Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metodika chovu v Eurodadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
11-13 ramku v plodisti a jen očko???jsou tam vubec vcely???takovej oddel by se mel bez problemu ubranit sam na zuzenem cesnu tak proc je trapit jen ockem???? mam teda jenom pseudodadant ale takhle je netrapim...
děkuji za odpověď a radu, manipulační nástavek pod plodištěm oddělám. Vzhledem k tomu, že se včely u očka nijak výrazně nehromadí, nemám pocit, že bych je trápil. V blízkosti (100 m) jsou totiž včelstva a mám obavy ze slídění...
pokud jsou oddelky vporadku mely by to bez uhon y preckat..já je mám cca 30 metru od produkcnich vč. .
V Eurodadantu je podmet vysoký 11 cm, česno je tedy velmi daleko od plástů. Jeho obrana je pro oddělek obtížná, zejména v době krmení oddělku a slídění ostatmích včelstev.
Očko v plodišti ED je poměrně velké a bohatě stačí pro letovou aktivitu. Dostatek vzduchu zajišťuje 1/3 zasíťovaného dna.
Aha ja mam vysku jen 5cm a to je vazne rozdil,,to mi hned nedoslo ale pokud to ma na 11 ramkach uz je to snad prakticky vcelstvo v tuto dobu ne??Ale kazdy ma svuj system chovu a nikdy se vsichni neshodnem ale v tom je krasa v ty variabilite
já zkusil i to zúžené česno, minulý rok, a vosy šly dovnitř proudem - oddělek 13 rámků a silný - takže opět zavřeno a pouze přes očko - a v pohodě, ubránil se ... toť moje zkušenost, ale netvrdím, že to nejde i jinak...
(14.07.2016 7:18)KTM napsal(a): [ -> ]11-13 ramku v plodisti a jen očko???jsou tam vubec vcely???takovej oddel by se mel bez problemu ubranit sam na zuzenem cesnu tak proc je trapit jen ockem???? mam teda jenom pseudodadant ale takhle je netrapim...


A KaJi na to:

(16.01.2016 18:48)KaJi napsal(a): [ -> ]
[Obrázky: DSC09320d.jpg]

To jen tak pro zajímavost.
A to tam Kája má jen dvě očka, tuším průměru 30mm, na silné produkční včelstvo.
A stačí to.
Nebo se pletu?
Jo, jenže spousta mikroventilací. Je to dělané z prken - neklížených.
U masívu nevím, muselo by se vidět.

K vosám mám zkušenost, že do zdravých včelstev se nederou. Poznají slabé nebo nemocné. Někde jsem to tady psal v 2012, že poznaly přesně jeden úl, loňský oddělek a ten udělaly a včely se bránily tak, že byly vyvěšené" kolem toho očka. Uvnitř nic nebylo vidět, roztoči nebyli a stejně. I když tam těch včel i plodu bylo dost.
A to stanoviště je vlastně od té doby bez problému, tak si říkám, že díky vosám, zlikvidovaly mi nákazu než se stačila rozšířit.
A stará řada za nima letos pomalu končí, poslední 3 včelstva.
KaJi, dovolte mi reagovat.

Věřím tomu, že vám vosy ozdravily chov (na určitém stanovišti), věřím vám, že člověk neumí "vidět" to, co příroda. Mám silné sklony zachraňovat každého lazara a vůbec neumím uvažovat tak, že nechám vosy likvidovat včelstvo. To je, možná, moje chyba,, nejspíš způsobená tím, že nemám tolik vč a k těm co mám jsem se nedopídil levně, nebo jak to říct.

Ale pokračuju v té myšlence. Tím, že tam nejsou trubci z toho vč a matka předpokládám padla, tak je ten vadný gen (nebránění se) pryč a v tom je to ozdravení celku. Ale proč by to musela být nákaza? Vy říkáte vadným genům nákaza? Já si pod pojmem nákaza představuju nějakou nemoc. Víte kam mířím, nechci vás napadat, snažím se věcně přijít na to, proč máte furt tu představu, že máte včely nemocné.

