro nalákání včelek postříkám cukrovým roztokem - staví je sice pomaleji, ale v tomto období by je ještě mohly vystavit komplet, pokud budeš stále přikrmovat ( pozor na překrmení, aby měla matka kam klást ), některé rámky zkraje je vhodné po vystavění středových nazebrovat s těmi vystavěnými, jinak dva tři krajní zůstanou pouze s mezistěnami
- pak máš v polovině srpna 2 možnosti:
1. NN s vystavěnými soušemi dát pod plodiště jako manipulační ( nezkoušel jsem )
2. ponechat jej nahoře a včelky si do něj při nakrmení uloží zásoby, po zimě jej podle metodiky podhodíš pod plodiště a máš z něj manipulační, předtím vyndáš pár prázdných souší které použiješ do dalšího NN nad plodiště při přidávání dle metodiky (osobně vyzkoušeno a v pohodě )...
ještě - rámky 39x24 dostaví nejpozději v příštím roce na délku 30, dostaví si to na jaře k manipulačními nástavku - zimoval jsem nedostavěné rámky 24 žebrované třicítkami a také v pohodě, ale měly nad sebou polštář z NN se zásobami
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's