Mimochodem zrovna včera jsem si uvědomil, (už mám více než 35 vč), že některá žijí i beze mě, že jsem v nich byl naposled když se to chtělo rojit (a v některých ani to ne), jen jsem tam bral med (najmutý mládenec od sousedů). Ono stačí mít jich víc, omarodit v nejkritičtější části roku a nestíhat a pak holt nechat vosám (přírodě) udělat selekci. Zase to zní blbě, ale už to nechám napsané, nereju, snažím se přijít na to, jestli třeba nedělám někde (ač nejsem soudruh z NDR) nějakou chybu.
A jak by jste je zachranil?
Vosy jsou skvělý a nenahraditelný indikátor nějakého problému. Jakého, to už je většinou na nás, i když to často neodhalíme. Ale už to, že je problém, je důležité pro naše další rozhodování.
Jiří
No mě by fakt zajímalo jak zachránit včelstvo co je poměrně silné (loňský usazený oddělek), má jen očko a je jich tam tolik že to očko brání tak že visí v hroznu ven?
Dost plodu - bez roztočů - zásob atd.
Mluvíme pořád o Eurodadantu (tak se jmenuje vlákno) nebo jen o ,,vosy kontra včely"?
(21.07.2016 15:53)KaJi napsal(a): [ -> ]Jo, jenže spousta mikroventilací. Je to dělané z prken - neklížených.
U masívu nevím, muselo by se vidět.

Kájo, tohle napsat, že se nestydíš.
Včely přece všechny dírky zatmelí propolisem, takže o žádné mikroventilaci nemůže být vůbec řeč.
Takže Tvoje včely mají do úlu stejně jen ty dvě očka a žádnou jinou dírku.
V masivu by to bylo úplně stejné.
Z toho tedy stále vyplývá, že i takto silnému produkčnímu včelstvu dostatečně stačí dvě díry průměru 30mm, jako hlavní a jediné česno.
Díky za zajímavý poznatek.
KaJi napsal(a):V Dadantech jsem doslov do pismene ulizoval smetanu na hodne nizkotucnem mleku.

Každý Eurodadant mi dal letos (jako ostatně každý rok) víc medu, než byl průměr ve 39x24.
Dobrý den. Jako začátečníkovi se mi stala pro mě nemilá věc. Jeden červnový oddělek (momentálně je ze čtyř nejsilnější) zřejmě provedl tichou výměnu matky. Tu novou jsem objevil díky tomu, že byl zakladený nízký nástavek (a zvesela klade v nízkém nástavku dál). Do plodiště hledat původní (označenou) matku jsem se ještě nevydal – možná už tam nebude. Každopádně v tomto vláknu mám dotaz ne na výměnu matky, ale co s plodem (od vajíček po zavíčkovaný) v nízkém nástavku Eurodadantu, respektive, jak danou situaci v tomto typu úlu řešit. Mřížku nepoužívám a zároveň teď nevím, jestli mám matku z nízkého nástavku fyzicky přemístit do plodiště nebo nejdříve zkusit najít matku původní. Děkuji za radu.
Krmit, krmit, pomaleji a stále, dokud se plod nevytlačí do plodiště. Takové jsou totiž důsledky toho morbidního krmení po kýblech.
V.P., a čo ti bráni NN podložiť taký aký je, i s novou matkou, pod plodisko? Ak tam NN máš, tak budeš mať dva alebo pôvodný odstráň. Starú matku, ak v plodisku ešte je, tak tam nechaj alebo ju vyhľadaj a odstráň. Mladá matka sa určite presunie na vysoké plásty. Ako nemilú vec by som to vôbec nebral. Máš novú, výkonnú matku. No neviem, nakoľko je táto rada v súlade s oficiálnou ED metodikou....
Každý oddělek dostal od 25. června cca 20 kg medocukrového těsta. Je pravda, že plodiště nekontroluji od doby, kdy vystavěl všechny mezistěny do 13 rámků, což mohl zanést sladinou nebo snůškou. Oddělky nyní už moc nestaví, přesto je to nyní první den, kdy jsem začal podněcovat vodou a cukrem v poměru 1:1. Dle ED metodiky jsem chtěl v případě, že oddělky přestanou stavět, zakrmit na zimu hustějším roztokem, koncem září podsadit nízký nástavek naplněný sladinou pod plodiště a oddělky zazimovat na vysokém nástavku pod utepleným stropem s podstaveným medníkem. Nyní jsou ale zhruba čtyři nízké rámky zaplodovány, tak zřejmě budu muset počkat, až se nová matka přesune a plod se vyvine. Nevím jen, jestli stihnu ještě zakrmit tak, aby včely po vylíhnutí plodu zanesly nízký nástavek zásobami, které bych na zimu přesunul pod plodiště. Spíš to vidím tak, že u tohoto oddělku nechám medník nahoře a přesunu jej až po zimě.
Jednou jste mě utřel, že vás nic jiného než ED nezajímá. K vaší škodě pak nevíte, že zimování s tak zvanou krmnou komorou = KK je stará vesta. Dělal jsem to tak od začátku 80 let 20 stol proto, že jsem měl po mámě úly, které byly na 39x30x12 r plodiště s pevným dnem a k tomu libovolný počet NN 39x15x11 (čtvercových). A souběžně se starými dosluhujícími úly už i nástavkové, čtvercové na 11 r. Ty pak umožnily dávat NN plný zásob = KK dospod. To se dělá proto, že do KK nahoře celou zimu a pak hlavně v předjaří a zjara utíká teplo a tak je pak rozvoj horší.

Jestli jsem vás pochopil správně, ptáte se všech a tedy i mě. Udělal bych to takto:

Jestli je plodu v NN hodně (u mnoha vč), nevadí, krmte tak, aby se naplnily KK, ovšem klidně počkejte až plod vyběhne, neboli dávejte v menších dávkách a taky třeba později, klidně i v půli září, nevěřte knížkám jak má být nakrmeno co nejdřív. Krmte tak, jak je potřeba a ne tak, jak knížky popisují ideální stav.

Jestli jste jim totiž nacpal 20 kilo těsta (nesmírná pošetilost - moc pracné jestli jste ho dělal, rizikové jestli je kupované z invertu = ja to pak jako melecitózní med), pak mají nejspíš ulitá plodiska (nevíte o tom nic - nebyl jste v plodištích) a nemají kde plodovat a proto vám nacpaly plod do NN. Nevadí, poučíte se z tohoto roku a pak už stejnou věc neuděláte.

Takže shrnutí.

Nic se nestane když budete zimovat s KK nahoře a dolů jí dáte až v předjaří při prvním zužování dle Řeháčkovy Metodiky. Jen budou asi malinko opožděná.

Jestli lpíte na podstavení KK "pod nohy" v půli září a bude všude plod (bude na jednom, nebo dvou rámcích v každém vč a spíš velmi pochybuju), tak soustřeďte plod do jedněch, ne víc než asi 7-8 rámků a ty jedny zazimujte s KK nahoře. Pak ale musíte pohlídat zásoby a dokrmit po vyběhnutí!

Nebo dejte po půli září KK i s plodem dolů, nic se nestane, věřte mi.

Míra vysoká 30 zajišťuje dostatek zásob na přežití zimy v našich podmínkách dokonale a KK je až na jarní rozvoj, ale taky na to, aby vč "vědělo" že má A dost zásob, B dost velký prostor.

Každý rok je jiný a to je na včelařině právě to pěkné, že nikdy nic nejde zaškatulkovat stejně jako dřív, je to často o improvizaci, ovšem vždy podložené i praxí z jiných úlových systémů.

Ať se vám daří!
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's